Jídlo, které je díky cizrně nabité bílkovinami, i přesto že neobsahuje maso. Cizrnu seženete téměř v každém obchodě naloženou či v suchém, neupraveném stavu. Díky uzené paprice jídlo dostane jiný rozměr a máte jej hotové během několika málo okamžiků. Jaké ingredience budeme na přípravu cizrny se zelím potřebovat?

Cizrna se zelím je pokrm vhodný také pro vegetariány, popřípadě vegany. Je velmi rychlý a snadný na přípravu. Jak si tento bezmasý pokrm připravit?

Recept na jednoduchou cizrnu se zelím

Cizrna i zelí bývá v našich kuchyních často podceňovaná. Dohromady spolu ale tvoří neodolatelnou kombinaci, díky které připravíte bohatý pokrm, který se hodí jako rychlá letní večeře s pita chlebem nebo falafelem. Pokud máte cizrny na zbyt vyzkoušejte i domácí hummus nebo také hummus bez tahini.

Ingredience na jednoduchou cizrnu se zelím

  • plechovka cizrny
  • 1/2 balení uzeného tofu
  • nakládané zelí
  • uzená paprika
  • červená cibule
  • kapka libovolného oleje
  • sůl a pepř

Postup na jednoduchou cizrnu se zelím

  1. Nejprve si povaříme zelí, to zabere nejvíce času.
  2. Mezitím si nakrájíme cibulku na menší kousky a na oleji osmažíme dozlatova.
  3. Cizrnu opláchneme z nálevu a společně s tofu a zelím ji přidáme na pánev. Vše vydatně posypeme uzenou paprikou a dochutíme solí a pepřem.

Cizrna

Cizrna je neuvěřitelně univerzální luštěnina a je důležitou součástí středomořské i blízkovýchodní kuchyně. Je fantastickým zdrojem bílkovin, komplexních sacharidů a vlákniny, takže je velmi výživným doplňkem různých pokrmů.

Cizrna je skvělým zdrojem rostlinných bílkovin – v 1/2 šálku je téměř 8 gramů bílkovin a je také plná vlákniny. Cizrna je velmi všestranná a lze ji konzumovat v různých pokrmech. Lze ji jíst teplou i studenou, vařenou jen tak nebo okořeněnou jako přílohu k rýži, salátům a dokonce i polévkám.

Cizrna je také skvělou svačinkou. Můžete ji opéct, připravit z ní hummus nebo ji rozmixovat na placičky, což z ní dělá sytou a chutnou svačinu.

Cizrna se také poměrně snadno připravuje. Lze ji uvařit v hrnci na sporáku s minimální námahou a lze ji také vařit v pomalém hrnci pro delší dobu vaření. Cizrnu z konzervy lze použít jako pohodlný a časově nenáročný způsob přidávání cizrny do receptů, stačí ji před vařením propláchnout a nechat okapat.

Do cizrnového salátu můžete přidat dokonce i růžičkovou kapustu.

Recept na pikantní cizrnovou polévku

Tato polévka s nízkým obsahem tuku je plná luštěnin, zdravých obilovin a severoafrického koření – použijte římský kmín, ras el hanout, zázvor a skořici.

Ingredience na pikantní cizrnovou polévku

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 nakrájená cibule
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 1 červená chilli paprička, zbavená semínek a nahrubo nasekaná
  • 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička ras-el-hanout
  • ¼ lžičky skořice
  • 200 g pečené červené papriky ze sklenice
  • 2 x 400g plechovky nakrájených rajčat
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 400 g plechovky cizrny, scezené a propláchnuté
  • 2 zavařené citrony, kůra nakrájená (dužinu a semínka vyhoďte)
  • 1 lžíce čirého medu
  • 50 g celozrnného kuskusu

Postup na pikantní cizrnovou polévku

  1. Ve velké pánvi s poklicí rozehřejte olej. Přidejte cibuli a česnek, přiklopte pokličkou a za stálého míchání vařte 5 minut. Do pánve vmíchejte chilli, zázvor, kmín, ras el hanout a skořici a vařte 1 min.
  2. Přidejte papriky, rajčata a vývar. Přiveďte k varu, stáhněte na minimum, přiklopte pokličkou a vařte 10 minut.
  3. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem nebo v kuchyňském robotu dohladka. Vraťte do hrnce a podle potřeby přidejte další tekutinu, abyste polévku zředili.
  4. Vmíchejte cizrnu, zavařené citrony, med a trochu koření. Pokud budete polévku jíst ihned, přidejte kuskus a 5 minut prohřívejte (pokud si ji berete do práce, přidejte kuskus až těsně před ohřevem).

Recept na křupavou pálivou cizrnu

Přimějte celou rodinu mlsat tuto nízkotučnou alternativu arašídů.

Ingredience na křupavou pálivou cizrnu

  • 400 g plechovky cizrny, okapané a vysušené
  • 1 lžička rostlinného oleje
  • 1 lžíce chilli
  • mořská sůl

Postup na křupavou pálivou cizrnu

  1. Cizrnu vyklopte do mísy s rostlinným olejem a mletým chilli a míchejte, dokud se cizrna neobalí chilli.
  2. Přeneste na plech, rozprostřete cizrnu a pečte 25 minut. Vyjměte ji z trouby a nechte vychladnout. Před podáváním posypte mořskou solí.
Stačí jen pár surovin a lahodný salát je na stole.

Recept na cizrnový guláš

Tento recept je chutná, vegetariánská obměna tradičního guláše. Maďarský guláš se obvykle připravuje z vepřového masa, takže tato verze s cizrnou je mnohem lehčí, zdravější a levnější.

Ingredience na cizrnový guláš

  • 2 oloupané a nadrobno nakrájené cibule
  • 4 stroužky česneku, oloupané a jemně nasekané
  • 2 řapíky celeru nakrájené na plátky
  • 2 mrkve, oloupané a nakrájené na plátky
  • 2 lžíce uzené papriky
  • 2 bobkové listy
  • 2 plechovky cizrny, okapané
  • plechovka loupaných rajčat
  • 1 lžička cukru (nepovinné)
  • Volitelně k podávání: zakysaná smetana/veganská zakysaná smetana

Postup na cizrnový guláš

  1. Na pánvi s těžkým dnem rozehřejte trochu oleje. Cibuli, česnek, celer a mrkev smažte zhruba 10 minut, dokud nezměknou a cibule nezačne být průsvitná.
  2. Přidejte bobkové listy a papriku a podle chuti osolte a opepřete. Promíchejte – měla by se začít uvolňovat nádherná kouřová vůně.
  3. Přisypte rajčata a okapanou cizrnu. V tomto okamžiku přidávám také lžičku cukru, protože konzervovaná rajčata mohou být někdy velmi hořká. Vše promíchejte, přikryjte a nechte 15-20 minut dusit na mírném ohni.
  4. Odstraňte pokličku a vařte dalších 5 minut, aby se omáčka zredukovala.
  5. Ochutnejte a dochuťte.
  6. Podávejte s oblíbenými přílohami.

TIP: S cizrnou můžete připravit i další obměnu české klasiky a to je cizrna na paprice.

Salát doplňte oblíbeným dresinkem a čerstvým pečivem.

Recept na teplý cizrnový salát

Teplý cizrnový salát, ideální jako víkendový oběd nebo večeře ve všední den.

Ingredience na teplý cizrnový salát

  • 1 červená cibule nakrájená na klínky
  • 2 cukety nakrájené na silné plátky
  • 1 červená paprika, zbavená semínek a nakrájená na větší kousky
  • 375 g zralých rajčat, rozpůlených
  • 5 lžic olivového oleje
  • šťáva z poloviny citronu
  • 3 lžíce nasekaných čerstvých směsí bylinek (např. pažitka, petržel a máta) nebo 3 lžíce petrželové natě
  • 2 x 400 g plechovky cizrny, okapané
  • 100 g sýra feta nakrájeného na kostičky

Postup na teplý cizrnový salát

  1. Předehřejte troubu na 220 °C. Cibuli, cuketu, papriku a rajčata vložte do mělkého pekáče a okořeňte černým pepřem. Pokapejte 2 lžícemi olivového oleje a dobře promíchejte.
  2. Pečte 30 minut, v polovině pečení promíchejte, dokud zelenina není uvařená a nezačne hnědnout.
  3. Mezitím smíchejte citronovou šťávu a zbývající olivový olej a připravte zálivku. Dochuťte solí a pepřem a vmíchejte bylinky.
  4. Když je zelenina uvařená, nechte ji 5 minut vychladnout a poté ji vyklopte do mísy s cizrnou, fetou a zálivkou.
  5. Před podáváním lehce promíchejte. Zbytky jsou vynikající studené a podávané s chlebem pitta.

Cizrnový salát s okurkou a zelím – recept

Cizrnový salát s okurkou a zelím je křupavý, chutný a sytý. Skvěle se hodí jako veganská příloha nebo zdravý oběd.

Ingredience na cizrnový salát s okurkou a zelím

  • 1 velká okurka nebo dvě malé okurky
  • 1/2 velkého hlávkového zelí
  • 1/2 velké červené cibule
  • 2 plechovky cizrny, scezené a propláchnuté
  • 1/3 hrnku nasekaných čerstvých bylinek (zkuste například koriandr a mátu)
  • 1/2 hrnku pražených a solených slunečnicových semínek

Na zálivku

  • 1/3 hrnku olivového oleje
  • 1/4 hrnku červeného vinného octa
  • Šťáva z jednoho citronu
  • 1 lžíce tamari nebo sójové omáčky
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup na cizrnový salát s okurkou a zelím

  1. Okurku, zelí a červenou cibuli nakrájejte na kostičky. Je dobré je nakrájen na hodně drobné kostičky, aby měly podobnou velikost jako cizrna.
  2. Nakrájenou zeleninu přidejte do velké mísy a poté přidejte cizrnu a čerstvé bylinky.
  3. Do středně velké mísy přidejte všechny ingredience na dresink a prošlehejte je dohromady.
  4. Salát přelijte zálivkou a promíchejte, dokud se vše nespojí. Přidejte slunečnicová semínka a znovu promíchejte.
  5. Podávejte ihned nebo uchovávejte v chladničce až 4 dny.
Pro větší barevnost salátu můžete nakombinovat jak bílé, tak červené zelí.

Thajský salát s cizrnou a zelím – recept

Tento křupavý thajský salát s cizrnou je plný barevné zeleniny a je zalitý aromatickou arašídovou zálivkou! Plus je veganský a bezlepkový.

Ingredience na thajský salát s cizrnou a zelím

  • 1 plechovka cizrny, scezená a propláchnutá.
  • 3 hrnky římského salátu
  • 2 hrnky nakrouhaného červeného zelí
  • 1 hrnek strouhané mrkve
  • 1 červená paprika , nakrájená na kostičky
  • 1 paprička jalapeño, zbavená semínek a nakrájená na drobné kostičky
  • ¼ hrnku nasekané jarní cibule
  • 1/4-1/2 hrnku čerstvého nasekaného koriandru
  • ¼ hrnku nasekaných pražených arašídů nebo kešu oříšků na posypání

Na dresink

  • ¼ hrnku přírodního krémového arašídového másla
  • ½ pomeranče, odšťavněného (hodí se i limetková šťáva)
  • 2,5 lžičky bezlepkové sójové omáčky s nízkým obsahem sodíku
  • 1 lžička čistého javorového sirupu nebo medu
  • 1 lžička rýžového octa (ochuceného nebo obyčejného)
  • 1 lžička sezamového nebo avokádového oleje
  • 1 lžička čerstvého strouhaného zázvoru
  • 1 stroužek česneku, jemně mletý
  • ¼ lžičky kajenského pepře pro případné okořenění/ohřátí
  • 2 lžíce teplé vody na zředění dresinku

Postup na thajský salát s cizrnou a zelím

  1. Pusťte se do krájení. Drobně nakrájená zelenina je klíčem k tomu, abyste v jednom soustu měli od všeho trochu. Salát nakrájejte nadrobno nebo rozdrobte.
  2. Zelí nakrouhejte nebo nakrájejte na tenké plátky.
  3. Papriku a jalapeño nakrájejte nadrobno a odstraňte semínka a stonky. Koriandr a jarní cibulku nakrájejte. Zeleninu smíchejte a dejte stranou.
  4. Na zálivku přidejte do malé misky arašídové máslo, sójovou omáčku, pomerančovou šťávu, sirup/med, rýžový ocet, sezamový olej, zázvor, česnek, kajenský pepř a vodu a dobře prošlehejte.
  5. Salát pokapejte zálivkou a promíchejte. Posypte nasekanými ořechy a pusťte se do toho!

Vařená cizrna je neuvěřitelně univerzální a lze ji přizpůsobit téměř každému pokrmu. Lze ji rozmixovat do veganských hamburgerů, rozdrtit do falafelu nebo opéct na lahodné cizrnové svačinky.

Výborná je i rozmačkaná jako pomazánka nebo zkombinovaná s bramborovou kaší. Možnosti jsou omezené pouze vaší fantazií a žádná kuchyně není kompletní bez cizrny po ruce.

Ať už jste oddaní vegetariáni, vegani nebo všežravci, kteří chtějí zvýšit příjem rostlinných bílkovin, cizrna je vynikající luštěnina, kterou je třeba mít po ruce. Nejenže je chutná a všestranná, ale je také velmi výživná a neuvěřitelně snadno se vaří.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang