Makové palačinky – recept – francouzské, s citronem a cukrem

DezertyLívanceMagazínSladká jídlaSnackySnídaně

Začneme snídaní. Dokonalé francouzské palačinky. Tenoučké a přesto jemné. Klasika je klasika, ale dneska to chce něco navíc. Mák! Kde jsou ty časy, kdy jedinou poživatelnou formou máku pro mě byl makový závin. To už je naštěstí pryč. Dnes už dokážu jeho dokonalou chuť ocenit!

Palačinky (ať už obyčejné, vanilkové, makové, skořicové nebo kakaové) můžete podávat vlastně s čímkoli. Se svou oblíbenou zavařeninou, nutellou, čokoládou, ovocem, smetanou, jogurtem, karamelem, arašídovým máslem, javorovým sirupem, citronovým krémem. Přidejte si, co je libo!

Já se ve Francii zamilovala do snad nejjednodušší možné úpravy – do palačinek s cukrem a máslem nebo cukrem a citronovou šťávou. A k máku se citron hodí víc než dokonale. Dříve byl mák a citron možná trochu exotickou kombinací, dnes se však různé blogy a kuchařky recepty s touhle kombinací jen hemží.

Těsto můžete udělat i večer předem, mělo by se totiž po vyšlehání nechat hodinu odstát. Vzhledem k tomu, že příprava trvá asi 5 minut, obětujte ten čas už večer. Zvládnete to i v polospánku, s jedním okem zavřeným, a ráno na vás bude čekat v lednici odleželé hedvábné voňavé těsto! Stačí promíchat a můžete smažit…

Dnes jsem sepsala recept na palačinky, které jsou na jednoduché a famózní. Jedná se o francouzské makové palačinky s citronem a cukrem. Tak dobrou chuť.

Francouzské makové palačinky s citronem a cukrem

Ingredience:

  • 100 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 lžíce cukru
  • 250 ml mléka
  • 3 velká vejce
  • 2 lžíce máku (lze nahradit nebo doplnit semínky chia)
  • máslo nebo olej na vytření pánve

K podávání:

  • 1 citron
  • moučkový cukr 

Postup

Z proseté mouky, soli, cukru, mléka, vajec a máku vyšlehejte hladké těsto. Bude to trvat asi 2 minuty. Připravené těsto dejte na hodinu (nebo přes noc) odpočinout do lednice. Pokud nemáte palačinkovač (já ho nemám), použijte bez obav pánev. Pánev rozpalte, vytřete jí máslem nebo olejem a do středu vlijte menší naberačku promíchaného těsta (mák má tendenci klesat ke dnu), zakružte panví, aby se těsto rozlilo i do stran a opékejte dozlatova z obou stran. Opakujte do vypotřebování těsta. Podle velikosti pánve budete mít zhruba 7-8 krásně tenkých palačinek. 

Hotové palačinky posypte moučkovým cukrem a pokapejte citronovou šťávou. (Já trpím zvláštní úchylkou a miluju palačinky s krupicovým cukrem. Mám totiž ráda to křupání). Výbornou snídani máte hotovou během 15 minut! Dobrou chuť!

IngredienceRecept

© 2023 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang