
Připravte si snadno doma vynikající tomatovou pomodoro omáčku, kterou můžete použít při přípravě těstovin nebo třeba pizzy.
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Vaření: 25 minut
- Celkem: 30 minut
Ingredience
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 plechovka celých loupaných rajčat
- 1 malá snítka čerstvé bazalky
- 1 lžička soli a další podle potřeby
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře a další podle potřeby
Postup
- Rozdrťte a oloupejte 3 stroužky česneku.
Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, dokud se nezačne třpytit. Přidejte česnek a smažte ho 1 až 2 minuty, dokud nezačne vonět a nezezlátne. - Opatrně vsypte 1 plechovku celých loupaných rajčat a jejich šťávu. Přidejte 1 velkou snítku čerstvé bazalky, pokud ji používáte, dochuťte 1 lžičkou soli a 1/4 lžičky černého pepře a promíchejte. Přiveďte k varu.
- Snižte teplotu na středně nízkou a vařte odkryté, dokud omáčka mírně nezhoustne, přičemž rajčata opatrně trochu rozbijte dřevěnou lžící, jak měknou, asi 20 minut.
- Odstavte hrnec z ohně. Vyjměte a vyhoďte snítku bazalky. Přímo v hrnci rozmixujte ponorným mixérem do úplně hladké konzistence (případně směs přendejte do stolního mixéru a rozmixujte do úplně hladké konzistence).
- Ochutnejte a podle potřeby dochuťte ještě solí a černým pepřem.