• Příprava: 15 minut
  • Vaření: 10 minut
  • Celkem: 25 minut
  • Porce: 3

Ingredience na rýži

2 hrnky bílé rýže na sushi, suché
2 hrnky studené vody
¼ hrnku rýžového octa
2 lžíce cukru
1 ½ lžičky soli

Ingredience na náplň – varianty

  • Řasa nori
  • Avokádo, ryba maki
  • Okurka, avokádo a imitace kraba (kalifornská rolka)
  • Krab, avokádo, mango a zelený pepř
  • Avokádo, rajče, červená cibule a zelený pepř
  • Mango a červená cibule

Postup pro sushi rýži

  • Rýži vložte do jemného síta a propláchněte, dokud voda neproteče.
  • Ve velkém hrnci smíchejte vodu a rýži. Přikryjte a přiveďte k varu.
  • Snižte teplotu na minimum a vařte 15 minut.
  • Po 15 minutách oheň vypněte a nechte rýži 10 minut přikrytou odstát.
  • V malé misce smíchejte ocet, cukr a sůl, dokud se cukr nerozpustí.
  • Nalijte na rýži a dobře promíchejte.
  • Před použitím v sushi nechte rýži vychladnout na pokojovou teplotu.

Postup pro rolky

  • Položte řasu nori lesklou stranou dolů na bambusovou podložku.
  • 2/3 nori (od kratšího konce) pokryjte 1/3 až 1/2 cm rýže na sushi. Pokud je rýže příliš lepkavá, aby se snadno rozprostřela, navlhčete si před rozprostřením prsty vodou.
  • Složky náplně položte do pěkné řady v 1/3 výšky nori.
  • Vezměte bambusovou podložku a jemně vytáhněte spodní část (s pouhou 1/3 rýže) nahoru přes náplň. Pokračujte v rolování sushi a táhněte podložku rovně od sebe, aby se pěkně srolovala. Jakmile je rolka hotová, zvedněte podložku s rolkou a pevně ji přitiskněte. Tím se rýže přitiskne na správné místo a poslední kousek nori se k sobě přichytí, čímž se rolka uzavře.
  • Rolku nakrájejte velkým ostrým nožem. Pokud se vám při krájení lepí na nůž, mírně jej navlhčete trochou vody.
  • Podávejte s nakládaným zázvorem, sójovou omáčkou a/nebo wasabi podle chuti.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang