Připravte si chuťové pohárky na lahodný zážitek! Těstoviny s krevetami a smetanou jsou nejen rychlé a jednoduché na přípravu, navíc také neuvěřitelně chutné. Tento pokrm, inspirovaný středomořskou kuchyní, kombinuje jemnost krevet s krémovou smetanovou omáčkou a čerstvými bylinkami. Ideální volba pro romantickou večeři nebo rychlý oběd, který vás přenese přímo na pobřeží Itálie.
Rychlý recept na těstoviny s krevetami a rajčaty. Pokud omáčku uvaříte během vaření těstovin, můžete mít celé jídlo hotové za méně než 30 minut. Je to tak jednoduché a má to krátký seznam ingrediencí, přesto chutná to jako v restauraci.
Krémové těstoviny s krevetami ve smetanové omáčce jsou snadnou večeří na všední den. Tyto rychlé těstoviny se smetanou a krevetami jsou nejen snadné na přípravu, navíc také plné chuti.
Shrnutí článku
Těstoviny s krevetami – přestože na první pohled se můžou zdát těstoviny s krevetami složité a zdlouhavé na přípravu, opak je pravdou. Může se tak jednat o rychlou večeři pro celou rodinu
Těstoviny s krevetami a smetanou – ozvláštnit krevety lze například omáčkou ze smetany. K její přípravě je potřeba kvalitní smetana, česnek a pouhých 15 minut času
Tipy na nejlepší těstoviny – uchovat si vodu z těstovin a tu následně použít do omáčky nebo využít více druhů těstovin mohou být základní tipy, jak uvařit nejlepší těstoviny
Těstoviny s krevetami – recept
Krémové krevetové těstoviny jsou tak snadné a přitom tak skvělé. Omáčka i těstoviny se vaří současně, a to při minimální námaze. Prostě vynikající a rychlé jako krabí salát.
Tento recept na těstoviny s krevetami a rajčaty potřebuje jen pár ingrediencí a je vždy vynikající večeří. Nejlépe použijte celé krevety nebo krevety, které si sami oloupete a zbavíte kůže.
Jejich konzistence je mnohem lepší než u již oloupaných mražených krevet. Pokud však nic jiného neseženete, rozhodně je použijte.
Ingredience
- 230 g těstovin
- 450 g velkých krevet
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce cajunského koření
- 2 lžíce másla
- 2 stroužky česneku
- 1/2 šálku nakrájených rajčat
- 1 a 1/2 šálku smetany ke šlehání
- 1/2 šálku strouhaného parmezánu
- 2 lžíce petrželky na ozdobu
Postup
- Těstoviny uvařte, slijte a přikryjte, aby zůstaly teplé.
- Krevety obalte 1 polévkovou lžící cajunského koření. V hluboké pánvi rozehřejte olej a přidejte ochucené krevety a opékejte je asi 1–2 minuty z každé strany.
- Krevety vyjměte z pánve a na stejné pánvi rozpusťte 2 lžíce másla s prolisovaným česnekem a přidejte na kostičky nakrájená rajčata a restujte asi 2–3 minuty.
- Přilijte smetanu a přisypte zbývající cajunské koření a nastrouhaný parmazán. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a vařte 2–3 minuty, nebo dokud omáčka nezhoustne.
- Přidejte krevety a těstoviny zpět do pánve a míchejte, dokud se neobalí v omáčce a vše se neprohřeje. V případě potřeby ozdobte nasekanou petrželkou a podávejte.
Těstoviny s krevetami a smetanou – recept
Krevety na pánvi vařené s těstovinami ve smetanové česnekové omáčce se sušenými rajčaty. Tento recept na krémové krevetové těstoviny – snadná, rychlá a chutná večeře. Omáčka ke krevetám je česneková se sušenými rajčaty a plná chutí.
Ingredience
- 240 g těstovin farfalle (nebo jiných domácích těstovin)
- 450 g krevet, oloupaných a zbavených jadérek
- 1 lžička cibulového prášku
- 3 stroužky česneku, mleté
- 1/4 lžičky soli a černého pepře
- 120 g nakrájených sušených rajčat, zbavených oleje – 2 lžíce oleje si nechte stranou
- 240 ml polotučné smetany (nebo smetany ke šlehání)
- 60 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 1 šálek strouhané mozzarelly (nebo parmezánu)
- 1 lžíce sušené bazalky
- 1 lžička drcených semínek fenyklu, nepovinně
- 1/4 lžičky červených chilli papriček vloček
- 1/8 lžičky papriky
- 1/2 šálku rezervované vody z uvařených těstovin (nebo více)
- 1 lžíce strouhaného parmazánu na ozdobu
Postup
- Uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Ponechte si trochu vody z uvařených těstovin, těstoviny slijte a uschovejte na později.
- Mezitím posypte krevety cibulovým práškem v mělkém talíři.
- Na velké pánvi na středním ohni rozehřejte 2 lžíce rezervovaného oleje. Přidejte krevety v jedné vrstvě a smažte je z každé strany asi 1 minutu, dokud krevety nezrůžoví nebo nezískají zlatohnědou barvu z obou stran, během smažení krevety osolte. Krevety vyjměte na talíř.
- Na stejnou pánev přidejte sušená rajčata a prolisovaný česnek. Sušená rajčata smažte na oleji, který zbyl z krevet, na středním plameni za stálého míchání 1 minutu, dokud česnek nezačne vonět.
- Do pánve přidejte vývar a smetanu a přiveďte k varu. Přidejte rozdrobenou mozzarellu a pokračujte ve vaření omáčky na mírném ohni za stálého míchání, dokud se všechen sýr nerozpustí a nevznikne krémová omáčka.
- Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte malé množství polotučného mléka nebo vyhrazené vody z uvařených těstovin.
- Přidejte sušenou bazalku, drcená semena fenyklu, drcené vločky červené papriky, papriku a dobře promíchejte. Dochuťte solí a pepřem.
- Do omáčky přidejte uvařené těstoviny a na mírném ohni je opatrně prohřejte. Vmíchejte uvařené krevety. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte malé množství polotučného mléka nebo vyhrazené vody z uvařených těstovin. Vše nechte několik minut vařit na mírném ohni, aby se chutě propojily.
- Podle chuti ozdobte nastrouhaným parmezánem a těstoviny s krevetami a smetanou ihned podávejte.
Tagliatelle se smetanovou omáčkou – recept
Těstoviny tagliatelle se smetanovou omáčkou a krevetami vytvoří krémové těstoviny s mořskými plody. Tato krásná kombinace sladkých rajčat, smetany a krevet funguje skvěle.
Ingredience
- 8 švestkových rajčat
- mořská sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- extra panenský olivový olej
- 300 g malých oloupaných krevet nebo garnátů
- 1 stroužek česneku, oloupaný a jemně nasekaný
- 1 citron, kůra a šťáva
- 2 panáky Vecchia Romana nebo koňaku
- 140 ml smetany
- 400 g čerstvých nebo sušených těstovin
- 1 velká hrst čerstvé petrželky, nahrubo nasekané
Postup
- Rajčata blanšírujte a oloupejte, pak je rozpulte a nakrájejte na malé kousky.
- Dejte ohřát hrnec s osolenou vodou na těstoviny.
- Na druhou pánev dejte pár kapek olivového oleje a pár minut na něm smažte krevety, česnek, citronovou kůru a rajčata. Přidejte alkohol a nechte ho vzplanout, pokud chcete. (Plamen by měl zhasnout asi po 30 sekundách, takže se nebojte.)
- Přidejte smetanu, nechte ještě pár minut mírně vařit a poté pánev stáhněte z ohně. Omáčku pečlivě dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
- Do vroucí vody vložte těstoviny – čerstvým stačí 3 minuty, sušené je třeba vařit podle návodu na obalu.
- Když jsou těstoviny uvařené, slijte je v cedníku a poté je v pánvi, ve které se vařily, promíchejte s petrželkou. Zkontrolujte dochucení a poté je rozdělte na talíře s omáčkou navrchu.
- Tagliatelle s krevetami ihned podávejte.
Italská smetanová omáčka na těstoviny ke krevetám – recept
Vyzkoušejte jednoduchý a velmi rychlý recept na krevety. Italská smetanová omáčka na těstoviny obsahuje pouze smetanu, máslo, strouhaný sýr a chilli.
Ingredience
- 250 g špaget
- čerstvá petrželka
- 250 ml smetany
- 100 g másla
- strouhaný sýr Gran Moravia
- sušené chilli papričky podle chuti
Postup
- Nejprve si dejte vařit těstoviny do dobře osolené vody.
- V hrnci zahřejte smetanu a za občasného míchání nechte zhoustnout, poté vmíchejte máslo, a až se rozpustí vmíchejte velkou hrst nastrouhaného sýra a chilli.
- Do hotové omáčky dejte těstoviny a pořádně promíchejte, přidejte čerstvou petrželku a navrch dejte očištěné a osmažené krevety, servírujte s mističkou strouhaného sýra na posypání.
Špagety s krevetami a rajčaty – recept
Připravte si lahodné špagety s krevetami v rajčatové omáčce.
Ingredience
- 20 velkých krevet, bez krunýře a hlavy
- 4 rajčata nebo více podle chuti
- 1 svazek plocholisté petrželky
- ¼ šálku extra panenského olivového oleje
- 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
- 1 červená paprika, nakrájená na kousky
- 1 čerstvá červená chilli paprička, jemně nasekaná
- 4 velké stroužky česneku, nakrájené na plátky, nebo více podle chuti
- ½ šálku vody
- 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce sušeného oregana
- sůl a mletý černý pepř podle chuti
- 1 lžička papriky
- 300 g špaget
Postup
- Krevety oloupejte a vložte skořápky, hlavy a ocásky do velkého hrnce. Naplňte ho vodou a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a nechte vařit asi 45 minut.
- V mixéru smíchejte rajčata a 1/2 petrželky a rozmixujte na hladké pyré.
- V samostatné pánvi na středním plameni rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli, papriku a chilli papričku, vařte a míchejte, dokud nezměknou, asi 5 minut. Přidejte česnek; vařte, dokud nezhnědne, 1 až 2 minuty.
- Do pánve s paprikou nalijte rajčatové pyré. Přidejte vodu, rajčatový protlak, oregano, sůl a černý pepř. Dobře promíchejte; přidejte papriku. Omáčku nechte vařit na mírném až středním ohni, dokud se šťáva nezredukuje.
- Krevetové skořápky vyjměte z vody. Přiveďte vodu zpět k varu a přidejte špagety. Za občasného míchání vařte špagety, dokud nezměknou a zároveň jsou pevné na skus, asi 12 minut. Ponechte si 1 šálek vody na vaření a zbytek slijte.
- Mezitím přidejte krevety do rajčatové omáčky. Přidejte vyhrazenou vodu, dobře promíchejte a vařte, dokud krevety nezrůžoví, asi 3 minuty.
- Ihned špagety s krevetami a rajčaty podávejte, můžete dozdobit zbytkem petrželky.
Krevetové tortellini se smetanovou omáčkou – recept
Tento recept na krevetové tortellini je skutečnou lahůdkou. Je připraven z jemných krevet, lahodné krémové citronovo-česnekové omáčky a sýrových tortellin. Bonusem je, že tuto chutnou večeři zvládnete připravit za pouhých 15 minut!
Ingredience
- 250 g syrových tortellin
- 1 lžíce másla
- ¼ šálku jemně mleté cibule
- 3 stroužky česneku, jemně mleté
- 1 a ½ šálku kuřecího vývaru
- ½ šálku husté smetany (smetana ke šlehání)
- 115 g smetanového sýra nakrájeného na kostičky
- 450 g krevet
- 85 g baby špenátu
- kůra a šťáva z 1 citronu
- mořská sůl a pepř podle chuti
Postup
- Postavte velký hrnec s osolenou vodou na vysokou teplotu. Přiveďte ji k varu, přidejte tortellini a vařte je podle návodu na obalu – obvykle 6-8 minut. Slijte vodu a dejte ji stranou.
- Zatímco se voda ohřívá, připravte omáčku. Na velké pánvi na středním plameni rozpusťte máslo. Přidejte cibuli a česnek a vařte, dokud cibule nezprůhlední, asi 3 minuty.
- Přidejte kuřecí vývar, hustou smetanu a smetanový sýr a přiveďte k varu. Míchejte, dokud se smetanový sýr nerozpustí v omáčce.
- Do pánve přidejte krevety a nechte je 2 minuty vařit. Přidejte špenát a vařte, dokud nezvadne, asi 1 minutu. přidejte uvařené tortellini, citronovou kůru a citronovou šťávu a podle chuti osolte a opepřete.
- Tortellini se smetanovou omáčkou jsou hotové.
Tipy na nejlepší a rychlé těstoviny se smetanou
Zatímco se vám vaří těstoviny, začnete si připravovat omáčku. Tím zajistíte, že těstoviny i omáčka budou hotové ve stejnou dobu a vaše těstoviny neskončí jako slepená koule těsta a studené.
Pro recepty je možné použít linguine, nebo je možné použít i fettuccini, tagliatelle nebo špagety. Dobré jsou i ostatní druhy těstovin.
Nezapomeňte si schovat vodu z těstovin. Právě v ní pokračuje kouzlo a pomáhá omáčce (nejen) ke krevetám zůstat super hustá a krémová.