Uzené tofu s těstovinami

Těstoviny s tofu stojí na typické kombinaci těstovin, česneku a bazalky. Jídlo je rychlé a snadné na přípravu a je plné bílkovin. Může se podávat teplé nebo studené a je to chutné jídlo pro všechny vegany, kteří hledají kreativní způsob, jak si vychutnat těstoviny.

Tofu těstoviny jsou veganské jídlo, které lze připravit z různých ingrediencí, jako je tofu, těstoviny, zelenina a omáčky. Tofu se obvykle nakrájí na kostičky a uvaří ve zvolené omáčce, například rajčatové nebo sójové. Těstoviny se uvaří a poté se smíchají s tofu a zeleninou. Zajímavým pokrmem je i tofu na grilu, pokud je sezóna grilování, rozhodně neváhejte si jej připravit.

Co je to tofu a kde ho koupit?

Tofu se vyrábí ze sójových bobů a je známé také jako fazolový tvaroh. Vyrábí se srážením a lisováním čerstvého sójového mléka do fazolového tvarohu. Je bohaté na bílkoviny a je skvělým zdrojem bílkovin pro vegetariány a vegany.

Můžete jej koupit v supermarketech nebo v čínských, korejských či orientálních asijských obchodech s potravinami.

Jak skladovat připravené tofu s těstovinami?

Zbytky tohoto receptu stejně jako připravené čínské nudle nebo zapečené tofu vydrží ve vzduchotěsné nádobě v lednici asi 4-5 dní. Stačí je znovu ohřát na sporáku nebo v mikrovlnné troubě. Opravdu dobře se uchovává, proto se nemusíte bát připravit větší dávku.

Zdravotní benefity přípravy receptu na tofu

Tofu je forma kondenzovaného sójového mléka, které se lisuje do pevných bloků. Je skvělým zdrojem rostlinných bílkovin, jejichž množství se pohybuje od 8 g do 14 g plnohodnotných bílkovin na porci.

Kromě bílkovin je tofu skvělým zdrojem základních mikroživin, jako je např.: mangan, vápníku, selenu, fosforu, měď, hořčík a zinek.

Recepty s tofu
Tofu existuje v několika variantách – běžné, bylinkové, uzené, marinované a další. Vybere si každý.

Je možné tofu omáčka s těstovinami zmrazit?

Nedoporučujeme tento recept na těstoviny zmrazovat. Protože těstovinové nudle mohou být bez chuti a při zmrazení a opětovném ohřátí se stanou kašovitými.

Ingredience na těstoviny s tofu

  • Tofu – Pro tento recept na těstoviny použijte pevné nebo extra pevné tofu. Měkké nebo hedvábné tofu se nebude „drobit“ stejným způsobem a bude vhodnější pro „krémovou“ omáčku. Tofu v této omáčce má však nahradit mleté maso – proto je zde důležitá struktura.
  • Těstoviny dle výběru – Vhodný je jakýkoli tvar, dlouhý nebo krátký! Pokud jste bezlepkáři, nezapomeňte podle potřeby použít bezlepkové těstoviny, případně jej můžete nahradit kuskusem a připravit si kuskus s tofu nebo ověřenou klasiku – zapečené těstoviny či jiné rychle vegetariánské recepty.
  • Olivový olej
  • Česnek – V tomto případě používám čerstvě mletý česnek, ale můžete ho také přidat nebo vyměnit za cibuli nakrájenou na kostičky.
  • Zelenina – Vybírejte takovou, kterou můžete snadno osmažit na plotně. Mezi mé oblíbené patří nakrájená paprika, mrkev, brokolice nebo cuketa. Přidat můžete i špenát – vyzkoušejte nejlepší recept na špenát.
  • Špenát – Nebo jinou listovou zeleninu, například kapusta nebo mangold.
  • Rajčatová omáčka – Můžete použít buď rajčatovou omáčku koupenou v obchodě, nebo domácí. Nejlépe použijte marinaru nebo rajčatovou omáčku s bazalkou.
  • Uzená paprika, chilli
  • Čerstvé bylinky – Například petržel a/nebo bazalka.
  • Sýr – Tento recept můžete doplnit parmazánem. Pokud chcete experimentovat s jinými sýry (ať už veganskými nebo ne).
  • Houby – Houby jídlo ozvláštní, skvěle se hodí žampiony. Jestli je máte zrovna doma nedělejte klasické žampionové rizoto, ale připravte si těstoviny s tofu a žampiony!

TIP: Pokud máte rádi tofu a nové chutě, zkuste některý z těchto tofu receptů.

Těstoviny s tofu, bazalkou a rajčaty – recept

Pro tento recept můžete využít jakékoliv tofu, ale nejlepší je tofu s kousky bazalky. Výsledné jídlo bude chutné a nepřekonatelně aromatické jako špagety bolognese s uzeným tofu,.

Ingredience na těstoviny s tofu, bazalkou a rajčaty

  • 1 tofu
  • 500 g těstovin
  • 250 g cherry rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Drcený pepř
  • Lístky bazalky

Postup na těstoviny s tofu, bazalkou a rajčaty

  1. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Necháme okapat a promícháme s trochou oleje.
  2. Rajčata omyjeme, osušíme a nakrájíme na poloviny.
  3. Česnek rozmačkáme a v misce smícháme s trochou oleje a soli.
  4. Rajčata promícháme s česnekovou směsí a zamícháme do teplých těstovin.
  5. Přidáme rozdrobené tofu a důkladně promícháme. Na talířích ozdobíme lístky bazalky.

TIP: Bazalka a rajčata jsou základní surovinou pro tato kuřecí prsa po italsku, určitě je vyzkoušejte.

Tofu s těstovinami
Na recepty s tofu můžete použít jakékoliv oblíbené těstoviny od rýžových až po vaječné.

Uzené tofu s těstovinami – recept

Perfektní kombinace uzeného tofu a jemných těstovin s tóny česneku a italského koření povzbudí každého, kdo i jen trochu miluje těstoviny a je vegetariánem, či veganem.

Ingredience na uzené tofu s těstovinami

  • 1 balení extra pevného tofu, lisovaného a nakrájeného na kostičky
  • 500 g oblíbených těstovin
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, mletého
  • 1/4 lžičky červených pepřových vloček
  • 1/4 šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1/4 šálku nasekané italské petrželky

Postup uzeného tofu s těstovinami

  1. Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody. Přidejte těstoviny a uvařte je al dente podle návodu na obalu.
  2. Na velké pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte česnek a vločky červené papriky a za stálého míchání vařte 1 minutu.
  3. Přidejte tofu nakrájené na kostičky a vařte, dokud lehce nezhnědne, asi 5 minut.
  4. Jakmile jsou těstoviny uvařené, slijte je a přidejte do pánve s tofu. Vmíchejte parmezán, sůl a pepř.
  5. Těstoviny a tofu podávejte posypané nasekanou petrželkou.
Recept na tofu
Tofu s těstovinami je rychlým a výživným jídlem, které zvládne připravit opravdu každý.

Recept na tofu s rýží a zeleninou

Tofu s rýží a zeleninou je zdravé a chutné jídlo. Tofu má lehkou, křupavou strukturu, která se dokonale snoubí s aromatickou omáčkou a oříškovou hnědou rýží a čerstvou zeleninou. Výsledné jídlo je plné chuti a je skvělou volbou pro vegetariány i vegany stejně jako tofu burger.

Ingredience pro recept na tofu s rýží a zeleninou

  • 1 blok extra pevného tofu, vymačkaného a nakrájeného na kostičky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička česneku, mletého
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce medu
  • 1/4 lžičky červených pepřových vloček
  • 2 šálky vařené hnědé rýže
  • 2 šálky dušené zeleniny podle vlastního výběru (brokolice, mrkev, sněhový hrášek atd.)

Postup na tofu s rýží a zeleninou

  1. Na velké pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte česnek a zázvor a za stálého míchání vařte 1 minutu.
  2. Přidejte tofu nakrájené na kostičky a vařte, dokud lehce nezhnědne, asi 5 minut.
  3. V malé misce rozšlehejte sójovou omáčku, rýžový ocet, med a vločky červené papriky.
  4. Omáčku nalijte na tofu a za občasného míchání vařte 2 minuty.
  5. Tofu s omáčkou podávejte na vařené hnědé rýži a dušené zelenině. Dobrou chuť!

Recept na tofu s rajčatovou omáčkou

Tofu těstoviny jsou dokonalou kombinací křupavého tofu smaženého na pánvi, těstovinových nudlí, aromatické rajčatové omáčky, parmazánu a čerstvé bazalky. Naučte se, jak si je připravit doma z jednoduchých ingrediencí vhodných do spíže.

Ingredience na tofu s rajčatovou omáčkou

  • 300 g pevného tofu
  • 150 g těstovin
  • 300 g rajčat – passata nebo čerstvě nakrájená rajčata
  • 3 stroužky česneku nakrájené najemno
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • 1 kostka Kostka zeleninového vývaru
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky černého pepře
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce italských bylinek
  • 20 g parmezánu
  • Hrst lístků bazalky nebo petrželky

Postup na tofu s rajčatovou omáčkou

  1. Naplňte velký hrnec dostatečným množstvím vody a přiveďte jej k varu.
  2. Přidejte dostatečné množství soli, abyste vodu ochutili. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu.
  3. Jeden šálek vody na těstoviny si nechte na pozdější použití.
  4. Mezitím, co se vaří těstoviny, připravte tofu a rajčatovou omáčku.
  5. Bloky tofu položte na papírovou utěrku nebo čistou utěrku a navrch položte další papírovou utěrku.
  6. Poté je nakrájejte na malé kostičky stejné velikosti.
  7. Na středním plamenu opečte kostky tofu na pánvi s olivovým olejem, dokud nejsou všechny strany hnědé a křupavé.
  8. Vyjměte je z pánve a dejte stranou.
  9. Na stejné pánvi v případě potřeby kápněte více oleje.
  10. Přidejte nasekaný česnek a několik vteřin ho restujte, dokud nezapáchá. Přidejte rajčatovou passatu, zeleninový vývar, sůl, pepř, cukr a černý pepř podle chuti. Dusíme 1-2 minuty.
  11. Poté přilijeme rezervovanou vodu z těstovin a 3-4 minuty povaříme. Přidejte italské bylinky a dobře promíchejte.
  12. Do omáčky přidejte uvařené, scezené těstoviny a osmažené tofu. Omáčku dobře promíchejte a na závěr posypte strouhaným parmazánem a lístky čerstvé bazalky.
  13. Vše jemně promíchejte, aby se vše rovnoměrně spojilo s omáčkou.
  14. Přendejte na talíř a ozdobte strouhaným sýrem a čerstvou bazalkou a ihned podávejte.
Smetanová omáčka na těstoviny
Smetanová omáčka na těstoviny je zkrátka klasika, kterou nic nepokazíte. Jemná kombinace smetany, sýra a těstovin je dokonalost.

Smetanová omáčka na těstoviny – recept

Tento recept na smetanovou omáčku na špagety je skvělým a rychlým receptem. Základem je máslo a česnek, poté se vaří se smetanou, parmezánem a bylinkami, jako je oregano, bazalka a rozmarýn.

Podávejte ji se špagetami, nebo jinými oblíbenými těstovinami a získáte lahodné jídlo, které vás určitě uspokojí.

Ingredience na smetanovou omáčku na těstoviny

  • 2 lžičky olivového oleje
  • 4 stroužky česneku, mleté
  • 2 lžíce másla
  • 3 šálky kuřecího vývaru
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1/4 lžičky soli
  • 200 g špaget
  • 1 šálek strouhaného parmezánu
  • 3/4 šálku husté smetany
  • 1 a 1/2 lžíce sušené petrželky

Postup na smetanovou omáčku na těstoviny

  1. Na středně velké pánvi rozehřejte olivový olej.
  2. Přidejte česnek a míchejte, dokud nezačne vonět (1 až 2 minuty).
  3. Přidejte máslo a neustále míchejte, dokud se nerozpustí.
  4. Zamíchejte šálky kuřecího vývaru a přidejte pepř a sůl. Přiveďte k varu.
  5. Přisypte špagety a za občasného míchání vařte, dokud nezměknou, ale jsou pevné na skus.
  6. Přidejte parmazán, smetanu a petrželku a promíchejte, dokud se důkladně nespojí. Ihned podávejte.

TIP: Doporučujeme experimentovat s jednotlivými druhy tofu. Pokud vám obyčejné tofu nezachutná, jistě si pochutnáte na jeho uzené variantě. V případě, že zatoužíte po masu připravte si výtečné špagety s kuřecím masem!

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang