Brambory jsou levné, hojné a snadno skladovatelné, což z nich činí základní surovinu pro vynalézavé bramborové recepty jako jsou bramborové placky neboli kramfleky.

V tomto článku naleznete varianty receptů na bramboráky, včetně klasické přípravy a nejrůznějších úprav.

Brambory

Brambory obsahují vitaminy a minerály, včetně vitaminu C a draslíku. V závislosti na způsobu přípravy mohou být zdraví prospěšné. Brambory jsou podzemní hlízy, které vyrůstají na kořenech rostliny brambor Solanum tuberosum. Tato rostlina je z čeledi lilkovitých a je příbuzná rajčatům a tabáku.

Obvykle se jedí vařené, pečené nebo smažené a často se podávají jako příloha nebo svačina. Mezi běžné potraviny a potravinářské výrobky na bázi brambor patří hranolky (také batátové hranolky), bramborové chipsy, vídeňský bramborový salát a bramborová mouka.

Nutriční hodnoty brambor

Vařené brambory se slupkou jsou dobrým zdrojem mnoha vitaminů a minerálů, například draslíku a vitaminu C.

Kromě toho, že mají brambory v čerstvém stavu vysoký obsah vody, jsou tvořeny především sacharidy a obsahují střední množství bílkovin a vlákniny – ale téměř žádný tuk.

Hlavní složkou brambor jsou zmíněné sacharidy. Chlazení brambor po uvaření může zvýšit množství rezistentního škrobu, který může zlepšit zdraví střev. Brambory obsahují také malé množství kvalitních bílkovin.

Brambory jsou poměrně syté. Z tohoto důvodu mohou být užitečné jako součást plánu na regulaci hmotnosti.

Brambory mohou obsahovat řadu nezdravých látek – zejména když jsou smažené. Omezte konzumaci hranolků a chipsů a při přípravě brambor odstraňte bramborové klíčky.

Tradiční bramboráky – recept

Tyto tradiční bramborové placky jsou skvělým pohodlným jídlem. Podávejte je se zakysanou smetanou jako lehkou večeři nebo s pečeným kuřetem jako vydatné zimní jídlo.

Ingredience na tradiční bramboráky

  • 4 velké brambory
  • 1 žlutá cibule
  • 1 rozšlehané vejce
  • 1 lžička soli
  • mletý černý pepř podle chuti
  • 2 lžíce hladké mouky nebo více podle potřeby
  • 1 šálek rostlinného oleje na smažení nebo podle potřeby
Bramboráky podávejte se zakysanou smetanou.

Postup na tradiční bramboráky

  1. Brambory a cibuli nastrouhejte najemno do velké mísy. Přebytečnou tekutinu slijte.
  2. Vmíchejte vejce, sůl a pepř. Přidejte tolik mouky, aby směs byla hustá, dohromady asi 2 až 4 lžíce.
  3. Předehřejte troubu na nízkou teplotu, asi 95 °C.
  4. Na dně těžké pánve rozehřejte 0,5 cm oleje na středně vysoké teplotě.
  5. Do horkého oleje vhoďte dva nebo tři kopečky těsta o tloušťce 1/4 šálku a hřbetem stěrky je zploštěte tak, aby vznikly placky o tloušťce 1 cm.
  6. Smažte je jednou otočením, dokud nezískají zlatavou barvu.
  7. Bramboráky přendejte na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby se osušily. Až do podávání je uchovávejte v teple v troubě.
  8. Postup opakujte, dokud nespotřebujete všechnu bramborovou směs.

Křupavé kramfleky – recept

Přinášíme recept na bramboráky, jejichž příprava nezabere mnoho času a je tak akorát pro dvě osoby. Víkendy se pro nás stávají časem odpočinku a radosti ze života a tyto bramboráky patří k našim oblíbeným pochoutkám.

Ingredience na křupavé kramfleky

  • 2 středně velké oloupané brambory
  • 1 velké vejce
  • 1/3 šálku nakrájené cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1/4 lžičky česnekového prášku
  • řepkový olej
Křupavé bramboráky jsou skvělou pochoutkou nejen na víkend.

Postup na křupavé kramfleky

  1. Brambory nastrouhejte najemno; slijte veškerou tekutinu. Brambory vložte do velké mísy.
  2. Přidejte vejce, cibuli, mouku, sůl, pepř a česnekový prášek; dobře promíchejte.
  3. Ve velké pánvi rozehřejte 0,5 cm oleje na středním plameni.
  4. Těsto nakapejte po 1/4 hrnku a lehce ho stlačte, aby se zploštilo. Smažte z obou stran dozlatova. Ihned podávejte.

Recept na bramboráky se slaninou

Připravte křupavé bramborové placky se slaninou a tymiánem během hodiny.

Ingredience na bramboráky se slaninou

  • 4 plátky slaniny
  • 4 oloupané a nastrouhané brambory Idaho
  • ¼ šálku hladké mouky
  • 2 vejce
  • 4 stroužky česneku, mleté
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
  • sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • rostlinný olej na smažení nebo podle potřeby

Postup na bramboráky se slaninou

  1. Slaninu opékejte na pánvi na středním plameni, dokud nebude křupavá, 3 až 5 minut. Přendejte ji na talíř vyložený papírovou utěrkou, nechte vychladnout a rozdrobte. Slaninový výpek z pánve si ponechte.
  2. Ve velké míse smíchejte rozdrobenou slaninu, brambory, mouku, vejce, česnek, tymián, sůl a černý pepř.
  3. Do pánve se slaninovými kapénkami nalijte rostlinný olej do hloubky asi 0,5 cm a postavte ji na střední teplotu a zahřívejte, dokud se olej a slaninové kapénky nezačnou lesknout.
  4. Bramborovou směs opatrně vhazujte po vrchovatých lžících do horkého oleje a brambory zploštěte do malých placiček o průměru asi 7 cm. Smažte, dokud nezhnědnou, asi 3 minuty z každé strany.

Kramfleky se zelím – recept

Tento pokrm se rozšířil od chvíle, kdy se v Evropě začaly pěstovat brambory, a od té doby se pevně zařadil mezi tradiční česká jídla, která se připravují téměř v každé domácnosti. Jeho příprava je jednoduchá, k přípravě stačí brambory, česnek, majoránka, vejce a mouka.

Ingredience na kramfleky se zelím

  • 500 g oloupaných brambor
  • 4 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • trochu mléka
  • 100 g hladké mouky
  • majoránka, sůl, pepř
  • 1 šálek oleje na vaření
Zelí podávejte k osmaženým kramflekům.

Postup na kramfleky se zelím

  1. Nastrouhejte brambory a dejte je do mísy.
  2. Vmíchejte 2 vejce (rozšlehaná s mlékem), 4 stroužky česneku rozetřeného se sušenou majoránkou, sůl, pepř.
  3. Přidejte 4 lžíce mouky, promícháme
  4. Na pánvi rozehřejte olej a směs nabereme na pánev.
  5. Smažte, dokud nejsou placky z obou stran zlatohnědé.
  6. Před podáváním bramboráky zbavte přebytečného tuku pomocí papírové utěrky.

Bramboráky z bramborové kaše – recept

Tyto kramfleky se připravují ze zbytků bramborové kaše a jen z několika základních surovin. Tento lahodný a levný pokrm usmažíte během chvilky.

Ingredience na bramboráky z bramborové kaše

  • 2 šálky studené bramborové kaše
  • 2 lehce rozšlehaná vejce
  • 1 lžíce hladké mouky
  • ⅛ lžička česnekového prášku
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce nasekané čerstvé pažitky

Postup na bramboráky z bramborové kaše

  1. Brambory, vejce, mouku a česnekový prášek dejte do mísy a dobře promíchejte.
  2. Na pánvi rozehřejte olej na středním plameni. Přeneste bramborovou směs na pánev a stěrkou ji rovnoměrně zploštěte. Přikryjte a vařte, dokud není dno křupavé, asi 10 minut.
  3. Překlopte na servírovací talíř a ozdobte čerstvou pažitkou.

Plněné bramboráky – recept

My Češi milujeme smažené bramborové placky s bohatou chutí česneku a sušené majoránky. Co kromě tradičního bramboráku vyzkoušet kombinaci kramfleku s uzeným masem a kysaným zelím?

Ingredience na plněné bramboráky

Náplň

  • 3 plátky plně tepelně upraveného uzeného masa, každý o hmotnosti asi 140 g – např. uzená šunka nebo vepřové kotlety
  • 200 g kysaného zelí

Bramboráky

  • 700 g syrových brambor Yukon gold nebo Russets
  • ⅓ šálku plnotučného mléka (80 ml), horkého
  • 2 vejce
  • 5 stroužků česneku
  • ½ lžíce sušené majoránky
  • 6 lžic hladké mouky
  • 1 ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky mletého černého pepře
  • 3 lžičky sádla nebo slunečnicového/řepkového oleje na smažení bramboráků
Netradiční plněné bramboráky překvapí skvělou chutí.

Postup na plněné bramboráky

  1. Nejprve připravte těsto na bramboráky. Oloupejte brambory a nakrájejte je nadrobno. Vymačkejte z nich přebytečnou vodu. Nakrájené brambory dejte do velké mísy a zalijte je horkým mlékem.
  2. Přidejte oloupaný a prolisovaný česnek, vejce, sůl, sušenou majoránku, mletý pepř a mouku. Míchejte, dokud se nespojí a nevznikne polotekuté těsto.
  3. V nepřilnavé pánvi o průměru asi 25 cm rozehřejte na středním plameni lžíci sádla nebo tuku. Naběračkou naberte bramborové těsto, nalijte ho na pánev a rozetřete v tenké vrstvě. Smažte každou stranu dozlatova, smažení každé strany placky trvá asi 2 minuty.
  4. Usmažené bramborové placky přendejte na talíř vyložený papírovými utěrkami, aby z nich odkapal přebytečný tuk. Bramboráky uchovávejte v teple.
  5. Plátky uzeného masa ohřejte. Na pánvi rozehřejte půl lžíce sádla nebo tuku a maso krátce opečte z obou stran. Snižte teplotu na třetinu, přidejte čtyři lžíce vody a nechte maso dalších pět minut prohřívat.
  6. V polovině pečení maso obraťte. Maso dejte stranou a udržujte ho teplé jako bramboráky. Po ohřátí masa nevylévejte tekutinu, která v pánvi zůstala!
  7. Kysané zelí slijte a v případě potřeby ho nakrájejte na kratší proužky. Vložte ho do stejné pánve, ve které jste předtím ohřívali maso. Kysané zelí zahřívejte na středně silném ohni 3 až 5 minut. Občas promíchejte. Kysané zelí dochuťte podle chuti. Pokud je příliš kyselé, přidejte lžičku cukru.
  8. Je čas připravit finální pokrm! Na talíř položte bramborák. Na pravou polovinu položte ohřáté uzené maso a navrch dejte kysané zelí. Nakonec bramborák přeložte, aby maso a kysané zelí trochu vykouklo.

TIP: Bramboráky podávejte teplou jako vydatný oběd nebo večeři. Chcete-li jídlo odlehčit, dejte k plněnému kramfleku čerstvou zeleninu nebo domácí zeleninový salát.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang