Určitě přemýšlíte nad tím, co dobrého na „zobání“ připravíte. Já osobně miluju různé slané pochutiny, ať už jsou to jednohubky, taštičky z listového těsta nebo třeba slané sušenky/keksy. Toto vše je nicméně celkem tučné a slané. Ale jen v případě, že si je nepřipravíte sami. A věřte, že upéct slané sušenky není nic těžkého.

Bezlepkové pohankovo-sýrové keksy jsou prostě dokonalé. Jsou chutné, s malým obsahem soli, s velkým množstvím sýru a másla. To však můžete vyměnit třeba za olivový olej.

Na 1 dávku budete potřebovat:

Těsto:

  • 500 g pohankové mouky
  • 200 g rozpuštěného másla
  • 200 g sýru Grana Padano najemno nastrouhaného
  • 1 vejce (podle potřeby a celistvosti těsta použijte klidně 2)
  • olivový a makový olej dle chuti

Postup:

  1. Všechny ingredience dejte do mísy od robotu.
  2. Použijte nástavec typu hák a nechte robota vymíchat celistvé těsto.

Dochucení:

  • mletá paprika dle chuti
  • mletý mák dle chuti
  • směs oblíbeného bylinkového koření dle chuti – já zvolila směs mleté papriky, oregana, tymiánu a česneku

Postup:

  1. Do těsta nyní přidejte koření na dochucení dle Vašich preferencí. Já těsto rozdělila na 2 půlky, do jedné jsem přimíchala mák i koření a do druhé půlky pouze koření.
  2. Ochucené těsto nechte opět robotem důkladně promíchat.
  3. Hotové těsto rozdělte na několik menších kousků, aby se Vám lépe vyvalovalo a dejte jej na 30 minut odpočinout do lednice.
  4. Mezitím začněte předehřívat troubu na spodní i horní ohřev na 180 stupňů.
  5. Po půl hodině těsto vytáhněte na pohankovou moukou pomoučený vál a rozválejte ho.
  6. Nyní vykrajujte z těsta jednotlivé keksy, které přendejte na pečícím papírem vystlaný plech.
  7. Keksy dejte péct do předehřáté trouby na 15 – 18 minut.
  8. Po upečení nechte keksy vychladnout  a poté je opatrně přendejte na tác či talíř.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang