Správné kombinování potravin má velký význam z hlediska fyziologie zpracování potravy v zažívacím traktu.  Každá potravina se tráví jinak a potřebuje jiný čas pro správné strávení.

Nesprávné kombinace způsobují nadýmání, plynatost a pocit těžkosti po jídle. Správné kombinování potravy posiluje účinnost zažívání.

Bílkoviny, tuky a cukry

  • Bílkoviny se začínají trávit v žaludku za pomoci kyselých žaludečních šťáv.
  • Tuky jsou rozkládány až v tenkém střevě v zásaditém prostředí.
  • Cukry (sacharidy) se zpracovávají v tenkém střevě a potřebují zásadité prostředí. V kyselém prostředí podléhají cukry rychlému kvašení.

Základní pravidla kombinace potravin

  1. Ovoce je nutné jíst vždy samotné. Ovoce samo o sobě je velice rychle strávené, ale pokud se v žaludku potká s něčím “pomalejším”, začne kvasit. Svačinka v podobě pečiva doplněná o ovoce může způsobit nadýmání případně jiné trávicí potíže.
  2. Po obědě/svačině, je dobré vyčkat alespoň 2 hodiny před konzumací ovoce. Ovoce je možné jíst půl hodiny před hlavním pokrmem.
  3. Káva, melta, kakao, mléko také není vhodné kombinovat s ovocem.
  4. Mléko je dobré pít samostatně (výjimkou jsou obilniny) a obzvláště nevhodné je kombinovat mléko s masem a citrusy. Ájurvéda doporučuje pít mléko teplé, svařené s kořením pro lepší trávení (špetka kurkumy a kardamomu).
  5. Zelenina, např. okurka nebo paprika či mrkev, se dají kombinovat s jakýmkoliv jídlem a jsou z hlediska trávení vhodnějším doplňkem ke chlebu než ovoce.
  6. Není vhodné kombinovat dva pokrmy bohaté na bílkoviny, velmi zatěžují trávení, může po nich být těžko a nadýmají (například čočka s párkem). Vhodnější je kombinovat luštěninu se zeleninou nebo obilovinou.
  7. K masu je dobré jíst dušenou zeleninu. Čerstvé raději menší množství, pro předejití nadýmání.
IngredienceRecept

© 2023 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang