Recept na netradiční smažený kuřecí řízek

Drůbeží masoHlavní jídlaKuřecí masoMasoOmáčkySmetanová omáčka
chicken-schnitzel-gd3a7f6110_1920

Patříte mezi ty, kteří považují řízek za ten nejlepší oběd? Vyzkoušejte netradiční recept na smažený kuřecí řízek zalitý smetanovou omáčkou. Tyto křupavé, opečené, křehké steaky se mohou podávat k obědu nebo k večeři. Ze zbylého masa na řízky si můžete připravit třeba cordon bleu.

Ingredience

  • 4 kuřecí plátky
  • 2 a ¼ šálku hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička černého pepře
  • ¾ lžičky soli
  • 1 a ½ šálku podmáslí
  • 1 lžíce pálivé pepřové omáčky (např. Tabasco)
  • 1 velké vejce
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 3 šálky rostlinného tuku na smažení
  • 4 šálky mléka
  • sůl a mletý černý pepř podle chuti

Postup

  1. Steaky vložte mezi 2 vrstvy igelitu a naklepejte.
  2. Do mělké mísy dejte 2 šálky mouky.
  3. V druhé mělké míse smíchejte prášek do pečiva, jedlou sodu, 1 lžičku pepře a 3/4 lžičky soli. Přidejte podmáslí, omáčku Tabasco, vejce a česnek; promíchejte.
  4. V hluboké litinové pánvi rozehřejte tuk na teplotu 165 °C.
  5. Zatímco se rozehřívá, obalte steak v mouce; přebytečnou mouku setřeste. Ponořte ho do podmáslového těsta. Zvedněte ho, aby přebytečné těsto odkapalo zpět do mísy. Znovu ho obalte v mouce, aby se zcela obalil z obou stran.
  6. Smažte dozlatova, 3 až 5 minut z každé strany. Řízky vyjměte na talíř vyložený papírovou utěrkou a nechte je okapat. Přikryjte je fólií, aby zůstaly teplé, zatímco budete připravovat omáčku.
  7. Z pánve slijte tuk a ponechte si 1/4 šálku tekutiny.
  8. Vraťte pánev na středně nízký plame a přidejte zbylý olej. Do oleje zašlehejte zbývající 1/4 šálku mouky. Dno pánve seškrábněte špachtlí, aby se vše dostalo do omáčky.
  9. Vmíchejte mléko, zvyšte teplotu na střední a přiveďte omáčku k varu. Za častého míchání vařte, dokud nezhoustne, 6 až 7 minut. Dochuťte solí a pepřem.
  10. Přeneste řízky na talíř a přelijte je omáčkou.
IngredienceRecept

© 2023 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang