Cuketové placky – nejlepší recept

Hlavní jídla

Cuketa je úžasná lehká zelenina s velmi nízkou energetickou hodnotou, vysokým obsahem karotenu, vitamínů a minerálních látek. Je snadno dostupná a všestranně využitelná. Lze z ní snadno a rychle připravit mnoho zdravých jídel. Jak na nejlepší cuketové placky? A jakými ingrediencemi lze placek z cukety oživit?

Cuketa je výbornou letní surovinou, kterou však není problém sehnat ani v zimě. Je nabytá vitamínyminerály, skvěle působí na zrak, odbourává stres a pozitivně ovlivňuje činnost mozku.

Z velké části je cuketa tvořena vodou, kterou lze započítat do denního příjmu tekutin. Obsahuje velké množství vitaminu A, skvěle pomáhá při detoxikaci těla a obsahuje spoustu živin. Pro své výživové hodnoty je cuketa často využívaná při sestavování zdravého jídelníčku a snižování váhy.

Co připravit z cukety

Cuketu lze jíst v jakékoliv podobě, a to ve sladkých i slaných jídlech. Dá se smažit, vařit, dusit, péct, grilovat, plnit, připravovat na kyselo, jako příloha, hlavní jídlo nebo koláč, dá se použít do salátů. Je to zkrátka královna kuchyně.

Samotná cuketa má velmi jemnou, téměř nevýraznou chuť. Při přípravě je tedy vhodné ji více okořenit a používat výraznější ingredience.

Cuketa je zdravá a všestranně využitelná zelenina. Tělu dodá potřebné vitamíny, minerály a vodu.

Na cuketě si strávníci pochutnají i v podobě raw. Zasyrova se dají připravit cuketové špagety nebo veganský cuketový tatarák. A za cuketový guláš budou kuchaře milovat vegani, vegetariáni i masožravci.

Skvělou alternativou pro ty, kteří nemohou nebo nechtějí jíst klasické kysané zelí, je cuketové zelí. Nadopuje tělo vitamíny a lze ho i zavařit na zimu.

Všichni určitě znají klasické bramboráky podávané často se zelím nebo uzeným masem. Brambory lze ovšem nahradit právě cuketou a připravit si rychlou a zdravou večeři nebo lehký oběd v horkých letních dnech. Oblíbené jsou i zelné placky, které lze také výborně kombinovat s cuketou.

Cuketové placky se navíc dají péct v troubě. Jsou tedy zdravější a dietnější variantou klasických bramboráků.

Placky z cukety nebo-li cukeťáky jsou během léta oblíbeným a vyhledávaným receptem. Křupavé placky z cuket se dají jíst samostatně nebo jako příloha. Lze je připravit na mnoho způsobů s dalšími druhy zeleniny, sýrem nebo i masem. Silnější chuť cuketových placek podpoří například celermrkev, niva nebo slanina.

Na cuketových plackách s mrkví si pochutnají i děti a nenásilnou formou tak dostanou potřebnou dávku zeleniny.

Jaké jsou další varianty cuketových placek? A je lepší péct placky z cuket v troubě nebo na pánvi? Recept na cuketové placky není nijak složitý, přípravou nestráví kuchař v kuchyni půl dne a uspokojí chuťové buňky každého strávníka. Recept na cuketové placky si můžou přizpůsobit i vegetariáni.

Recept na cuketové placky

Správným výběrem surovin budou cuketové placky dokonalé. Platí, že čím menší a mladší cuketa je, tím lepší. Není třeba ji potom loupat, ani vydlabávat semínka, je šťavnatější a má více živin. Čím je starší a větší, tím ztrácí chuť nebo dokonce hořkne.

Cuketové placky mají mnoho variant. Lze je dochutit sýrem, slaninou či bylinkami.

Následuje základní recept na cuketové placky, který lze libovolně obměňovat a doplňovat dalšími surovinami. Inspiraci na další recepty na cuketové placky lze najít níže v článku.

Suroviny na 4 porce:

  • 400 g cukety
  • 3 vejce
  • 4 stroužky česneku
  • hladká mouka (dle potřeby, cca 5 až 6 lžic)
  • olej na smažení
  • sůl, pepř
  • kmín

Postup:

Cukety omyjeme a nastrouháme nahrubo. Pokud jsou cukety starší a větší, nejdříve je oloupeme a vydlabeme semínka.

Nastrouhané cukety prosolíme a necháme 20 minut odležet, aby pustily co nejvíce vody. Poté z cuket rukama nebo přes utěrku vymačkáme všechnu vodu.

Do cuket bez vody přidáme vejce, prolisovaný česnek, kmín, sůl a pepř. Přisypeme mouku a umícháme hustší těsto. Pokud je těsto řídké, přidáme ještě mouku.

Na pánvi rozpálíme olej. Těsto nabíráme sběračkou či lžicí a na pánvi z něj tvarujeme menší a silnější placky.

Placky z cuket smažíme z obou stran dozlatova.

Kdo nemá rád příliš mastná jídla, může placky skládat na kuchyňské ubrousky a přebytečný olej z nich tak vysát. Za vyzkoušení určitě stojí také obalovaná cuketa bez smažení.

Cuketové placky se sýrem

Vzhledem k tomu, že samotná cuketa má spíše mdlou chuť, lze ji skvěle dochutit výraznějším sýrem. Takovým je např. niva. Cuketové placky s nivou jsou na přípravu jednoduché a niva jim dodá jinou chuť.

Kromě standardních surovin, které jsou uvedené v základním receptu, je třeba k přípravě cuketových placek se sýrem 80 g nastrouhané nivy a kelímek zakysané smetany.

Placky z cukety jsou lehčí a zdravější variantou klasických bramboráků.

Postup přípravy je obdobný jako u předchozího receptu na cuketové placky. K cuketě, z níž je vymačkaná všechna voda, přidáme prolisovaný česnek, trošku soli, špetku mletého pepře, hladkou mouka a strouhanou nivu. Z vajec použijeme jenom žloutky a přidáme je do směsi. Poté vše řádně promícháme a z těsta smažíme placky.

Cuketové placky s nivou skvěle doplní dip ze zakysané smetany a sušených bylinek. Komu by nestačil česnek v cuketových plackách, může ho přidat i do dipu. 

Cuketové placky se slaninou a bramborami

Oblíbené tradiční bramboráky lze osvěžit cuketou. Bramborové placky s cuketou jsou díky bramborám křupavé a díky cuketě jemné a šťavnaté. Jsou zkrátka dokonalé a získají si i zapřísáhlé nepřátele zeleniny. Komu by přece jen chybělo maso, může si cuketové placky vylepšit slaninou.

Suroviny na 4 porce:

  • 1 střední cuketa
  • 4 brambory
  • 2 vejce
  • 100 g slaniny
  • hladká mouka (dle potřeby)
  • 4 stroužky česneku
  • hrst sušené majoránky
  • sůl, pepř,
  • olej na smažení
Bramborové placky s cuketou jsou křupavé, jemné a šťavnaté.

Postup při přípravě cuketo bramborových placek je stejný jako v základním receptu. Omytou cuketu a oloupané brambory nastrouháme nahrubo a necháme odstát, dokud nepustí vodu. Následně už pokračujeme jako u předchozího receptu.

Slaninu nakrájenou na kostičky přidáváme do směsi brambor a cuket společně s ostatními ingrediencemi a řádně promícháme. Následně cuketové placky smažíme. Díky slanině budou placky voňavější a chuťově výraznější. Tuk se v bramborových plackách s cuketou vypeče a hezky se rozprostře.

Cuketové placky – v troubě nebo na pánvi?

Jsou lepší cuketové placky pečené v troubě nebo smažené na pánvi? Cuketové placičky smažené na pánvi jsou výrazně křupavější než varianta pečená v troubě. Ta je však zase zdravější a méně pracná.

Cuketové placky se v troubě pečou na 180 stupňů. Plech je třeba vyložit pečicím papírem a potřít olejem. Z těsta se pak vytvoří tenčí placičky, které se pečou v troubě dozlatova (asi 20 – 25 minut).

Cuketové placky z trouby jsou zdravější a méně pracné, placky smažené na pánvi jsou zase křupavější.

Při přípravě cuketových placek lze část nebo všechnu mouku nahradit drcenými ovesnými vločkami a připravit si ještě zdravější cuketové placky s ovesnými vločkami.

Kdo by chtěl mít jednu cuketovou placku jako druhou, může je péct na lívanečníku.

Recept na cuketové placky lze libovolně měnit a doplňovat. Lze tak připravit cuketové placky s mrkví, které se dochucují rozmarýnem a oreganem, nebo cuketové placky s cizrnou. Ta se po změknutí a osušení rozmixuje a pak smíchá se směsí.

Při přípravě cuketových placek je třeba mít na paměti, že zelenina se přidává vždy nahrubo nastrouhaná a těsto by mělo být hustší než u klasických bramboráků. To je celé kouzlo skvělých cuketových placek.

Recept na cuketové placky je perfektní pro lidi, kteří si k zelenině stále neumí najít cestu.

A co zkusit příště? Dobrý nápad může být seznámit se s oblíbenou rostlinnou alternativou masa, kterou je seitan a lze ze seitanu připravit spoustu výborných receptů.

Recept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang