Burritos a tortilly jsou velice chutné, protože se v nich snoubí všechny lahodné mexické chutě. V tomto článku se dozvíte, co vlastně jsou burritos, jak se liší od tacos, čím je naplnit, jak je zabalit a v neposlední řadě jak si je připravit doma podle našich nejlepších receptů na tortilly a burritos. Tak čtěte dále.

Co je burrito a jak se liší od tacos?

Burrito je jednoduše moučná tortilla, která se naplní, sroluje do trubičky a podává. Tortilla je téměř vždy pšeničná a podle toho, kde na světě se nacházíte, se velikost trubičky liší. V severním Mexiku jsou obvykle poměrně malé, téměř jako jednohubky, zatímco ve Spojených státech jsou naopak velmi velké.

Hlavní rozdíl mezi tacos a burritem je v množství a velikosti. Tacos jsou malé a otevřené a k uspokojení chuti a hladu můžete potřebovat 3 až 4. Tacos lze připravit z pšeničných nebo kukuřičných tortill.

Burrito se vyrábí z jedné velké pšeničné tortilly a má různé náplně. Z kukuřičné tortilly by se burrito udělat nedalo, neboť by se při pokusu o složení tortilla rozpadla. Oproti tacos se při přípravě burrita konce tortilly přehnou dovnitř a pak se srolují. Uvnitř bývá často jako náplň maso spolu s mexickou rýží a fazolemi, což z burrita dělá velmi vydatné jídlo.

jarett-lopez-6whl6t-fxu0-unsplash-2691492
Tacos a burritos se od sebe liší především velikostí a množstvím.

TIP: Mezi další typická mexická jídla patří např. quesadillas, fajitas, nachos, enchiladas, empanadas a mnoho dalších.

Co vlastně znamená slovo burrito?

Každému španělsky mluvícímu člověku může toto slovo přizvednout obočí. „Burro“ totiž ve španělštině znamená „osel“ a zdrobnělina „burrito“ tudíž znamená „malý osel“. Jak je tedy možné, že se lahodné a oblíbené mexické jídlo jmenuje „malý oslík“?

Legenda praví, že Juan Mendez z mexické Chihuahuy používal osla k převážení zásob pro svůj vozík s jídlem. Aby jídlo udržel teplé, zabalil ho do velké moučné tortilly. Takže burritos vlastně odkazuje na Juanova milovaného osla, který mu je pomáhal rozvážet.

Typické náplně a směsi do tortilly

Hlavními složkami burrita bývají moučná tortilla, masová náplň, fazole a salsa. Ovšem kromě tohoto základu se mezi další oblíbené přísady řadí sýr, zakysaná smetana, domácí guacamole, rýže a zelenina.

Co se masové náplně týče, můžete burrito naplnit kromě hovězího masa také kuřecím masem nebo trhaným vepřovým masem. Ze zeleniny se nejčastěji používají brambory, salát, papriky nebo máslová dýně.

Velice častou přísadou v burritu je vařená bílá rýže s čerstvým koriandrem a limetkovou šťávou nebo mexická chipotle rýže. Náplň do burrita můžete ozvláštnit např. míchanými vajíčky nebo strouhaným sýrem, ideálně mexickým čedarem.

ryan-concepcion-50kffxbjiog-unsplash-8309613
Tradiční směsí do tortill burrito je maso, fazole, rýže a salsa. Ozvlášnit ji ale můžete v podstatě čímkoliv.

Tortilla recept náplň – recepty na domácí salsy

Burrito a mexické tortilly je skvělé dochutit zakysanou smetanou, fazolovou pastou, avokádovým guacamole nebo mangovou salsou. Máte-li rádi ostřejší chutě, můžete do náplně přidat chilli papričky, které dodají burritu tu správnou pikantnost.

Domácí guacamole – recept

Tento snadný recept na zhruba 1 šálek domácího guacamole připravíte za 5 minut a z pouhých 4 ingrediencí.

Ingredience na směs do tortily

  • 2 zralá avokáda zbavená pecky a nakrájená na malé kostky
  • šťáva z 1/2 limetky
  • 1/8 lžičky soli
  • špetka česnekového prášku

Postup na směs do tortily

  1. Avokádo zbavené pecky a nakrájené na kostičky vložíme do středně velké mísy. Štouchadlem na brambory nebo vidličkou ho rozmačkáme na hladké pyré.
  2. Přidáme limetkovou šťávu, sůl a česnekový prášek a promícháme. Ochutnáme a v případě potřeby dochutíme.
pexels-rodnae-productions-5737580-9419290
Guacamole je typická mexická salsa, která v žádném burritu nesmí rozhodně chybět.

Fazolová pasta – recept

Pokud máte pocit, že máte v burritu stále málo fazolí, připravte si tuto fazolovou pastu, která dodá vašemu burritu ještě výraznější fazolovou chuť.

Ingredience fazolovou pastu

  • 60 g smažených fazolí
  • 55 g pinto fazolí
  • 1/2 šálku zakysané smetany
  • 1 šálek strouhaného sýru čedar
  • 1 malá cibule nakrájená nadrobno
  • 35 g rajčat
  • chilli papričky jalapeňo dle chuti

Postup na fazolovou pastu

  1. Smícháme smažené fazole a pinto fazole, rajčata a sýr. Vše vložíme do zapékací mísy.
  2. Směs pečeme v troubě při 175 °C zhruba 20-30 minut, dokud se neprohřeje.
  3. Po mírném vychladnutí přidáme vrstvu zakysané smetany, nakrájenou cibuli a papričky jalapeňo.

Rajčatová salsa – recept

Mexická rajčatová salsa Pico de Gallo neboli Salsa Verde je skvělým doplňkem, který jakékoli burrito perfektně dochutí.

Ingredience na směs do tortily

  • 2 středně zralá rajčata nakrájená na kousky
  • 1/2 oloupané a nadrobno nakrájené cibule
  • hrst nasekaného čerstvého koriandru

Postup na směs do tortily

  1. Jednoduše v míse smícháme rajčata, cibuli i koriandr.
  2. Hotovou salsu přidáme na tortillu těsně před jejím zabalením.

Mangová salsa – recept

Mangová salsa dodá vašemu burritu neotřelou a jedinečnou chuť. Její příprava je navíc vskutku jednoduchá.

Ingredience na směs do tortily

  • 1 velké zralé a oloupané mango nakrájené na malé kostičky
  • 1/4 šálku červené cibule nakrájená nadrobno
  • 1 lžíce mletého koriandru
  • 1 lžíce čerstvé limetkové šťávy
  • sůl dle chuti
  • čerstvě mletý černý pepř dle chuti
  • 2 zralá avokáda zbavená pecky a oloupaná

Postup na směs do tortily

  1. Ve středně velké míse smícháme mango, cibule, koriandr a limetkovou šťávu.
  2. Podle chuti osolíme a opepříme.

Postup jak připravit a správně zabalit burrito – recept

Ačkoli se to může zdát ze začátku celkem složité, časem zjistíte, že zabalit burrito zas tak obtížné není. Navíc je to skvělá a zábavná věc, do které se mohou zapojit i vaše děti.

Hlavní věc, kterou je třeba mít na paměti, když jde o výrobu burritos, je přidat správné množství náplně, abyste byli schopni je pevně zabalit a udržet všechno nebo alespoň většinu uvnitř. Jakmile začnete jíst, může se samozřejmě stát, že bude nepořádek, ale to k tomu patří.

  1. Pšeničnou tortillu zahřívejte několik sekund na rozpálené pánvi z každé strany, dokud není měkká a teplá.
  2. Teplou tortillu položte na prkénko a přidejte lžíci hlavní náplně (maso a fazole).
  3. Přidejte libovolnou další náplň (zeleninu, sýr, rýži nebo salsu).
  4. Okraje z každé strany přehněte natolik, aby náplň nepronikla přes okraje.
  5. Začněte tortillu těsně balit odspodu nahoru a dbejte na to, abyste boční okraje udrželi zastrčené.
  6. Hotové zabalené burrito rozkrojte nožem napůl a servírujte.
kashish-lamba-p-o37csav_4-unsplash-9352182
Zabalit burrito se ze začátku může zdát složité, ale časem zjistíte, že to zas tak obtížné není.

Hovězí burrito – recept

Připravte si toto snadné hovězí burrito jako jednoduchou večeři uprostřed týdne.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Doba vaření: 30 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience na hovězí burrito

  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 4 stroužky česneku nakrájené najemno
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 1 lžíce mletého koriandru
  • špetka kajúnského pepře
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 500 g mletého hovězího masa
  • špetka krupicového cukru
  • 1 lžíce vinného nebo jablečného octa
  • 400 g plechovky nakrájených rajčat
  • 400 g černých fazolí s vodou z plechovky
  • 8 moučných tortill
  • 500 g vařené rýže
  • strouhaný salát (volitelné)
  • nakrájená červená cibule (volitelné)
  • nastrouhaný čedar (volitelné)
  • guacamole nebo zakysaná smetana (volitelné)

Postup na hovězí burrito

  1. Na velké pánvi rozehřejeme olej. Cibuli restujeme 8 minut, poté přidáme česnek, koření a oregano a vaříme další 1 minutu.
  2. Rozdrobíme mleté maso a za stálého míchání vaříme 5 minut, dokud maso nezhnědne.
  3. Vmícháme cukr a necháme odstát. Přilijeme ocet a přisypeme rajčata.
  4. Povaříme 5 minut a poté přilijeme fazole a vodu z plechovky. Dochutíme, promícháme a vše vaříme dalších 20 minut, dokud hovězí maso nezíská hustou omáčku.
  5. Pro přípravu burritos ohřejeme tortilly podle návodu na obalu. Na každou tortillu dáme trochu rýže a směsi hovězího masa. Přidáme libovolné ingredience jako náplň.
  6. Konce tortill přeložíme a srolujeme, aby se utěsnily. Před servírováním můžeme burritos zabalit do alobalu, aby nám náplň neodpadávala.

Tortilly s fazolemi – recept

Rychlé a snadné vegetariánské burrito z fazolí a rýží je skvělým nápadem na vegetariánskou večeři. Tajemstvím tohoto receptu je koriandrovo-limetková rýže.

logan-jeffrey-emyzsykqgok-unsplash-4542406
Nejste-li zrovna milovníkem masa, můžete si připravit vegetariánskou verzi tortilly s fazolemi a rýží.

Příprava

  • Příprava: 12 minut
  • Doba vaření: 12 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience na tortilly s fazolemi

  • 2 šálky vařené rýže
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • 2 odšťavněné limetky
  • 1/2 střední cibule nakrájené na kostčiky
  • 3-4 mleté stroužky česneku
  • 2 lžíce rostlinného nebo olivového oleje
  • 1 plechovka černých fazolí
  • 1 lžíce chilli
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžíce pálivé omáčky nebo dle chuti
  • sůl dle chuti
  • 4 velké tortilly

Postup na tortilly s fazolemi

  1. Ve velké míse vhodné do mikrovlnné trouby smícháme uvařenou rýži s čerstvým nasekaným koriandrem a zakápneme limetkovou šťávou. Ohřejeme ji v mikrovlnné troubě nebo na sporáku, dokud nebude horká, a rychle ji promícháme.
  2. V samostatné velké pánvi osmahneme po dobu 5 minut cibuli na rostlinném nebo olivovém oleji, dokud cibule nezměkne. Přidáme česnek a vaříme další minutu.
  3. Snížíme teplotu na středně nízkou, přidáme okapané černé fazole a ochutíme chilli, kmínem a pálivou omáčkou. Vše promícháme a pokud chceme, můžeme přidat trochu soli. Necháme fazole vařit asi 5 minut, dokud se neprohřejí.
  4. Na lehce zahřáté moučné tortilly dáme lžíci koriandrovo-limetkové rýže a směsi černých fazolí a přidáme další libovolné přílohy.
  5. Tortillu zabalíme tak, že přehneme kratší konce. Jednu delší stranu přehneme přes náplň a jemně zatlačíme, aby byl přehyb pevný. Pak srolujeme zbytek burrita. Zabalené burrito překrojíme na půl a podáváme.

Křupavé kuřecí burrito – recept

Tento recept na kuřecí burrito je mexickou klasikou a také opravdu chutným způsobem, jak využít zbytky rýže.

pexels-pixabay-461198-9338643
Kuřecí burrito podle tohoto receptu je křupavé a lahodné.

Příprava

  • Doba vaření: 50 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience na burrito recept

  • 4 kuřecí stehna bez kůže a kostí
  • 1 lžíce sladké uzené papriky
  • 1/2 lžíce mletého kmínu
  • olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • 1 svazek čerstvého koriandru
  • 400 g černých fazolí
  • 200 g bílé nebo hnědé rýže
  • 1 limetka
  • 4 zralá rajčata
  • 4 jarní cibulky
  • 1 malý hlávkový salát
  • 4 velké moučné tortilly
  • 80 g sýru čedar
  • 4 lžíce řeckého jogurtu

Postup na burrito recept

  1. Rozehřejeme pánev na vysokou teplotu.
  2. Mezitím vložíme kuřecí stehna mezi 2 listy pečícího papíru a rozbijeme je dnem těžké pánve na tloušťku zhruba 0,5 cm. Vložíme je do mísy, posypeme paprikou, kmínem a trochou oleje a dobře je osolíme solí a čerstvě mletým černým pepřem.
  3. Dobře promícháme, aby se kuře obalilo, a poté ho položíme na rozpálenou pánev. Smažíme 10 minut nebo dokud není kuře propečené, přičemž v polovině smažení ho otočíme. Necháme mírně vychladnout.
  4. Oloupeme a nakrájíme česnek na jemné plátky. Natrháme listy koriandru, dáme stranou a stonky nakrájíme nadrobno. Ve velké pánvi na středním plamenu rozehřejeme 1 lžíci oleje, přidáme česnek a stonky koriandru a 1 minutu smažíme.
  5. Fazole z plechovky slijeme, propláchneme, přidáme do pánve a smažíme dalších několik minut. Přidáme uvařenou rýži a za občasného míchání ji vaříme 5 minut nebo dokud není křupavá a horká.
  6. Jemně nastrouháme limetkovou kůru, nahrubo nasekáme a přidáme polovinu koriandrových listů. Dobře promícháme a podle chuti okořeníme.
  7. Salát a vychlazené kuřecí maso nakrájíme na kousky.
  8. Tortillu položíme na 1 minutu na mřížku, aby změkla, a poté ji položíme na prkénko. Doprostřed dáme čtvrtinu smažené rýže s fazolemi, na ni velkou lžíci salsy, hrst salátu a jedno rozdrobené kuřecí stehno. Nastrouháme trochu sýru a přidáme lžíci jogurtu.
  9. Burrito zabalíme a dáme stranou. Postup opakujeme se zbývajícími ingrediencemi a postupně servírujeme.

Tortilla s trhaným masem – recept

Tortilla s trhaným vepřovým masem je časově náročná, neboť příprava vepřového trhaného masa trvá dlouho, avšak rozhodně stojí za to jej vyzkoušet a připravit si tak skvělou a lahodnou mexickou tortillu.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Doba vaření: 5 hodin
  • Počet porcí: 4

Ingredience na tortillu s trhaným masem

Na trhané vepřové maso

  • 1,5 kg vepřové plece bez kostí a kůže, jen s trochou tuku
  • 1 šálek pomerančové šťávy
  • 1/2 šálku jablečného octa
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 1 červená chilli paprička nakrájená nadrobno
  • 1 fenyklová cibulka nakrájená nadrobno
  • 4 jarní cibulky nasekané najemno
  • hrst čerstvého koriandru nasekaného najemno včetně stonků
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 bobkový list
  • 3 stroužky mletého česneku
  • 1 lžíce chipotle pasty
  • 1 lžíce soli
  • 1 plechovka fazolí

Na burrito – recept

  • vařená rýže
  • 1/2 červené cibule nakrájené nadrobno
  • šťáva z 1 limetky
  • 3 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 4 moučné tortilly
  • avokádo nakrájené na plátky (volitelné)
  • chipotle salsa (volitelné)
  • 1/2 šálku zakysané smetany (volitelné)
  • 1/2 šálku strouhaného sýru čedar (volitelné)

Postup na tortillu s trhaným masem

  1. Vložíme maso a všechny přísady uvedené pro vepřové maso (kromě fazolí) do pomalého hrnce. Hrnec přikryjeme pokličkou a necháme vařit na vysoký režim po dobu 5-6 hodin.
  2. K vařené rýži přidáme červenou cibuli s limetkou, octem, olivovým olejem a špetkou soli. Necháme odpočívat, dokud cibule nezměkne a nezíská růžovou barvu.
  3. Když je vepřové maso hotové, odkryjeme ho a rozdrobíme. Přidáme fazole a vše smícháme.
  4. Na rozpálené pánvi rozehřejeme tortilly a poté je položíme na kuchyňskou linku.
  5. Na tortillu přidáme dostatečné množství rýže a masové směsi. Pokud chceme, doplníme tortillu avokádem, salsou chipotle, zakysanou smetanou a sýrem čedar.
  6. Burrito pevně zabalíme a podáváme teplé. Postup opakujeme se všemi tortillami.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang