
Pečená zelenina je celkově jedno z mých nejoblíbenějších jídel, ale dýně rozhodně patří na první příčky. Ale jen samotná zelenina by mě nezasytila, proto se k ní snažím přidat při vaření nějaký zdroj bílkoviny. Občas to řeším hummusem nebo tvarohovým dipem, ale teď na podzim je jasnou volbou pečená cizrna.
Dýňová sezóna není nijak dlouhá a byla by škoda ji nevyužít, takže doufám, že si dýňové recepty užíváte jako já.
Ingredience
Připravíme si:
- 1/2 dýně hokaido
- 200 g vařené (konzervované) cizrny
- 3 stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžička uzené papriky
- 2 lžíce tamari omáčky
- několik snítek tymiánu
- sůl, pepř
A jak budeme postupovat?
Postup přípravy
Dýni důkladně omyjeme, vydlabeme z ní semínka a nakrájíme ji na menší kostky. Česnek oloupeme a celé stroužky jen lehce rozmáčkneme, víc už je nekrájíme. Do větší mísy dáme pokrájenou dýni, cizrnu, česnek, uzenou papriku, olivový olej, tamari omáčku a lístky tymiánu. Nakonec vše lehce osolíme a opepříme a důkladně společně promícháme.
Směs nasypeme do většího pekáčku vyloženého pečícím papírem a pečeme při 200 stupních přibližně 30 minut. V průběhu pečení dýni promícháme, aby se opekla rovnoměrně.
A tady ještě recept na zmíněný hummus, velmi chutný je tento recept na cizrnový hummus a tady další recepty z cizrny.