Cizrnový burger

Hlavní jídla

Výborná bezmasá varianta burgerové placky, neboli karbanátku. Lze upravit i na veganskou variantu – výměnou sýru za veganskou alternativu.

Suroviny:

  • 90 g pšeničného bulguru
  • 400 g uvařené cizrny (může být ze sklenice nebo z konzervy)
  • 100 g strouhaného sýra (lepší je výraznější např. ementál)
  • 1 nadrobno nakrájená cibule
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce petrželky
  • sůl
  • slunečnicový olej

Příprava:

  • Není složitá příprava bulguru, jen jej zalijte vařící vodou a nechte podle návodu odpočívat cca 20 minut.
  • Mezitím na oleji osmažte cibuli, česnek a kmín.
  • Poté přidejte bulgur a koření. Nakonec smíchejte se zbylými surovinami a rozmixujte (jde dobře tyčovým mixérem). Směs je lepivá – proto je dobré ji nechat alespoň hodinu (nebo přes noc) odpočívat v lednici.
  • Poté vytvarujte placky a v troubě opékejte z obou stran, až získají kůrku (na pečícím papíře, potřete je olejem). Burgery se mohou se drobit, nicméně jsou výborné.
  • Nakonec dejte do housky, přidejte list salátu, okurky, můžete přidat i kečup.

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang