Tahini dip

Krémová, oříšková a světlá omáčka tahini se stane základem vaší kuchyně. Posypte s ní falafel, salátové mísy a mnoho dalšího.

Tento recept na domácí tahini je lahodná a aromatická omáčka, která se hodí k jakémukoli pokrmu. Jako základ se používá pasta tahini, česnek, citronová šťáva, voda, kmín, uzená paprika a sůl, na závěr se přidá kapka olivového oleje a čerstvě nasekaná petrželka. Pokud máte například chuť na klasickou sýrovou omáčku na nachos, – toto můžete být skvělá odlehčená a výživná varianta. Skvělou omáčkou z japonské kuchyně je i teriyaki omáčka.

Výsledkem je krémová a aromatická omáčka, kterou lze podávat se zeleninou, krekry, chlebem nebo pitou. Je to skvělý způsob, jak dodat jakémukoli pokrmu další chuť, a určitě se stane hitem pro rodinu a přátele nebo například na oslavu jako doplněk slaného dortu nebo mražených krevet recept.

Co je to tahini?

Tahini omáčka je vyrobená ze sezamu, česneku, citronové šťávy a soli. Běžně se používá v blízkovýchodní a středomořské kuchyni, často jako omáčka k namáčení nebo jako přísada do jiných pokrmů. Má oříškovou, lehce nahořklou chuť a krémovou konzistenci.

Ingredience na nejlepší tahini omáčku

  • Tahini – Tento recept je především o tahini, takže si vyberte kvalitní tahini, které není příliš tuhé nebo hořké.
  • Citronová šťáva – Pro nejlepší zářivou chuť si ji vymačkejte sami.
  • Česnek – Místo mletého česneku ho jemně nastrouhejte.
  • Voda – Podle potřeby přidejte vodu, abyste omáčku zředili do hladké krémové konzistence.
  • Mořská sůl – Vmíchejte ji, abyste zvýraznili oříškovou a citronovou chuť omáčky.
Sezamová pasta tahini
Tahini si můžete připravit vždy dle vaší aktuální chuti, představivosti se meze nekladou. Co takto přidat pečenou červenou řepu?

Tipy pro tahini recepty

Vodu přidávejte jen po troškách, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Obecně platí, že tahini omáčka by měla mít řídkou konzistenci podobnou salátovému dresinku. Pokud však dáváte přednost tahini spíše jako dipu, jednoduše použijte méně vody.

Recept na tahini můžete i zdvojnásobit, pokud podáváte většímu počtu lidí, rychle se spotřebuje!
Tahini omáčku si můžete připravit dopředu, v pevně uzavřené nádobě ji uchovávejte v chladničce 2 až 3 dny.

Jak používat sezamovou pastu?

Sezamová pasta se používá v mnoha věcech, od stále oblíbenějšího klasického hummusu, tahini omáčky až po sladké dezerty, jako jsou tyto tahini brownies.

Kde koupit tahini/sezamovou pastu?

Pastu tahini najdete v některých specializovaných středomořských a blízkovýchodních obchodech, ale i běžných supermarketech.

Jak skladovat čerstvou tahini omáčku?

Čerstvou omáčku tahini nejlépe uchováte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce. Tahini omáčka vydrží v chladničce až dva týdny. Pokud ji chcete skladovat déle, můžete ji ve vzduchotěsné nádobě zmrazit až na tři měsíce. Jednoduše ji pak můžete vytáhnout k doplnění vašeho oblíbeného jídla jako je například Kung Pao.

Je možné čerstvé tahini zmrazit?

Ano, tahini můžete zmrazit. Uchovávejte ji ve vzduchotěsné nádobě v mrazáku až šest měsíců. Když jste připraveni ji použít, rozmrazte ji přes noc v chladničce a poté ji rozmíchejte na požadovanou konzistenci.

Sezamová tahini omáčka
Sezamová semínka jsou perfektním doplňkem pro váš zdravý životní styl.

Sezamová pasta tahini perfektní pro naše zdraví

Sezamová tahini pasta je výživná a všestranná potravina s vysokým obsahem zdravých tuků, bílkovin a minerálů. Je skvělým zdrojem mononenasycených tuků, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a chrání před srdečními chorobami.

Je také bohatá na hořčík a vitamin B6, které mohou pomoci zvýšit hladinu energie a napomoci trávení. Kromě toho je tahini dobrým zdrojem vápníku, železa, zinku a draslíku, které jsou nezbytné pro udržení zdravých kostí, zubů a imunitního systému.

Servírování tahini omáčky

Omáčku tahini si můžete vychutnat na mnoho způsobů. Používat ji budete stále častěji a častěji – k vylepšení sendvičů, k receptu na falafel, pitas nebo kuřecí shawarama, nebo k posypání grilovaných kabobů, pečených ryb, opečenému burritu a tortille nebo španělským empanadas nebo pečenému chřestu.

Vyzkoušejte ji podávat také s několika druhy čerstvé zeleniny a teplým pita chlebem. Možnosti jsou nekonečné.

Mohu tahini pastu něčím nahradit?

Pokud potřebujete v receptu nahradit tahini, můžete použít mandlové, arašídové nebo slunečnicové máslo. Všechna tato másla z ořechů a semen mají podobnou chuť a strukturu jako tahini, takže by měla v receptech dobře fungovat. Jako alternativu tahini můžete použít také řecký jogurt nebo hummus.

Příprava sezamové pasty doma

Tahini pastu si můžete připravit od začátku. Sezamová semínka, olej a sůl je třeba smíchat v kuchyňském robotu, dokud nevznikne krémová pasta.

V případě potřeby můžete konzistenci upravit přidáním většího množství oleje nebo sezamových semínek. Pokud chcete chuť tahini ozvlášnit, doporučujeme semínka jemně opražit.

Pasta tahini
Pasta tahini můžete servírovat nejen s čerstvou zeleninou, ale i falafelem nebo pitou.

Tahini recept

Perfektní krémový tahini dresink s oříškovou chutí připravíte jednoduše a rychle. Servírujte s čerstvou zeleninou nebo pečivem.

Ingredience na tahini recept

  • 1/2 šálku tahini pasty
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1/4 šálku čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1/4 šálku teplé vody
  • 1/4 čajové lžičky mletého kmínu
  • 1/4 lžičky uzené papriky
  • 1/4 lžičky mořské soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky

Postup receptu na tahini

  1. Ve středně velké míse vyšlehejte pastu tahini, česnek, citronovou šťávu, vodu, kmín, uzenou papriku a sůl dohladka.
  2. Pomalu zašlehejte olivový olej, dokud směs nebude krémová.
  3. Vmíchejte nasekanou petrželku.
  4. Ihned podávejte s oblíbenou zeleninou, krekry, chlebem nebo pitou.

Tahini omáčka – recept

Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na svěží tahini omáčku, která skvěle doplní každé vaše jídlo.

Ingredience na tahini omáčku

  • 1/2 šálku tahini
  • 1/4 šálku čerstvé citronové šťávy
  • 6 lžic vody, plus další podle potřeby
  • 1 malý stroužek česneku, utřený nebo prolisovaný
  • 1/2 lžičky mořské soli

Postup na tahini omáčku

  1. V malé misce smíchejte tahini, citronovou šťávu, vodu, česnek a mořskou sůl.
  2. Dochuťte podle chuti. Pokud se vám zdá tahini omáčka příliš hořká, přidejte 1/4 až 1/2 lžičky javorového sirupu nebo medu, abyste chuť vyvážili.
  3. Pokud je příliš ostrá, přidejte 1/2 až 1 lžičku extra panenského olivového oleje, aby se chuť zjemnila.
  4. Pokud je příliš hustá, přidejte podle potřeby vodu, abyste dosáhli požadované konzistence.
Sezamová pasta
Sezamová pasta s přílohou je skvělým předkrmem, ale své místo si zaslouží také i u snídaňového stolu.

Tahini bez sezamové pasty – recept

Pokud si rádi připravujete jídlo od základu jste tu správně. Připravte si výtečné tahini bez sezamové pasty, čistě ze semínek sezamu.

Ingredience na tahini bez sezamové pasty

  • 1/2 šálku loupaných sezamových semínek
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/4 lžičky mořské soli

Postup přípravy tahini omáčky bez sezamové pasty

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Sezamová semínka rozprostřete na plech a za občasného míchání je 8-10 minut opékejte v troubě.
  3. Jakmile jsou sezamová semínka lehce opečená, přendejte je do kuchyňského robotu a zpracujte je do hladka.
  4. Za chodu kuchyňského robotu pomalu přidávejte olivový olej a sůl.
  5. Pokračujte ve zpracování, dokud nedosáhnete požadované konzistence, přibližně 5 minut.
  6. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce po dobu až jednoho měsíce.
Tahini recept
Hlavu vzhůru. Tradiční recept na tahini zvládne i ten, kdo s vařením bojuje.

Tahini dresink na vietnamský způsob – recept

Máte rádi vietnamskou kuchyni a tahini? To jste tu správně, pojďte si připravit vynikající tahini po vietnamsku.

Ingredience na tahini recept po vietnamsku

  • 4 lžíce hustého tahini dresinku
  • 1 lžička sladké bílé miso pasty
  • 2 lžičky tamari
  • 1 lžička nori vloček (nebo jiné sušené mořské řasy)

Postup přípravy tahini receptu po vietnamsku

  1. Smíchejte hustý dresink tahini, sladké bílé miso, tamari a jemně nasekanou nori nebo jinou mořskou řasu.
  2. Pokud chcete výraznější chuť, použijte jiný druh misa.
  3. Chcete-li zajistit bezlepkovou zálivku, použijte raději tamari než běžnou sójovou omáčku.

Pasta tahini s kari – recept

Milujete indickou kuchyni a tahini? Připravte si tento jedinečný, ale rychlý recept na indické tahini se špetkou štiplavého kari. Jako dezert na odlehčení se bude hodit vynikající jáhlový koláč.

Ingredience na pastu tahini s kari

  • 4 lžíce tahini
  • 1 lžička kari (nebo kari pasta)
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1 lžička chilli omáčky (upravte podle chuti)

Postup tahini pasty s kari

  1. Smíchejte tahini, kari prášek nebo pastu, kurkumu a chilli omáčku.
  2. Množství upravte podle chuti.
  3. Pokud je omáčka příliš ostrá, přidejte trochu řeckého jogurtu.
  4. Pro jemnější omáčku kari a kurkumu nasucho osmahněte.
  5. Před spojením s tahini nechte koření vychladnout.
Tahini omáčka
Tahini omáčka s jemně nasekanými sušenými rajčaty je dokonalý pokrm pro parné léto.

Sezamová pasta tahini po italsku – recept

Ozvláštněte si klasické jemné tahini sušenými rajčaty, voňavými italskými bylinkami a kapkou balzamikového octa nebo olivového oleje. Krémová konzistence zaručena.

Ingredience na sezamovou pastu tahini

  • 4 lžíce řídkého tahini dresinku
  • 1 lžička pasty ze sušených rajčat
  • 1 lžička balzamikového octa nebo olivový olej
  • 1 stonek čerstvé bazalky (jemně nasekané)

Postup přípravy italského tahini

  1. Smíchejte řídký tahini dresink, pastu ze sušených rajčat.
  2. Přidejte balzamikový ocet nebo olivový olej a nadrobno nasekanou čerstvou bazalku.

TIP – Pro správnou přípravu tahini si dejte záležet na perfektním promixování, nebo použijte předpřipravenou pastu.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang