Recept na domácí sýrovou omáčku k nachos

OmáčkyOmáčky a dipySlané receptySýrové dipy
syrova-omacka-k-nachos-3

Připravte si lahodnou domácí sýrovou omáčku k nachos. Můžeme vám zaručit, že chutná mnohem lépe než kupovaná a díky tomuto receptu si na ni ani nevzpomenete. Nachos omáčka se připravuje nesmírně snadno a chutná mnohem lépe než ta kupovaná. Je dobrá jako jednoduchý dip s tortillovými chipsy nebo na obřím talíři nachos. Ať už to máte rádi jakkoli, tuhle sýrovou omáčku si zamilujete.

Pokud jde o sýrovou omáčku k nachos, máte mnoho možností výběru sýrů a všechny jsou svým vlastním způsobem vynikající. Velveeta je tavený americký sýr a je standardní volbou, pokud jde o sýrovou omáčku nacho.

Bude hustší, hladší a krémovější než strouhaný sýr. Můžete také použít standardní sýr čedar nebo jiný oblíbený tavený sýr, který vytvoří řidší, mírně zrnitější omáčku.

Nejlepší je čerstvě nastrouhaný sýr. Přísady v předem nastrouhaném sýru, které zabraňují jeho shlukování, ovlivňují jeho schopnost tavení.

Rozdíl mezi omáčkou a dipem

Zatímco omáčky se nanáší nebo používají přímo na jídlo, studené omáčky a dipy se používají k ponoření jídla nebo se na ně jídlo obvykle pokládá.

Kromě toho omáčka obvykle zvlhčuje potravinu a působí jako zvýrazňovač chuti, zatímco dip funguje jako doplněk k určitému pokrmu.

syrova-omacka-k-nachos-3475862
Omáčky se nanáší přímo na jídlo, dipy se používají k ponoření jídla.

Jak se dělá sýrová omáčka

Klíčem k úžasně rychlé sýrové omáčce je začít přípravou dokonalé jíšky.

  1. V hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo. Přidejte mouku a vařte 2-3 minuty, dokud lehce nezezlátne.
  2. Za stálého míchání postupně přidávejte mléko. Omáčka začne při přidávání mléka houstnout. Vařte 2-3 minuty a podle chuti osolte a opepřete.
  3. Odstavte z ohně a přidejte sýr. Po přidání vraťte hrnec na sporák na nejnižší teplotu. Omáčku neustále míchejte, dokud se sýr nerozpustí.
  4. Podle chuti opět osolte a opepřete. Pokud je sýrová salsa příliš hustá, přidejte více mléka.

Sýrová omáčka k nachos – recept

Zaskočila vás neohlášená návštěva? Nebo vás čeká filmový večer a nemáte co zobat? Pokud máte rádi sýr a omáčky z něj, toto je recept pro vás.

Ingredience na nachos omáčku

  • 2 lžíce másla
  • 1 středně velké jalapeño nebo 2 lžíce okapaných zavařených jalapeños
  • 1 malá až střední červená cibule, nakrájená nadrobno
  • ½ lžičky jemné soli
  • 3 stroužky česneku, prolisované nebo mleté
  • ¾ šálku plnotučného mléka, v případě potřeby více na zředění
  • 220 g smetanového sýra, nakrájeného na centimetrové kostky
  • 220 g jemného sýra čedar, rozdrobeného
  • 220 g polotvrdého sýru, rozdrobeného
  • 1 šálek rozčtvrcených cherry rajčat, zralých rajčat nakrájených na kostičky nebo sušených rajčat, nakrájených na kostičky z konzervy
  • Několik kapek oblíbené pálivé omáčky
  • 2 lžíce nasekaného koriandru
  • Tortilla chipsy nebo ohřáté tortilly k podávání

Postup na nachos omáčku

  1. Než začnete, ujistěte se, že máte všechny ingredience připravené a připravené u sporáku. Pokud používáte čerstvou papriku, odstraňte z ní semínka a poté ji nakrájejte nadrobno. V případě zavařených papriček jalapeños je jen jemně nasekejte.
  2. V malé až střední holandské troubě nebo velké hluboké pánvi rozpusťte máslo. Přidejte cibuli, papriku jalapeño (pokud ji používáte) a ¼ lžičky soli. Za častého míchání vařte, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní, asi 4 až 5 minut.
  3. Přidejte česnek a za stálého míchání vařte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund.
  4. Do hrnce přidejte mléko a smetanový sýr. Míchejte, dokud se smetanový sýr nerozpustí ve směsi (měla by být převážně hladká), asi 5 minut.
  5. Snižte teplotu na minimum a začněte přidávat sýr po středních hrstech, přičemž po každé hrsti míchejte. Jakmile se sýr zcela rozpustí ve směsi, přidejte další hrst a pokračujte, dokud nepřidáte všechen sýr.
  6. Vmíchejte rajčata, pálivou omáčku, koriandr a zbývající ¼ lžičky soli. Opatrně míchejte, dokud se směs nespojí a dip nebude hladký a krémový (pokud se vám směs zdá vůbec mazlavá, možná budete muset skutečně trochu zvýšit teplotu).
  7. V případě potřeby můžete omáčku zředit až ½ šálkem mléka po ¼ šálku a po každém promíchat, dokud se zcela nerozpustí.
  8. Směs ihned stáhněte z ohně (nenechávejte dip na sporáku, jinak by se mohl rozvařit). Podávejte ještě horké.

Pokyny pro skladování o ohřívání nachos omáčky

Nachos omáčka se nejlépe konzumuje čerstvá. Zbytky skladujte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce až 4 dny. Ohřívejte buď v mikrovlnné troubě za stálého míchání každých 30 sekund, dokud se neohřeje, nebo v hrnci na sporáku na mírném ohni.

nachos-omacka-5263133
Zaskočila vás neohlášená návštěva? Nebo vás čeká filmový večer a nemáte co zobat? Nachos se sýrovou omáčkou je ideální občerstvení.

Cheddar dip – recept

Tento jednoduchý dip je pikantní a příprava trvá jen asi 5 minut a používá jednoduché ingredience.

Čedarová omáčka – recept – ingredience:

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce mouky
  • 1 šálek plnotučného mléka
  • 170 g středně velkého čedaru, rozdrceného
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky chilli

Čedarová omáčka – recept – postup:

  1. Do malého hrnce na omáčku přidejte máslo a mouku. Máslo a mouku zahřívejte a šlehejte, dokud nezačnou bublat a pěnit. Pokračujte ve vaření a šlehání bublinkové směsi po dobu asi 60 sekund.
  2. Do směsi másla a mouky zašlehejte mléko. Mírně zvyšte teplotu a za stálého šlehání nechte mléko přejít do varu. Když dosáhne varu, směs zhoustne. Jakmile je dostatečně hustá, aby pokryla lžíci, vypněte oheň.
  3. Vmíchejte po hrstech rozdrobený čedar, dokud se v omáčce nerozpustí. V případě potřeby postavte hrnec na mírný plamen, aby se sýr lépe rozpustil. Sýrovou omáčku nepřehřívejte.
  4. Jakmile se všechen sýr v omáčce rozpustí, vmíchejte sůl a chilli. Ochutnejte a podle potřeby upravte koření. Pokud je omáčka příliš hustá, jednoduše přilijte další kapku mléka.
cedarova-omacka-5796189
Nejlepší na sýrové omáčky je čerstvě nastrouhaný sýr.

Sýrová omáčka z eidamu

  • Je vůbec možné připravit sýrovou omáčku z eidamu? Ano, ale má to svá úskalí.
  • Eidam jako druh sýra může být mladý nebo zrající. Při zrání sýr ztrácí vlhkost. Pro sýrovou omáčku je třeba tuto vlhkost nahradit přidáním jiného mladšího sýra. Ten by mohl být relativně jemný, aby nepřehlušil eidam (například gruyere nebo jemný provolone). Nebo by to mohl být sýr s výraznější chutí, který by eidam doplnil (třeba ostrý čedar).
  • Budete také potřebovat další tekutinu (mléko nebo vodu) se sekvestrantem, jako je citrát sodný nebo hexametafosforečnan sodný. Sekvestrant slouží pouze k tomu, aby omáčka držela pohromadě a nerozpadala se.

Zdravá sýrová omáčka

Myslíte si, že „zdravá + sýrová omáčka“ je oxymóron?

Pokud máte na mysli sýrovou omáčku k nachos, kterou dostáváte v kině, tak souhlas. Ale mohou být i recepty na sýrové omáčky, které jsou zdravější. Níže je několik tipů:

  1. Jako zahušťovadlo používejte prášek z maranty místo rafinované bílé mouky. Rafinovaná bílá mouka způsobuje zvýšení hladiny cukru v krvi a nemá žádné živiny, ale prášek z maranty tyto negativní vlastnosti nemá, je lehce stravitelný a věří se, že má i určitou léčivou hodnotu.
  2. Používejte máslo z pastevního chovu. Je to máslo od krav krmených trávou a neobsahuje žádné přidané hormony.
  3. Používejte plnotučné čerstvé mléko. Omáčku příliš neohřívejte, jen tolik, aby se sýr rozpustil a zhoustl, takže probiotika obsažená v čerstvém mléce zůstanou zachována. Čerstvé mléko je nehomogenizované a nepasterizované – opravdu jen přímo od krávy.
  4. Používejte kvalitní sýr čedar. Použití vysoce kvalitního sýra bude mít zásadní vliv na odlišení vaší omáčky od té kupované.
syrova-omacka-z-eidamu-2391298
Použití vysoce kvalitního sýra bude mít zásadní vliv na odlišení vaší omáčky od té kupované.

Další vhodné omáčky k nachos – studené omáčky a dipy

Ať už pořádáte večírek, herní večer, nebo jen chcete připravit lahodný předkrm pro rodinu, studené omáčky a dipy jsou oblíbené.

Existuje tolik různých způsobů, jak si omáčky k nachos ozvláštnit a zároveň do nich zakomponovat své oblíbené chutě.

Salsa omáčka – recept

Super snadná, super čerstvá a super chutná salsa. Už nikdy nebudete potřebovat jiný recept na salsa omáčku.

Ingredience na salsa omáčku

  • 560 g zralých římských rajčat (asi 5 – 6)
  • 1 plechovka (410 g) drobných nakrájených rajčat
  • 2 zelené jarní cibulky, odříznuté konce, nakrájené na třetiny
  • 1/3 šálku nakrájené červené cibule (asi 1/4 střední cibule)
  • 1 paprička jalapeňo, zbavená semínek a nahrubo nasekaná
  • hrstka čerstvého koriandru
  • 1 velký stroužek česneku, nahrubo nasekaný
  • 2 lžíce čerstvé limetkové šťávy
  • 1/2 lžičky mletého chilli
  • 1/4 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky krystalového cukru (nepovinné)
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup na salsa omáčku

  1. Všechny přísady smíchejte v kuchyňském robotu a pulzujte po 1 sekundě, dokud nebudou všechny přísady jemně nasekané.
  2. Podávejte s tortillovými chipsy. Všimněte si, že salsa vždy chutná nejlépe po několika hodinách v chladu, takže pokud vám to čas dovolí, nechte ji nějaký čas uležet.
  3. V chladničce ji můžete skladovat až 1 týden.
omacky-k-nachos-5355179
Ať už pořádáte večírek, herní večer, nebo jen chcete připravit lahodný předkrm pro rodinu, studené omáčky a dipy jsou oblíbené.

Sýrový dip k nachos – recept

Hedvábně hladký sýrový dip, který po vychladnutí neztvrdne ani se nesrazí. Je stejně dobrý podávaný teplý, při pokojové teplotě nebo studený. Teplý se dá použít jako sýrová omáčka na nachos, chipsy nebo cokoli jiného.

Tento jednoduchý dip připravíte za něco málo přes 5 minut a je skvělé ho připravit dopředu, protože se dobře ohřívá.

Ingredience na sýrový dip k nachos

  • 225 g strouhaného sýra (Cheddar, Monterey Jack, Eidam, Gouda, atd.)
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 plechovka odpařeného mléka (375 g)
  • 2 lžíce jemně nasekaných papriček jalapeño (čerstvých nebo konzervovaných)
  • 1 lžíce pálivé omáčky (nebo upravte podle své chuti)
  • 1/2 lžičky cibulového prášku (nepovinné – dodá další chuť)
  • 1/2 lžičky česnekového prášku (nepovinné – dodá další chuť)
  • 1 lžička soli

Postup na sýrový dip k nachos

  1. V hrnci smíchejte sýr a kukuřičný škrob.
  2. Přidejte všechny ostatní přísady, vařte na mírném ohni za častého šlehání, dokud se sýr nerozpustí a nezůstane hladký.
  3. V případě potřeby upravte podle své chuti – přidejte navíc pálivou omáčku a sůl.
  4. Za horka bude mít konzistence podobná omáčce – ideální k přelití nachos.
  5. Když vychladne, zhoustne a získá konzistenci podobnou dipu. Občas ji prošlehejte, abyste do ní vmíchali slupku, která se vytvoří na povrchu.
  6. Pokud chcete omáčku použít jako vylévací, přimíchejte další odpařené (nebo i normální) mléko, abyste dosáhli požadované konzistence. Všimněte si, že při opětovném zahřátí povolí.
IngredienceRecept

© 2023 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang