
Patříte mezi ty, kteří považují řízek za ten nejlepší oběd? Vyzkoušejte netradiční recept na smažený kuřecí řízek zalitý smetanovou omáčkou. Tyto křupavé, opečené, křehké steaky se mohou podávat k obědu nebo k večeři. Ze zbylého masa na řízky si můžete připravit třeba cordon bleu.
Ingredience
- 4 kuřecí plátky
- 2 a ¼ šálku hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička černého pepře
- ¾ lžičky soli
- 1 a ½ šálku podmáslí
- 1 lžíce pálivé pepřové omáčky (např. Tabasco)
- 1 velké vejce
- 2 stroužky česneku, mleté
- 3 šálky rostlinného tuku na smažení
- 4 šálky mléka
- sůl a mletý černý pepř podle chuti
Postup
- Steaky vložte mezi 2 vrstvy igelitu a naklepejte.
- Do mělké mísy dejte 2 šálky mouky.
- V druhé mělké míse smíchejte prášek do pečiva, jedlou sodu, 1 lžičku pepře a 3/4 lžičky soli. Přidejte podmáslí, omáčku Tabasco, vejce a česnek; promíchejte.
- V hluboké litinové pánvi rozehřejte tuk na teplotu 165 °C.
- Zatímco se rozehřívá, obalte steak v mouce; přebytečnou mouku setřeste. Ponořte ho do podmáslového těsta. Zvedněte ho, aby přebytečné těsto odkapalo zpět do mísy. Znovu ho obalte v mouce, aby se zcela obalil z obou stran.
- Smažte dozlatova, 3 až 5 minut z každé strany. Řízky vyjměte na talíř vyložený papírovou utěrkou a nechte je okapat. Přikryjte je fólií, aby zůstaly teplé, zatímco budete připravovat omáčku.
- Z pánve slijte tuk a ponechte si 1/4 šálku tekutiny.
- Vraťte pánev na středně nízký plame a přidejte zbylý olej. Do oleje zašlehejte zbývající 1/4 šálku mouky. Dno pánve seškrábněte špachtlí, aby se vše dostalo do omáčky.
- Vmíchejte mléko, zvyšte teplotu na střední a přiveďte omáčku k varu. Za častého míchání vařte, dokud nezhoustne, 6 až 7 minut. Dochuťte solí a pepřem.
- Přeneste řízky na talíř a přelijte je omáčkou.