Hurá, kuřecí fajitas! Tak snadné na přípravu a tak rychlé. Postup spočívá v rychlém opečení masa na pánvi nebo grilu, jeho nakrájení na proužky a podávání s rychle opečenou paprikou a cibulí. A samozřejmě s tortillami.

Příprava

  • příprava: 10 minut
  • marinování: 30 minut
  • smažení: 15 minut
  • celkový čas: 55 minut
  • počet porcí: 4

Ingredience

Na kuře:

  • 0,5 kg až 0,7 kg kuřecích prsou
  • Sůl
  • 2 lžíce řepkového, arašídového nebo extra panenského olivového oleje
  • 1 velká cibule nakrájená podélně (od kořene ke špičce) na proužky
  • 3 papriky různých barev, nakrájené na proužky

Na marinádu:

  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 stroužek česneku, nadrobno nakrájený
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky chilli
  • 1/2 jalapeño, zbavená semínek a nadrobno nakrájená
  • koriande

Na servírování:

  • 8 až 12 tortill
  • salsa
  • nakrájené avokádo
  • zakysaná smetana
  • na tenké proužky nakrájený ledový salát, lehce osolený a ochucený jablečným octem

Postup

  1. Kuřecí prsa horizontálně rozkrojte. Nedoporučujeme kuřecí prsíčka naklepávat, nedosáhnete tak správné struktury pro fajitas.
  2. Ve skleněné nebo plastové nádobě smíchejte všechny přísady na marinádu. Vložte do ní kuře tak, aby se marináda dostala všude, přikryjte a nechte marinovat při pokojové teplotě po dobu 30 minut nebo až 8 hodin v chladničce.
  3. Kuře vyjměte, posypte solí a otřete z něj většinu marinády. Na velké litinové pánvi rozehřejte lžíci oleje. Jakmile se z pánve začne kouřit, položte na ni kousky kuřecích prsou. Nechte je nerušeně smažit 2 až 3 minuty.
  4. Po poctivém propečení z jedné strany kousky otočte a smažte další 2 až 3 minuty, dokud se dobře nepropečou i z druhé strany. Poté je přemístěte na prkénko, přikryjte alobalem a nechte 5 minut odpočívat.
  5. Pokud chcete vyzkoušet, zda jsou prsa propečená, nařízněte je špičkou ostrého nože na jeden kus. Měly by být právě hotové, pokud ne, můžete je na minutu nebo dvě vrátit na rozpálenou pánev.
  6. Zatímco kuře odpočívá, osmahněte cibuli a papriku. Nechte je nerušeně restovat 2 minuty. Měly by se opéct tak, aby trochu zčernaly. Zeleninu promíchejte a smažte další 2 minuty.
  7. Kuřecí maso nakrájejte na proužky. Podávejte na talíři společně s paprikou a cibulí, několika teplými tortillami. Na stůl v mističkách připravte také rozdrobený sýr, salsu, guacamole a/nebo proužky ledového salátu ochuceného octem a solí k dozdobení.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang