Rychlý recept na nachos

Nachos jsou běžnou nabídkou předkrmů v restauracích na americkém jihozápadě, zejména v podnicích s mexickým zaměřením, a jsou velmi hojné v jihozápadních míčových hřištích a sportovních arénách, lze je připravit i doma.

Nachos je mexické jídlo, které se připravuje tak, že se kousky tortilly „nakřupou“ a pak se opečou se sýrem. V nejzákladnějším případě jsou nachos jen tortilly a sýr, ale většina kuchařů podává nachos s různými přílohami a nacho talíř může být ve skutečnosti velmi složitý.

Nachos

Nachos [načos] jsou jídlo z tortillových chipsů (tortilla je mexická potravina), které jsou posypané zálivkou a taveným sýrem. Tento pokrm vznikl ve 40. letech 20. století v severním Mexiku a jeho původ lze vysledovat až do tohoto období. Pokrm vytvořil restauratér Ignacio Anaya a podle jména svého tvůrce dostal název nachos.

Nachos jsou ztělesněním chuti a struktury! Kdo by odmítl křupavé tortillové chipsy obložené rozteklým sýrem a pikantní salsou, posypané pálivým jalapeñem? Nachos jsou flexibilní svačinou, protože je lze doplnit širokou škálou příloh.

Nachos obsahují všechno: bílkoviny, sacharidy, zeleninu a hlavně sýr. Jsou také dokonale přizpůsobitelné potřebám jednoho strávníka nebo velké společnosti.

Nachos je mexická pochoutka z tortillových chipsů s roztaveným sýrem a dipem.

Je možné jíst zdravé nachos?

Rozhodně ano. Nenazvaly bychom tyto nachos zdravými, ale pokud hledáte něco jiného, máme pro vás řešení. Vyzkoušejte cuketové nachos, paprikové nachos nebo květákové nachos jako skvělé alternativy. Chuť mexického jídla a živiny ze zeleniny se k sobě dokonale hodí.

Lze si připravit nachos doma?

Odpověď opět zní: ano. Na začátek si musíte vybrat tortillové chipsy, přičemž žádné dva tortillové chipsy nejsou stejné. Vyberte si z klasických tortillových chipsů nebo ochucených tortillových chipsů. Vyrábějí se z obrovských čtvrtinových plátků tortilly a jsou ideální pro uchování různých omáček a polev.

Pak přijde ta zábavná část: výběr vašich nachos omáček. Neváhejte jich na sebe navršit, kolik chcete – o tom nachos jsou. Nezbytná je vrstva červené salsy a pro kouřový nádech můžete přidat zelené chilli papričky a omáčku.

Jaké jsou některé nachos omáčky?

Domácí nachos doplnit čímkoli, co máte rádi. Doporučujeme drcený salát, sýr cotija, grilovanou kukuřici, fazole pinto, černé olivy, plátky čerstvého jalapeña, nakládanou červenou cibuli, hovězí maso na kostičky, drcené kuřecí maso nebo nadrobené tofu, pokud chcete klasickou mexickou chuť.

Pokud si to chcete ozvláštnit, doplňte nachos pálivou salsou, která navodí atmosféru grilování, nebo taveným sýrem s omáčkou pro dekadentní nádech.

K nachos se hodí salsa, zakysaná smetana, olivy nebo pálivá omáčka.

Recept na nachos z tortilly

Tyto klasické tex-mex nachos jsou maximálně nabité. Předejděte rozmočení nachos tím, že je krátce zapečete, než je posypete sýrem, ochuceným hovězím masem, smaženými fazolemi, guacamole a salsou. Jsou skvělou svačinou, předkrmem na večírek nebo i příležitostnou večeří na všední den.

Ingredience na nachos z tortilly

Směs koření

  • 2 lžíce mletého chilli
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička granulovaného česneku
  • 1 lžička granulované cibule
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • špetka kajenského pepře (nepovinné)

Nachos chipsy

  • 1 lžičku rostlinného oleje
  • 450 g mletého hovězího masa (poměr libového a tučného masa 80:20)
  • 450 g (2 šálky) smažených fazolí, konzervovaných nebo domácích
  • 1/4 šálku vody
  • 1 velký sáček tortillových chipsů
  • 110 g nastrouhaného sýra čedar (asi 2 šálky) a další na posypání
  • 110 g sýra Colby Jack, nastrouhaného (asi 2 hrnky), plus další na posypání
  • 1 šálek pico de gallo (druh salsy), koupený v obchodě nebo domácí, plus další na posypání
  • 1/4 šálku nasekaného koriandru
  • 1 jalapeño (nakládané nebo čerstvé), nakrájené na plátky

Volitelné omáčky

  • guacamole
  • salsa
  • zakysaná smetana
  • černé olivy z konzervy
  • nakrájená zelená cibule
  • drcený hlávkový salát
  • kukuřice
  • pálivá omáčka

Postup na nachos z tortilly

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. V malé misce smíchejte všechno koření (chilli až kajenský pepř) dohromady.
  3. Na středně vysoké teplotě rozehřejte rostlinný olej, dokud se nezačne třpytit. Na pánev přidejte mleté hovězí maso a ochuťte ho celou směsí koření taco. Jak se maso vaří, lžící ho rozdrobte na drobné kousky.
  4. Vařte asi 8 minut, dokud maso nezhnědne, a slijte tuk pomocí cedníku.
  5. Vraťte maso na pánev a přidejte smažené fazole a vodu. Směs zahřívejte, dokud nejsou fazole hladké a prohřáté. Snižte teplotu na minimum a udržujte směs hovězího masa a fazolí teplou, zatímco budete připravovat chipsy.
  6. Na talíř nebo plech vhodný do trouby o rozměrech 33 x 45 cm rozložte tortillové chipsy v jedné vrstvě a mírně je překryjte. Opékejte je v předehřáté troubě 5 minut nebo jen do doby, než ucítíte jejich vůni.
  7. Opatrně vyjměte pekáč z trouby a navrch dejte polovinu rozdrobených sýrů. Nechte teplo z chipsů, aby se sýr mírně rozpustil, a pak chipsy přelijte směsí hovězího masa a fazolí.
  8. Hovězí maso posypte zbylým sýrem a pánev vraťte na 5 minut do trouby, nebo dokud se sýr zcela nerozpustí.
  9. Nachos posypte pico de gallo, nasekaným koriandrem, plátky jalapeño nebo jakoukoli jinou oblíbenou posypkou. Podávejte horké.
Salsa je jednou z nejoblíbenějších ingrediencí na nachos a dodává jim skvělou chuť.

TIP: Nachos chipsy chutnají nejlépe hned po přípravě. Doporučujeme připravit jen tolik, abyste je snědli najednou. Nedoporučuje se také ohřívat nachos, které byly potřeny zakysanou smetanou.

Domácí tortilla chipsy – recept

Chutné tortillové chipsy upečené doma z kukuřičných tortill jsou mnohem lepší než chipsy koupené v obchodě. Tyto křupavé, zlatavé chipsy s úžasnou chutí limetky a kmínu připravíte během 25 minut a skvěle chutnají s oblíbenou salsou, guacamole nebo hummusem.

Ingredience na domácí tortilla chipsy

  • 1 balení (350 g) kukuřičných tortill
  • 3 lžíce limetkové šťávy
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička chilli
  • 1 lžička soli

Postup na domácí tortilla chipsy

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Tortilly naskládejte do vrstev po 5 nebo 6. Každou hromádku prořízněte, abyste vytvořili 8 klínů. Uspořádejte klíny v jedné vrstvě na plechy s okrajem.
  3. Smíchejte limetkovou šťávu a olej v rozprašovači nebo rozprašovači; protřepejte, dokud se dobře nepromísí. Nastříkejte vrcholky tortill tak, aby byly mírně vlhké.
  4. V malé misce smíchejte kmín, chilli a sůl; směsí posypte chipsy.
  5. Pečte v předehřáté troubě 7 minut.
  6. Vyjměte z trouby. Chipsy obraťte, znovu je zamlžte a okořeňte.
  7. Vraťte do trouby, pánve otočte a vyměňte rošty. Pečte, často kontrolujte, zda se nepřipalují, dokud nejsou chipsy lehce zhnědlé a křupavé, dalších 5 až 8 minut.
  8. Před podáváním je vyjměte z trouby a nechte mírně vychladnout. Chipsy budou po vychladnutí křupat ještě více.
  9. Vychutnejte si je se salsou.

Recept na kukuřičné chipsy

Zapomeňte na pytlík koupený v obchodě a připravte si domácí tortillové chipsy. Zde se dozvíte, připravit tradiční i pečené tortillové chipsy.

Ingredience na kukuřičné chipsy

  • 10 kukuřičných tortill nebo jich použijte více na více chipsů, nejlepší jsou staré nebo vysušené tortilly
  • 3/4 až 1 šálek neutrálního oleje na vaření při vysoké teplotě, doporučujeme: avokádový olej, slunečnicový olej, arašídový olej nebo rostlinný olej
  • mořská sůl podle chuti

Postup na na kukuřičné chipsy – smažené chipsy

  1. Každou tortillu nakrájejte na šest trojúhelníků. Na talíř položte papírové utěrky nebo čistou utěrku.
  2. Do širokého hrnce s vysokým okrajem nebo litinové pánve přidejte tolik oleje, aby byl alespoň 0,5 cm hluboký. Nastavte teplotu na středně vysokou a zahřívejte, dokud olej nebude mít 175 °C.
  3. Pokud nemáte teploměr, můžete teplotu oleje zkontrolovat tak, že do něj vhodíte malý kousek tortilly. Pokud začne syčet, je olej připraven.
  4. Pokud tortilla zhnědne příliš rychle, je olej příliš horký a před přípravou tortillových chipsů je třeba olej odstavit z ohně a nechat ho vychladnout.
  5. Vložte do rozpáleného oleje tolik trojúhelníků tortilly, aby byly většinou v jedné vrstvě, ale nebyly namačkané na sobě.
  6. Pomocí děrované lžíce nebo kuchyňských kleští je opatrně zatlačte do oleje, aby se všechny obalily olejem. Vařte, dokud nejsou brambůrky křupavé a zlatohnědé, asi 2 minuty.
  7. Pomocí děrované lžíce nebo kleští přendejte chipsy na talíř vyložený papírovými utěrkami a lehce je osolte. Postup opakujte se zbývajícími trojúhelníčky tortilly.

Postup na na kukuřičné chipsy – pečené chipsy

  1. Rozpalte troubu na 190 °C. Dva plechy vyložte pečicím papírem nebo použijte silikonovou podložku na pečení.
  2. Potřete nebo lehce potřete tortilly z obou stran olejem. Každou tortillu rozkrojte na šest trojúhelníků a poté je v jedné vrstvě rozložte na pečicí plechy.
  3. Pečte, dokud nejsou chipsy křupavé a zlatohnědé, 10 až 20 minut. Často brambůrky kontrolujte, a pokud zjistíte, že některé hnědnou rychleji než jiné, otáčejte plechy, abyste podpořili rovnoměrnější propečení.
  4. Každý chips lehce osolte a podávejte.
Mexický pokrm si získal oblibu po celém světě díky své lahodné chuti.

Sýrový dip k nachos – recept

Podle tohoto receptu na sýrovou omáčku nacho připravíte jednoduchou omáčku, která je výborná na tortillové chipsy, a jejíž příprava nezabere ani půl hodiny. Pro zpestření přidejte na plátky nakrájené papričky jalapeño.

Ingredience na sýrový dip k nachos

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 šálek mléka
  • 7 plátků taveného amerického sýra
  • ½ lžičky soli

Postup na sýrový dip k nachos

  1. Máslo rozpusťte ve středně velkém hrnci na mírném ohni. Mouku šlehejte, dokud se nevytvoří pasta. Přilijte mléko a míchejte, dokud směs nezhoustne.
  2. Přidejte sýr a sůl; vařte a míchejte, dokud se sýr nerozpustí, asi 15 minut.
Sýrových dipů existuje více druhů, vedle klasického také pikantní dip jalapeño.

Klasické Pico de Gallo – recept

Tato omáčka k nachos je čerstvá, chutná a snadno se připravuje! K přípravě tohoto klasického mexického dipu budete potřebovat pouze 5 ingrediencí – rajčata, cibuli, koriandr, jalapeño a limetku. Z receptu získáte asi 4 šálky (asi 8 porcí).

Ingredience na klasické Pico de Gallo

  • 1 šálek jemně nakrájené bílé cibule (asi 1 malá cibule)
  • 1 středně velká paprička jalapeño nebo serrano, odstraněná semínka, jemně nasekaná (pokud jste citliví na koření, snižte počet papriček nebo je vynechejte, případně přidejte další, pokud máte rádi pálivost)
  • ¼ šálku limetkové šťávy
  • ¾ lžičky jemné mořské soli, více podle chuti
  • 680 g zralých červených rajčat (asi 8 malých nebo 4 velká), nakrájených na kousky
  • ½ šálku jemně nasekaného čerstvého koriandru (asi 1 svazek)

Postup na klasické Pico de Gallo

  1. Ve středně velké míse smíchejte nakrájenou cibuli, jalapeño, limetkovou šťávu a sůl. Nechte ji asi 5 minut marinovat, zatímco nakrájíte rajčata a koriandr.
  2. Do mísy přidejte nakrájená rajčata a koriandr a promíchejte. Ochutnejte a přidejte další sůl, pokud se chutě úplně neshodují.
  3. Pro nejlepší chuť nechte směs marinovat 15 minut nebo několik hodin v chladničce. Podávejte jako dip nebo pomocí děrované lžíce či velké servírovací vidličky, abyste s pico nepřenesli příliš mnoho vodnaté rajčatové šťávy. Pico de gallo vydrží přikryté v chladničce až 4 dny.

Chipotle Mayo k nachos – recept

Chipotle majonéza je krémová a jemná, s trochou pálivosti z papriček a trochou kouřové chuti ze samotných papriček a další uzené papriky. Chuť dokonale doplňuje koriandr a limetka a co je nejlepší, hodí se skoro ke všemu.

Ingredience na Chipotle Mayo k nachos

  • 1 a 1/2 šálku kvalitní majonézy
  • 3-6 chipotle papriček z plechovky
  • 2-3 lžíce omáčky adobo z plechovky
  • 1/4 šálku koriandru, baleného
  • 2 lžíce čerstvé limetkové šťávy
  • 1/2 lžičky soli, pro kuchyňskou sůl použijte 1/4 lžičky
  • 1/8 lžičky černého pepře
  • 1/4 lžičky uzené papriky
  • 1/4 lžičky kmínu

Postup na Chipotle Mayo k nachos

  1. Přidejte všechny ingredience do mixéru a rozmixujte dohladka.
  2. Začněte se 3 malými papričkami chipotle a postupně přidávejte. Pokud jste nervózní z přílišné pálivosti, začněte s 1-2 lžícemi omáčky adobo nebo ji úplně vynechejte.
  3. Pokud chcete přidat víc limetkové šťávy, přidejte ji.
  4. Pokud chcete omáčku zředit, přidejte trochu vody nebo mléka. Začněte přidávat po lžících a dávejte pozor, abyste nepřidali příliš mnoho, nechcete přece ztlumit chuť.
  5. Zbytky uchovávejte v praktických lahvičkách na vymačkání, abyste byli vždy připraveni na jakoukoli situaci s chipotle majonézou.
Krémová chuť této majonézy je skvělým způsobem, jak udělat nachos ještě chutnější.

Recept na domácí nachos se salsou

Máte chuť na nachos a salsu? Vyzkoušejte tento snadný recept, který zvládnete za 15 minut.

Ingredience na domácí nachos se salsou

  • 500 g nachos
  • 100 g strouhaného sýra čedar
  • 1 červená cibule
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 1 lžička cukru
  • sůl podle potřeby
  • 100 g strouhané mozzarelly
  • 600 g rajčat
  • 4 stroužky česneku
  • 1/2 šálku koriandrových listů
  • 2 zelené chilli papričky

Postup na domácí nachos se salsou

  1. Pro přípravu tohoto lahodného receptu na svačinu omyjte rajčata pod tekoucí vodou a poté je rozkrojte na polovinu. Poté rajčata zbavte semínek a nakrájejte je na kostičky.
  2. Dále oloupejte červenou cibuli a nakrájejte ji nadrobno v samostatné misce. Nyní oloupejte stroužky česneku a rozdrťte je pomocí tloučku a hmoždíře. V neposlední řadě omyjte listy koriandru a zelené chilli papričky pod tekoucí vodou a také je jemně nasekejte v různých miskách.
  3. Vezměte velkou mísu a vložte do ní nakrájená rajčata spolu s červenou cibulí, stroužky česneku, limetkovou šťávou, lístky koriandru, cukrem a zelenými chilli papričkami. Všechny ingredience dobře promíchejte a připravte salsu.
  4. Poté položte nachos na velký plech a rozetřete na ně čerstvě připravenou salsu. Na nachos nastrouhejte sýr mozzarella a čedar a plech vložte do předehřátého grilu.
  5. Nachos grilujte asi 3-4 minuty, dokud se mozzarella i čedar neroztaví. Po dokončení podávejte se zakysanou smetanou a pochutnejte si.
Přidáním několika lžic salsy k nachos je povýšíte z obyčejných na něco opravdu výjimečného.

Jalapeño Ranch dip – recept

Ranch dresink vznikl na skutečném ranči v Kalifornii. Originální westernový dresink můžete vylepšit zelenou salsou, zelenými chilli papričkami, jalapeños a koriandrem, které mu dodají více barvy a pikantnosti. Dip podávejte spolu s oblíbenými nachos nebo křidélky.

Ingredience na Jalapeño Ranch dip

  • 1 a 1/3 šálku majonézy
  • 1/3 šálku podmáslí
  • 1/3 šálku salsy verde
  • 3 lžíce nakrájené zelené chilli papričky z konzervy
  • 3/4 šálku čerstvých lístků koriandru
  • 2 papričky jalapeno, rozpůlené a zbavené semínek
  • rančerská salátová zálivka
  • horká vařená kuřecí křidélka buvolího typu
  • celerové stonky

Postup na Jalapeño Ranch dip

  1. Prvních 7 ingrediencí vložte do mixéru, přikryjte a zpracujte do hladka. Do podávání nechte vychladnout.
  2. Podávejte s kuřecími křidélky a případně s celerem nebo k nachos.

Vyzkoušejte také recepty na tacos, sýrovou omáčku k domácímu nachos, pizzu z tortilly, tortilla chipsy nebo veganské indické placky a zelné placky.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang