Zapečené těstoviny s rajčaty a mascarpone – recept

Zapečené těstoviny

Všichni milují zapékané těstoviny a tento recept si určitě oblíbí celá rodina.

Ingredience

  • 1 ½ kg rajčat, rozpůlených
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 3 stroužky česneku, rozdrcené
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 4 lžíce mascarpone
  • malý svazek bazalky, nasekaný
  • 500 g balení penne
  • 125 g mozzarelly, nakrájené na kousky
  • 50 g parmazánu (nebo vegetariánské alternativy), nastrouhaného

Postup přípravy

Troubu předehřejte na 200 °C. Rajčata položte nařezanou stranou nahoru do zapékací misky a pokapejte je octem, oreganem a trochou koření. Pečte 1 hodinu do změknutí.

V hrnci rozehřejte olej a 5 minut na něm smažte cibuli, dokud nezměkne. Přidejte česnek a vařte ještě 1 minutu. Když jsou rajčata hotová, vyklopte je do pánve spolu s vývarem. Vařte 5 minut a poté přidejte mascarpone. Odstavte z ohně a rozmixujte ručním mixérem dohladka.

Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na obalu, slijte je a dejte stranou do cedníku. Omáčku ochuťte a vmíchejte bazalku a těstoviny. Promíchejte, přendejte do nádoby odolné vůči troubě a zasypte sýrem. Pečte několik minut, dokud sýr nezezlátne a nezačne bublat.

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang