
Všichni milují zapékané těstoviny a tento recept si určitě oblíbí celá rodina.
Ingredience
- 1 ½ kg rajčat, rozpůlených
- 2 lžíce balzamikového octa
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 3 stroužky česneku, rozdrcené
- 300 ml zeleninového vývaru
- 4 lžíce mascarpone
- malý svazek bazalky, nasekaný
- 500 g balení penne
- 125 g mozzarelly, nakrájené na kousky
- 50 g parmazánu (nebo vegetariánské alternativy), nastrouhaného
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 200 °C. Rajčata položte nařezanou stranou nahoru do zapékací misky a pokapejte je octem, oreganem a trochou koření. Pečte 1 hodinu do změknutí.
V hrnci rozehřejte olej a 5 minut na něm smažte cibuli, dokud nezměkne. Přidejte česnek a vařte ještě 1 minutu. Když jsou rajčata hotová, vyklopte je do pánve spolu s vývarem. Vařte 5 minut a poté přidejte mascarpone. Odstavte z ohně a rozmixujte ručním mixérem dohladka.
Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na obalu, slijte je a dejte stranou do cedníku. Omáčku ochuťte a vmíchejte bazalku a těstoviny. Promíchejte, přendejte do nádoby odolné vůči troubě a zasypte sýrem. Pečte několik minut, dokud sýr nezezlátne a nezačne bublat.