
Karbanátky se dají vyrobit z jakékoliv luštěniny. Karbanátky se navíc velmi jednoduše a chutně dají upravit i bezlepkově. Po vychladnutí je možné je využít i jako svačinku.
Suroviny:
- 1 hrnek uvařeného žlutého hrachu (žlutý půlený hrách)
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- kukuřičná strouhanka
- pohanková mouka
- olej
- sůl
- majoránka
Příprava:
- Pokud vaříme hrách jen kvůli karbanátkům, počítejme s cca 30 minutami vaření v tlakovém hrnci. Půlený hrách není třeba předem namáčet.
- Cibulku nakrájíme na jemno a osmažíme na oleji.
- Hrách smícháme s prolisovaným česnekem a cibulkou, přidáme sůl a rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Směs zahustíme strouhankou a moukou – zhruba půl na půl.
- Těsto bude husté tak, že se z něj budou dobře tvarovat placky, může trochu lepit.
- Dochutíme solí, případně dalším česnekem a majoránkou.
- Tvoříme placičky, které položíme na plech na pečicí papír a pečeme v troubě z každé strany cca 10 – 15 minut.
- Na plechu můžeme lehce zakápnout olejem.
- Podáváme s dýňovou kaší (nebo bramborem, bramborovou kaší).