Jak napéct zdravé cukroví?

Magazín

K blížícím se Vánocům neodmyslitelně patří sladké a voňavé cukroví, které provoní celou domácnost a navodí tu správnou atmosféru. Nicméně tohoto období se právem obává mnoho lidí, protože se při něm opravdu hodně přibírá. To, co můžete udělat, je být střídmí a upéct poloviční dávku toho co normálně. Také nezapomeňte na pohyb na čerstvém vzduchu. Ale, existují alternativy, jak odlehčit tradiční recepty.

Je jasné, že každý by si chtěl udělat vlastní cukroví a případně se i pochlubit svým blízkým. Nicméně mnohdy nestíháme anebo si říkáme: „Opět přiberu aspoň 5 kg“. Nicméně existují docela dobré alternativy. Jednu z nich nabízí ochutnejorech, kde najdete zdravé potraviny, které jsou vhodné pro mlsání i o Vánocích!

Cukroví bez cukru? Jde to!

Cukroví je plné cukru, jinak by se to tak nejmenovalo. I bez něj však může chutnat velice dobře. Při pečení si vystačíte se stévií, ale také s javorovým sirupem. Nicméně existují i přírodní sladidla jako je banán. Pokud chcete použít cukr, dejte na třtinový, který je bez chemikálií a k tomu obsahuje minerály a enzymy. Tento postup se vám bude jistě hodit, pokud držíte dietu. Další tipy najdete na stránce KetoDiet!

Kvalitu cukroví ovlivní mouka

V původních receptech se používá klasická mouka, která se však dá nahradit celozrnnou, špaldovou, jáhlovou či kokosovou moukou. Těsto však bývá až moc jemné a často se drolí. Nejprve si udělejte testovací várku, abyste zjistili, zda vám cukroví vůbec bude chutnat a jak se těsto bude chovat. Alternativní mouky jsou zdravější, protože obsahují vlákninu a snižují glykemický index cukroví.

Používejte zdravé suroviny na pečení

Kromě toho, co je zmíněno výše, existuje i spousta dalších surovin, které lze při pečení vánočního cukroví použít. Nicméně vám dodají i podstatné živiny. Mezi nejpoužívanější se řadí kakao, které se dá využít do všech druhů těst, a to i v těch nepečených. Disponuje důležitými minerály jako je hořčík. Kakao dokáže dodat čokoládovou chuť.Sladkou chuť vám vynahradí ořechy, mezi které se řadí mandle, kešu, pekanové ořechy. Ale lze využít kokos, ovesné vločky, a dokonce i skořici. Skořice disponuje řadou vitamínů a má pozitivní účinky na trávicí systém, dýchací systém a také funguje jako antioxidant.

Kategorie:

Magazín

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang