pecena-zelenina

Umět dobře připravit pečenou zeleninu je opravdu důležité. Abyste dosáhli co nejlepších výsledků, nemíchejte kořenovou zeleninu se zeleninou s vysokým obsahem vody, jako je lilek a cuketa. U česneku použijte celé stroužky, aby se nepřipálil. A nakonec pečte spíše v mírně nahřáté troubě, aby zelenina měla čas rovnoměrně zesládnout a zkaramelizovat.

Ingredience

  • 400 g malých brambor se slupkou
  • 2 mrkve, oloupané
  • 1 velký pastinák, oloupaný
  • 1 červená cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 5 snítek tymiánu
  • 3 snítky šalvěje
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 2 lžíce petrželky, jemně nasekané

Postup

  1. Brambory rozkrojte na polovinu. Velké nakrájejte na 3 nebo 4 díly.
  2. Mrkev nakrájejte na silná kolečka.
  3. Pastinák nakrájejte na 4 cm dlouhé nudličky.
  4. Cibuli rozkrojte na polovinu a každou polovinu pak nakrájejte na 4 klínky.
  5. Položte boční stranu nože na neoloupaný stroužek česneku. Silně udeřte dlaní, aby česnek trochu praskl, ale zároveň zůstal z větší části neporušený.
  6. Předehřejte troubu na 200 °C (180 °C s ventilátorem).
  7. Cibuli v jedné misce promíchejte s 1 lžící oleje a špetkou soli a pepře. Odložte stranou, přidáte ji později.
  8. Všechnu ostatní zeleninu, tymián a česnek dejte do samostatné mísy. Listy a stonky šalvěje natrhejte rukama a přidejte do mísy. Promíchejte se zbývajícím olejem, solí a pepřem.
  9. Rozložíme na velký plech.
  10. Pečte 30 minut. Poté přidejte cibuli a zeleninu promíchejte.
  11. Pečte další 1 hodinu, v polovině pečení opět promíchejte.
  12. Posypte petrželkou a ihned podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang