Pečená zelenina je celkově jedno z mých nejoblíbenějších jídel, ale dýně rozhodně patří na první příčky. Ale jen samotná zelenina by mě nezasytila, proto se k ní snažím přidat při vaření nějaký zdroj bílkoviny. Občas to řeším hummusem nebo tvarohovým dipem, ale teď na podzim je jasnou volbou pečená cizrna.

Dýňová sezóna není nijak dlouhá a byla by škoda ji nevyužít, takže doufám, že si dýňové recepty užíváte jako já.

Ingredience

Připravíme si:

  • 1/2 dýně hokaido
  • 200 g vařené (konzervované) cizrny
  • 3 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička uzené papriky
  • 2 lžíce tamari omáčky
  • několik snítek tymiánu
  • sůl, pepř

A jak budeme postupovat?

Postup přípravy

Dýni důkladně omyjeme, vydlabeme z ní semínka a nakrájíme ji na menší kostky. Česnek oloupeme a celé stroužky jen lehce rozmáčkneme, víc už je nekrájíme. Do větší mísy dáme pokrájenou dýni, cizrnu, česnek, uzenou papriku, olivový olej, tamari omáčku a lístky tymiánu. Nakonec vše lehce osolíme a opepříme a důkladně společně promícháme.

Směs nasypeme do většího pekáčku vyloženého pečícím papírem a pečeme při 200 stupních přibližně 30 minut. V průběhu pečení dýni promícháme, aby se opekla rovnoměrně.

A tady ještě recept na zmíněný hummus, velmi chutný je tento recept na cizrnový hummus a tady další recepty z cizrny.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang