Hrachové karbanátky – recept – luštěninové, vegetariánské i veganské

Bezmasá jídlaDietníDietní bezlepkovéHlavní jídlaHráchSlané receptyVeganskéVegetariánskéZdraví

Karbanátky se dají vyrobit z jakékoliv luštěniny. Karbanátky se navíc velmi jednoduše a chutně dají upravit i bezlepkově. Po vychladnutí je možné je využít i jako svačinku. 

Tyto kuličky z luštěnin jako hrášek, cizrna, čočka atd., jsou velmi snadné a rychlé. Jsou jednoduché, avšak přesto plné chuti. Pokud máte rádi luštěniny a vegetariánské a veganské recepty, jako třeba cizrnový falafel, fazolový salát s cibulí nebo karbanátky s kapustou, či mrkvovo celerové placky, musíte je vyzkoušet.

Perfektní dipy na luštěninové karbanátky

  • Tzatziki – Okurku nastrouhejte a zbavte přebytečné vody pomocí cedníku, poté ji smíchejte s rostlinným jogurtem, mátou, prolisovaným česnekem, citronovou šťávou a solí a pepřem. Před podáváním ji 30 minut chladíme.
  • Rajčatová omáčka – Rajčatový protlak krátce provaříte a přidáte italské bylinky s česnekem.
  • Majonéza – Můžete použít majonézu již připraveno, nebo naopak si ji připravit doma – není to nic složitého.
  • Smažené karbanátky můžete také podávat s klasickými saláty jako je rajčatový nebo šopský salát.

Pečené hrachové karbanátky – recept

Připravte si jednoduché vegetariánské karbanátky jen z několika málo ingrediencí.

Ingredience na pečené hrachové karbanátky

  • 1 hrnek uvařeného žlutého hrachu (žlutý půlený hrách)
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • kukuřičná strouhanka
  • pohanková mouka
  • olej
  • sůl
  • majoránka

Postup na pečené hrachové karbanátky

  1. Pokud vaříme hrách jen kvůli karbanátkům, počítejme s cca 30 minutami vaření v tlakovém hrnci. Půlený hrách není třeba předem namáčet.
  2. Cibulku nakrájíme najemno a osmažíme na oleji.
  3. Hrách smícháme s prolisovaným česnekem a cibulkou, přidáme sůl a rozmixujeme tyčovým mixérem.
  4. Směs zahustíme strouhankou a moukou – zhruba půl na půl.
  5. Těsto bude husté tak, že se z něj budou dobře tvarovat placky, může trochu lepit.
  6. Dochutíme solí, případně dalším česnekem a majoránkou.
  7. Tvoříme placičky, které položíme na plech na pečicí papír a pečeme v troubě z každé strany cca 10 – 15 minut.
  8. Na plechu můžeme lehce zakápnout olejem.
  9. Podáváme s dýňovou kaší (nebo bramborem, bramborovou kaší).
lusteninove-karbanatky-8910768
Luštěninové karbanátky jsou kompletně veganské a perfektně Vás zasytí.

Smažené karbanátky – recept

Tyto smažené karbanátky ze zeleného hrášku jsou vynikající jako předkrm nebo malá svačinka. Smažené karbanátky si perfektně vychutnáte s domácím guacamole.

Ingredience na smažené karbanátky

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 malá červená cibule
  • 200 g mraženého hrášku
  • 1 krajíc chleba
  • 10 lístků bazalky
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup na smažené karbanátky

  1. Cibuli a hrášek smažte 5-10 minut na olivovém oleji, v případě potřeby přidejte trochu vody. Dochuťte solí.
  2. Přendejte do kuchyňského robotu nebo použijte ruční mixér, přidejte chléb, bazalku, sůl a pepř. Dobře promíchejte a sestavte lehce navlhčenýma rukama.
  3. Osmažte na pánvi s trochou oleje, dokud nebudou z obou stran opečené.

Zapečené luštěninové karbanátky – recept

Popadněte ve spíži sáček luštěnin a připravte si dávku pečených hrachových karbanátků. Jsou veganské, bezlepkové a tak chutné, jak k jídlu, tak k svačině.

Ingredience na zapečené luštěninové karbanátky

  • 1 lžíce oleje dle vlastního výběru
  • 1 a 1/4 šálku nadrobno nakrájené cibule
  • 4 stroužky česneku, mleté
  • 1 lžíce provensálských bylinek nebo sušených italských bylinek
  • 1/2 šálku sušeného hrášku/cizrny/čočky
  • 1/2 šálku dlouhozrnné hnědé rýže
  • 4 šálky vody
  • 1/2 šálku nasekané petrželové natě
  • 1/4 šálku cizrnové mouky
  • 1/2 lžičky jemné mořské soli
  • 1/8 lžičky černého pepře

Postup na zapečené luštěninové karbanátky

  1. Ve středně velkém hrnci rozehřejte olej na středně vysoké teplotě. Přidejte cibuli a za stálého míchání ji vařte 6 až 7 minut do změknutí. Přidejte česnek a míchejte ještě 1 minutu.
  2. Do pánve přidejte zvolenou luštěninu, rýži, sušené bylinky a 4 šálky vody. Přiveďte k varu a vařte ještě 15 minut. Snižte teplotu na minimum a pánev přikryjte pokličkou.
  3. Vařte dalších 40 až 45 minut, nebo dokud není rýže uvařená, luštěnina dokonale měkká a většina (avšak ne všechna) tekutiny se vstřebá. Odstavte z ohně a mírně nebo úplně zchlaďte.
  4. Předehřejte troubu na 210 °C. Velký plech vyložte pečicím papírem.
  5. Přidejte petrželku, cizrnovou mouku, sůl a pepř a míchejte, dokud se nespojí. Směs by měla být dostatečně pevná, aby se dala tvarovat, avšak stále vlhká (podle potřeby přidejte více vody nebo cizrnové mouky).
  6. Naberte 20 stejně velkých kopečků (asi vrchovatou lžíci) masové směsi a z každého vytvarujte kuličku a položte ji na připravený plech.
  7. Pečte v předehřáté troubě 12 až 15 minut, dokud nejsou zlatohnědé a na okrajích křupavé.
  8. Podávejte teplé, obyčejné nebo přelité libovolnou omáčkou/dipem, v pitě/naanu nebo jako svačinu.

Rychlé veganské karbanátky – recept

Tento zdravý recept na veganské masové kuličky z pouhých 5 ingrediencí se skvěle hodí k obědu nebo večeři. Můžete je jíst zalité omáčkou nebo na špagetách, skvěle ale také chutnají v kombinaci se sýrovým dipem.

Ingredience na rychlé veganské karbanátky

  • 1 plechovka fazolí pinto nebo černých fazolí
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/3 šálku rychlých ovesných vloček nebo mandlové mouky
  • 1 lžička mletého česneku nebo 1/4 lžičky česnekového prášku
  • 1/2 šálku nakrájené cibule

Postup na rychlé veganské karbanátky

  1. Pokud místo smažení pečete, předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Fazole dobře slijte a propláchněte. Vše smíchejte v kuchyňském robotu, dokud se rovnoměrně nerozmixují – přestaňte, dokud mají ještě nějakou strukturu, avšak nezůstávají žádné velké kousky.
  3. Vytvarujte kuličky a buď je osmažte na pánvi na troše oleje, nebo je položte na pečicím papírem vyložený plech a pečte na prostředním roštu 10 minut. Poté každou kuličku otočte a pečte dalších 10 minut nebo dokud nedosáhnete požadované struktury.
hrachove-karbanatky-6569986
Hrachové karbanátky můžete připravit jak v troubě, tak na pánvi.

Hrachové placky – recept

Vyzkoušejte jednoduché smažené hrachové placky, které se velmi podobají bramborákům.

Ingredience na hrachové placky

  • 1/2 kg hrachu
  • 100 g tvrdého sýra
  • 2 vejce
  • 1 lžička vegety
  • 3 stroužky česneku
  • Majoránka
  • Sůl
  • Pepř
  • Pažitka
  • Strouhanka

Postup na hrachové placky

  1. Hrách si přes noc namočíme.
  2. Druhý den přilijeme vodu, uvaříme do měkka a scedíme.
  3. Necháme vychladnout a rozmixujeme ho na jemnou kaši.
  4. Sýr a česnek nastrouháme, přidáme k hrachu a doplníme kořením a pak vejce a směs rozmícháme.
  5. Z těsta vytvoříme placky, obalíme ve strouhance a osmažíme v rozpáleném oleji.

Hrachové karbanátky – recept

Dokonalé zelené karbanátky z mraženého hrášku nadchnou nejen vegetariány a vegany, ale také lidi, kteří dávají spíše přednost masu.

Ingredience na hrachové karbanátky

  • 800 g mraženého hrášku
  • Sůl
  • 100 g loupaných pistácií
  • Petrželka
  • Šalvěj
  • 1 vejce
  • 80 g cizrnové mouky
  • Čerstvě mletá červená paprika
  • Citronová šťáva
  • Rostlinný olej

Postup na hrachové karbanátky

  1. Hrášek blanšírujte v osolené vodě. Slijte ho, propláchněte ve studené vodě a znovu slijte.
  2. Nasekejte ho nahrubo v kuchyňském robotu. Vložte do mísy.
  3. Pistácie nasekejte najemno a přidejte k hrášku. Petrželku opláchněte, osušte, otrhejte listy a nasekejte najemno. Opláchněte a osušte šalvěj, nasekejte ji najemno. Petrželku, šalvěj a vejce přidejte k hrášku.
  4. Podle potřeby přidávejte cizrnovou mouku, dokud nebude směs vláčná. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Mokrýma rukama vytvarujte malé kuličky a obalte je ve zbytku mouky.
  5. Na pánvi rozehřejte olej a kuličky po několika kusech smažte asi 5-6 minut. Osušte je na papírových utěrkách a podávejte s případným dipem.
veganske-karbanatky-3933494
Pro křupavost obalte kuličky ve Vaší oblíbené strouhance.

Veganské karbanátky z čočky

Tyto veganské masové kuličky jsou díky směsi čočky, hub, cibule a česneku křehké a chutné. Tipy, jak je připravit předem, najdete v našem článku. Čočku můžete uvařit až tři dny předem a směs na masové kuličky nechat přes noc v lednici.

Ingredience na veganské karbanátky z čočky

  • 1 šálek nevařené zelené čočky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 115 g žampionů
  • 115 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky fenyklového semínka
  • 2 lžičky italského koření
  • 2 lžičky houbového prášku, nepovinné
  • 3 lžíce mletého lněného semínka
  • 3 lžíce vody
  • 1/4 šálku výživného droždí
  • 1/2 šálku strouhanky
  • Jemná mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup na veganské karbanátky z čočky

  1. Propláchněte 1 hrnek čočky, vložte ji do středně velkého hrnce a zalijte dvěma až třemi centimetry vody.
  2. Přiveďte ji k varu, pak ji stáhněte na minimum, přikryjte a vařte, dokud téměř nezměkne, asi 15 minut. Mírné převaření čočky pomáhá dosáhnout nejlepší struktury masových kuliček.
  3. Před použitím je slijte a rozložte na plech, aby se vysušily. Pokud je připravujete předem, přendejte čočku do vzduchotěsné nádoby a uložte ji do chladničky až na tři dny.
  4. Nakrájejte houby a cibuli na větší kousky a poté je vložte do mísy kuchyňského robotu. Přidejte stroužky česneku a nasekejte najemno.
  5. Na velké pánvi rozehřejte olej na středně nízké teplotě. Přidejte směs hub a cibule a za občasného míchání vařte, dokud nezačne měknout, asi 2 minuty.
  6. Vmíchejte 1/2 lžičky jemné mořské soli, italské koření, semínka fenyklu, houbový prášek a 1/2 lžičky pepře. Vařte, dokud houby nevydají tekutinu a ta se nevyvaří, zhruba dalších 5 minut.
  7. Vytřete mísu kuchyňského robotu a poté na dno mísy rozsypte lněnou mouku, tři lžíce vody, výživné droždí a strouhanku a nechte ji 5 minut v klidu.
  8. Několikrát pulzujte, aby se směs promíchala. Poté přidejte částečně uvařenou čočku a pulzujte, dokud se směs dobře nerozmixuje. Směs by měla vypadat z větší části smíchaná a téměř hladká.
  9. Restované karbanátky: V široké pánvi na středním ohni rozehřejte několik lžic olivového oleje. Jemně do oleje vložte masové kuličky a za občasného otáčení je smažte, dokud nebudou dobře propečené a uvnitř prohřáté.
  10. Pečené karbanátky: Karbanátky se pečou v troubě vyhřáté na 190 °C. Plech na pečení vyložte pečicím papírem nebo silikonovou podložkou na pečení. Masové kuličky naaranžujte na plech a postříkejte nebo lehce pokapejte olejem. Pečte, dokud nezhnědnou a nejsou prohřáté – 20 až 25 minut.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang