Vietnamská bageta

Pečivo

Bagety se pojí především s Francií, odkud se rozšířily po celé Evropě. Existuje však jedna exotická země, kde si získaly velkou popularitu. Vietnam. Francouzi do dnešního Vietnamu bagety přivezli a nesmírně adaptabilní národ je povýšil na jedno z celosvětově nejoblíbenějších fastfoodových jídel.

vietnamska_bageta-1024x683-1905090

Bánh mì (baňmí) neboli vietnamská bageta. Dokonalá fúze francouzské bagety a vietnamské náplně si raketově získává oblibu i v Česku. Typicky snídaňový pokrm, který koupíte ve Vietnamu na každém rohu, má množství variací a každá rodinná „bageterie“ si svůj recept bedlivě střeží.

Kombinace játrové paštiky, pečeného masa, nakládané zeleniny a bylinek zní na první poslech divoce, je to však nesmírně návyková záležitost. A pracná a zdlouhavá na výrobu, vepřové maso se marinuje ve směsi rybí a sójové omáčky, medu, česneku a koření, dlouze se peče, ochutit okurkový salát je také věda.

viet-nam-1057949-300x233-4181282

Doporučuji proto napoprvé si vybrat osvědčené vietnamské bistro a zkusit tuhle bagetu tam. Setkáte se pravděpodobně s bohatou nabídkou variací: s masovými kuličkami či míchanými vajíčky.

Je možné se také setkat s bagetou s tofu nebo vietnamským salámem – ochucené majonézou a pálivou omáčkou. Jisté je, že množství vydá spíš za pořádný oběd a že se budete vracet. Stejně jako se bageta vrátila ze světa.

Kategorie:

Pečivo

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang