Recept na pikantní thajské kuře na bazalce

Drůbeží masoHlavní jídlaKuřecí masoMasoOmáčkyRýže
pexels-markus-winkler-12100417

Tento pokrm má velkolepou chuť i s obyčejnou bazalkou místo thajské nebo posvátné bazalky. Recept funguje nejlépe, pokud si kuřecí maso sami nasekáte nebo namelete a všechny ingredience si připravíte ještě před začátkem vaření.

Ingredience

  • ⅓ šálku kuřecího vývaru
  • 1 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 lžíce sójové omáčky nebo podle potřeby
  • 2 lžičky rybí omáčky
  • 1 lžička bílého cukru
  • 1 lžička hnědého cukru
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 500 g kuřecích stehen bez kůže a kostí, nahrubo nasekaných
  • ¼ šálku nakrájené šalotky
  • 4 stroužky česneku, mleté
  • 2 lžíce mletých thajských chilli papriček
  • 1 šálek velmi jemně nakrájených lístků čerstvé bazalky
  • 2 šálky horké vařené rýže

Postup

  1. V misce prošlehejte kuřecí vývar, ústřicovou omáčku, sójovou omáčku, rybí omáčku, bílý cukr a hnědý cukr, dokud se dobře nespojí.
  2. Rozpalte velkou pánev na vysokém ohni. Zakápněte olejem. Přidejte kuřecí maso a smažte, dokud neztratí syrovou barvu, 2 až 3 minuty. Vmíchejte šalotku, česnek a nakrájené chilli papričky.
  3. Pokračujte ve vaření, dokud na dně pánve nezačne karamelizovat část šťávy, asi další 2 až 3 minuty.
  4. Do pánve přidejte asi lžíci směsi omáček; vařte a míchejte, dokud omáčka nezačne karamelizovat, asi 1 minutu.
  5. Přilijte zbytek omáčky. Vařte a míchejte, dokud omáčka neodmastí dno pánve. Pokračujte ve vaření, dokud se omáčka na mase nevytvoří glazuru, další 1 až 2 minuty. Odstavte z ohně.
  6. Vmíchejte bazalku. Vařte a míchejte, dokud bazalka nezvadne, asi 20 sekund.
  7. Podávejte s rýží.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang