Recept na tradiční indický naan

Drobné slané pečivoPečivoPřílohySlané recepty
domácí naan

Na tradiční indický naan existuje spoustu receptů. Ale díky tomuto si připravíte nadýchaný a chuťově přesně takový, jaký dostanete v indických restauracích. Je tak chutný, že byste přísahali, že ho právě vytáhli z tandooru.

Ingredience

  • 4 g instantního droždí
  • 125 ml teplé vody
  • 15 g cukru
  • 30 g mléka
  • 1 rozšlehané vejce
  • 2,5 g soli
  • 270 g hladké mouky
  • 30 g/2 polévkové lžíce ghí nebo rozpuštěného másla

Na závěrečné dochucení:

  • 30 g/2 lžíce ghí nebo rozpuštěného másla
  • 1 malý stroužek česneku (pro variantu s česnekovým máslem)
  • koriandr, jemně nasekaný

Postup

  1. V malé misce smíchejte droždí s teplou vodou a cukrem. Přikryjte a nechte 10 minut odstát, dokud se nevytvoří pěna.
  2. Mléko a vejce prošlehejte.
  3. Mouku a sůl prosejte do mísy. V mouce udělejte důlek, přidejte směs droždí, vejce s mlékem a máslo.
  4. Promíchejte stěrkou a poté těsto uhněťte do hladké konzistence.
  5. Mísu přikryjte potravinářskou fólií a nechte na teplém místě 1 až 1,5 hodiny kynout.
  6. Těsto položte na lehce pomoučený povrch. Rozdělte ho na 6 stejných dílů a poté z nich vytvarujte kuličky.
  7. Umístěte kuličky na lehce pomoučený tác nebo talíř. Lehce je posypte moukou a dejte na teplé místo kynout na 15 minut.
  8. Kuličky rozválejte na 3 až 4 mm silné placky.
  9. Litinovou pánev potřete velmi lehkou vrstvou oleje a rozehřejte.
  10. Naan vložte na pánev a opékejte z každé strany asi 1,5 minuty.
  11. Čerstvě opečený naan potřete rozpuštěným máslem nebo ghí a případně česnekem. Posypte koriandrem a podávejte.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang