Nejlepší recept na domácí pomodoro omáčku

Hlavní jídlaMinutkyOmáčkyRajská omáčka

Připravte si snadno doma vynikající tomatovou pomodoro omáčku, kterou můžete použít při přípravě těstovin nebo třeba pizzy.

Pomodoro je klasická italská rajčatová omáčka z čerstvých rajčat, česneku a bylinek. Je to jednoduchá a chutná omáčka, kterou lze použít k různým pokrmům, od předkrmů až po hlavní jídla.

Recept na domácí pomodoro omáčku

Omáčka pomodoro je chutným a zdravým doplňkem každého jídla. Když budete potřebovat lahodnou omáčku k těstovinám plnou čerstvé chuti, vzpomeňte si na omáčku pomodoro.

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 25 minut
  • Celkem: 30 minut

Ingredience na domácí pomodoro omáčku

  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 plechovka celých loupaných rajčat
  • 1 malá snítka čerstvé bazalky
  • 1 lžička soli a další podle potřeby
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře a další podle potřeby

Postup na domácí pomodoro omáčku

  1. Rozdrťte a oloupejte 3 stroužky česneku.
    Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, dokud se nezačne třpytit. Přidejte česnek a smažte ho 1 až 2 minuty, dokud nezačne vonět a nezezlátne.
  2. Opatrně vsypte 1 plechovku celých loupaných rajčat a jejich šťávu. Přidejte 1 velkou snítku čerstvé bazalky, pokud ji používáte, dochuťte 1 lžičkou soli a 1/4 lžičky černého pepře a promíchejte. Přiveďte k varu.
  3. Snižte teplotu na středně nízkou a vařte odkryté, dokud omáčka mírně nezhoustne, přičemž rajčata opatrně trochu rozbijte dřevěnou lžící, jak měknou, asi 20 minut.
  4. Odstavte hrnec z ohně. Vyjměte a vyhoďte snítku bazalky. Přímo v hrnci rozmixujte ponorným mixérem do úplně hladké konzistence (případně směs přendejte do stolního mixéru a rozmixujte do úplně hladké konzistence).
  5. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte ještě solí a černým pepřem.
Jednoduché těstoviny s rajčatovou omáčkou vám vykouzlí úsměv na tváři.

Špagety pomodoro – těstoviny pomodoro – recept

Jemné těstoviny jsou zalité sametovou rajčatovou omáčkou, oživené čerstvou bazalkou a doplněné čerstvě nastrouhaným sýrem parmigiano. Tento jednoduchý, ale přesto uklidňující recept na špagety pomodoro na večeři na všední den splňuje všechny požadavky.

Ingredience na špagety pomodoro

  • 6 lžic extra panenského olivového oleje
  • 1 lehce rozdrcený stroužek česneku
  • 1 špetka chilli vloček (nepovinné)
  • 1 plechovka celých loupaných rajčat
  • jemná mořská sůl
  • 1 větvička bazalky a další lístky na ozdobu
  • 450 g špaget (nebo balených těstovin podle vlastního výběru)
  • čerstvě nastrouhaný parmazán, na podávání (nepovinné)

Postup na špagety pomodoro

  1. V hrnci na mírném ohni míchejte ¼ šálku oleje a česnek, dokud nezačne syčet, asi 2 minuty. Stlačte česnek, aby se uvolnila jeho chuť, ale nenechte ho zhnědnout. Vmíchejte špetku chilli vloček. Pro jemnější chuť česnek vyjměte a vyhoďte, česnekový olej ponechte v pánvi.
  2. Přilijte plechovku rajčat a šťávu z nich. Dávejte pozor, aby se rajčata na oleji nerozstřikovala. K rozmělnění rajčat použijte šťouchadlo na brambory. Dochuťte ½ lžičky soli a zvyšte teplotu na středně vysokou.
  3. Přiveďte rajčata k varu a poté snižte teplotu na středně nízkou nebo nízkou, aby se udržovala na velmi mírném ohni.
  4. Pánev částečně zakryjte pokličkou a za občasného míchání vařte 35 až 40 minut, dokud rajčata neztmavnou a omáčka nezhoustne. Na povrchu by se měl tvořit olej. Pokud omáčka příliš zhoustne dříve, než začne chutnat sladčeji a bohatěji, přidejte trochu vody. Po dokončení vaření vypněte oheň a nechte 10 minut odstát, aby vychladla.
  5. Omáčku propasírujte přes mlýnek do mísy. Nebo rajčata protlačte přes síto nebo jemné sítko, abyste získali hladkou omáčku. Vraťte omáčku do pánve. Ochutnejte a v případě potřeby přidejte další špetku soli.
  6. Vmíchejte zbývající 2 lžíce olivového oleje. Na omáčku položte větvičku bazalky a na mírném ohni ji přiveďte k varu. Nebo do pánve rozsypte asi 5 lístků bazalky. Omáčku promíchejte a mírně vařte asi 15 minut. Bazalka do omáčky zavadne a dodá jí chuť. Vypněte oheň a větvičku bazalky vyhoďte. Pokud chcete, přidejte ještě několik čerstvých lístků bazalky.
  7. Přiveďte velký hrnec vody k varu a vydatně ji osolte. Vhoďte těstoviny a uvařte je podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente. Těstoviny přendejte přímo do pánve s omáčkou. Přidejte kapku vody z těstovin a snižte teplotu pod pánví na minimum. Vařte těstoviny a omáčku společně asi 2 minuty, nebo dokud nejsou nudle uvařené a dobře obalené omáčkou.
  8. Těstoviny rozdělte do misek a navrch dejte lžíci zbylé omáčky. Posypte sýrem parmigiano a bazalkou a podávejte.

Rajčatové sugo na pizzu – recept

Naše bohatá rajčatová omáčka na pizzu, rajčatové sugo na pizzu, se vaří na mírném ohni, dokud nezhoustne a nezíská lesklou konzistenci. Příprava rajčatového suga na pizzu je snadná a je ideální pro večerní pizzu.

Ingredience na rajčatové sugo na pizzu

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 malá cibule nakrájená nadrobno
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • 2 x 400 g plechovky nakrájených rajčat
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 bobkový list
  • 2 lžíce sušeného oregana
  • 2 lžičky hnědého cukru
  • 1 malý svazek bazalky, jemně nasekaný

Postup na rajčatové sugo na pizzu

  1. V hrnci na mírném ohni rozehřejte olej a přidejte cibuli a velkou špetku soli. Smažte opatrně 12-15 minut nebo dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní.
  2. Přidejte česnek a smažte další minutu. Přisypte rajčata a protlak spolu s bobkovým listem, oreganem a cukrem. Přiveďte k varu a snižte teplotu.
  3. Vařte odkryté 30-35 minut nebo dokud nezhoustne a nezredukuje se. Dochutíme. Pokud chcete mít omáčku opravdu hladkou, rozmixujte ji tyčovým mixérem, jinak ji nechte tak, jak je.
  4. Do omáčky vmíchejte bazalku. Omáčka pokryje 4-6 velkých základů pizzy. Dobře vydrží v lednici 1 týden nebo ji můžete uložit do nádoby v mrazáku.
Skvělou omáčku na pizzu si můžete připravit snadno i doma.

Rajčatová passata – recept

Připravte si svoji vlastní rajčatovou omáčku z doma vypěstovaných a krásně zralých rajčat, která se plně chutí vyrovná té kupované italské.

Ingredience na rajčatovou passatu

  • 5 kg neočištěných rajčat (po odstranění jádřinců a stopek je ztráta cca 1-1,2 kg)
  • 20 g soli
  • 25 ml olivového oleje
  • 1 větší cibuli nakrájenou na kostičky
  • 1 stroužek česneku nakrájený na plátky
  • ¼ kávové lžičky mletého černého pepře
  • 1 bouquet garni (svázaný čerstvý tymián, čerstvý rozmarýn a 2 bobkové listy)

Postup na rajčatovou passatu

  1. Očištěná rajčata se všemi surovinami vaříme na mírném ohni od bodu varu 2 hodiny.
  2. Občas směs promícháme. Z plného hrnce nakrájených rajčat nám zbude polovina hrnce svařených rajčat. Zdroj tepla po dvou hodinách varu vypneme a necháme vychladnout.
  3. Studený rozvar zaklopíme poklicí a necháme stát, třeba v chodbě, 24 hodin. Umístění do chladničky není podmínkou.
  4. Studený rajčatový rozvar propasírujeme přes síto s nejmenšími otvory v pasírovači.
  5. Sterilujeme na 90 °C po dobu 30 minut.
  6. Sklenice necháme vychladnout a umístíme je do prostoru, kde obvykle skladujeme zavařeniny.
  7. Když omáčku ochutnáte, nebudete věřit, že tam není žádný cukr. Omáčka voní po zralých rajčatech, je sladká s lehkým kořeněným nádechem.

Zavařená rajčata na špagety – zavařování rajčat – recept

Ať už milujete špagety pomodoro nebo pravou italskou pizzu, bez kvalitní rajčatové omáčky se neobejdete. Pokud sami sebe nechcete odbýt obyčejným kečupem, vyzkoušejte tento báječný recept na rajčatovou omáčku, která vám vydrží až do příští sezóny (pokud ji tedy dříve nesníte).

Ingredience na zavařená rajčata na špagety

  • rajčata – 5 kg
  • cibule – 1 kg
  • červená paprika – 6 ks
  • česnek – 10 stroužků
  • olivový olej – 200 ml
  • sůl – dle chuti
  • mletý černý pepř – dle chuti
  • čerstvý rozmarýn – 1 snítka
  • čerstvá bazalka – 1 snítka
  • čerstvé oregano – 1 snítka
  • cukr – 3 lžíce nebo dle chuti

Postup na zavařená rajčata na špagety

  1. Rajčata a papriky důkladně omyjte a osušte. Cibuli oloupejte a z papriky odstraňte jádřince a zbytky semínek. Všechnu zeleninu pak nakrájejte na menší kousky. Stroužky česneku oloupejte a každý překrojte na dva nebo tři kousky.
  2. V hrnci rozehřejte olivový olej a nechte v něm orestovat cibuli s česnekem, dokud cibule nezesklovatí a obojí nezačne krásně a pronikavě vonět. V tu chvíli přidejte do hrnce pokrájená rajčata a papriku. Trochu zeleninu osolte, aby pustila šťávu.
  3. Pak ji dobře promíchejte, aby se nezačala připalovat, přiklopte pokličkou a za občasného promíchání vařte asi 2 hodiny, dokud vše důkladně nezměkne. Poté si vezměte k ruce tyčový mixér a obsah hrnce rozmixujte do hladkého pyré.
  4. Čerstvé oregano, rozmarýn a bazalku opláchněte pod proudem čisté a studené vody, nechte okapat a nakrájejte je nožem najemno. Poté bylinky přihoďte do hrnce se zeleninovým pyré a nechte ještě dalších 10 minut provařit. Poté směs opatrně ochutnejte, a pokud není dost sladká, přidejte podle chuti cukr.
  5. Pokud máte poctivá a dobře uzrálá domácí rajčata, neměl by být zapotřebí téměř, anebo vůbec žádný. Jestliže jste plody koupili v obchodě, jejich kvalita bývá proměnlivá a dochucení je občas potřeba.
  6. Připravte si čisté a sterilizované zavařovací sklenice, které naplňte ještě horkou směsí z hrnce. Pevně je uzavřete víčky a otočte dnem vzhůru. Přes sklenice přehoďte teplou deku a nechte zvolna samovolně zchladnout na pokojovou teplotu. Poté je uskladněte na chladné a temné místo, kde vydrží i déle než rok.
V létě si zavařte přebytky rajčat na zimu.

Recept na rajskou omáčku z rajčat

V každé rodině se vaří trošku jinak a různé rychlovky z protlaku či rajčatového džusu jsou určitě červené i rajčatové, ale to jste ještě neochutnali tuhle variantu rajské omáčky z rajčat.

Ingredience na rajskou omáčku z rajčat

  • 1 kg rajčat
  • 1 velká nebo 2 menší cibule
  • 50 g másla
  • citronová kůra
  • sůl
  • cukr
  • skořice celá
  • hřebíček celý
  • bobkový list
  • celý pepř
  • voda nebo vývar
  • máslo, hladká mouka na jíšku

Postup na rajskou omáčku z rajčat

  1. Připravíme si suroviny, potřebné k vaření. Rajčata vybereme vyzrálá, mohou být měkká a být různých barev. Rajčata nemusíme loupat, stačí je pokrájet na čtvrtky a cibuli pokrájet na kostičky.
  2. Na másle zpěníme rozkrájenou cibuli, přidáme rajčata, svitek skořice, asi 5 hřebíčků, 2 bobkové listy a 8 kuliček pepře.
  3. Podusíme pod pokličkou a pak přidáme proužek citronové kůry a zalijeme vývarem z masa nebo kostí. Jestliže nemáme vývar, podlijeme rajčata vodou, je to lepší než kostka. Potřebujeme celkem asi 1 l vývaru.
  4. Vaříme do úplného rozvaření zeleniny. Z omáčky odstraníme koření a ponorným mixérem základ omáčky rozmixujeme a pak přecedíme přes síto, abychom odstranili zbytky slupek a jadérek a omáčka byla hladká. Omáčka se nemusí mixovat, stačí propasírovat, záleží na vás.
  5. Na kousku másla opražíme jednu až dvě polévkové lžíce hladké mouky. Jíšku pak povaříme v omáčce dvacet minut. Omáčku osolíme a přidáme cukr podle chuti.
  6. Do částečně vychladlé omáčky můžeme přidat několik snítek bazalky. Bazalka se ale nesmí vařit, dodala by omáčce příchuť podobnou mátě. Před podáváním ji vyjmeme a rajskou na talíři zdobíme čerstvými lístky.
  7. Rajská omáčka chutná nejlépe po rozležení. Podává se s vařeným hovězím masem, knedlíky nebo těstovinami. Výborné jsou také kuličky z mletého masa nebo plněné papriky.
Ke špagetám s rajčatovou omáčkou podávejte třeba masové kuličky.

Rajčatová omáčka pomodoro

Hlavními složkami omáčky pomodoro jsou čerstvá rajčata, česnek, cibule, olivový olej a bylinky. Na omáčku pomodoro neexistuje žádný pevně stanovený recept, protože kuchaři často přidávají různé přísady do vlastního receptu. Někteří mohou například přidávat další zeleninu, jako je mrkev, celer a cuketa. Mezi další oblíbené přísady patří olivy, kapary a ančovičky.

Při přípravě omáčky pomodoro je důležité používat čerstvá, zralá rajčata, aby měla tu nejlepší chuť. Rajčata se obvykle dusí na olivovém oleji, dokud nejsou velmi měkká. Poté se do směsi přidá česnek, cibule a bylinky a ještě několik minut se dusí. Omáčka se pak rozmixuje dohladka a podává se na těstoviny nebo jiné pokrmy. Často se také podává k pokrmům z hovězího masa, jako jsou steaky a telecí maso.

Omáčka Pomodoro je díky rajčatům vynikajícím zdrojem vitaminů a minerálních látek. Má také vysoký obsah antioxidantů a antibakteriální účinky. Díky tomu je vynikajícím kořením k různým pokrmům.

Omáčka Pomodoro se snadno připravuje a pro větší pohodlí ji lze připravit předem. Lze ji také několik dní skladovat v chladničce. Chcete-li si vychutnat nejlepší chuť, nezapomeňte použít zralá a čerstvá rajčata.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang