Recept na pikantní thajské kuře na bazalce

Drůbeží masoHlavní jídlaKuřecí masoMasoOmáčkyRýže
Thajské kuře

Tento pokrm má velkolepou chuť i s obyčejnou bazalkou místo thajské nebo posvátné bazalky. Recept funguje nejlépe, pokud si kuřecí maso sami nasekáte nebo namelete a všechny ingredience si připravíte ještě před začátkem vaření.

Thajské kuře je obvykle marinované v thajské bazalce, koriandru, citronové trávě, rybí omáčce, ústřicové omáčce, sezamovém oleji, zázvoru, česneku a javoru, což mu dodává dráždivou, komplexní chuť, kterou nelze přestat jíst a která je protkaná pikantními, lehce sladkými, kyselými, citrusovými, bylinnými a umami tóny.

Kuřecí maso

Kuřecí maso je celosvětově oblíbeným zdrojem libových bílkovin. Nabízí vysoký obsah bílkovin při nízkém obsahu kalorií a tuku v jedné porci. Téměř všechny kuchyně z celého světa nabízejí různé pokrmy z kuřecího masa. Kuřecí maso má také relativně neutrální chuť, díky které se snadno kombinuje s různými dochucovadly.

Je však důležité vybírat si zdravé druhy kuřecího masa a volit spíše způsoby přípravy, jako je pečení, grilování, vaření v páře nebo smažení, než fritování. V neposlední řadě si nezapomeňte kuřecí maso dopřát jako součást vyvážené stravy spolu s řadou dalších zdravých potravin bohatých na bílkoviny.

Rýže

Rýže je jednou z nejstarších obilovin na světě a lidé ji pěstují již nejméně 5 000 let. Je základní potravinou pro více než polovinu světové populace a 90 % světové produkce rýže pochází z Asie. Existují tisíce druhů rýže, ale podle toho, jak je výrobci zpracovávají, se řadí do dvou skupin: bílá nebo hnědá (celozrnná).

Bílá rýže je nejrozšířenějším druhem rýže, i když hnědá rýže nabízí více zdraví prospěšných látek. Hnědá rýže má různé odstíny, včetně načervenalé, purpurové nebo černé. Výrobci z rýže vyrábějí mnoho produktů, včetně rýžové mouky, rýžového sirupu, oleje z rýžových otrub a rýžového mléka.

Rýže je skvělá pro přípravu jednoduchých pokrmů i složitých jídel.

Dušená rýže se skvěle hodí k lososu, kuřecímu masu, steaku, chilli a dalším Ke smažené rýži se hodí kuřecí karbanátky, kuře na kurkumě, glazovaný losos, hovězí maso na kari, kuře na másle a samozřejmě kuře po thajsku, které je klasickým thajským receptem.

Kuře po thajsku – recept

Tento vynikající recept na kuřecí maso po thajsku používá odvážné ingredience, jako je arašídové máslo, čerstvý zázvor a sezamový olej. Recept připravíte za 2 hodiny. Podávejte s rýží.

Ingredience na kuře po thajsku

  • 1 šálek sójové omáčky
  • 8 stroužků česneku, mletého
  • 2 lžíce pálivé omáčky
  • 1 lžíce mletého čerstvého kořene zázvoru
  • 1 kg kuřecích stehen bez kůže
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 cibule nakrájená na plátky
  • ½ šálku vody
  • 4 lžíce křupavého arašídového másla
  • 2 lžíce zelené cibulky, nasekané na kousky

Postup na kuře po thajsku

  1. Ve velké míse smíchejte sójovou omáčku, česnek, pálivou paprikovou omáčku a zázvor, dokud se dobře nespojí.
  2. Přidejte kuře do mísy, otočte, aby se rovnoměrně obalilo, a poté přikryjte a nechte marinovat v chladničce alespoň 1 hodinu.
  3. Když je kuře připraveno k přípravě, vyjměte ho z marinády a setřeste přebytečnou. Marinádu si ponechte v misce.
  4. Sezamový olej rozehřejte v holandské troubě na středním plameni. Přidejte hnědý cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Přidejte cibuli a smažte ji 5 minut.
  5. Přidejte kuře, vařte a míchejte, dokud rovnoměrně nezhnědne, asi 5 minut. Přidejte vodu a vyhrazenou marinádu a přiveďte k varu.
  6. Snižte teplotu na minimum a vařte 15 až 20 minut. Přidejte arašídové máslo, promíchejte, až se dobře spojí, a vařte dalších 10 minut. Přeneste kuře na talíř, přelijte ho omáčkou a ozdobte zelenou cibulkou.
Thajské kuře je oblíbený pokrm thajské kuchyně, který je zdravý i chutný.

Thajské kuře na bazalce – recept

Pikantní thajské kuře na bazalce je pravděpodobně zlatým standardem thajských kuřecích stir-fry. Neuvěřitelně rychlý a snadný thajský recept, který chutná stejně dobře jako ve vaší oblíbené restauraci a podává se s jasmínovou rýží. Navíc není nutné žádné shánění neobvyklých ingrediencí.

Ingredience na thajské kuře na bazalce

  • 225 g kuřecích stehenních řízků bez kůže a kostí, nakrájených na kousky velikosti sousta
  • 1 zelená cibule, nakrájená na 4 cm
  • 1 šálek listů thajské bazalky, volně zabalené
  • 2 stroužky česneku, velké, jemně nasekané
  • thajská chilli paprička, zbavená slupky a nadrobno nakrájená
  • 1 a 1/2 lžíce oleje (arašídového, rostlinného nebo řepkového)
  • k podávání: vařená jasmínová rýže

Omáčka

  • 2 lžičky ústřicové omáčky
  • 1 lžička lehké sójové omáčky
  • 1 lžička tmavé sójové omáčky (nebo univerzální)
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce vody

Postup na thajské kuře na bazalce

  1. Přísady na omáčku dejte do malé misky a promíchejte.
  2. Rozehřejte olej ve woku nebo na pánvi na vysokém ohni.
  3. Přidejte česnek a chilli a 10 sekund restujte. Nevdechujte – chilli vás donutí kašlat!
  4. Přidejte bílou část zelené cibulky a kuřecí maso a smažte, dokud se nerozvaří, asi 2 minuty.
  5. Přidejte omáčku a vařte 1 minutu, dokud se voda nezredukuje na hustou lesklou omáčku.
  6. Vmíchejte zelenou část zelené cibulky a lístky bazalky. Míchejte dokud nezvadne, a ihned podávejte s dušenou jasmínovou rýží.

Marináda na kuřecí paličky – recept

Dodejte kuřeti lahodnou chuť pomocí této jednoduché marinády na pikantní kuřecí paličky, která se skládá ze 6 složek a připravíte ji za 2 minuty. Pokaždé získáte lahodně šťavnaté a křehké maso.

Ingredience na marinádu na kuřecí paličky

  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • 2 lžíce medu
  • 2 stroužky česneku, mletý
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře

Postup na marinádu na kuřecí paličky

  1. Všechny ingredience šlehejte, dokud se zcela nespojí.
  2. Marinádu buď přidejte do mísy a smíchejte s kuřecími paličkami, nebo ji přidejte do sáčku na zip a přidejte do něj kuře. Obojí marinujte nejméně 30 minut nebo až 4 hodiny.
  3. Marinádu na kuře lze uložit v uzavřené sklenici do lednice, kde vydrží až 3 dny.

Pikantní kuřecí nudličky s rýží – recept

Tento pikantní pokrm s kuřecími nudličkami je ideální pro využití zbytků kuřecího masa, pokud ovšem nebylo v první řadě hrozně rozvařené. Pokud jste chtěli použít syrové kuřecí maso, klidně ho nakrájejte a před přidáním zeleniny ho minutu nebo dvě smažte. Recept připravíte za půl hodiny.

Ingredience na pikantní kuřecí nudličky s rýží

Zelenina

  • 1 velká mrkev, jemně nakrájená nebo nastrouhaná
  • 2 šálky krouhaného zelí
  • 1 červená paprika, nakrájená na tenké plátky
  • 2 jalapeño papričky, zbavené semínek a mleté
  • ½ šálku nakrájené zelené cibule
  • 3 stroužky česneku, jemně rozdrcené

Omáčka

  • ½ šálku kuřecího vývaru
  • ¼ šálku ochuceného rýžového octa
  • 1 lžíce omáčky hoisin
  • 1 lžíce sójové omáčky a další podle chuti
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce pálivé omáčky sriracha nebo více podle chuti
  • 1 lžička chilli vloček

Nudle

  • 1 balení sušených rýžových nudlí
  • 1 špetka soli
  • 220 g vařených kuřecích prsíček, natrhaných na kousky velikosti sousta
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • ½ šálku čerstvě nasekaného koriandru

Postup na pikantní kuřecí nudličky s rýží

  1. Do mísy dejte mrkev, zelí, papriku, papriku jalapeño, zelenou cibuli a česnek.
  2. V samostatné míse smíchejte kuřecí vývar, rýžový ocet, omáčku hoisin, sójovou omáčku, kečup, hnědý cukr, omáčku sriracha a vločky červené papriky.
  3. Suché rýžové nudle vložte do velké mísy na míchání. Zalijte asi 6 šálky vroucí vody; přidejte špetku soli. Občas promíchejte, dokud nudle nezměknou, asi 10 minut.
  4. Slijte vodu, zchlaďte studenou vodou. Důkladně je nechte okapat. Přendejte do mísy. Přidejte rozdrobené kuřecí maso, pokapejte sezamovým olejem. Promíchejte, aby se obalilo.
  5. Rozpalte velkou pánev na vysokém ohni; pokapejte rostlinným olejem. Když je olej horký (téměř, ale ne zcela kouřící), přidejte zeleninovou směs. Vařte a míchejte, dokud není zelenina horká a dusí se, 1 až 2 minuty.
  6. Přilijte omáčku, vařte a míchejte na prudkém ohni, dokud omáčka nezačne bublat, asi 1 minutu. Přidejte nudle a kuřecí maso. Vařte a míchejte, aby se ingredience spojily a byly horké, asi 1 minutu.
  7. Odstavte z ohně. Přidejte nasekaný koriandr a promíchejte.
Kuřecí nudličky se obvykle vaří s rýží nebo s vaječnými nudlemi.

Pečené kuře s rýží a omáčkou – recept

Tento recept na kuře s rýží pečené v troubě si získal srdce lidí po celém světě. Rýže s česnekem a šťavnatá pečená kuřecí stehna s kořením se pečou na jedné pánvi a příprava trvá méně než 10 minut.

Ingredience na pečené kuře s rýží a omáčkou

  • 5 kuřecích stehenních řízků s kostí, kůži stáhněte
  • 1 cibule, nakrájená (hnědá, bílá nebo žlutá)
  • 2 stroužky česneku (velké), mleté
  • 2 lžíce (30 g) másla (nebo olivového oleje)
  • 1 a 1/2 šálku (270 g) nevařené bílé rýže
  • 1 a 1/2 šálku (375 ml) kuřecího vývaru, horkého
  • 1 a 1/4 šálku (315 ml) vody, horké (stačí z kohoutku)
  • ozdoba (volitelně): olejový sprej, čerstvé lístky tymiánu nebo jemně nasekaná petrželka

Obalení kuřete

  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1/2 lžičky česnekového prášku
  • 1/2 lžičky cibulového prášku
  • 3/4 lžičky soli
  • černý pepř

Omáčka

  • 1 kostka kuřecího vývaru/bujónová kostka
  • 1 kostka hovězího vývaru/kostka bujónu
  • 2 a 1/4 šálku (565 ml) vroucí vody
  • 60 g nebo 4 lžíce másla, nesolené
  • 4 lžíce hladké/celozrnné mouky
  • 1/2 lžičky cibulového prášku (lze vynechat nebo nahradit česnekovým práškem)
  • 1/4 lžičky jemně mletého černého pepře
  • sůl, je-li třeba

Postup na pečené kuře s rýží a omáčkou

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Cibuli a česnek rozprostřete do zapékací mísy (asi 25 x 35 cm) a do jejího středu vložte máslo. Pečte 15 minut (po 12 minutách zkontrolujte, zda některé kousky příliš nezhnědly).
  3. Mezitím smíchejte kuřecí směs. Posypte jím kuře z obou stran.
  4. Vyjměte pekáč z trouby. Přidejte rýži a poté promíchejte.
  5. Kuře položte na rýži. Poté kuře obklopte kuřecím vývarem a vodou. Přikryjte alobalem a pečte 30 minut. Odstraňte alobal, postříkejte kuře olejem (není povinné, kuřeti dodá hezčí povrch) a pečte dalších 20 minut, dokud se tekutina nevstřebá.
  6. Nechte 5 minut stát, pak kuře vyjměte a rýži načechrejte. Podle potřeby ozdobte petrželkou nebo tymiánem, podávejte a pochutnejte si.
  7. Pokrm je dostatečně ochucený, aby se dal podávat bez omáčky, ale pokud ho chcete vylepšit, připravte si tuto rychlou omáčku za 4 minuty: kostky rozdrobte do vroucí vody a promíchejte, aby se rozpustily. Máslo rozpusťte v hrnci na mírném ohni.
  8. Přidejte mouku, cibulový prášek a pepř. Dřevěnou lžící nebo metličkou vmíchejte do másla.
  9. Za stálého míchání pomalu přilévejte polovinu tekutiny. Po zapracování do moučno-máslové jíšky (rychle zhoustne) přidejte zbývající tekutinu a promíchejte.
  10. Míchejte 1,5 až 2 minuty, dokud nezhoustne na konzistenci omáčky (jde to rychle, protože voda je již horká). Ochutnejte, v případě potřeby ještě osolte a opepřete.
  11. Podávejte na kotlety, steaky, klobásy, zeleninu, pečené kuře, vepřové, hovězí, jehněčí.

Thajské nudle s kuřecím masem a zeleninou – recept

Tento recept na thajské nudle se zeleninou a kuřecím masem (nudle se sójovou omáčkou) je plný chuti díky sladké, slané a umami omáčce a je plný zeleniny a kuřecího masa. Připravíte ho za 30 minut.

Ingredience na thajské nudle s kuřecím masem a zeleninou

Omáčka

  • 3 stroužky česnek nastrouhaný nebo rozdrcený
  • 1 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
  • 2 lžíce sójové omáčky s nízkým obsahem sodíku
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • ½ lžičky drcených chilli vloček nebo méně podle chuti

Nudle

  • 250 g tenkých asijských vaječných nudlí nebo jakýchkoli nudlí, které máte rádi, uvařených al dente a scezených
  • 3 lžíce sezamového oleje
  • 500 g zeleného zelí nakrájeného na tenké plátky
  • 1 velká cibule rozkrojená na polovinu a nakrájená na tenké plátky
  • 1 středně velká červená paprika nakrájená na tenké plátky
  • 500 g vařených a nakrájených kuřecích prsou bez kůže nebo použijte zbytky nebo kuře z rožněného masa

Volitelná ozdoba

  • 2 šalotky, zelené a bílé části, nakrájené na tenké plátky
  • 2 lžíce arašídů nasekaných nadrobno
  • drcené chilli vločky dle chuti
  • klínky čerstvé limetky

Postup na thajské nudle s kuřecím masem a zeleninou

  1. Všechny ingredience na omáčku rozšlehejte a dejte stranou.
  2. Pokud používáte tenké asijské vaječné nudle, přiveďte k varu středně velký hrnec s vodou. Po uvedení do varu vodu osolte a poté přidejte nudle. Vařte je, dokud nejsou al dente, asi 3 až 4 minuty. Ihned je slijte.
  3. Sezamový olej rozehřejte ve velké hluboké pánvi na středně vysoké teplotě. Přidejte zelí, cibuli a červenou papriku a za občasného míchání vařte do změknutí, asi 8 minut.
  4. Do zeleniny vmíchejte omáčku, kuřecí maso a nudle a za častého míchání vařte, dokud není vše teplé, asi 2 minuty.
  5. Podávejte s libovolnými přílohami.
Kuře s vaječnými nudlemi je jednoduchý pokrm, který potěší i zasytí.

Recept na sezamové kuře

Křupavé sezamové kuře s lepkavou asijskou omáčkou – chutnější než kupované jídlo a velmi jednoduché na přípravu. Sladké, slané, křupavé, lepkavé a trochu pikantní – to vše je základem pro jedno z těch jídel, které si každý vychutná a jehož příprava zabere 30 minut.

Ingredience na sezamové kuře

  • 5 lžic rostlinného oleje
  • 2 vejce – lehce našlehaná
  • 3 lžíce kukuřičné mouky (kukuřičný škrob)
  • 10 lžic hladké (celozrnné) mouky
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky pepře
  • ½ lžičky česnekové soli
  • 2 lžičky papriky
  • 3 kuřecí prsní řízky – nakrájené na kousky

Omáčka

  • 1 lžíce sezamového oleje – nepovinné – můžete vynechat a na závěr jen posypat spoustou sezamových semínek, pokud chcete
  • 2 stroužky česneku – oloupané a rozmělněné
  • 1 lžíce čínského rýžového octa – hodí se i bílý vinný ocet
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce sladké chilli omáčky – použijte více nebo méně podle značky a toho, jak pálivou omáčku máte rádi
  • 3 lžíce kečupu
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 4 lžíce sójové omáčky

K podávání

  • vařená rýže
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • malý svazek jarní cibulky/šalotky – nakrájené na kousky

Postup na sezamové kuře

  1. Ve woku nebo na velké pánvi rozehřejte olej na vysokou teplotu.
  2. Zatímco se olej zahřívá, dejte vejce do jedné mělké misky a kukuřičnou mouku do druhé mělké misky. Do další mělké misky přidejte mouku, sůl, pepř, česnekovou sůl a papriku a promíchejte.
  3. Kuře namočte do kukuřičné mouky, poté do vajíčka (dbejte na to, aby bylo celé kuře pokryté vaječnou hmotou) a nakonec ho namočte do ochucené mouky.
  4. Přidejte kuře do pánve wok a vařte na prudkém ohni 6-7 minut, během vaření dvakrát nebo třikrát otočte, dokud nebude dobře propečené. Možná budete muset vařit ve dvou dávkách. Vyjměte je z pánve a vložte do mísy vyložené kuchyňskými utěrkami.
  5. Do rozpáleného woku přidejte všechny ingredience na omáčku, promíchejte a na prudkém ohni vařte, dokud se omáčka nezredukuje asi o třetinu (mělo by to trvat 2-3 minuty). Přidejte zpět kuřecí maso a omáčku v ní promíchejte. Vařte 1-2 minuty.
  6. Vypněte oheň a rozdělte do čtyř misek. Podávejte s vařenou rýží a posypte sezamovými semínky a jarní cibulkou.
Pro ty, kteří chtějí kuřecí nudličky ozvláštnit, je kuře se sezamem jako stvořené.

Vyzkoušejte další recepty z kuřecího masa: těstovinový salát s kuřecím masem, zapečené těstoviny s kuřecím masem nebo kuře na kari. Kromě rýže a vaječných nudlí se ke kuřeti hodí salát Coleslaw nebo mrkvový salát.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang