Dokonalá rýže na sushi

Hlavní jídlaPřílohyRýže

Milovníci sushi, dobrá zpráva! U rýže na sushi nejde ani tak o to najít správný druh zrna, jako spíš o to pochopit, jaký druh rýže se používá, a jak ji připravit.

Zní to složitě? Nebojte se – zde pro vás máme přehled všech zásad a doporučení týkajících se rýže na sushi, včetně přípravy rýže na sushi (jak správně uvařit rýži) i receptu na tradiční sushi.

Co je sushi rýže

Technicky vzato je rýže na sushi spíše přípravkem rýže než její odrůdou. Vyrábí se kombinací horké, vařené japonské bílé rýže (nebo někdy hnědé rýže) s cukrem, solí a octem. Tato směs se obvykle zchladí a poté se použije při výrobě sushi.

V obchodě často najdete balíčky rýže označené jako „sushi rýže“ a nepochybně se bude jednat o krátkozrnnou japonskou rýži.

Tento typ rýže má vyšší obsah škrobu než mnoho jiných druhů a zrna mají při vaření tendenci se shlukovat nebo lepit k sobě. Můžete přidat koření z octa, cukru a soli pro tradiční rýži na sushi, nebo můžete krátkozrnnou rýži uvařit a vychutnat si ji jen tak.

Základem sushi je sushi rýže, což je kombinace octa a rýže, která byla uvařena a zchlazena.

Jak uvařit rýži na sushi

Dáváte přednost přípravě sushi rýže v hrnci, nebo v rýžovaru? Ať už vaříte rýži sushi jakkoli, máme pro vás jednoduché návody, jak uvařit sushi rýži.

Jak dlouho vařit rýži

Způsob, jak se vaří rýže na sushi, je velmi snadný. Rýži na sushi vařte na silném plameni asi 5 minut, dokud se voda nevyvaří.

Poté plamen zmírněte a rýži sushi vařte asi 15 minut do změknutí. Vypněte plamen a nechte rýži 5-10 minut vařit v páře.

Jak dochutit sushi rýži

Chcete-li připravit klasickou rýži na sushi (tj. lehce ochucenou rýži, kterou najdete v rolkách ve své oblíbené sushi restauraci), použijte některý z níže uvedených způsobů vaření, uvařte dávku jednoduché bílé nebo hnědé krátkozrnné rýže a poté dodržujte tento poměr koření na každý 1 šálek neuvařené rýže.

V malé misce vhodné do mikrovlnné trouby smíchejte ocet, cukr a sůl a ohřívejte je v mikrovlnné troubě na nejvyšší výkon asi 30 sekund a míchejte, dokud se cukr a sůl nerozpustí.

Horkou rýži přendejte do velké mísy a pokapejte octovou směsí. Pomocí rýžové lopatky nebo silikonové stěrky rýži několikrát přeložte, aby se spojila s kořením. Před použitím nechte rýži vychladnout.

Jak uvařit rýži v hrnci

Pro přípravu bílé rýže na sushi (krátkozrnná japonská bílá rýže) odměřte 1 a 1/2 šálku krátkozrnné bílé rýže a nasypte ji do středně velké mísy. Naplňte misku takovým množstvím studené vody, aby byla rýže pokryta, a rukou ji ve vodě prudce promíchejte a vodu vylijte.

Tento krok opakujte ještě třikrát až čtyřikrát, dokud nebude vylitá voda téměř čirá. Přikryjte rýži vodou a nechte ji 20 až 30 minut namočenou při pokojové teplotě. Rýži sceďte v cedníku s jemnými oky a protřepejte jej, aby se uvolnila přebytečná voda.

V hrnci smíchejte okapanou rýži a 1 šálek vody. Uzavřete pokličku a nastavte ji na vaření pod vysokým tlakem po dobu 2 minut. Tlak nechte 10 minut přirozeně povolovat a poté opatrně rychle uvolněte zbývající tlak. Rýži načechrejte vidličkou a dochuťte podle výše uvedených poměrů.

Směs rýžového octa, cukru a soli pomáhá rýži sushi konzervovat a ochutit.

Jak uvařit rýži v rýžovaru

U bílé rýže na sushi (krátkozrnná japonská bílá rýže) se nejprve podívejte do návodu k použití, zda obsahuje konkrétní pokyny pro rýži na sushi nebo krátkozrnnou bílou rýži. Odměřte rýži pomocí hrnku dodaného s vařičem rýže a poté ji propláchněte v jemném sítku.

Propláchnutou a okapanou rýži přidejte do hrnce a poté přidejte vodu na úroveň určenou pro bílou rýži (rýžovary by měly mít uvnitř hrnce označení). Pokud nemáte hrnek na vaření rýže ani značení uvnitř hrnce, zkuste poměr 1 šálek rýže na 1 šálek plus 2 lžíce vody.

Nastavte vaření v režimu bílé rýže. Po uvaření nechte rýži 10 až 30 minut stát v uzavřeném hrnci, poté ji načechrejte vidličkou a ochuťte podle výše uvedených poměrů.

Nejlepší rýže na sushi – recept

Tuto sushi rýži můžete jíst samotnou nebo ji zabalit do oblíbené sushi rolky s ingrediencemi podle vlastního výběru. Množství octa v tomto receptu můžete upravit podle své chuti.

Ingredience na nejlepší rýži na sushi

  • 2 šálky nevařené bílé lepkavé rýže (rýže na sushi)
  • 3 šálky vody
  • ½ šálku rýžového octa
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • ¼ šálku bílého cukru
  • 1 lžička soli

Postup na nejlepší rýži na sushi

  1. Rýži propláchněte v cedníku nebo cedníku pod tekoucí studenou vodou, dokud voda nepoteče.
  2. Rýži a vodu smíchejte v hrnci na středním plameni a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum, přikryjte a vařte, dokud rýže nezměkne a nevstřebá všechnu vodu, přibližně 20 minut. Odstavte ze sporáku a nechte stranou, dokud nebude dostatečně chladná.
  3. Mezitím v malém hrnci na mírném ohni smíchejte rýžový ocet, olej, cukr a sůl. Vařte, dokud se cukr nerozpustí.
  4. Nechte vychladnout a poté vmíchejte do uvařené rýže. I když se směs bude zpočátku zdát velmi mokrá, pokračujte v míchání a rýže se po vychladnutí vysuší.

Sushi rýže – recept

Tento základní recept na lepkavou rýži na sushi lze snadno připravit v rýžovaru, instantním hrnci nebo na plotně. Skvěle se hodí na přípravu sushi, poke misek, onigiri a dalších pokrmů.

Ingredience na sushi rýži

  • 2 šálky japonské krátkozrnné rýže („sushi rýže“)
  • 2 šálky vody
  • čtvereček kombu (nepovinné)
  • 1/4 šálku neochuceného rýžového octa
  • 4 lžičky cukru (nebo medu)
  • 1 lžička jemné mořské soli

Postup na sushi rýži

  1. Rýži proplachujte studenou vodou ve velkém cedníku s jemnými oky po dobu 1-2 minut nebo dokud voda nepoteče velmi čistá. Dobře ji slijte.
  2. Uvařte rýži. Podrobnosti o vaření rýže na sporáku, v rýžovaru nebo v instantním hrnci najdete v níže.
  3. Rýžovar: v misce rýžovaru krátce promíchejte rýži s vodou a poté na ni vložte kombu. Přikryjte a vařte podle pokynů přístroje. Kombu vyhoďte.
  4. Instantní hrnec: v misce instantního hrnce krátce promíchejte rýži s vodou a poté na ni vložte kombu. Přikryjte a vařte pod tlakem na nejvyšší stupeň 5 minut, poté 10 minut přirozeným tlakem a následně rychlým uvolněním. Kombu vyhoďte.
  5. Klasický hrnec na sporáku: v hrnci krátce promíchejte rýži s vodou (doporučuji použít 2 1/4 šálku vody), na rýži nasypte kombu a hrnec přikryjte těsně přiléhající pokličkou. Nastavte teplotu na středně vysokou a vařte, dokud voda nedosáhne bodu varu.
  6. Snižte teplotu na středně nízkou, aby se udržel vroucí stav, a vařte 16-18 minut nebo dokud se veškerá tekutina nevstřebá a rýže nezměkne. Odstavte hrnec z ohně (s pokličkou) a nechte rýži vařit v páře dalších 10 minut. Kombu vyhoďte.
  7. Připravte sushi ocet. Zatímco se rýže vaří, zahřejte v malém hrnci na středním plameni rýžový ocet, cukr a mořskou sůl, dokud směs téměř nezačne vřít. Odstavte z ohně a šlehejte, dokud se cukr nerozpustí. (Pokud chcete, můžete směs ohřát v mikrovlnné troubě.)
  8. Jakmile je rýže uvařená, ihned ji přendejte do velké mísy a rovnoměrně ji pokapejte sushi octem. Pomocí špachtle rýži velmi jemně přeložte – spíše krojením a zvedáním než mícháním a šleháním – dokud se ocet rovnoměrně nepromísí s rýží.
  9. Přikryjte mísu vlhkou utěrkou tak, aby se dotýkala povrchu rýže, čímž zabráníte jejímu vysychání. Nechte ji vychladnout na kuchyňské lince (nebo v chladničce), dokud nedosáhne pokojové teploty.
  10. Rýži můžete ihned použít v receptu nebo ji přendat do vzduchotěsné nádoby na uchovávání potravin a uchovávat v chladničce až 3 dny.
Experimentování s různými přísadami, jako je zelenina nebo tuňák, zaručí originalitu každé rolky.

Recept na sushi rýži

Sushi je jedním z nejoblíbenějších pokrmů v Japonsku i na celém světě. Sushi rýže dodává vašim oblíbeným rolkám lahodnou a neodolatelnou chuť. Naučte se připravit sushi rýži (příprava zabere necelé 2 hodiny) podle tohoto receptu.

Ingredience na sushi rýži

  • 3 šálky rýže na sushi (přímo na sáčku by mělo být napsáno „rýže na sushi“)
  • 3 šálky vody
  • 1/4 šálku japonského rýžového octa
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička soli

Postup na sushi rýži

  1. Rýži vložte do mísy a zalijte ji studenou vodou. Rýži ve vodě promíchejte rukou, vylijte a opakujte 2-3krát nebo dokud není voda čirá. Poté rýži ještě několikrát propláchněte. Po propláchnutí nechte rýži 1 hodinu odkapávat v cedníku nebo cedníku.
  2. Po odkapání vložte rýži do rýžovaru se 3 šálky vody, přikryjte a spusťte.
  3. Pokud rýžovar nemáte, dejte rýži a vodu do těžkého hrnce na středně silný oheň; přiveďte ji jen k varu, snižte teplotu na minimum a přikryté vařte 15 minut. Vypněte oheň a nechte rýži přikrytou dalších 15 minut odpočívat.
  4. Zatímco se rýže vaří, připravte octovou směs. V malém hrnci na mírném ohni smíchejte rýžový ocet, cukr a sůl. Směs zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí (nenechte ji vařit). Odstavte z ohně a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  5. Když je rýže uvařená, opatrně ji rozprostřete na plech. Na rýži rovnoměrně rozprostřete vychladlou octovou směs. Rýži čas od času jemně otočte rýžovou lopatkou nebo dřevěnou špachtlí, aby rýže rovnoměrně vychladla.
  6. Chcete-li práci urychlit, při každém obracení rýži větrejte. Když rýže vychladne na pokojovou teplotu, je připravena k použití na sushi rolky.
Nigiri je druh sushi s lososem, tuňákem a mořskými plody.

Domácí sushi – recept

Sushi rolky lze plnit libovolnými ingrediencemi. Místo imitace krabího masa zkuste uzeného lososa. Podávejte s Teriyaki omáčkou a wasabi. Recept připravíte za 1 hodinu a 5 minut.

Ingredience na domácí sushi

  • 1 a ⅓ šálku vody
  • ⅔ šálku nevařené krátkozrnné bílé rýže
  • 3 lžíce rýžového octa
  • 3 lžíce bílého cukru
  • 1 a ½ lžičky soli
  • 4 listy mořských řas nori
  • 250 g imitace krabího masa, nadrobené na vločky
  • 1 avokádo – oloupané, bez pecky a nakrájené na plátky
  • ½ okurky, oloupané, nakrájené na malé proužky
  • 2 lžíce nakládaného zázvoru

Postup na domácí sushi

  1. Předehřejte troubu na 150 °C.
  2. Ve středně velkém hrnci přiveďte vodu k varu a vmíchejte rýži. Snižte teplotu na středně nízkou, přikryjte a vařte, dokud rýže nezměkne a voda se nevstřebá, 20 až 25 minut.
  3. V malé misce smíchejte rýžový ocet, cukr a sůl. Jemně vmíchejte do uvařené rýže v hrnci a odstavte.
  4. Listy nori položte na plech na pečení.
  5. Rozehřejte nori v předehřáté troubě, dokud se nezahřeje, 1 až 2 minuty.
  6. Na bambusovou podložku na sushi položte 1 list nori. Mokrýma rukama na něj rozetřete tenkou vrstvu rýže. Na rýži naaranžujte 1/4 krabího masa, avokádo, okurku a nakládaný zázvor v řadě uprostřed.
  7. Zvedněte jeden konec podložky a pevně ji srolujte přes náplň, aby vznikla kompletní rolka. Postup opakujte se zbývajícími ingrediencemi.
  8. Každou rolku nakrájejte ostrým mokrým nožem na 4 až 6 plátků.
Sushi je tradiční japonská pochoutka, která se stává stále oblíbenější po celém světě.

Vyzkoušejte také recepty na maki sushi, california sushi, smažené sushi, lososa na grilu, lososa na pánvi nebo rajskou polévku s rýží.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang