syrovy-dip

Tento sametový sýrový dip se skvěle hodí k měkkým preclíkovým kouskům, tacos, tortillám a ke smaženým karbanátkům.

Ingredience

  • 225 g sýra čedar
  • 110 g sýra Gruyère
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1/2 lžičky česnekového prášku
  • 1/2 lžičky cibulového prášku
  • 350 ml piva (12 °C)
  • 1 šálek plnotučného mléka
  • 1/2 lžičky soli

Postup

  1. Nastrouhejte sýr čedar a sýr Gruyère na největších otvorech struhadla.
  2. Rozpusťte 3 lžíce másla ve středně velkém hrnci na mírném ohni. Přidejte 3 lžíce hladké mouky, 1/2 lžičky česnekového prášku a 1/2 lžičky cibulového prášku a šlehejte, dokud se mouka zcela nevstřebá, asi 30 sekund. Směs bude zpěněná a neměly by v ní zůstat žádné suché kapsy mouky.
  3. Za stálého šlehání pomalu přilévejte (12 °C) pivo a 1 šálek plnotučného mléka. Za častého šlehání vařte na mírném ohni 2 až 3 minuty. Za častého šlehání pokračujte ve vaření, dokud nezhoustne natolik, aby se dala obalit hřbetem lžíce, asi 5 minut.
  4. Snižte teplotu na minimum. Přidejte 1/2 lžičky soli a po hrstech strouhaný sýr, mezi jednotlivými přidáními šlehejte, dokud se sýr úplně nerozpustí, a teprve potom přidávejte další. Ihned podávejte.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang