Ingredience

  • 1 palička česneku
  • 6 středně velkých brambor
  • 2 lžíce másla
  • 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
  • 1 l vývaru (nebo vody a Masoxová kostka)
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 lžičky mletého nebo drceného kmínu
  • pepř, sůl
  • petrželka nebo pažitka na posypání

Postup

Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, které vložíme do kastrolu s rozehřátým máslem. Když se česnek začne barvit (nesmí zhořknout), přisypeme mouku, promícháme, osmahneme a zalijeme studeným vývarem nebo vodou (v tom případě přihodíme kostku Masoxu). Uvedeme k varu a přidáme na malé kostičky nakrájené brambory a kmín.

Vaříme do změknutí brambor (asi 10 minut) a poté sundáme z plotýnky, rozmixujeme ponorným mixérem do hladka a vmícháme smetanu. Dochutíme solí, pepřem a podáváme s osmaženými kostičkami světlého toustového chleba. Sypeme čerstvou petrželkou nebo pažitkou.

A příště lze zkusit trochu lehčí variantu česnečky, pomůže tento recept na rychlou česnečku.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang