Bílý rafinovaný cukr a klasickou pšeničnou mouku už jsem dávno z jídelníčku vyřadila a doma se mi vůbec nevyskytuje. Když peču koláč, snažím se hledat bezlepkové alternativy, které jsou pro naše těla mnohem snáze stravitelné a zdravější.

Na trhu je dnes tak obrovské množství zdravých alternativ k bílé mouce. Nejraději používám jáhlovou, pohankovou nebo ovesnou mouku. Oves je přirozeně bezlepková potravina, je ale většinou zpracovávána v provozech pro zpracování dalších obilovin s lepkem a může tak docházet ke kontaminaci.

Pokud netrpíte těžkou celiakií, ovesné vločky si s klidným svědomím dejte. Jáhly jsou bohaté na živiny a rostlinné sloučeniny. Proto mohou nabízet četné zdravotní výhody a jsou považovány za ideální obilovinu pro lidi s cukrovkou.

Pojďme se tedy podívat na recepty z jáhel.

Jáhlový koláč s meruňkami – recept

Nemáte doma ani jednu mouku a zároveň máte chuť na nějaký šťavnatý koláč s ovocem? Máte doma čerstvé meruňky? Výsledkem může být jáhlový koláč, který je úžasně šťavnatý a vláčný. Co dělá tento recept z jáhel dokonalým, je kokosová drobenka.

Ingredience na jáhlový koláč s meruňkami

  • 280 g jáhel
  • 550 ml ovesného mléka na uvaření jáhel (můžete nahradit vodou)
  • 80 g strouhaného kokosu
  • 50 g rýžového sirupu
  • 30 g kokosového cukru
  • 200 ml mléka do těsta
  • 3 lžíce psylia (15 lžic vody)
  • 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
  • 10 meruňek

Kokosová drobenka:

  • 2 hrsti kokosových plátků
  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • 2 lžíce kokosového cukru
  • 2 lžíce kokosového oleje

Postup na jáhlový koláč s meruňkami

  1. Jáhly několikrát spaříme vroucí vodou, abychom je zbavili hořkosti a necháme pomalu vařit v mléce pod pokličkou (mléko můžete nahradit vodou, ale počítejte s tím, že těsto pak bude méně sladké).
  2. Když se mléko/voda vyvaří a jáhly změknou, necháme je pod pokličkou ještě cca 10 minut dojít.
  3. Mezitím co jáhly chladnou, připravíme si kokosovou posypku na koláč.
  4. V míse smícháme kokosové plátky a nahrubo posekané ořechy s kokosovým cukrem a olejem.
  5. Nasypeme do misky psylium a zalijeme ho vodou.
  6. Jáhly přesypeme do mísy, přidáme kokosový cukr, rýžový sirup, strouhaný kokos a prášek do pečiva.
  7. Nakonec přilijeme mléko a vše důkladně promícháme.
  8. Nejlépe těsto zpracujeme rukama.
  9. Hotové těsto rozprostřeme do formy vymazané kokosovým olej a vysypané kokosem.
  10. Na povrch těsta rozprostřeme půlky meruněk a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů.
  11. Takto pečeme 20 minut.
  12. Potom jáhlový koláč s meruňkami vyndáme, posypeme drobenkou a pečeme dalších 20 minut.

Nadýchaný snídaňový jahelník s ovocem – recept

Nadýchaný, zdravý, přirozeně slazený jáhlový koláč pečený se sezónním ovocem. Ideální na pozdní snídani, snídani, svačinu i mimo ni. Stačí 1 mísa a jednoduché ingredience.

Ingredience na jahelník s ovocem

  • 3 lžíce mletého lněného semínka (nebo lněné moučky)
  • 7 a půl lžíce vody
  • 1/3 šálku neslazeného mandlového mléka
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/3 šálku javorového sirupu
  • 1/4 šálku avokádového oleje
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžičky citronové kůry (asi 1 malý citron)
  • 2 a ¼ šálku uvařených a vychlazených jáhel (asi 3/4 šálku suchého)
  • 1 a ½ hrnku mandlové mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 1 a ½ šálku peckovin podle výběru, nakrájených na 0,5 cm (asi 3 malé švestky, nektarinky nebo meruňky nebo náhradní bobulovité ovoce nebo tenké plátky oloupaných jablek)

K podávání (nepovinné):

  • kokosový jogurt
  • veganská vanilková zmrzlina

Recept je na 8 porcí.

Postup na jahelník s ovocem

  1. Pokud ještě nemáte uvařené jáhly, připravte si je v tuto chvíli na plotně.
  2. Předehřejte troubu na 190 °C a vyložte 23 cm pružinovou formu pečícím papírem (tento recept bude fungovat i v 20 cm čtvercové zapékací misce).
  3. Ve velké míse připravte lněná vejce smícháním mletého lněného semínka a vody.
  4. Nechte několik minut želírovat.
  5. Odměřte mandlové mléko v odměrce na tekutiny, přidejte citronovou šťávu, jemně promíchejte a nechte chvíli odstát, aby se mírně srazilo.
  6. Přidejte mandlové mléko a citronovou šťávu do lněných vajec spolu s javorovým sirupem, avokádovým olejem, vanilkovým extraktem a citronovou kůrou.
  7. Intenzivně šlehejte, dokud neuvidíte žádné oddělení oleje od ostatních ingrediencí – asi 1 minutu.
  8. Přidejte uvařené a vychladlé jáhly a míchejte, dokud se rovnoměrně nerozdělí.
  9. Přidejte mandlovou mouku, prášek do pečiva a sůl a ještě jednou promíchejte, dokud se dobře nespojí.
  10. Těsto bude husté a lepkavé.
  11. Pokud se vám zdá řídké nebo příliš mokré, přidejte ještě trochu mandlové mouky. Pokud je suché a drobivé, přidejte po jedné lžíci mandlového mléka.
  12. Přeneste těsto do pečícím papírem vyložené formy a rozetřete ho do rovnoměrné vrstvy – nevadí, když bude povrch trochu nerovnoměrný a bude vypadat rustikálně!
  13. Jemně vtlačte plátky ovoce do horní části těsta, umístěte je blízko sebe, ale nepřekrývejte je.
  14. Pečte 40-50 minut nebo dokud okraje nezhnědnou a střed koláče není pevný a suchý.
  15. Před vyjmutím z trouby a podáváním nechte jahelník s ovocem alespoň 20 minut vychladnout.

Jahelník s ovocem si vychutnejte jako součást pozdní snídaně nebo jako dopolední svačinu plnou obilovin s kopečkem kokosového jogurtu. Jako dezert je vynikající lehce ohřátý a podávaný s bezmléčnou zmrzlinou.

Tento jahelník je nejlepší podávat čerstvý, ale vydrží při pokojové teplotě až 2-3 dny nebo v chladničce až 4-5 dní. Není vhodný do mrazničky.

Jahelník s ovocem je výborný s kokosovým jogurtem nebo vanilkou zmrzlinou.

Citronový jáhlový koláč s vlašskými ořechy a kandovaným zázvorem – recept

Tento recept z jáhel na vydatný citronový jáhlový koláč plný celozrnných obilovin, ořechů, ovoce, medu, zdravých olejů a bez rafinovaných cukrů uspokojí chuť na sladké bez pocitu viny.

Ingredience na citronový jáhlový koláč

  • 1 a 1/2 hrnku špaldové nebo celozrnné mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 velká vejce
  • 1/3 šálku extra panenského olivového oleje
  • 1/3 šálku syrového medu
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 1 lžička čistého citronového extraktu
  • 3 lžičky čerstvé citronové kůry
  • 1/2 šálku podmáslí (nebo plnotučného mléka s 1 a 1/2 lžičkou bílého octa rozmíchaného a ponechaného 5-10 minut odstát)
  • 1 šálek vařených jáhel, vychlazených (lze nahradit quinoou)
  • 1/2 šálku nasekaných vlašských ořechů
  • 1 a 1/4 šálku nasekaných sušených fíků
  • 1/4 šálku nasekaného kandovaného zázvoru

Medová citronová poleva:

  • 1/4 šálku syrového medu
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy

Recept je na 12 porcí.

Postup na citronový jáhlový koláč

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. V míse smíchejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl a dejte stranou.
  3. V samostatné míse rozšlehejte vejce s medem a olivovým olejem, poté přidejte vanilku, citronový extrakt a citronovou kůru.
  4. Mezi jednotlivými přídavky šlehejte, dokud se nespojí, přidejte polovinu moučné směsi, pak polovinu podmáslí a postup opakujte. Dávejte pozor, abyste šlehání nepřehnali.
  5. Vmíchejte jáhly, nasekané fíky, kandovaný zázvor a vlašské ořechy. Těsto bude velmi husté.
  6. Těsto rozetřete do vymazané formy o rozměrech 20×20 cm.
  7. Pečte asi 30 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  8. Med a citronovou šťávu zahřívejte v mikrovlnné troubě 30 sekund na nejvyšší stupeň.
  9. Vidličkou propíchejte díry po celém koláči.
  10. Ještě horký koláč polijte zahřátým medem a pomocí nože jej rovnoměrně rozetřete.
  11. Citronový jáhlový koláč nechte asi 10 minut odležet a poté jej ještě teplý nakrájejte na čtverce a podávejte.

Jahelník s jablky – recept

Jáhly jsou přirozeně sladké zrno, které po uvaření ztuhne a dá se krájet. Tento jahelník s jablky zachutná určitě i Vašim dětem.

Ingredience na jahelník s jablky

  • 1 šálek jáhel, propláchnutý
  • 3 šálky jablečné šťávy
  • 1 šálek rozinek
  • špetka mořské soli

Postup na jahelník s jablky

  1. Všechny ingredience smíchejte ve středně velkém hrnci na prudkém ohni.
  2. Přiveďte je k varu, pak teplotu snižte, přikryjte a vařte asi 20 minut, dokud se nevstřebá veškerá šťáva a jáhly nezměknou. Promíchejte a poté ochutnejte.
  3. Pokud jsou jáhly stále křupavé, přidejte více šťávy, přikryjte a vařte asi 3 minuty, poté znovu zkontrolujte měkkost.
  4. Směs nalijte do standardní bochníkové nebo koláčové formy a nechte ji asi 1 hodinu chladnout, dokud neztuhne.
  5. Nakrájejte a podávejte.
  6. Případné zbytky skladujte v chladničce.

Tipy na další varianty jahelníku

  • Můžete použít i jiné čerstvé nebo sušené ovoce, například hrušky, jablka nebo meruňky. Drobné ovoce je finální tak, jak je, ale větší ovoce můžete nakrájet.
  • Vyzkoušejte různé ovocné šťávy.
  • Před nalitím uvařené směsi do chladicí nádoby vmíchejte asi 1 lžičku mleté skořice nebo vanilkového extraktu.
Jahelník s jablky si můžete připravit ve více variantách.

Jahelník s tvarohem – recept

Jahelník s tvarohem je skvělým pohoštěním, které si můžete vychutnat s přáteli a rodinou. Je ideální pro ty, kteří hledají bezlepkovou a veganskou variantu dezertu.

Ingredience na jahelník s tvarohem

  • 1 šálek jáhlové mouky
  • 1/2 šálku tvarohu
  • 1/2 šálku cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky kardamonu

Postup na jahelník s tvarohem

  1. Předehřejte troubu na 177 °C.
  2. Lehce vymažte zapékací misku.
  3. V míse smíchejte jáhlovou mouku, tvaroh, cukr a koření.
  4. Jakmile se ingredience spojí, přeneste je do vymazané zapékací misky a rovnoměrně směs rozprostřete.
  5. Pečte 25 minut.
  6. Po vychladnutí nakrájejte jahelník s tvarohem na čtverce a podle potřeby je doplňte tvarohem.

Jahelník s jablky a tvarohem – recept

Jahelník s jablky a tvarohem je lahodný a zdravý dezert, který se hodí pro každou příležitost. Kombinace jáhel, jablek a tvarohu vytváří jedinečnou a chuťově výraznou pochoutku, která jistě potěší i ty nejvybíravější jedlíky. Tento recept se snadno připravuje a vyžaduje minimum surovin.

Ingredience na jahelník s jablky a tvarohem

  • 1 šálek jáhlové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 oloupaná a nastrouhaná jablka
  • 1/2 šálku tvarohu
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů
  • špetka soli

Postup na jahelník s jablky a tvarohem

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Vymažte 23 cm kulatou dortovou formu.
  3. Ve velké míse smíchejte jahelnou mouku, prášek do pečiva, sůl a skořici.
  4. Přidejte nastrouhaná jablka, tvaroh, javorový sirup a rozpuštěné máslo a míchejte, dokud se vše nespojí.
  5. Těsto nalijte do připravené formy a posypte ořechy.
  6. Pečte 25-30 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  7. Před krájením a podáváním nechte zcela jahelník s jablky a tvarohem vychladnout.

Jáhly na sladko – recept

Pro tento recept můžete použít jakékoliv jáhly kromě prstových a perlových. Jáhly na sladko můžete připravit také s jakýmkoli kořením, kardamomem nebo mletým kmínem. Výborné jsou rovněž s banánem.

Ingredience na jáhly na sladko

  • 1/2 šálku neleštěných jáhel kodo – 1/2 šálku
  • 1,5 šálku voda
  • 1/2 šálku jaggery v prášku
  • 1/4 čajové lžičky kardamonový prášek
  • 1/4 čajové lžičky pražený kmín
  • 1/2 šálku škrábaný kokos
  • 1 čajová lžička ghee
  • špetka soli

Postup na jáhly na sladko

  1. Jáhly Kodo omyjte a namočte přes noc nebo alespoň na 4 hodiny. Pokud používáte jáhly kodo, barva vody se při oplachování a praní změní na hnědou, ale to nevadí.
  2. Na pánvi uvařte jáhly Kodo s vodou. Poměr jáhel Kodo a vody je 1:3.
  3. Když jsou jáhly dobře uvařené, přidejte postupně prášek z jaggery, kardamom, pražený kmín, naškrábaný kokos, ghí a sůl a dobře spojte.
  4. Vypněte plamen a podávejte jáhly na sladko (můžete podávat horké nebo teplé).

Jáhlový nákyp se švestkami – recept

Jáhlový nákyp se švestkami je skvělý jako snídaně nebo jej můžete použít jako přílohu. Výborný je s jogurtem nebo zmrzlinou. Získáte tak lahodnou pochoutku. Lze podávat i studené nebo při pokojové teplotě.

Ingredience na jáhlový nákyp se švestkami

  • 1 šálek jáhel
  • 2 šálky vody
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce medu
  • 4-5 švestek, zbavených pecky a nakrájených na plátky
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru

Postup na jáhlový nákyp se švestkami

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Jáhly propláchněte v jemném sítku a nechte okapat.
  3. Vložte jáhly do středně velkého hrnce a přidejte vodu.
  4. Přiveďte k varu, snižte teplotu na minimum, přikryjte a vařte asi 15 minut nebo dokud jáhly nezměknou a voda se nevstřebá.
  5. Odstavte z ohně a načechrejte vidličkou.
  6. Kulatou zapékací misku o průměru 23 cm vymažte máslem.
  7. V malé misce smíchejte med, hnědý cukr, skořici, muškátový oříšek a zázvor.
  8. Uvařené jáhly rozprostřete do připravené zapékací misky a navrch dejte švestky.
  9. Potřete je medovou směsí.
  10. Jáhlový nákyp se švestkami pečte 15-20 minut, nebo dokud švestky nezměknou a povrch není zlatohnědý.
Jáhlový nákyp se švestkami je výborný se zmrzlinou nebo jogurtem.

Jáhlový nákyp s jablky – recept

Jáhlový nákyp s jablky se šťavnatou ovocnou náplní je ideální zdravá snídaně nebo i dezert.

Ingredience na jáhlový nákyp s jablky

  • 250 g jáhel
  • 1 litr rostlinného mléka
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 30 g kokosového cukru
  • 30 ml agáve
  • 1 lžička chia semínek
  • 1 lžička lněných semínek
  • 300 g jablek
  • skořice
  • citronová šťáva

Postup na jáhlový nákyp s jablky

  1. Vložte chia a lněná semínka do trochy vody a nechte je alespoň 15 minut namočené.
  2. Do hrnce dejte jáhly, rostlinné mléko, sůl, vanilkový extrakt, agávový nektar a kokosový cukr a přiveďte k varu. Poté jej vařte na mírném ohni po dobu 30 minut.
  3. Přidejte předem namočená chia a lněná semínka a vše promíchejte. (Pokud chcete, můžete to udělat i bez chia a lněných semínek a stejně to bude držet pohromadě).
  4. Jablka nastrouhejte a smíchejte s trochou skořice a citronovou šťávou. Dle chuti.
  5. V samostatné misce smíchejte nastrouhaná jablka a trochu kokosového cukru a přiveďte k varu. Vařte několik minut, dokud úplně nezměknou.
  6. Polovinu jáhlové směsi dejte do hrnce, zasypte jablečnou směsí a poté přiklopte zbytkem jáhel.
  7. Pečeme při 180 °C asi 40 minut.

Jáhlová kaše s jablky- recept

Výživná snídaně plná jablek a skořice. Začněte svůj den s jáhlovou kaší s jablky.

Ingredience na jáhlovou kaši s jablky

  • 180 g jáhel (1 šálek), propláchnuté a okapané
  • 720 ml mléka (3 šálky)
  • 1/2 lžičky jemné mořské soli
  • 1 středně velké jablko, zbavené jádřinců a nakrájené na malé kousky
  • skořice, podle chuti
  • 1-2 lžíce medu (upravte podle chuti)
  • nasekané mandle (nepovinné)
  • jablečné lupínky (nepovinné)

Recept je na 2 porce.

Postup na jáhlovou kaši s jablky

  1. V malém hrnci smíchejte jáhly, 480 ml (2 šálky) mléka a sůl a vařte na mírném ohni.
  2. Občas promíchejte lžící a nechte vařit, dokud jáhly nenabobtnají, asi 10-15 minut.
  3. Po uvaření sundejte z plotny a vmíchejte většinu nakrájeného jablka.
  4. Nechte asi minutu odstát.
  5. Za stálého míchání pomalu přidávejte posledních 240 ml mléka, aby byla kaše krémovější.
  6. Jáhlovou kaši s jablky podávejte posypanou zbytkem jablka, skořicí, medem a nasekanými mandlemi.
Jáhlovou kaši s jablky si nezapomeňte posypat nasekanými mandlemi.

Jáhlová kaše se švestkami a medovou polevou – recept

Vylepšete svou snídani a připravte si lahodnou jáhlovou kaši se švestkami a medovou polevou. Tato starobylá přirozeně bezlepková celozrnná obilovina čeká jen na to, až ji znovu objevíte.

Ingredience jáhlovou kaši se švestkami

  • 200 g/1 šálek jáhel
  • 600 ml/3 šálky mléka, můžete použít jakékoli mléko, které máte rádi – sójové, mandlové, kokosové
  • 2 lžíce hnědého cukru nebo více podle chuti
  • špetka soli
  • 4 švestky
  • 2 lžíce vody
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžičky chia semínek volitelně
  • 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů, mandlí nebo podle vlastního výběru

Recept je na 4 porce.

Postup jáhlovou kaši se švestkami

  1. Ve středně velkém hrnci smíchejte jáhly, mléko, cukr a sůl a přiveďte k varu.
  2. Snižte teplotu na minimum a vařte 15 minut za občasného míchání, dokud zrno nezměkne.
  3. V polovině vaření zkontrolujte, zda kaše nevyschla, a v případě potřeby přidejte trochu mléka nebo vody, aby zůstala sypká a krémová.
  4. Mezitím odstraňte pecky ze švestek a nakrájejte je na silné plátky.
  5. Poté je vložte do malého hrnce s vodou a medem a na mírném ohni za stálého míchání vařte 5-7 minut, dokud nezměknou, ale stále drží tvar, a tekutina se nezmění v polevu.
  6. Jáhlovou kaši se švestkami podávejte posypanou švestkami s medovou polevou a podle potřeby posypanou chia semínky nebo nasekanými ořechy.
Jáhlovou kaši se švestkami si můžete posypat chia semínky nebo nasekanými ořechy.

Jáhlová kaše s tvarohem, arašídy a rozinkami – recept

Potěšte své blízké chutnou a zdravou snídaní – jáhlovou kaší s tvarohem. Podle tohoto receptu se kaše ukáže jako jemná a vzdušná, a pokud ji doplníte o oříšky a rozinky, nikdo takovou snídani neodmítne.

Ingredience na jáhlovou kaši s tvarohem

  • 220 g jáhel
  • 250 g tvarohu
  • 3 lžíce arašídů nebo jiných ořechů
  • 3 lžíce rozinek
  • 2-3 lžíce cukru (podle chuti)
  • sůl podle chuti
  • 700 ml vody

Recept je na 3 porce.

Postup na jáhlovou kaši s tvarohem

  1. Jáhly několikrát důkladně propláchneme ve studené vodě, dokud není voda čirá.
  2. Nalijeme vodu do hrnce (je lepší použít silnostěnný hrnec), vodu přivedeme k varu.
  3. Poté vložíme jáhly do hrnce s vroucí vodou, přidáme malou špetku soli, snížíme teplotu na minimum a jáhly vaříme 10-15 minut doměkka.
  4. Když kaše začne houstnout, nezapomeňte ji pravidelně míchat.
  5. Suchý tvaroh rozmělníme přes síto.
  6. Pokud je tvaroh mokrý, můžete ho jednoduše rozmixovat.
  7. Do tvarohu přidejte cukr.
  8. Tvaroh smíchejte s cukrem.
  9. Hotová kaše se ukáže být poměrně hustá.
  10. Tvaroh s cukrem přidáme do jáhlové kaše.
  11. Za stálého míchání pokračujeme ve vaření kaše s tvarohem na mírném ohni ještě 2 minuty.
  12. Poté hrnec odstavíme z ohně, přikryjeme pokličkou a necháme 15 minut odstát.
  13. Pokud jsou arašídy syrové, smažíme je na pánvi asi 3-5 minut, dokud se neobjeví příjemná vůně, a poté je oloupeme.
  14. Z pražených arašídů se bude loupat snadno.
  15. Poté arašídy trochu rozmělněte – to můžete udělat pomocí válečku na válení těsta.
  16. Hotovou jáhelnou kaši s tvarohem dejte na talíře, každou porci posypte drcenými arašídy a navrch rozinkami.
IngredienceRecept

© 2023 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang