Zdravá svačinka při sledování zápasů s přáteli

Magazín

Sledování fotbalových, hokejových či tenisových zápasů je vždy zábavnější s přáteli. Většinou sice hromadné fandění probíhá v hospodě u piva a slaných arašídů, ale celý večer se dá pojmout i kreativněji! Zkuste své kamarády pozvat k sobě domů a připravit zdravou svačinku, kterou ocení úplně každý. V tomto článku se podíváme na jednoduché recepty, které vám večer zápasu u televize jednoznačně osvěží. 

Křupavá zelenina s humusem

Základem dobré svačinky je křupavost. Všichni si rádi u televize otevřeme slané brambůrky, ale tuk společně s vysokým obsahem soli našemu zdraví spíše škodí než prospívá. Pokud nahradíme smažené za křupavou zeleninu a slané za výborný humus, dostaneme podobné chutě v mnohem zdravější podobě. Zelenina totiž obsahuje vysoké množství vitamínů a humus je naopak velmi bohatý na proteiny. Perfektní kombinace, která vás udrží fit.

Stačí si jen koupit mrkve, ředkvičky, okurky, papriky a cherry rajčata, které nakrájíte na delší nudličky. Pěkně je rozprostřete na talíř a k tomu přiložíte humusový dip. Můžete si vytvořit vlastní, ale v obchodě za pár desítek korun najdete kvalitní a poctivé humusy také. Nejlepší na tom, je, že budete mít na výběr z celé řady různých příchutí, a některé jsou dokonce pálivé.

Pečené hranolky ze sladkých brambor

Další oblíbenou položkou při sledování zápasů a sázení na fotbal jsou smažené hranolky, nejlépe s kečupem, tatarkou či jiným dipem. Stejně jako v případě slaných brambůrek ale obsahují vysoké množství tuků a velmi často také soli. Mnohem zdravější alternativu představují pečené hranolky ze sladkých brambor. Zde je krátký recept na jejich přípravu:

  1. Předehřejte si troubu asi na 200 stupňů Celsia. 
  2. Sladké brambory (batáty) opláchněte, očistěte a nakrájejte na hranolky.
  3. Nakrájené hranolky vložte do větší mísy a pokapejte olivovým olejem. Můžete přidat také koření, sůl a papriku. 
  4. Jakmile bude trouba rozehřátá, hranolky vložte dovnitř a opečte je z každé strany 10 minut. 
  5. Po dopečení nechejte hranolky chvíli vychladnout a podávejte s dipem. 

Nejenže je příprava tohoto pokrmu velmi jednoduchá, ale dokonce má i velké přínosy našemu zdraví. Batáty jsou bohaté na vlákninu, vitamíny a životně důležité minerály, které normální brambory neobsahují. Oproti klasickým hranolkům navíc mají výraznější chuť, která není tvořena jen solí. Jsme si téměř jisti, že si tento recept zamilujete a u vašich přátel bude mít velký úspěch. 

Guacamole s celozrnnými tortillovými chipsy

Zdaleka nejpopulárnějším receptem na každou oslavu je guacamole s tortillovými chipsy, které představují zdravou pochoutku ke sledování zápasu. Příprava je velmi jednoduchá, nezabere ani 5 minut a postačí vám jen pár ingrediencí. Zde je krátký recept na přípravu pravého aztéckého guacu:

  1. Najemno nasekejte červenou cibuli, chilli papričku, koriandr a rajčata bez dužiny. 
  2. Rozpulte asi 3 avokáda, vyjměte z nich pecku a dužinu rozmačkejte v míse. 
  3. Do avokáda přidejte nakrájené suroviny a promíchejte.
  4. Ochutnejte a případně dochuťte solí, pepřem nebo dalšími chilli papričkami. 
  5. Otevřete tortillové chipsy, které podávejte společně s avokádovým dipem. 

Pozastavme se ještě chvíli nad celozrnnými tortillovými chipsy jako zdravější alternativou ke klasickým brambůrkům. Jak již bylo zmíněno výše, solené brambůrky obsahují vysoké množství tuku a soli, které škodí našemu zdraví. Tortillové chipsy jsou oproti tomu vyrobeny z celozrnného těsta, které obsahuje méně tuku a nesmaží se. Chuť navíc krásně doplní guacamole, které obsahuje celou řadu živin.

Proteinem naplněné špízy

Pokud plánujete aktivnější noc, můžete si připravit špízy se surovinami plnými proteinu. Mezi ně patří například tofu a kuřecí maso, které lze společně se zeleninou jednoduše napíchnout a opéct v troubě nebo na grilu. A proč zrovna protein? Ten tělu pomáhá s regenerací a růstem svalů, které po večerním výkonu u zápasu plného fandění určitě budete potřebovat.

Pořiďte si zeleninu, kterou máte rádi. Nejlépe se grilují papriky, cibule, rajčata, žampiony a vynikající cukety. Nakrájejte si kuřecí maso a střídavě je napichujte na špíz, který se najednou rozsvítí barvami. Nezapomeňte také na dochucení, případně nějaký dip. S touto pochoutkou u svých přátel určitě zabodujete. Stačí jen doufat, že stejně dobře bude bodovat i váš oblíbený tým. 

Kterou svačinku si vyberete?

Ať už plánujete sledovat Ligu mistrů, Grandslam nebo hokejovou Extraligu, nezapomeňte pozvat své přátele a pořádně se pobavit. Myslete při tom ale i na své zdraví, které můžete podpořit připravením pokrmů plných vitamínů, proteinu a důležitých minerálů. Guacamole, pečené batáty a proteinové špízy jsou jen některé z mnoha možností, které na vás čekají! Je jen na vás, kterou z nich si vyberete. Vy i vaši přátelé zajisté oceníte osvěžující pokrm, který vám pomůže držet zdravou linii.

Kategorie:

Magazín

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang