Bagety se pojí především s Francií, odkud se rozšířily po celé Evropě. Existuje však jedna exotická země, kde si získaly velkou popularitu. Vietnam. Francouzi do dnešního Vietnamu bagety přivezli a nesmírně adaptabilní národ je povýšil na jedno z celosvětově nejoblíbenějších fastfoodových jídel.
Bánh mì (baňmí) neboli vietnamská bageta. Dokonalá fúze francouzské bagety a vietnamské náplně si raketově získává oblibu i v Česku. Typicky snídaňový pokrm, který koupíte ve Vietnamu na každém rohu, má množství variací a každá rodinná „bageterie“ si svůj recept bedlivě střeží.
Kombinace játrové paštiky, pečeného masa, nakládané zeleniny a bylinek zní na první poslech divoce, je to však nesmírně návyková záležitost. A pracná a zdlouhavá na výrobu, vepřové maso se marinuje ve směsi rybí a sójové omáčky, medu, česneku a koření, dlouze se peče, ochutit okurkový salát je také věda.
Doporučuji proto napoprvé si vybrat osvědčené vietnamské bistro a zkusit tuhle bagetu tam. Setkáte se pravděpodobně s bohatou nabídkou variací: s masovými kuličkami či míchanými vajíčky.
Je možné se také setkat s bagetou s tofu nebo vietnamským salámem – ochucené majonézou a pálivou omáčkou. Jisté je, že množství vydá spíš za pořádný oběd a že se budete vracet. Stejně jako se bageta vrátila ze světa.