Glykemický index (GI) je užitečným nástrojem pro ty, kteří chtějí dodržovat zdravou stravu. Je to míra toho, jak rychle se potrava tráví a vstřebává do krevního oběhu, což následně ovlivňuje uvolňování inzulínu a hladinu glukózy v krvi. Je důležité brát v úvahu GI potravin, protože to může pomoci zajistit, abyste jedli vyváženou a zdravou stravu.
Glykemický index je založen na stupnici 0-100, přičemž referenční hodnotou je čistá glukóza. Sacharidy se dělí do tří skupin: nízký GI (55 a méně), střední GI (56-69) a vysoký GI (70 a více). Potraviny s nízkým GI jsou obecně považovány za vhodnější, protože se tráví pomaleji a pomáhají udržovat stálou hladinu cukru v krvi. Potraviny s vysokým GI se tráví rychle a mohou způsobit prudký nárůst hladiny cukru v krvi.
Kromě toho, že GI pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi, může také pomoci při regulaci hmotnosti. Potraviny s nízkým GI nám mohou pomoci udržet pocit sytosti po delší dobu, což může pomoci zabránit přejídání. Studie také naznačují, že strava s nízkým GI může být prospěšná pro snížení rizika cukrovky 2. typu a kardiovaskulárních onemocnění.
A k čemu je to dobré vědět? Mimo jiné proto, jak s glykemických indexem pracovat v rámci sestavování našeho jídelníčku. A třeba také to, že pokud se chystáte změnit svůj životní styl, jíst zdravěji a zhubnout, nemusíte se nutně zříkat ani pečiva.
Především je potřeba zvážit jeho množství, potom druh, denní dobu, kdy jej jíte a nakonec kombinaci s ostatními potravinami v jednom pokrmu.
Doba trávení je rovněž proces, který je nezbytný pro udržení celkového zdraví a pohody.
Potraviny s nízkým obsahem sacharidů
Sacharidy jsou nejrozšířenější organickou sloučeninou na zemi vůbec. Pochází zejména z rostlinných zdrojů, protože vznikají při fotosyntéze. Při hodnocení sacharidů z pohledu vlivu na zdraví je důležitá znalost glykemického indexu.
Sacharidy s vysokým GI vstupují do krve rychle a vyvolávají tak prudké navýšení hladiny glukózy v krvi. Naopak sacharidy s nízkým GI vstupují do krve pomaleji. Jejich trávení a štěpení totiž tělu trvá mnohem déle.
Za zdraví prospěšné jsou považovány potraviny se středním a nižším GI. Hladinu cukru ovlivňují minimálně, a tudíž nevyvolávají nebezpečné výkyvy. Zdroje sacharidů s vyšším GI je vhodné omezit.
Mezi potraviny s nízkým obsahem sacharidů řadíme
- ovesné vločky, ječmen, otruby a další co nejméně upravené obiloviny
- rýže natural
- bulgur, kuskus, quinoa, semolina
- luštěniny – čočka, fazole, cizrna, sója, hrách apod.
- mléko a mléčné výrobky
- ořechy – arašídy, kešu, vlašské ořechy
- většina druhů zeleniny – brokolice, česnek, mrkev, rajčata, paprika, hlávkový salát
- vybrané druhy ovoce – jablka, meruňky, pomeranč, švestky
Potraviny s vysokým a nízkým glykemickým indexem
Potraviny | GI | Zástupci |
---|---|---|
Rychlé | > 70 | sladkosti, bílé pečivo, pečené brambory, instantní obilné a bramborové kaše |
Středně rychlé | 50 až 70 | celozrnné pečivo, těstoviny, rýže Natural, vařené brambory, sušené ovoce |
Pomalé | < 50 | zelenina, houby, luštěniny, ovoce, mléčné výrobky |
Glykemický index potravin – tabulka
Potravina (hodnoty ve 100 g) | Ener [kcal] | Ener [kJ] | B [g] | T [g] | S [g] | Vlák [g] | GI |
---|---|---|---|---|---|---|---|
bábovka – průměr | 380 | 1592 | 4,0 | 20,0 | 46,0 | 0,2 | 55 |
banán | 100 | 417 | 1,0 | 0,4 | 23,0 | 3,0 | 60 |
bramborová kaše | 85 | 358 | 2,5 | 2,6 | 13,0 | 0,2 | 75 |
brambory pečené | 136 | 569 | 1,7 | 5,0 | 21,0 | 2,1 | 85 |
brambory vařené | 71 | 297 | 1,5 | 0,1 | 16,0 | 1,9 | 60 |
brokolice | 28 | 116 | 3,0 | 0,4 | 3,0 | 3,0 | 10 |
broskev | 53 | 224 | 0,8 | 0,2 | 12,1 | 2,5 | 37 |
buchty povidlové | 397 | 1663 | 6,0 | 13,0 | 64,0 | 0,2 | 60 |
Coca-cola | 40 | 168 | 0,0 | 0,0 | 10,0 | 0,0 | 65 |
Coca-cola light | 1 | 3 | 0,1 | 0,0 | 0,1 | 0,0 | 10 |
čočka vařená | 104 | 434 | 7,8 | 0,4 | 17,2 | 4,0 | 30 |
čočková kaše | 168 | 704 | 8,2 | 5,7 | 21,0 | 3,0 | 40 |
čokoláda hořká | 531 | 2224 | 5,0 | 32,3 | 55,0 | 7,0 | 50 |
čokoláda mléčná | 564 | 2362 | 5,7 | 37,0 | 52,0 | 3,0 | 45 |
datle sušené | 325 | 1360 | 2,0 | 0,5 | 78,0 | 10,0 | 80 |
džem (průměr) | 237 | 992 | 0,5 | 0,3 | 58,0 | 1,8 | 60 |
džem dia | 95 | 398 | 0,5 | 0,1 | 23,0 | 1,8 | 45 |
džus pomerančový 100% | 45 | 187 | 0,7 | 0,2 | 10,0 | 0,3 | 45 |
hrozinky | 298 | 1247 | 2,3 | 0,5 | 71,0 | 6,0 | 65 |
chléb celozrnný | 236 | 991 | 8,6 | 2,0 | 46,0 | 6,3 | 60 |
chléb konzumní | 225 | 942 | 7,3 | 1,2 | 46,2 | 2,0 | 70 |
chléb Racio rýžový | 349 | 1462 | 8,2 | 1,8 | 75,0 | 1,5 | 75 |
jablka | 57 | 240 | 0,4 | 0,4 | 13,0 | 2,3 | 35 |
jogurt bílý (1,5 % tuku) | 54 | 224 | 4,5 | 1,5 | 5,5 | 0,0 | 35 |
jogurt ovocný 0,1 % tuku | 39 | 163 | 4,1 | 0,1 | 5,4 | 0,1 | 40 |
jogurt ovocný smetanový | 146 | 612 | 2,7 | 8,4 | 14,9 | 0,0 | 40 |
kaše ovesná (vločky v mléce) | 137 | 572 | 6,5 | 2,5 | 22,0 | 3,0 | 45 |
makovec | 331 | 1386 | 7,3 | 11,3 | 50,0 | 2,0 | 65 |
meloun červený | 22 | 93 | 0,6 | 0,2 | 4,5 | 0,5 | 70 |
mléko polotučné – 1,5 % tuku | 45 | 189 | 3,2 | 1,5 | 4,7 | 0,0 | 30 |
mrkev syrová | 44 | 186 | 1,4 | 0,3 | 9,0 | 2,8 | 33 |
mrkev vařená | 44 | 186 | 1,4 | 0,3 | 9,0 | 2,8 | 80 |
müsli ovocné – suché | 423 | 1772 | 6,7 | 15,2 | 64,8 | 8,0 | 55 |
okurka salátová | 15 | 63 | 0,7 | 0,2 | 2,6 | 0,9 | 10 |
ovoce sušené – směs | 282 | 1180 | 2,3 | 0,5 | 67,0 | 10,0 | 55 |
rýže bílá vařená | 114 | 476 | 2,2 | 0,1 | 26,0 | 0,3 | 65 |
rýže natural vařená | 112 | 468 | 2,5 | 0,2 | 25,0 | 1,3 | 53 |
rýže parboiled vařená | 114 | 476 | 2,2 | 0,1 | 26,0 | 0,4 | 60 |
rýžový nákyp s ovocem | 159 | 665 | 3,2 | 6,0 | 23,0 | 1,5 | 75 |
sušenka Fidorka | 504 | 2110 | 4,3 | 24,7 | 66,0 | 1,5 | 60 |
sýr Eidam 30 % t. v s. | 261 | 1094 | 30,0 | 15,0 | 1,5 | 0,0 | 5 |
těstoviny vařené – průměr | 125 | 524 | 4,0 | 1,0 | 25,0 | 0,3 | 50 |
tvaroh bílý nízkotučný | 95 | 399 | 18,5 | 0,4 | 4,4 | 0,0 | 5 |
tvaroh ovocný nízkotučný | 96 | 401 | 9,0 | 0,4 | 14,0 | 0,0 | 30 |
tyčinka müsli – průměr | 450 | 1886 | 7,0 | 18,0 | 65,0 | 2,8 | 60 |
vánočka | 350 | 1467 | 7,3 | 9,0 | 60,0 | 1,0 | 70 |
vdolky | 410 | 1718 | 9,5 | 20,0 | 48,0 | 0,3 | 60 |
veka | 283 | 1186 | 8,4 | 1,0 | 60,1 | 0,8 | 72 |
zákusek – roláda s krémem | 398 | 1667 | 6,4 | 17,4 | 53,9 | 0,0 | 60 |
závin jablečný | 346 | 1451 | 4,0 | 12,2 | 55,1 | 2,0 | 65 |
zelenina směs | 32 | 136 | 1,3 | 0,4 | 5,9 | 3,0 | 10 |
zelí dušené – příloha | 125 | 523 | 1,7 | 8,0 | 11,5 | 1,7 | 30 |
zmrzlina ovocná | 136 | 568 | 0,4 | 2,0 | 29,0 | 0,1 | 65 |
zmrzlina smetanová | 256 | 1071 | 1,5 | 21,5 | 14,0 | 0,0 | 45 |
Jaká je hodnota třešní? Třešně kcal mají na 100 gramů 333 kalorií.
Potraviny vhodné pro diabetiky
Potraviny s nízkým glykemickým indexem zvedají hladiny krevního cukru velmi pomalu, a nehrozí tak prudký nárůst glykémie (množství glukózy v krvi). Proto jsou vhodné pro diabetiky.
Patří mezi ně například:
- zelenina (syrová mrkev, špenát, hrášek, ředkvičky, ředkev, česnek, cibule, chřest, rajčata, okurky, paprika, celer, všechny druhy hlávkových salátů, avokádo, brokolice, pórek, zelí)
- ovoce (citróny, jablka, hrušky, pomeranče, grapefruity, kiwi, broskve, nektarinky, meruňky, mandarinky, třešně, višně, jahody, švestky, maliny)
- hořká čokoláda
- čerstvé sýry typu žervé
- ořechy, semínka, luštěniny – naklíčená čočka, sója
- houby a olivy
Produkty se středním glykemickým indexem způsobují nárůst hladiny krevního cukru středně rychle. Jsou to například:
- vařená červená řepa
- vařené brambory
- kukuřice
- žitná mouka
- tmavý chléb se semeny
- celozrnné výrobky
- ovesné vločky
- rýže natural
- pohanka
- luštěniny
- ovoce (ananas, papája, mango, banány, hroznové víno)
Co snižuje cukr v krvi?
Hodnotu glykemického indexu v potravinách snižuje mimo jiné přítomnost rozpustné vlákniny, která je v hojném množství obsažena například v luštěninách, ovoci, ječmeni či ovsu.
Glykemická křivka – orální glukózový toleranční test (oGGT)
Tento test (oGTT) odráží reakci organismu na podání glukózy fyziologickou cestou a hodnotí, zda je organismus schopen po zátěži glukózou udržet její hladinu v krvi v normálním rozmezí.
Vyšetření se skládá z odběru krve z loketní žíly nalačno, potom následuje podání zátěžové dávky cukru (75 g glukózy), kterou vypijete jako sladký ochucený nápoj během 5 až 10 minut v množství 250 ml.
Po dobu vyšetření je nutné dodržovat tělesný klid (setrváte vsedě nebo vleže – nebudete chodit), nekouřit, nejíst. V této době lze vypít max. 250 ml vody. Nelze se vzdálit z odběrového pracoviště.
Za 2 hodiny po vypití nápoje následuje druhý odběr žilní krve. Tím je vyšetření ukončeno. Ve vzorcích krve bude stanovena hladina glukózy.
Podle České diabetologické společnosti, která se ale v tomto shoduje např. s americkou diabetologickou společností, se výsledky OGTT hodnotí následovně: za rozhodující se považuje hodnota glykémie v žilní krvi za 120 minut.
Ostatní hodnoty nejsou diagnostické:
- < 7,8 mmol/l: nejde o diabetes
- 7,8 – 11,1 mmol/l: jedná se o porušenou glukózovou toleranci
- >11,1 mmol/l: jedná se o diabetes mellitus
Hodnoty cukru v krvi – tabulka
Výše hladiny cukru (glukózy) v krvi je hlavním kritériem při diagnostice a sledování průběhu onemocnění diabetes mellitus. V České republice se užívají měrné jednotky mmol/l (milimol na litr). Normální hodnota cukru (glukózy) v krvi u zdravého člověka je mezi 4-6 mmol/l.
V zahraničí se ale můžete setkat s jinými měrnými jednotkami. Jedná se o mg/dl (miligram na decilitr). Normální hodnota cukru (glukózy) v krvi u zdravého člověka je pak mezi 72-108 mg/dl.
S těmito jednotkami se můžete setkat například při ošetření na vaší zahraniční dovolené, nebo u některých zahraničních glukometrů. Z tohoto důvodu je vhodné znát vztahy mezi těmito jednotkami.
Hraniční hodnoty cukru v krvi
čas | hodnota |
před snídaní | 3,9 – 5,9 mmol/l |
před obědem | 3,9 – 6,1 mmol/l |
hodinu po jídle | méně než 8,9 mmol/l |
dvě hodiny po jídle | méně než 6,7 mmol/l |
mezi 2 a 4 hodinou ranní | více než 3,9 mmol/l |
Postprandiální glykemie – glykemie po jídle
Jako postprandiální glykémii označujeme glykémii změřenou v době 90 – 120 minut po jídle. Toto rozpětí souvisí s odlišnou dobou vstřebávání u různých osob. Zatímco u zdravého jedince dosahuje glykémie po jídle maximální hodnoty v době okolo jedné hodiny po jídle, tak u pacienta s diabetem 2. typu je to naopak v době blížící se 120. minutě po jídle.
U zdravých osob nepřekračuje postprandiální glykémie hodnotu 7,8 mmol/l. Z hlediska diagnostického, hodnota glykémie 7,8-11,0mmol/l po jídle znamená porušenou glukózovou toleranci, hodnota vyšší než 11,1 mmol je již diabetes mellitus.
Pokud se snažíte dodržovat zdravý jídelníček, je důležité brát v úvahu GI potravin, které jíte. Konzumace vyvážené stravy s různými potravinami s nízkým GI je skvělým způsobem, jak zajistit, abyste dostávali potřebnou výživu a zároveň si udržovali stálou hladinu cukru v krvi. Strava s nízkým GI může také pomoci při regulaci hmotnosti a může snížit riziko některých chronických onemocnění.