Německá kuchyně je známá svou hojností chutí a tradicí, a jedním z oblíbených pokrmů, kterými se můžeme inspirovat, jsou německé bramborové placky. Tyto placky jsou nejen chutné, ale také jednoduché k přípravě. Pokud hledáte recepty na lahodné bramborové pokrmy, neváhejte se pustit do vaření a vyzkoušet naše nápady na přípravu těchto výtečných placek.

Bramborové placky jsou tradičním pokrmem, který najdeme v mnoha kuchyních po celém světě. Německá verze těchto placek se však vyznačuje svou výraznou chutí a jedinečným způsobem přípravy.

Kombinace brambor, cibule, a koření dává těmto plackám nezaměnitelnou chuť a texturu, které si zamilujete. A co je nejlepší – můžete je podávat jako hlavní chod, přílohu nebo dokonce jako rychlý a lahodný občerstvující snack.

Recepty na německé bramborové placky mohou mít podobně jako recepty na staročeské bramborové placky nebo lokše různé variace, ať už jde o použití různých druhů brambor, přidání slaniny nebo změnu koření podle vlastních preferencí.

V tomto článku vám představíme několik receptů na německé bramborové placky, který je oblíbený po celém Německu a bude skvělým zpestřením vaší kuchyně. Připravte se na jednoduchou, ale přitom lahodnou kulinářskou dobrodružství a objevte, proč jsou německé bramborové placky takovým hitem.

TIP: Milovníci brambor mohou vyzkoušet také zapečené brambory s masem nebo pravé francouzské brambory.

Bramboraky
Bramboráky můžete posypat čerstvou petrželkou.

Kartoffelpuffer – německé bramborové placky – recept

Tyto německé bramboráky jsou příjemnou změnou oproti běžným palačinkám. Podávají se s klobásou Bratwurst a jsou skvělým jídlem k večeři. Můžete je potřít brusinkovou omáčkou a polít javorovým sirupem.

Ingredience na německé bramborové placky

  • 2 velká vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • ¼ lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky pepře
  • 6 středně velkých brambor, oloupaných a rozdrcených
  • ½ šálku jemně nakrájené cibule
  • ¼ šálku rostlinného oleje

Postup na německé bramborové placky

  1. Ve velké míse rozšlehejte vejce, mouku, prášek do pečiva, sůl a pepř; vmíchejte brambory a cibuli.
  2. Na velké pánvi rozehřejte na středním plameni olej.
  3. Do horkého oleje vhazujte po vrchovatých lžících bramborovou směs.
  4. Stlačte, aby se zploštily.
  5. Smažte, dokud brambory nezhnědnou a nezkřehnou, asi 3 minuty z každé strany.
  6. Přendejte na talíř vyložený papírovou utěrkou a nechte okapat.
  7. Postup opakujte se zbývající bramborovou směsí.

Bramboráčky recept – bramborové placky recept

Německé bramboráky, známé také jako Kartoffelpuffer, jsou oblíbeným pokrmem německé kuchyně, který spojuje jednoduchost a výbornou chuť. Tyto placky z brambor jsou ideální jako příloha nebo jako samostatné jídlo, které zaujme každého gurmána. Zde je recept, jak připravit tyto lahodné německé bramboráky doma.

Ingredience na bramboráčky

  • 4 středně velké brambory
  • 1 středně velká cibule
  • 1 velké vajíčko
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • čerstvě mletý pepř podle chuti
  • 1/4 šálku rostlinného oleje pro smažení
  • kyselá smetana nebo jablečný kompot (na podávání, dle preference)

Postup na bramboráčky

  1. Nejprve oloupejte brambory a cibuli. Poté brambory nastrouhejte na jemném struhadle a cibuli nastrouhejte na hrubém struhadle.
  2. Vytlačte nadbytečnou šťávu z nastrouhaných brambor. Můžete to udělat tak, že brambory vložíte do čisté utěrky nebo gázy a vymačkáte šťávu. Vymačkávání brambor je důležité, aby se placky nepříliš nepřilepily k pánvi.
  3. V míse smíchejte nastrouhané brambory, nastrouhanou cibuli, vajíčko, hladkou mouku, sůl a pepř. Dobře promíchejte, dokud nedostanete konzistenci, která se drží pohromadě.
  4. Na pánvi si rozehřejte rostlinný olej na středním ohni.
  5. Lžící naberte směs z bramborového těsta a připravte placky. Placky můžete tvarovat do malých nebo větších kruhů, podle vašich preferencí. Pokud máte radi tenčí placky, stlačte je lžící. Dejte pozor, aby byly placky rovnoměrně tlusté, aby se dobře usmažily.
  6. Smažte bramboráky na pánvi, dokud nejsou zlatavé a křupavé na obou stranách, což by mělo trvat asi 3-4 minuty na každé straně. Případně můžete přidat více oleje, pokud je to potřeba.
  7. Hotové bramboráky vyjměte z pánve a položte na papírový ubrus, aby se zbavily nadbytečného oleje.
  8. Podávejte německé bramboráky teplé s kyselou smetanou nebo jablečným kompotem na straně. Můžete je také posypat nasekanou čerstvou petrželkou pro extra chuť.
Bramboraky
Do bramboráků můžete přidat majoránku nebo oregano.

Placky z vařených brambor – bramboráky z vařených brambor – recept

Placky z vařených brambor jsou podobně jako třeba cuketové bramboráky skvělým způsobem, jak využít vařené brambory ze včerejška a vytvořit lahodné jídlo, které zaujme vaše chuťové buňky.

Tato jednoduchá a hospodárná receptura vám umožní připravit chutné bramborové placky, které se stanou oblíbeným pokrmem celé rodiny. Přečtěte si následující seznam ingrediencí a postup a pusťte se do vaření.

Ingredience na bramboráky z vařených brambor

  • 2 šálky vařených brambor (oloupaných a rozmačkaných)
  • 1 středně velká cibule (nasekaná na drobno)
  • 1 vajíčko
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • čerstvě mletý pepř podle chuti
  • rostlinný olej pro smažení

Postup na bramboráky z vařených brambor

  1. V malé misce smíchejte vařené a oloupané brambory, nasekanou cibuli, vajíčko, hladkou mouku, sůl a čerstvě mletý pepř. Tato směs vytvoří základ pro vaše bramborové placky.
  2. Dobře promíchejte všechny ingredience, dokud se vytvoří kompaktní těsto.
  3. Na pánvi si rozehřejte rostlinný olej na středním ohni. Olej by měl být dostatečně horký, aby placky správně usmažil, ale ne příliš horký, aby se nezačaly připalovat.
  4. Lžící naberte směs z bramborového těsta a položte ji na rozpálenou pánev. Lžící můžete těsto lehce stlačit, abyste vytvořili placku.
  5. Smažte bramborové placky na obou stranách, dokud nejsou zlatavé a křupavé. To by mělo trvat přibližně 3-4 minuty na každé straně.
  6. Hotové placky vyjměte z pánve a položte na papírový ubrus, aby se zbavily nadbytečného oleje.
  7. Pokračujte ve smažení zbylých placků, dokud nevyčerpáte celé těsto.
  8. Hotové bramborové placky můžete podávat teplé, ideálně s kyselou smetanou nebo jablkovým kompotem.

Bramborové placičky – bramborové placky s jablky – recept

Bramborové placky s jablky jsou chutným spojením sladkosti a slanosti, které vás okouzlí svou jedinečnou kombinací. Tato receptura vám umožní připravit placky, které mají krásně křupavou vnější vrstvu a lahodně měkký střed s jablečným twistem. Přečtěte si následující seznam ingrediencí a postup přípravy a pusťte se do vaření.

Ingredience na bramborové placky s jablky

  • 2 středně velké brambory (oloupané a nastrouhané)
  • 2 středně velká jabka (oloupaná, vyjádřená a nastrouhaná)
  • 1/2 cibule (nasekaná na drobno)
  • 1 vajíčko
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • čerstvě mletý pepř podle chuti
  • rostlinný olej pro smažení

Postup na bramborové placky s jablky

  1. V malé misce smíchejte nastrouhané brambory, nastrouhaná jabka, nasekanou cibuli, vajíčko, hladkou mouku, sůl, skořici a čerstvě mletý pepř. Tato směs vytvoří základ pro vaše bramborové placky s jablky.
  2. Dobře promíchejte všechny ingredience, dokud se vytvoří kompaktní těsto. Případně můžete přidat trochu další mouky, pokud je směs příliš vlhká.
  3. Na pánvi si rozehřejte rostlinný olej na středním ohni. Olej by měl být dostatečně horký, aby placky správně usmažil, ale ne příliš horký, aby se nezačaly připalovat.
  4. Lžící naberte směs z bramborového těsta a položte ji na rozpálenou pánev. Lžící můžete těsto lehce stlačit, abyste vytvořili placku. Pokud chcete větší placky, můžete použít více těsta.
  5. Smažte bramborové placky s jablky na obou stranách, dokud nejsou zlatavé a křupavé. To by mělo trvat přibližně 3-4 minuty na každé straně.
  6. Hotové placky vyjměte z pánve a položte na papírový ubrus, aby se zbavily nadbytečného oleje.
  7. Pokračujte ve smažení zbylých placků, dokud nevyčerpáte celé těsto.
  8. Hotové bramborové placky s jablky můžete podávat teplé. Jsou výborné samotné nebo s medem, javorovým sirupem či tvarohem jako příloha.

Nejlepší bramboráky – bramborové placky v troubě – recept

Bramborové placky v troubě jsou vynikající alternativou k tradičnímu smažení na pánvi. Tento recept vám umožní připravit placky, které jsou křupavé zvenčí a měkké uvnitř, s minimálním použitím oleje.

Sledujte následující seznam ingrediencí a postup přípravy a objevte jednoduchý způsob, jak si vychutnat tuto lahodnou pochoutku.

Ingredience na bramborové placky v troubě

  • 4 středně velké brambory (oloupané a nastrouhané)
  • 1 středně velká cibule (nasekaná na drobno)
  • 2 vajíčka
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • čerstvě mletý pepř podle chuti
  • 2 lžíce rostlinného oleje pro vymazání pekáčku

Postup na bramborové placky v troubě

  1. Nejprve si připravte troubu a předehřejte ji na 200 °C. V této teplotě budou bramborové placky krásně křupavé.
  2. V míse smíchejte nastrouhané brambory, nasekanou cibuli, vajíčka, hladkou mouku, sůl a čerstvě mletý pepř. Vznikne kompaktní těsto pro placky.
  3. Vymažte pekáček rostlinným olejem, aby se placky později lépe oddělily.
  4. Lžící naberte směs z bramborového těsta a vytvarujte placky. Můžete použít ruce nebo lžíci. Ujistěte se, že placky jsou stejnoměrně tlusté a že nejsou příliš tenké.
  5. Položte placky na vymazaný pekáček. Pokud je to nutné, opět se dotkněte olejem, aby se nepřilepily.
  6. Vložte pekáček s plackami do předehřáté trouby a pečte 30-40 minut nebo dokud nebudou placky zlatavé a křupavé.
  7. Během pečení občas placky otočte, aby se upekly rovnoměrně ze všech stran.
  8. Jakmile jsou bramborové placky hotové, vyjměte je z trouby a nechte je chvíli odpočinout.
  9. Podávejte bramborové placky v troubě teplé jako samostatný pokrm nebo jako přílohu k masu či omáčce podle vaší preference.
Bramboráky můžete připravit i v troubě.


Závěr našeho článku o receptech na bramborové placky přináší jednoznačnou zprávu: bramborové placky jsou kulinářským pokladem, který nikdy nezklame. Jsou jednoduché na přípravu, ekonomické a především chutné.

Bez ohledu na to, zda je vaše srdce nakloněno tradičním bramborovým plackám s kyselou smetanou, nebo jste raději experimentovali s různými ingrediencemi a dochucením, bramborové placky nabízejí nekonečné možnosti pro vaši kreativitu v kuchyni.

Takže, až se budete příště rozhodovat, co udělat s bramborami ve vaší spíži, neváhejte se pustit do přípravy těchto vynikajících placků. Jsou skvělým doplňkem k různým pokrmům, včetně masa, ryb, nebo zeleninových jídel, a určitě potěší celou rodinu.

Bramborové placky jsou klasikou, která nezestárne, a jsou stále oblíbené po celém světě. Takže buďte kreativní, experimentujte s ingrediencemi a připravte si placky, které vám budou chutnat nejvíce.

Věříme, že naše recepty vám poskytly dostatek inspirace a že budete mít radost z vaření a zároveň z užívání těchto lahodných pokrmů.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang