Macesy – recept – nekvašený chléb

Pečivo

Maces je nekvašený chléb s dlouhou a složitou historií – je pevně svázán s jedním z nejdůležitějších židovských svátků, se svátkem Pesach. Pesach, někdy nesprávně a anachronicky nazývaný „židovské Velikonoce“, se slaví na jaře, na památku útěku Židů z egyptského otroctví.

Často se mu také říká svátek nekvašených chlebů – podle pověsti museli Izraelité opustit Egypt tak rychle, že jim nestačilo vykvasit těsto připravené k pečení chleba. Upekli tedy chléb z těsta nekvašeného. Svátky Pesach mají mnoho složitých pravidel, jedním z nich je i to, že se v jejich průběhu nesmí jíst nic kvašeného.

Někdy nazývány macesy jako židovský chléb a jsou považovány za „chléb vysvobození“ (spojován se spěšným odchodem Židů z Egypta). Na druhé straně jsou macesy považovány i za „chléb soužení“, který připomíná těžký život Izraelitů v Egyptě.

Tradičním a základním pokrmem se tedy stal maces. Na jeho výrobu se nejčastěji používá bílá pšeničná mouka. Obilí ani již pomletá mouka nesmí až do zadělání přijít do styku s vlhkostí, aby nezačalo kvašení.

Mouka se pak zadělává pouze s vodou a hned se zpracuje na placky, které se propíchají a pečou z obou stran. Doba od zadělání po upečení by neměla přesáhnout 18 minut. Když je však voda teplejší, počítejte s kratším časem právě proto, abyste zabránili příliš brzkému kvašení.

Ruční maces v tradičním tvaru

Tradičně měly macesy kulatý tvar, s nástupem strojové výroby se prosadil hranatý tvar. I když je maces především chléb s hlubokým náboženským významem, pro běžné konzumenty má také spoustu benefitů – je považován za nejzdravější nekvašený chléb a je vhodný pro lidi se žaludečními potížemi a problémy s překyselením.

Maces má v židovské kuchyni mnohá uplatnění. Nejjednodušší je jíst ho „jenom tak“ jako alternativu k běžnému pečivu. Macesy se ale často i rozemílají na tzv. macesovou moučku, která se hodí třeba na přípravu knedlíčků do polévky. 

U nás jsou macesy běžně k dostání v obchodech s racionální výživou, ale upéct si je můžete i sami. Maces se mimochodem využívá i k zahušťování omáček, také při dušení nebo pečení některých masitých jídel.

Kategorie:

Pečivo

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang