Lokše – recept na nejlepší bramborové placky

Hlavní jídla

Návrat k tradicím, zejména těm skoro zapomenutým, si žádá velké skutky. A těmi nejsou opulentní sváteční tabule, nýbrž klasika sama. Prosté jídlo chudších vesnických vrstev, jež dalo základ staročeské i novodobé kuchyni. Koneckonců, ty nejdražší vzpomínky nejsou tvořeny nákladnými chody. Nejvíc zahřeje vzpomínka na to, co vzniklo rukou babičky. Takové jsou lokše – nejlepší bramborové placky. Jak lokše připravit?

Málokdo si je vybaví pod správným názvem, ačkoli většina ví, co jsou to lokše. Mnozí zavzpomínají na bezstarostné dětství, kdy babičky a prababičky vytahovaly z popela horké, čerstvě upečené bramborové placky – lokše, pomazaly je máslem nebo sádlem a povidly, posypaly mákem a skořicovým cukrem. V dětských hrdlech mizela jedna placka za druhou, jak se po nich děti mohly utlouct.

Odkud pocházejí lokše

Jak dnes společnost čím dál hlasitěji volá po starých dobrých tradicích a touží se odklonit od moderních trendů, vrací se i recepty téměř zaniklé. Jedním z nich jsou staročeské lokše. Pocházejí ze slovenského kraje a skrze Moravu hluboko zakořenily i v českých domácnostech.

Lokše neodmyslitelně patří k českým tradicím a v mnohých lidech evokují vzácné vzpomínky na dětství.

Podobně jako lokše se v tuzemsku s oblibou připravovali a připravují také nejrůznější varinaty na zelné placky.

TIP: Vyzkoušet placky jiných kultur a národů není nikdy na škodu. Indická paratha sice není z brambor, avšak její příprava je stejně prostá, jako příprava lokšů. Indická kuchyně si s podobnými recepty dokáže bravurně poradit.

Život v podhorských vesničkách a v podzámčí si bez nich neuměl představit skoro ani den. Lidé často nemuseli řešit, co dnes uvařit k večeři. Lokše jsou totiž měkké, vláčné a hlavně velmi chutné. Svou neuvěřitelnou jednoduchostí jsou dokonalost sama. K jejich přípravě jsou totiž potřeba jen brambory, mouka a sůl. Tak prosté to je.

Domácí lokše – recept

Ovšem stejně jako každý recept má své zákonitosti a pravidla, i slovenské lokše je potřeba připravit se svědomím a pečlivostí sobě vlastní. Jak na to? Co za ingredience je potřeba?

  • 1 kg vařených brambor
  • 200 g hladké mouky
  • sůl

Brambory je potřeba nejprve uvařit, a to ideálně v páře, aby do sebe nenasákly příliš vody a nebylo nutné těsto na lokše zhušťovat větším množstvím mouky, než je nutné. Vaření ve slupce ponechá bramborám vláčnost a také se tímto způsobem mnohem lépe loupou. Na otázku, jak dlouho vařit brambory, odpoví čas zhruba 20 až 30 minut. Pro účely lokšů se uvařené brambory klidně ještě horké rozmačkají, případně prolisují.

Odhadnout správný podíl mouky nebývá jednoznačné. Obecně platí, že čím méně mouky, tím lépe pro výslednou měkoučkou bramborovou chuť lokšů, ovšem menší množství mouky bude mít za následek lepivější těsto a jeho obtížnější zpracování. Optimální poměr by měl být zhruba třetinová porce mouky vůči množství brambor.

Brambory se musejí uvařit ve slupce, což podpoří vláčnou a hutnou chuť lokšů.

Co se druhu mouky týče, ryzí staročeské recepty na lokše počítají s moukou hladkou, ovšem neuškodí ani polohrubá. Zvídaví kuchtíci rádi experimentují s moukou pohankovou či jáhlovou, čemuž nelze nic vyčítat. Stejně tak je tomu s vajíčkem. Zatímco jedni trvají na tom, že vejce do lokšů nepatří, druzí jej do těsta vmíchají a opačné názory neřeší.

Varianta bez vajíčka je vhodná pro vegany, neboť obsahuje jen brambory, mouku a sůl.

Lokše se pečou na sucho. Nesmaží se na oleji, ani na másle, jednoduše se položí na vyhřátou pánev a opékají. Zde je podstatné zmínit důležitost správné pánve. Obyčejná nerezová pánev se silným dnem je tím jediným vhodným nádobím k přípravě domácích lokšů. Moderní litinové nepřilnavé pánve odvedou spíše medvědí službu.

Z těsta je třeba vytvořit kuličky, které se vejdou do dlaně a vyválet z nich placky silné zhruba půl centimetru. Aby se těsto nelepilo na váleček, lze je podsypat moukou, nebo mezi těsto a váleček použit plastový sáček. Uválené placky se opékají přibližně jednu minutu po každé straně.

Využití bramborových place lokše v české kuchyni je bezbřehé. Podobají se tortillám a lze je jíst nasladko i naslano.

Upečené placky se potřou rozpuštěným sádlem nebo máslem a pomažou a posypou ingrediencemi dle vlastní volby. Mohou být připravené na slano či na sladko, podobně jako běžné palačinky. Lokše si výborně rozumějí s povidly nebo marmeládou. Lokše s mákem jsou nejoblíbenější. Lokše se zelím nebo játry potěší milovníky slané stravy.

Zajímavým nápadem je použít lokše k huse nebo pečené kachně jako přílohu. Placky srazí mastnotu a poslouží stejně dobře jako klasický knedlík. Lze je srolovat do ruličky nebo přeložit na čtvrtky.

Chutné a oblíbené jsou také recepty obsahující tortillu a quesadillu. Tady inspirace na vyzkoušené recepty na tortillu a quesadillu.

Recept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang