Pečená zelenina je celkově jedno z nejoblíbenějších podzimních jídel, ale dýně rozhodně patří na první příčky. Ale jen samotná zelenina by vás nezasytila, proto se k ní snažte přidat při vaření nějaký zdroj bílkoviny. Vyzkoušet můžete hummus nebo tvarohový dip, ale teď na podzim je jasnou volbou pečená cizrna.

Dýňová sezóna není nijak dlouhá a byla by škoda ji nevyužít, takže doufáme, že si dýňové recepty užíváte jako my.

Ingredience na pečenou dýni s cizrnou a tymiánem

  • 1/2 dýně hokaido
  • 200 g vařené (konzervované) cizrny
  • 3 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička uzené papriky
  • 2 lžíce tamari omáčky
  • několik snítek tymiánu
  • sůl, pepř

Postup

  1. Dýni důkladně omyjeme, vydlabeme z ní semínka a nakrájíme ji na menší kostky. Česnek oloupeme a celé stroužky jen lehce rozmáčkneme, víc už je nekrájíme.
  2. Do větší mísy dáme pokrájenou dýni, cizrnu, česnek, uzenou papriku, olivový olej, tamari omáčku a lístky tymiánu. Nakonec vše lehce osolíme a opepříme a důkladně společně promícháme.
  3. Směs nasypeme do většího pekáčku vyloženého pečícím papírem a pečeme při 200 stupních přibližně 30 minut. V průběhu pečení dýni promícháme, aby se opekla rovnoměrně.

A tady ještě recept na zmíněný hummus, velmi chutný je tento recept na cizrnový hummus a tady další recepty z cizrny.

Čerstvé i sušené bylinky se k dýni báječně hodí.

Jídla z dýně – top recepty z dýně

Dýně jsou oblíbeným podzimním pokrmem již po staletí. Nejenže je tato zářivě oranžová dýně typickým představitelem podzimní sklizně, ale je také neuvěřitelně všestrannou ingrediencí v kuchyni. Chutných receptů z dýně, které si můžete doma připravit, je nepřeberné množství – od jemných polévek až po vydatné chleby. Ať už hledáte něco sladkého nebo slaného, zde jsou některé z nejlepších dýňových receptů.

Začněte den s dávkou klasických dýňových palačinek, které jsou sezónním zpestřením oblíbené snídaně. Chcete-li snídat vydatněji, vyzkoušejte něco jako dýňový chléb s pomerančovou polevou a kousky jablek. Tento lehce sladký chléb má v sobě nádech trpké jablečné chuti.

Pokud hledáte něco, co by vás v sychravém podzimním dni zahřálo, dejte si domácí dýňovou polévku se zázvorem a šalvějí. Je to uklidňující kombinace bohaté dýňové chuti, nádechu zemitosti ze šalvěje a tepla z čerstvě nastrouhaného zázvoru.

Nezapomeňte na vydatné dýňové večeře. Oslavte příchod podzimu pokrmem, jako je zapečené dýňové rizoto se šalvějovým máslem. Tuto krémovou a aromatickou přílohu můžete podávat jako hlavní chod spolu s čerstvou zeleninou. Nebo vyzkoušejte sladké a pikantní pečené dýňové lívance jako slanou svačinu nebo předkrm.

Zapečená dýně hokkaido se sýrem

Vyzkoušejte tuto zapečenou dýni se sýrem jako rychlé podzimní jídlo pro celou rodinu, když vám dochází nápady, co vařit k obědu.

Ingredience na zapečenou dýni se sýrem

  • 1,8 kg dýně, oloupané, nakrájené na plátky
  • 1/2 hrnku panko strouhanky
  • 1/2 hrnku strouhaného sýra
  • 1/4 hrnku nasekané petrželky
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Dýni položte na plech v jedné vrstvě. Pečte 30-40 minut, dokud nezměkne. Přendejte do zapékací misky.
  2. Smíchejte strouhanku, sýr a petrželku. Rozsypte je na dýni a pokapejte olejem. Vložte na 5 minut pod gril, dokud nebude křupavá a zlatavá.
Dýni doplňte nějakou bílkovinou a máte skvělý vegetariánský chod.

Pečená dýně v troubě – pečená dýně hokkaido s česnekem – dýně jako příloha

Dýni hokaido si můžeme dopřát jako přílohu k masu, nebo třeba jako zdravou svačinku. Její příprava je snadná a velkou výhodou je, že dýni hokaido nemusíme loupat.

Ingredience na pečenou dýni s česnekem

  • dýně
  • 4 stroužky česneku
  • rozmarýn
  • olej
  • sůl
  • pepř

Postup

  1. Dýni pečlivě umyjeme, zbavíme semínek a nakrájíme ji na menší kusy.
  2. V míse smícháme dýni, sůl, pepř, oloupaný česnek a olivový olej.
  3. Takto připravenou dýni rozprostřeme na pekáč vyložený pečicím papírem a posypeme rozmarýnem.
  4. Pečeme na 200 °C asi 40 minut.
  5. Dýni podáváme s domácím dipem, nebo s masem. Pokud chceme, můžeme k dýni na pekáč přihodit také brambory, mrkev, cibuli, červenou řepu a jedlé kaštany. Rázem vykouzlíme výbornou a zdravou večeři. 

Recept na pečenou dýni se zeleninou

Tento recept je skvělý tip na večeři. Takto pečenou dýni podávejte jako přílohu k masu nebo tofu, ale i samotná vás potěší.

Ingredience

  • 1/2 dýně hokaido
  • 1 vetší batát
  • 1 větší mrkev
  • 3-4 brambory
  • 125 g cherry rajčat
  • 10 ml sluneč. oleje
  • koření kuře grill (bez glutamanu)
  • sój. omáčka shoyu

Postup

  1. Předehřejeme troubu (cca 180 °C).
  2. Velký, hlubší plech potřeme olejem, na který klademe na stejné tenké větší plátky nakrájenou zeleninu (dýně se rychleji peče, tak na hrubé pláty) a cherry rajčata celá, nasypeme na zeleninu koření od oka, pokapeme sójovou omáčkou a případně zbylým olejem a dáme zapéct na cca 30 min.
  3. Můžeme zel. v průběhu zkontrolovat, zda se nepřipéká.
Špenát, ořechy a pečená dýně a teplý salát je na stole během chvilky.

Recept na dýňové curry

Snadné dýňové kari ze žluté kari pasty, kokosového mléka, čerstvé zeleniny a dýně. Jednoduchá, ale sytá bezlepková veganská večeře.

Ingredience na dýňové curry

Na curry

  • 1 a ½ lžíce kokosového oleje (nebo avokádového oleje)
  • 1 středně velká šalotka (mletá)
  • 2 PL mletého čerstvého zázvoru
  • 2 PL drceného česneku
  • 1 malá červená chilli paprička (stonek + semínka odstraněny, nakrájena na tenké plátky)
  • 1 velká červená paprika (podélně nakrájená na tenké plátky)
  • 3 PL žluté (nebo červené) thajské kari pasty
  • 3 ½ hrnku oloupané a na kostičky nakrájené dýně nebo máslové dýně
  • 2 plechovky lehkého kokosového mléka
  • 2 lžíce javorového sirupu nebo kokosového cukru
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 zdravá špetka mořské soli
  • 1 lžíce kokosového aminosu (nebo nahraďte tamari či sójovou omáčkou, pokud není bezlepková)
  • 1 hrnek nakrájené brokolice
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2/3 hrnku pražených kešu oříšků (nesolených)

K podávání

  • Čerstvá bazalka nebo koriandr
  • citronová šťáva
  • Hnědá rýže, kokosová quinoa nebo květáková rýže

Postup

  1. Zahřejte velký hrnec na středním ohni. Po zahřátí přidejte kokosový olej, šalotku, zázvor, česnek a pepř. Za častého míchání smažte 2-3 minuty.
  2. Přidejte papriku a kari pastu a promíchejte. Vařte další 2 minuty. Poté přidejte dýni a promíchejte. Vařte další 2 minuty.
  3. Přidejte kokosové mléko, javorový sirup nebo kokosový cukr, kurkumu, mořskou sůl a kokosové amino a promíchejte. Na mírném ohni přiveďte k varu.
  4. Po uvedení do varu mírně snižte teplotu na minimum a přiklopte. nechte lehce probublávat, nikoliv vařit, což by mělo být při nízkém až středně nízkém ohni.
  5. Za občasného míchání vařte 10-15 minut, aby dýně změkla a nasála kari příchuť.
  6. V této době také ochutnejte a podle potřeby upravte chuť omáčky/vývaru. S kořením se neostýchejte – toto kari by mělo být velmi aromatické.
  7. Jakmile je vývar dobře ochucený a dýně měkká, přidejte brokolici, citronovou šťávu a kešu oříšky a přiklopte. Vařte ještě 3-4 minuty na mírném až středně mírném ohni.
  8. Volitelně: Pro získání hustšího a krémovějšího kari vydlabejte polovinu vývaru a polovinu dýně (brokolici se snažte vyloučit) a rozmixujte v mixéru do hladka. Před podáváním vraťte do hrnce a několik minut prohřejte.
  9. Podávejte jen tak nebo s rýží, quinoou nebo květákovou rýží. Tento pokrm získá na kráse přidáním čerstvé citronové šťávy a thajské nebo obyčejné bazalky či koriandru.
  10. Pokud nemáte rádi kešu oříšky nebo nemůžete oříšky, můžete k bílkovinám přidat rychlé křupavé tofu, červenou čočku nebo je jednoduše podávat s quinoou.
Díky cizrně bude vaše kari s dýní vydatné, ale zároveň vám po něm nebude těžko.

Recept na dýňové kari s cizrnou

Veganský pokrm na večeři, který se hodí jako samostatný veganský hlavní chod nebo jako komplexní příloha podávaná ke kořeněnému pečenému masu nebo rybě.

Ingredience na dýňové kari s cizrnou

  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 3 lžíce thajské žluté kari pasty nebo její vegetariánské alternativy
  • 2 cibule nakrájené nadrobno
  • 3 velká stébla citronové trávy, naklepaná hřbetem nože
  • 6 lusků kardamomu
  • 1 polévková lžíce hořčičného semínka
  • 1 kus dýně nebo malé dýně (asi 1 kg)
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 400 ml plechovka kokosového mléka se sníženým obsahem tuku
  • 400 g plechovky cizrny, scezené a propláchnuté
  • 2 limetky
  • velká hrst lístků máty
  • chléb naan k podávání

Postup

  1. Na pánvi rozehřejte olej a jemně na něm 2-3 minuty smažte kari pastu s cibulí, citronovou trávou, kardamomem a hořčičným semínkem, dokud se nerozvoní.
  2. Dýni vmíchejte do pánve a obalte v pastě, poté přilijte vývar a kokosové mléko. Vše přiveďte k varu, přidejte cizrnu a vařte asi 10 minut, dokud dýně nezměkne. Kari nyní můžete vychladit a zmrazit až na 1 měsíc.
  3. Do kari vymačkejte šťávu z jedné limetky, druhou limetku nakrájejte na klínky a podávejte vedle.
  4. Těsně před podáváním natrhejte lístky máty a spolu s limetkovými klínky a teplými chleby naan přineste na stůl.

Dýně je chutná a výživná oblíbená podzimní zelenina, kterou lze připravit na mnoho různých způsobů. Pečení dýně je jedním z nejlepších způsobů, jak si ji vychutnat. Pečením se zvýrazní přirozená sladkost dýně a zároveň se zvýrazní její výživová hodnota. Nezapomeňte tedy dýni zařadit do svého podzimního vaření – nebudete zklamáni.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang