bramborove-placky-5

Bramboráky jsou mělce smažené placky z nastrouhaných nebo mletých brambor, macesové mouky nebo mouky a pojiva, jako je vejce nebo jablečná šťáva, často ochucené strouhaným česnekem nebo cibulí a kořením.

Mohou být posypány různými kořeními, od slaných (např. zakysanou smetanou nebo tvarohem) až po sladké (např. jablečnou omáčkou nebo cukrem), nebo se mohou podávat jen tak. Někdy se připravují z bramborové kaše, z níž se vytvoří placky. V tomto článku se dočtete, jak udělat bramboráky – ať už klasické, nebo bramboráky s uzeninou, jaký recept je na bramboráky nejlepší, ale také o samotných bramborách a jejich zdravotních výhodách.

Bramborové placky

Bramborové placky vznikly ve východoevropských zemích, v Německu, Rakousku, Rusku a Polsku, jako rolnické jídlo. Brambory byly levné, hojné a snadno skladovatelné, což z nich činilo základní surovinu a vyžadovalo vynalézavé bramborové recepty.

Brambory

Brambory obsahují antioxidanty a prospěšné vitaminy a minerály, včetně vitaminu C, B6 a draslíku. Mohou také prospět vašemu zažívacímu ústrojí. Brambory jsou všestrannou kořenovou zeleninou a základní potravinou v mnoha domácnostech.

Mezi zdravotní benefity brambor patří:

  • Brambory jsou plné vitamínů a minerálů, i když odrůda a způsob přípravy mohou ovlivnit jejich nutriční hodnoty.
  • Brambory jsou dobrým zdrojem antioxidantů, které mohou snižovat riziko chronických onemocnění, jako je například srdeční onemocnění, cukrovka a některé druhy rakoviny.
  • Brambory obsahují rezistentní škrob, který může pomáhat snižovat inzulinovou rezistenci. To zase může pomoci zlepšit kontrolu hladiny cukru v krvi.
  • Rezistentní škrob v bramborách je zdrojem výživy pro prospěšné střevní bakterie. Ty ho přeměňují na mastnou kyselinu s krátkým řetězcem butyrát, která je spojována se snížením hladiny cukru v krvi a zánětů v tlustém střevě, lepší obranyschopností tlustého střeva a nižším rizikem vzniku zánětlivých onemocnění a rakoviny tlustého střeva a konečníku.
  • Brambory jsou přirozeně bezlepkové, což z nich činí vynikající potravinu pro lidi s celiakií nebo s neceliakální citlivostí na lepek.
  • Studie prokázaly, že brambory patří mezi nejsytější potraviny. Mohou zvyšovat hladinu hormonů sytosti, jako je cholecystokinin.
  • Brambory jsou chutné, jsou všestranné a snadno je zařadíte do svého jídelníčku. Zkuste je vařit, péct nebo vařit v páře a konzumujte je s neporušenou slupkou.
Brambory mají plno zdravotních benefitů, obsahují vitamíny a minerály.

Křupavé bramboráky – recept

Přinášíme recept na rychlý oběd z brambor, jehož příprava nezabere mnoho času a je tak akorát pro dvě osoby. Víkendy se pro nás stávají časem odpočinku a radosti ze života a tyto bramboráky patří k oblíbeným pochoutkám.

Ingredience na křupavé bramboráky

  • 2 středně velké oloupané brambory
  • 1 velké vejce
  • 1/3 šálku nakrájené cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1/4 lžičky česnekového prášku
  • řepkový olej

Postup na křupavé bramboráky

  1. Brambory nastrouhejte najemno; slijte veškerou tekutinu. Brambory vložte do velké mísy. Přidejte vejce, cibuli, mouku, sůl, pepř a česnekový prášek; dobře promíchejte.
  2. Ve velké pánvi rozehřejte 0,2 cm oleje na středním plameni. Těsto nakapejte po 1/4 hrnku a lehce ho stlačte, aby se zploštilo. Smažte z obou stran dozlatova. Ihned podávejte.
Bramboráky můžete posypat pažitkou.

Recept na bramboráky v troubě

Tyto tradiční bramborové placky ze syrových brambor jsou skvělým pohodlným jídlem. Podávejte je s jablečnou omáčkou a zakysanou smetanou jako lehkou večeři nebo s pečeným kuřetem jako vydatné zimní jídlo.

Ingredience na bramboráky v troubě

  • 4 velké brambory
  • 1 žlutá cibule
  • 1 rozšlehané vejce
  • 1 lžička soli
  • mletý černý pepř podle chuti
  • 2 lžíce hladké mouky nebo více podle potřeby
  • 1 šálek rostlinného oleje na smažení nebo podle potřeby

Postup na bramboráky v troubě

  1. Brambory a cibuli nastrouhejte najemno do velké mísy. Přebytečnou tekutinu slijte.
  2. Vmíchejte vejce, sůl a pepř. Přidejte tolik mouky, aby směs byla hustá, dohromady asi 2 až 4 lžíce.
  3. Předehřejte troubu na nízkou teplotu, asi 200 °C.
  4. Na dně těžké pánve rozehřejte 1 cm oleje na středně vysoké teplotě. Do horkého oleje vhoďte dva nebo tři kopečky těsta o tloušťce 1/4 šálku a hřbetem stěrky je zploštěte tak, aby vznikly placky o tloušťce 1 cm. Smažte je jednou otočením, dokud nezískají zlatavou barvu.
  5. Palačinky přendejte na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby se osušily. Až do podávání je uchovávejte v teple v troubě. Postup opakujte, dokud nespotřebujete všechnu bramborovou směs.
Bramboráky z trouby podávejte se slanou nebo sladkou omáčkou.

Nejlepší bramboráky – recept

Tyto klasické bramborové placky jsou tak jednoduché, ale neuvěřitelně chutné, že si je nesmíte nechat ujít! Postupujte podle jednoduchého návodu a připravte si tuto snadnou pochoutku ještě dnes! Recept je pro 4 porce.

Ingredience na nejlepší bramboráky

  • 4 velké brambory russet
  • 1 střední cibule
  • 2 vejce
  • ¼ šálku hladké mouky
  • ½ lžičky mořské soli nebo podle chuti
  • ¼ lžičky pepře nebo podle chuti
  • 2 lžíce rostlinného oleje na smažení

Postup na nejlepší bramboráky

  1. Pokud používáte kuchyňský robot: oloupejte brambory a cibuli a nakrájejte je na kostičky. Vložte zeleninu do kuchyňského robotu a zpracovávejte ji asi 2 minuty, dokud brambory nebudou vypadat jako nastrouhané a nezůstanou v nich žádné hrudky. Pokud používáte struhadlo: oloupejte brambory a cibuli a nastrouhejte je.
  2. Bramborovou směs vložte do jemného cedníku nebo kuchyňské utěrky a pokuste se téměř všechnu tekutinu vymačkat do mísy na míchání.
  3. Tekutinu zlikvidujte. Po vylití tekutiny si na dně mísy všimnete bílého prášku. Jedná se o bramborový škrob, který dodá plackám strukturu, takže byste si ho měli ponechat.
  4. Vraťte bramborovou směs do mísy a přidejte vejce, mouku s trochou soli a pepře a vše dobře promíchejte.
  5. Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte na středním plameni rostlinný olej. Přidejte lžíci bramborové směsi a mírně ji rozetřete. Smažte asi 2-3 minuty z každé strany, dokud nejsou placky křupavé a hnědé.
  6. Placky položte na papírovou utěrku, aby se do nich vsákl přebytečný olej, a vychutnejte si je!
Před podáváním bramboráky položte na papírovou utěrku, aby se vysušil olej.

Bramboráky bez vajec – recept

Tento veganský recept na bramboráky je velmi rychlý a snadný na přípravu. Většina ingrediencí je ze spíže, kterou máte pravděpodobně právě teď po ruce! Recept je na 4 porce.

Ingredience na bramboráky bez vajec

  • 2 šálky balených, nastrouhaných a osušených brambor (polovina 700 g sáčku Baby Boomers od společnosti The Little Potato Company)
  • 1/3 šálku nebělené hladké mouky
  • 3 lžíce nakrájené zelené cibule
  • 3 lžíce neslazeného nemléčného mléka
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 a 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • černý pepř, podle chuti
  • rostlinný olej na smažení (dobře se hodí řepkový, olivový nebo kokosový)
  • volitelně: 2 lžíce čerstvého nasekaného kopru
  • volitelně: 1/4 šálku veganského strouhaného sýra

Postup na bramboráky bez vajec

  1. Nastrouhejte brambory a vymačkejte z nich co nejvíce vlhkosti pomocí papírové utěrky.
  2. Smíchejte 2 hrnky nastrouhaných brambor, mouku, zelenou cibulku, mandlové mléko, kukuřičný škrob, sůl, prášek do pečiva a černý pepř (volitelně: přidejte kopr a veganský sýr.) Dobře promíchejte, aby se v mouce vytvořil lepek (který pomáhá při vázání).
  3. Na pánvi rozehřejte velké množství rostlinného oleje na střední teplotu.
  4. Na pánev dejte lžíci 1/4 až 1/3 šálku bramborové směsi. Pomocí špachtle nebo lívanečníku placičku zploštěte na tloušťku asi 0,5 cm.
  5. Smažte dozlatova, obraťte a osmažte i druhou stranu. V případě potřeby odsaďte přebytečný olej na papírovou utěrku.
  6. Podávejte s oblíbenou přílohou (např. nakrájenou zelenou cibulí, tzatziky a černým pepřem).
Do těsta na bramboráky se brambory musí nastrouhat.

Bramborové placky z vařených brambor – recept

Tyto bramborové placky se připravují ze zbytků bramborové kaše a jen z několika základních surovin. Recept je pro 3 porce.

Ingredience na bramborové placky z vařených brambor

  • 2 šálky studené bramborové kaše
  • 2 lehce rozšlehaná vejce
  • 1 lžíce hladké mouky
  • ⅛ lžička česnekového prášku
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce nasekané čerstvé pažitky

Postup na bramborové placky z vařených brambor

  1. Brambory, vejce, mouku a česnekový prášek dejte do mísy a dobře promíchejte.
  2. Na pánvi rozehřejte olej na středním plameni. Přeneste bramborovou směs na pánev a stěrkou ji rovnoměrně zploštěte. Přikryjte a vařte, dokud není dno křupavé, asi 10 minut.
  3. Překlopte na servírovací talíř a ozdobte čerstvou pažitkou.
Lahodné a levné bramboráky usmažíte během chvilky.

Cmunda po kaplicku – nejlepší bramborák se zelím

V tomto receptu vám představíme jihočeské jídlo s názvem „Cmunda po kaplicku“. Jde o přeložené bramboráky s masovou směsí a zelím provoněné česnekem. Recept je pro 3 porce.

Ingredience na cmundu po kaplicku

  • 3 plátky plně tepelně upraveného uzeného masa, každý o hmotnosti asi 140 g – např. uzená šunka nebo vepřové kotlety
  • 200 g kysaného zelí českého, německého nebo polského typu
  • 700 g brambor
  • ⅓ šálku plnotučného mléka (80 ml), horkého
  • 2 vejce
  • 5 stroužků česneku
  • ½ lžíce sušené majoránky
  • 6 lžic hladké mouky
  • 1 a ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky mletého černého pepře
  • 3 lžičky sádla nebo slunečnicového/řepkového oleje na smažení placek

Postup na nejlepší bramborák se zelím

  1. Nejprve připravte těsto na bramboráky. Oloupejte brambory a nakrájejte je nadrobno. Vymačkejte z nich přebytečnou vodu. Nakrájené brambory dejte do velké mísy a zalijte je horkým mlékem.
  2. Přidejte oloupaný a prolisovaný česnek, vejce, sůl, sušenou majoránku, mletý pepř a mouku. Míchejte, dokud se nespojí a nevznikne polotekuté těsto.
  3. V nepřilnavé pánvi o průměru asi 25 cm rozehřejte na středním plameni lžíci sádla nebo tuku. Naberte naběračkou bramborové těsto, nalijte ho na pánev a rozetřete v tenké vrstvě. Smažte každou stranu dozlatova; smažení každé strany placky trvá asi dvě minuty.
  4. Usmažené bramborové placky přendejte na talíř vyložený papírovými utěrkami, aby z nich odkapal přebytečný tuk. Placky uchovávejte v teple.
  5. Plátky uzeného masa ohřejte. Na pánvi rozehřejte půl lžíce sádla nebo tuku a maso krátce opečte z obou stran. Snižte teplotu na třetinu, přidejte čtyři lžíce vody a nechte maso dalších pět minut prohřívat.
  6. V polovině pečení maso obraťte. Maso dejte stranou a udržujte ho teplé jako bramboráky. Po ohřátí masa nevylévejte tekutinu, která v pánvi zůstala!
  7. Kysané zelí slijte a v případě potřeby ho nakrájejte na kratší proužky. Vložte ho do stejné pánve, ve které jste předtím ohřívali maso. Kysané zelí zahřívejte na středně silném ohni tři až pět minut.
  8. Občas promíchejte. Kysané zelí dochuťte podle chuti. Pokud je příliš kyselé, přidejte lžičku cukru.
  9. Je čas připravit finální pokrm! Na talíř položte bramborák. Na pravou polovinu položíme ohřáté uzené maso a navrch dáme kysané zelí.
  10. Nakonec bramborák přeložte, aby maso a kysané zelí trochu vykouklo.
Cmunda po kaplicku jsou bramboráky plněné uzeným a kysaným zelím.

Kaplickou cmundu podávejte teplou jako vydatný oběd nebo večeři. Chcete-li jídlo odlehčit, dejte k plněnému bramboráku čerstvou zeleninu nebo domácí zeleninový salát.

Teplý bramborák má křupavé okraje. Po vychladnutí placka změkne, ale je stále dobrá, pokud ji sníte jen tak samotnou.

TIP: Vyzkoušejte recepty na zelné placky z kysaného zelí a cuketové bramboráky.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang