lokše

Návrat k tradicím, zejména těm skoro zapomenutým, si žádá velké skutky. A těmi nejsou opulentní sváteční tabule, nýbrž klasika sama. Prosté jídlo chudších vesnických vrstev, jež dalo základ staročeské i novodobé kuchyni. Koneckonců, ty nejdražší vzpomínky nejsou tvořeny nákladnými chody. Nejvíc zahřeje vzpomínka na to, co vzniklo rukou babičky. Takové jsou lokše – nejlepší bramborové placky. Jak bramborové lokše připravit?

Málokdo si je vybaví pod správným názvem, ačkoli většina ví, co jsou to lokše. Mnozí zavzpomínají na bezstarostné dětství, kdy babičky a prababičky vytahovaly z popela horké, čerstvě upečené bramborové placky – bramborové lokše, pomazaly je máslem nebo sádlem a povidly, posypaly mákem a skořicovým cukrem.

V dětských hrdlech mizela jedna placka za druhou, jak se po nich děti mohly utlouct.

Odkud pocházejí lokše

Jak dnes společnost čím dál hlasitěji volá po starých dobrých tradicích a touží se odklonit od moderních trendů, vrací se i recepty téměř zaniklé. Jedním z nich jsou staročeské lokše, neboli bramborové placky z vařených brambor pečené v troubě.

Pocházejí ze slovenského kraje a skrze Moravu hluboko zakořenily i v českých domácnostech.

Lokše neodmyslitelně patří k českým tradicím a v mnohých lidech evokují vzácné vzpomínky na dětství.

Podobně jako bramborové lokše se v tuzemsku s oblibou připravovaly a připravují také nejrůznější varianty na zelné placky.

TIP: Vyzkoušet placky jiných kultur a národů není nikdy na škodu. Indická paratha sice není z brambor, avšak její příprava je stejně prostá, jako příprava lokšů. Indická kuchyně si s podobnými recepty dokáže bravurně poradit.

Život v podhorských vesničkách a v podzámčí si bez nich neuměl představit skoro ani den. Lidé často nemuseli řešit, co dnes uvařit k večeři. Bramborové lokše jsou totiž měkké, vláčné a hlavně velmi chutné.

Svou neuvěřitelnou jednoduchostí jsou dokonalost sama. K jejich přípravě jsou totiž potřeba jen brambory, mouka a sůl. Tak prosté to je.

Lokše recept

Ovšem stejně jako každý recept má své zákonitosti a pravidla, i slovenské lokše je potřeba připravit se svědomím a pečlivostí sobě vlastní. Jak na to? Co za ingredience na lokše je potřeba?

Obvyklé ingredience na bramborové lokše:

  • 1 kg vařených brambor
  • 200 g hladké mouky
  • sůl

Brambory je potřeba nejprve uvařit, a to ideálně v páře, aby do sebe nenasákly příliš vody a nebylo nutné těsto na lokše zhušťovat větším množstvím mouky, než je nutné. Vaření ve slupce ponechá bramborám vláčnost a také se tímto způsobem mnohem lépe loupou.

Na otázku, jak dlouho vařit brambory, odpoví čas zhruba 20 až 30 minut. Pro účely lokšů se uvařené brambory klidně ještě horké rozmačkají, případně prolisují.

Odhadnout správný podíl mouky nebývá jednoznačné. Obecně platí, že čím méně mouky, tím lépe pro výslednou měkoučkou bramborovou chuť lokšů, ovšem menší množství mouky bude mít za následek lepivější těsto a jeho obtížnější zpracování.

Optimální poměr by měl být zhruba třetinová porce mouky vůči množství brambor.

Brambory se musejí uvařit ve slupce, což podpoří vláčnou a hutnou chuť lokšů.

Co se druhu mouky týče, ryzí staročeské recepty na lokše počítají s moukou hladkou, ovšem neuškodí ani polohrubá. Zvídaví kuchtíci rádi experimentují s moukou pohankovou či jáhlovou, čemuž nelze nic vyčítat. Stejně tak je tomu s vajíčkem.

Zatímco jedni trvají na tom, že vejce do lokšů nepatří, druzí jej do těsta vmíchají a opačné názory neřeší.

Varianta bez vajíčka je vhodná pro vegany, neboť obsahuje jen brambory, mouku a sůl.

Lokše se pečou na sucho. Nesmaží se na oleji, ani na másle, jednoduše se položí na vyhřátou pánev a opékají. Zde je podstatné zmínit důležitost správné pánve.

Obyčejná nerezová pánev se silným dnem je tím jediným vhodným nádobím k přípravě domácích lokšů, tedy bramborových placek na sucho. Moderní litinové nepřilnavé pánve odvedou spíše medvědí službu.

Z těsta je třeba vytvořit kuličky, které se vejdou do dlaně a vyválet z nich placky silné zhruba půl centimetru. Aby se těsto nelepilo na váleček, lze je podsypat moukou, nebo mezi těsto a váleček použit plastový sáček.

Uválené placky se opékají přibližně jednu minutu po každé straně.

Využití bramborových place lokše v české kuchyni je bezbřehé. Podobají se tortillám a lze je jíst nasladko i naslano.

Upečené bramborové placky na sucho se potřou rozpuštěným sádlem nebo máslem a pomažou a posypou ingrediencemi dle vlastní volby. Mohou být připravené na slano či na sladko, podobně jako běžné palačinky. Lokše si můžete připravit na spoustu způsobů – lokše s povidly, bramborové lokše na slano, bramborové lokše k huse nebo třeba staré dobré lokše s mákem.

Lokše s mákem jsou nejoblíbenější. Lokše se zelím nebo játry potěší milovníky slané stravy.

Zajímavým nápadem je použít bramborové lokše k huse nebo lokše k pečené kachně jako přílohu. Placky srazí mastnotu a poslouží stejně dobře jako klasický knedlík. Lze je srolovat do ruličky nebo přeložit na čtvrtky. Následující recepty jsou vynikajícím příkladem téměř nekonečné škály variant, které skýtá příprava lokšů.

Slovenské lokše recept

Bramborové lokše jsou chutnou, nenáročnou pochoutkou. Pokud si chcete připravit bramborové lokše doma, můžete vyzkoušet třeba tento recept na bramborové placky na sucho.

Ingredience na bramborové lokše

  • 1 kg bílých brambor
  • 300 g (2 a ½ hrnku) mouky (celozrnné, špaldové, bezlepkové)
  • ½ lžičky soli
  • mouka navíc na válení

Postup na bramborové lokše na slano

  1. Brambory uvařte vcelku i se slupkou. Po změknutí (doba závisí na velikosti, asi 20 minut) je slijte a nechte vychladnout. Brambory na lokše se pak snadno loupou příborovým nožem. To lze udělat i předem. Čím starší brambory jsou, tím lépe, protože těsto se méně lepí. Stejně tak velmi studené brambory vytvoří méně lepivé těsto.
  2. V míse nebo na dobře pomoučeném povrchu nastrouhejte brambory na malých otvorech struhadla (zde se může hodit kuchyňský robot).
  3. Přimíchejte mouku, sůl a brambory a hněťte, dokud nevznikne nepříliš lepivé těsto, a podle potřeby přidávejte na povrch další mouku.
  4. Vyválejte těsto do tvaru špalku dlouhého asi 60 cm. Jakmile je těsto na lokše smíchané, ihned s ním pracujte a nenechávejte ho odležet, jinak by se ještě více lepilo.
  5. Špalek nakrájejte na 15 dílů širokých asi 5 cm. Pokud máte velmi malou pánev, můžete je zmenšit.
  6. Začněte rozehřívat pánev na středním plameni. Proces je mnohem rychlejší, pokud máte dvě pánve.
  7. Rovnou plochu vydatně vysypte moukou. Kousek těsta vyklopte do mouky a pomocí válečku rozválejte do kruhu.
  8. Lokše jednu po druhé opatrně přendejte na suchou pánev (bez tuku). Když se na jedné straně začnou dělat bubliny, můžete ji obrátit.
  9. Pomocí nože na máslo nebo vidličky vypíchněte velké kapsy horkého vzduchu (i když to není nutné). Na každé straně to trvá asi 2-2,5 minuty.
  10. Po dokončení pečení položte lokše na talíř a potřete jednu nebo obě strany rozpuštěným sádlem (nebo jiným živočišným tukem, obzvlášť dobrý je kachní tuk) nebo, zejména pokud je budete podávat na sladko, rozpuštěným máslem. Podávejte teplé.

Recept na lokše – bramborové placky na sucho

Bramborové placky na sucho aneb lokše jsou skvělou a finančně nenáročnou večeří s nádechem starých tradic. Jak si doma připravíte bramborové placky na sucho?

Ingredience na bramborové placky na sucho

  • 400 g vařených brambor
  • 125 g hladké mouky
  • Lžička soli
  • Máslo nebo sádlo

Postup na přípravu bramborových placek na sucho – lokší

  1. Na sporáku nechte rozehřát vhodnou pánev. Pánev nevymazávejte olejem ani máslem.
  2. Vařené vychladlé brambory nastrouhejte najemno a promíchejte s moukou a solí.
  3. Přeneste na vál a vytvarujte užší váleček, který nakrájíte na tenké plátky.
  4. Jednotlivé placky opatrně opékejte na suché rozpálené pánvi 3-4 minuty, mezitím si v rendlíku rozpusťte máslo nebo sádlo na potření.
  5. Upečené bramborové placky na sucho přemístěte na talíř a jednu stranu potřete sádlem nebo máslem.
lokse-recept-3449269
Domácí lokše se vždy připravují jako bramborové placky na sucho.

Bramborové lokše recept

Bramborové lokše připravíte na suché, nevymazané pánvi. Jejich příprava je snadná, rychlá, a stačí vám doslova jen pár ingrediencí, které navíc najdete v každé domácnosti.

Ingredience na bramborové lokše

  • Hrnek rozmačkaných brambor
  • Hrnek hladké mouky

Jak připravit bramborové lokše

  1. Mouku a bramborovou kaši dejte na pracovní plochu. Rukama začněte suroviny spojovat, dokud nevznikne lepivé těsto.
  2. To rozválejte do tvaru klobásy a nakrájejte na 8 dílů. Každý kousek vytvarujte do kulatého tvaru.
  3. Než začnete těsto válet, ujistěte se, že je pracovní deska i těsto poprášené moukou. Rozválejte ho na tenké pláty.
  4. Smažte na suché pánvi na středním až vysokém ohni asi 2 minuty (1 minutu z každé strany) nebo dokud nejsou hotové. Nejlepší je bramborové lokše podávat ihned, dokud jsou ještě teplé.

Recept na bramborové placky z vařených brambor pečené v troubě

Výše uvedené recepty ukazovaly přípravu bramborových lokší na suché pánvi. Lokše si ale lze připravit i jinak, o čemž svědčí tento návod na bramborové placky z vařených brambor pečené v troubě.

Ingredience na bramborové placky z vařených brambor pečené v troubě

  • 450 g vařených brambor
  • 1 velké vejce
  • 120 g hladké mouky
  • Olej, máslo nebo sádlo
  • Sůl a pepř dle chuti

Jak připravit bramborové placky z vařených brambor pečené v troubě

  1. Vařené brambory rozmačkejte a přidejte sůl a pepř. Nechte vychladnout.
  2. Vychladlou směs smíchejte s moukou, vajíčkem a troškou oleje, a zpracujte v podlouhlý válec.
  3. Předehřejte troubu na 190 °C.
  4. Z válce odkrajujte tenké placky, které vyložíte na plech s pečicím papírem.
  5. Vložte plech do trouby a pečte zhruba 15 minut, lokše v troubě průběžně kontrolujte.

Recept na lokše s mákem

Lokše s mákem patří mezi nejoblíbenější variantu tohoto tradičního pokrmu. Jak si připravit doma lokše s mákem?

Ingredience na lokše s mákem

  • 200 g mletého máku bez přidaného cukru
  • 450 g vařených brambor
  • 150 g hladké mouky
  • Sůl podle chuti
  • Olej, máslo nebo sádlo

Postup na lokše s mákem

  1. Uvařené brambory nechte vychladnout a poté je smíchejte s moukou a solí. Vypracujte hladké, vláčné těsto.
  2. Z těsta postupně tvarujte placky a opékejte je na sucho na vhodné pánvi.
  3. Upečené lokše potřete sádlem nebo máslem a před podáváním posypejte mletým mákem.

Recept na lokše s povidly

Máte rádi lokše na sladko? Pak je tento recept na lokše s povidly určený právě vám.

Ingredience na lokše s povidly

  • 500 g vařených, oloupaných, vychladlých brambor
  • 1 balení povidel
  • 50 g cukru krystal
  • 150 g hladké mouky
  • Sádlo nebo máslo
  • Špetka soli

Postup na lokše s povidly

  1. Brambory nastrouhejte na jemno a smíchejte s cukrem, hladkou moukou a špetkou soli.
  2. Vypracujte hladké těsto, ze kterého budete následně tvarovat tenké kulaté placky.
  3. Na sporáku rozpalte vhodnou pánev. Pánev nijak nevymazávejte.
  4. Na rozpálené pánvi opékejte jednotlivé placky 3-4 minuty.
  5. Teplé placky přesmistěte na talíř a potřete povidly, můžete je srolovat a posypat moučkový cukrem.
lokse-recept-3320480
Lokše s povidly chutnají výborně

Bramborové lokše na slano

Preferujete spíše bramborové lokše na slano? S tímto návodem si je připravíte snadno a rychle.

Ingredience na bramborové lokše na slano

  • 240 g vařených rozmačkaných brambor
  • Hrnek hladké mouky
  • Sůl
  • Sádlo, máslo nebo olej

Postup na bramborové lokše na slano

  1. Vychladlé rozmačkané brambory zpracujte se solí a moukou na vláčné, hladké těsto.
  2. Těsto zpracujte do tvaru válce, ze kterého vykrájíte zhruba 8 stejně velkých placek.
  3. Rozpalte pánev na sucho.
  4. Na pánvi opatrně z obou stran opékejte bramborové lokše na slano. Každou z placek po upečení potřete na jedné straně sádlem nebo máslem.

Bramborové lokše k huse

Bramborové lokše k huse jsou snadné na přípravu, a představují nápaditou alternativu k tradičním knedlíkům. Jak si doma nejlépe připravit výborné bramborové lokše k huse?

Ingredience na bramborové lokše k huse

  • 1 kg brambor
  • 180-200 g hladké nebo polohrubé mouky
  • Máslo nebo sádlo
  • Lžička soli

Postup na bramborové lokše k huse

  1. Brambory oloupejte, uvařte do měkka a nechte vychladnout.
  2. Vychlazené brambory nastroujete na struhadle na jemno a zpracujte s moukou a solí, dokud nevznikne hladké, soudržné těsto.
  3. Z těsta vyválejte úzký válec, ze kterého budete následně vykrajovat tenké placky.
  4. Na plotně rozpalte na sucho litinovou nebo jinou vhodnou pánev.
  5. Na rozpálené pánvi opékejte placky z obou stran zhruba 2-3 minuty. Opečené placky potírejte máslem nebo sádlem.
  6. Bramborové lokše k huse chutnají nejlépe teplé a čerstvě upečené.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang