Tento barevný salát kombinuje čerstvé krevety, okurky, artyčoky a cherry rajčátka s domácí zálivkou. Dresink je krásně zelený a krémový s avokádem, plný zdraví prospěšných tuků s čerstvými bylinkami. Máslo a trocha rýžového octa dodávají pikantní chuť.

Zeleninový krevetový salát je chutné jídlo plné bílkovin, které lze připravit snadno a rychle. Tento salát je skvělým způsobem, jak do sebe dostat další zeleninu a zároveň poskytnout chutné a syté jídlo.

Zeleninový salát s krevetami s domácí zálivkou – recept

Tento pokrm můžete podávat samostatně jako jídlo nebo i jako přílohu. Je skvělým zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů a můžete ho také posypat oblíbenými ořechy nebo semínky, které mu dodají křupavost.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience na zeleninový salát s krevetami s domácí zálivkou

  • 1/2 oloupaného avokáda zbaveného pecky
  • 3/4 šálku odtučněného podmáslí
  • 2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (např. estragonu či pažitky)
  • 2 lžičky estragonového octa nebo octa z bílého vína
  • 1 lžička sardelové pasty
  • 8 šálků zeleného listového salátu nakrájeného na kousky
  • 335 g oloupaných a jadérek zbavených vařených krevet
  • 1/2 okurky nakrájené na plátky
  • 1 šálek cherry rajčat
  • 1 šálek propláchnuté cizrny z konzervy
  • 1 šálek opláchnutých a nakrájených konzervovaných artyčokových srdíček
  • 1/2 šálku nakrájeného celeru

Postup na zeleninový salát s krevetami s domácí zálivkou

  1. Avokádo, podmáslí, bylinky, ocet a ančovičky rozmixujeme v mixéru dohladka.
  2. Salát rozdělíme na 4 talíře. Navrch dáme krevety, okurku, rajčata, cizrnu, artyčoková srdíčka a celer.
  3. Salát pokapeme zálivkou a servírujeme.

TIP: Vyzkoušejte také recept na sladkokyselou zálivku na salát.

Do salátu s opečenými krevetami přidejte i krutony pro výslednou křupavost.

Salát Cobb s krevetami – recept

Krevetový salát Cobb je skvělý recept na proměnu klasického jídla v něco fantastického! Připravuje se z hnědých krevet, modrého sýra a krémového domácího dresinku.

Ingredience na salát Cobb s krevetami

Na krevety

  • 450 g krevet, uvařených a oloupaných
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička papriky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/8 lžičky mletého černého pepře

Na salát

  • 8 plátků slaniny
  • 3 vejce (uvařená natvrdo)
  • 6 hrnků listů římského salátu (omytých a osušených)
  • 1 a 1/2 hrnku cherry rajčat (rozpůlených)
  • 1 hrnek sladké kukuřice
  • 1 avokádo (nakrájené na plátky)
  • 170 g modrého sýra (rozdrobeného)
  • 1 a 1/2 hrnku krutonů

Zálivka

  • 1/2 hrnku majonézy
  • 1/2 kelímku odtučněného řeckého jogurtu (nebo zakysané smetany)
  • 1/4 hrnku strouhaného parmezánu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku (mletý)
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • Sůl a pepř (podle chuti)

Postup na salát Cobb s krevetami

  1. Krevety smíchejte s olivovým olejem, citronovou šťávou, česnekem, paprikou, solí a pepřem.
  2. Grilovací pánev s nepřilnavým povrchem umístíme na střední teplotu nebo zapneme venkovní gril, přidáme trochu olivového oleje a krevety opečeme dozlatova a propečeme.
  3. Osmahněte slaninu a v případě potřeby uvařte vejce.
  4. Jakmile je slanina hotová, nakrájejte ji na kousky a vejce na kostičky.
  5. Připravte dresink. Všechny ingredience na dresink přidejte do mixéru nebo kuchyňského robotu a pulzujte, dokud se dobře nespojí a nevyhladí.
  6. Ochutnejte a upravte podle soli a pepře a přidejte vodu, pokud chcete řidší konzistenci.
  7. Sestavte salát: Do velké salátové mísy nebo jednotlivých salátových misek přidejte salát, rajčata, sýr a polovinu krutonů a promíchejte.
  8. Navrch dejte krevety, slaninu, avokádo, kukuřici a vejce.
  9. Navrch nalijte dresink; posypte zbylými krutony a podávejte.

Příprava krevet

Ti, kteří se v krevetách tolik nevyznají, možná tápou. Hledají možnosti a způsoby, jak se poprat s jejich loupáním a jak je upravit. K dostání jsou krevety čerstvé, mražené či předvařené. Každé se připravují trochu jinak, je tedy důležité k tomu takto přistupovat. 

Hodí se do rizota, ke špagetám, těstovinám, ale i do salátů a podobně. Jak si krevety připravit na různé způsoby? A jak se postavit k čerstvým, mraženým a předvařeným krevetám?

Čerstvé krevety

Máte-li čerstvé krevety, pak jsou většinou neloupané a je potřeba tento krok učinit. Ne vždycky se však musí loupat. Je to však mnohem lepší a ideální v syrovém stavu, což jde mnohem lépe. Krevetu oloupejte a nařízněte podélně z vnější strany. Střívko je tmavé, dlouhé a tenké, stačí jen vytáhnout, opláchnout studenou vodou a můžete připravovat.

Předvařené krevety

Na přípravu jsou asi nejjednodušší předvařené krevety. Jsou již oloupané a bez střívka, takže je stačí nechat chvíli v kuchyni při pokojové teplotě a následně je tepelně upravit tak, jak sami potřebujete.

Mražené krevety

U receptů z mražených krevet stačí jen rozmrazit, většinou bývají připravené k další úpravě. Pozor, když je dáte rozmrazit do vody ve snaze zrychlit tento proces, není to nejšťastnější řešení. Chcete-li využít vodu, pak dejte krevety do sáčku, který nepropustí vodu a poté do vody. Maso z krevet do sebe nenasákne vodu a nebude rozmělněné a blátivé.

Krémový dresing všechny chutě salátu skvěle propojí.

Jak připravit krevety na pánvi – recept na krevety s rajčaty

Hledáte tip na rychlovku z jedné pánve? Pak jsou krevety s rajčaty to pravé. Pokud nemáte možnost čerstvých krevet, stejně dobře vám poslouží i ty mražené. Nakupte si zásobu do mrazáku, ať je máte příště po ruce.

Ingredience na jak připravit krevety na pánvi

  • 2 stroužky česneku
  • 5 větviček tymiánu
  • 3 větvičky rozmarýnu
  • 150 g rajčat
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 12 krevet
  • sůl
  • chilli
  • 50 ml bílého vína
  • citrónová šťáva

Postup, jak připravit krevety na pánvi

  1. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Z tymiánu a rozmarýnu odtrháme lístečky. Rajčata nakrájíme na kostičky.
  2. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje a přidáme krevety, chilli, byliny a česnek na něm asi 2 minuty orestujeme, osolíme a vyjmeme z pánve.
  3. Výpek zalijeme vínem a přidáme rajčata a 50 ml vody. Přivedeme k varu a poté do pánve vrátíme krevety a vše společně asi 5 minut povaříme.
  4. Zakápneme citrónem a olejem. V případě potřeby dokořeníme.

Krevety na pánvi – recept

Naučte se vařit krevety na sporáku podle tohoto jednoduchého návodu krok za krokem. Skvělé šťavnaté krevety připravené na pánvi. Nebudete věřit, jak snadné to může být. Udělejte to správně hned napoprvé a potom už pokaždé.

Ingredience na krevety na pánvi

  • 1 lžíce olivového oleje (nebo másla)
  • 450 g krevet (rozmražených, oloupaných a zbavených střívka)

Směs koření

  • 1 lžička italského koření
  • ½ lžičky papriky
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky chilli vloček

Postup na krevety na pánvi

  1. Na velké pánvi na středním ohni rozehřejte 1 lžíci olivového oleje.
  2. Krevety vložte do mísy a vetřete do nich směs koření. Dobře promíchejte, aby byly krevety dobře obalené.
  3. Přidejte krevety na rozpálenou pánev a smažte je asi 2-3 minuty z každé strany, přičemž je v polovině jednou otočte, dokud nejsou růžové a propečené. Krevety vyjměte z pánve.
  4. Ihned podávejte.

Krevety na česneku – recept

Tento recept na krevety s česnekovým máslem je snadným a rychlým jídlem nebo předkrmem, který vypadá efektně. Během několika minut bude váš recept na česnekové krevety dokonale uvařený s kořením z česnekového másla, což z něj dělá perfektní recept na večeři pro všední večer i zábavu.

Ingredience na krevety na česneku

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 450 g syrových krevet, oloupaných a zbavených střívka
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 1 lžíce mletého česneku
  • 4 polévkové lžíce rozpuštěného másla
  • 1 lžička italského koření
  • Šťáva z 1 citronu nebo více, podle chuti
  • 1 lžíce čerstvé petrželky nasekané nadrobno

Postup na krevety na česneku

  1. Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej na středně vysoké teplotě. Přidejte krevety, sůl a pepř.
  2. Vařte do růžova asi 3 minuty. Nezapomeňte občas promíchat. Odstavte.
  3. Přidejte na pánev česnek a míchejte asi 1 minutu. Přidejte máslo, italské koření a citronovou šťávu.
  4. Vmíchejte krevety a vše jemně promíchejte, aby se spojilo. Vařte další minutu.
  5. Ihned podávejte ozdobené čerstvou petrželkou.
Krevetový koktejl je lahůdka známá po celém světě.

Recept na koktejlové krevety

Připravte si pikantní Coctel de Camarones, klasický mexický krevetový koktejl s krevetami, pálivou omáčkou, celerem, cibulí, okurkou, avokádem a kečupem.

Ingredience na koktejlové krevety

  • 450 g středně velkých krevet, syrových nebo vařených
  • sůl
  • 1 hrnek nakrájené červené cibule
  • 1 hrnek oloupané, na kostičky nakrájené okurky
  • 1/2 hrnku nakrájeného celeru
  • 1 jalapeňo, mleté
  • 1 plechovka celých loupaných rajčat, nakrájená nebo 1 a 1/2 hrnku nakrájených čerstvých rajčat
  • 1/2 hrnku kečupu
  • 1/4 hrnku nasekaného koriandru
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 1 až 4 lžíce pálivé omáčky, například Crystal nebo Tabasco, podle chuti
  • 1 avokádo nakrájené na kousky

Postup na koktejlové krevety

  1. Pokud máte krevety předem uvařené, oloupané a zbavené střívka, můžete přeskočit k dalšímu kroku. Pokud používáte syrové krevety, oloupejte je a zbavte střívka.
  2. Pokud máte trochu více času a chcete, aby byly krevety extra dobré, vložte skořápky do 6 šálků studené osolené vody, přiveďte je k varu, pak vývar ze skořápek sceďte do samostatného hrnce a krevety uvařte v této tekutině.
  3. Pokud chcete tento krok vynechat, stačí přivést k varu středně velký hrnec osolené vody (lžíce soli na 2 litry vody), přidat krevety a vařit 2-3 minuty, dokud nejsou uvařené. Šálek vody z vaření si nechte a zchlaďte ji.
  4. Polovinu krevet nakrájejte na velké kousky, druhou polovinu nechte vcelku (pro atraktivnější prezentaci).
  5. Vložte nakrájené krevety do mísy s nakrájenou cibulí, okurkou, celerem, jalapeñem, rajčaty, kečupem, koriandrem, limetkovou šťávou a pálivou omáčkou. Jemně promíchejte, aby se vše spojilo. Vychladíme.
  6. Pokud začínáte s již uvařenými a oloupanými krevetami, přidávejte do krevetového koktejlu po troškách vodu z vaření, dokud nebude mít požadovanou konzistenci (pokud začínáte s již uvařenými a oloupanými krevetami, použijte vývar z mušlí nebo mírně osolenou vodu – třetinu čajové lžičky soli rozpuštěné v šálku vody).
  7. Při podávání přidejte sůl a více pálivé omáčky podle chuti a jemně vmíchejte nakrájené avokádo. Namočte celé krevety do koktejlu a naaranžujte je na sebe.
  8. Podávejte ve sklenicích na parfait nebo v malých miskách s tortillovými chipsy po straně.

Krevety s těstovinami – recept

Krémové krevetové těstoviny s česnekovým máslem jsou elegantní těstovinové jídlo se skvělou chutí! Je to tak rychlé a snadné a ideální pro večeři na všední den, protože je hotové za pouhých 15 minut.

Podávejte je na romantickém rande, pro zvláštní příležitost nebo jako rodinné jídlo. Ať tak či onak, všem bude chutnat stejně jako klasický zeleninový salát s těstovinami.

Ingredience na krevety s těstovinami

  • 230 g těstovin linguine
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 a ½ lžíce másla
  • 450 g syrových krevet, kupte mražené, oloupané a zbavené střívka
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky mletého černého pepře
  • 1 lžíce koření Old bay – nebo uzená paprika či cajunské koření
  • 1 stroužek česneku mletý
  • 120 ml tučné smetany
  • 40 g parmezánu nastrouhaného najemno
  • ¼ hrnku nasekané čerstvé petrželky

Postup na krevety s těstovinami

  1. Ve středně velkém hrnci svařte vodu a osolte ji. Přidejte těstoviny a uvařte je podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente. Po uvaření těstovin si vyhraďte 1 hrnek vody a těstoviny slijte.
  2. V pánvi na středním ohni rozpusťte 1 lžíci másla a přidejte olivový olej. Krevety minutu opečte a poté je osolte, opepřete a případně přidejte koření Old Bay nebo papriku.
  3. Krevety dále opékejte, dokud nezrůžoví. Pokud se obáváte, že byste krevety mohli rozvařit, dělejte to po částech. Krevety vyjměte na talíř a dejte stranou.
  4. Na stejné pánvi rozpusťte zbývající máslo a přidejte česnek, který smažte 30 sekund nebo dokud není voňavý. Přidejte smetanu a pomocí stěrky pánev odmastěte.
  5. Přidejte parmazán, nechte ho rozpustit a poté omáčku zjemněte odloženou vodou z těstovin a nechte minutu povařit. Omáčku ochutnejte a zjistěte, zda je potřeba více soli a pepře.
  6. Promíchejte těstoviny s omáčkou, dokud nejsou dobře obalené. Přidejte zpět krevety a jemně je prohřejte, ozdobte čerstvě nasekanou petrželkou a podávejte.
Těstoviny s krevetami jsou skvělým pokrmem pro romantickou večeři.

Na závěr

Krevetové saláty jsou krémové, křupavé a osvěžující. Je to snadné jídlo, které můžete připravit jen z několika základních surovin a které se skvěle hodí na společné stolování.

Krevety mají také mnoho zdraví prospěšných látek. Jsou bohaté na bílkoviny a jód, mají jen málo kalorií a nulový obsah sacharidů. Určitě je zařaďte do jídelníčku, alespoň občas.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang