Zákusky jsou příjemným rituálem, který nás vybízí k více sounáležitosti a sdílení. Jsou to více než jen sladkosti – jsou to malé radosti, které milujeme. Díky své oblíbenosti v české kuchyni se zákusky objevují po celý rok. Jsou částí mnoha lidových slavností, svátků a rodinných oslav. Nejen že jsou zákusky chutné a oblíbené, navíc také představují u našich stolů tradici a rodinné pouto. Jsou oblíbenou součástí mnoha českých domácností a jsou symbolem naší národní kultury.
Zákusky jsou také skvělé, když chcete uspořádat večírek nebo setkání. Místo koláče nebo dortu v plné velikosti jsou zákusky na oslavu narozenin ideálním způsobem, jak zajistit různé sladké pochoutky, na kterých si všichni pochutnají. Mezi oblíbené zákusky patří také kokosové pusinky.
V neposlední řadě jsou zákusky skvělým způsobem, jak být kreativní. Můžete je připravit v nejrůznějších tvarech a velikostech a použít různé ingredience, abyste vytvořili něco skutečně jedinečného.
Shrnutí článku
Recepty na tradiční zákusky – laskonky, kremrole nebo větrník patří mezi oblíbené zákusky v českých domácnostech. Jejich příprava je navíc možná i v domácím prostředí
Recepty na mini zákusky – nejen pro rodinné sešlosti se hodí menší verze velkých dezertů, nebo zákusky tzv. na plech, ze kterých je jednoduché vytvořit mini zákusky
Tipy na bezlepkové zákusky – bezlepkové zákusky se mohou zdát jako složitá cukrářská záležitost, nicméně mnohdy stačí pouze upravit poměry a klasickou mouku nahradit kokosovou, mandlovou nebo rýžovou
Vzpomínáte na cukrárny, jejichž nabídka zahrnovala kremrole, rakvičky, větrníky, laskonky, špičky nebo věneček se žloutkovým krémem? Pokud patříte k milovníkům tradičních českých zákusků, pak nezoufejte.
Domácí zákusky – recepty na retro zákusky
Chcete-li si zavzpomínat na staré časy a nemáte ve svém okolí dobrou cukrárnu, vyzkoušejte tyto tradiční recepty na retro zákusky.
Laskonky – recept
Laskonky jsou jedním z nejoblíbenějších českých cukroví, které si získaly srdce mnoha milovníků sladkostí. Tyto křehké a nadýchané zákusky, vyrobené z bílků, cukru a ořechů, jsou ideální pro každou příležitost – ať už jako sladká tečka po obědě, nebo jako lahodné pohoštění pro návštěvu.
Ingredience
- 3 bílky
- 165 g cukru krupice
- 85 g ořechů (jemně mletých, lze použít kokos)
- 50 g moučkového cukru
- náplň: karamelový krém
Postup
- Bílky s cukrem vyšlehejte v horké lázni do pěny (asi 15 minut; musí být pěkně tuhá), nechte ji mírně zchladnout a přidejte ořechy, smíchané s moučkovým cukrem.
- Vymíchanou hmotu již nešlehejte, naneste ji přes šablonu na plech s plátem papíru, povrch uhlaďte a zbytek pěny stáhněte, šablonu pak opatrně zdvihněte a kousky pečte při 120 °C asi 15 minut. Teplotu poté v troubě stáhněte na 80 °C a laskonky při otevřených dvířkách dosušte.
- Krém: V pánvi rozehřejte za stálého míchání 200 g cukru. Jakmile začne rozpuštěný cukr karamelizovat, stáhněte jej z ohně a asi za minutu zalijte šlehačkou. Nevadí, když nebude všechen cukr rozpuštěný.
- Prudce zpěněnou hmotu dál zahřívejte a míchejte vařečkou. Karamelové žmolky se musí ve smetaně rozpustit. Vymíchanou hladkou hmotu z pánve slijte do vhodné misky. Karamelový základ do druhého dne ztuhne. Krém pak můžete zašlehat dle chuti do našlehané sladké smetany.
- Kousky po zchladnutí slepujte krémem.
Kremrole – recept
Kdo by odolal křupavým kremrolím plněným nadýchaným sněhovým krémem? Tento tradiční český zákusek je oblíbený jak na oslavách, tak i jako sladká tečka ke kávě. Přestože se může zdát příprava kremrolí složitá, s naším receptem ji zvládnete snadno a rychle.
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 120 g másla pokojové teploty
- 120 ml smetany ke šlehání
- 1 žloutek
- 1 vejce na potření
Postup
- Z přísad vypracujte vláčné těsto a nechte ho hodinu odpočinout v chladu.
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Posypte pracovní plochu moukou, těsto rozválejte a nakrájejte na proužky o rozměrech asi 1 x 16 cm.
- Natočte je na kovové trubičky, potřete vajíčkem a upečte dozlatova.
- Vychladlé kremrole sejměte z trubiček a naplňte šlehanými bílky s cukrem nebo šlehačkou.
Nejlepší větrník – recept
Větrník je jedním z nejoblíbenějších českých zákusků, který si získal srdce mnoha milovníků sladkostí. Tento lahodný dezert, tvořený odpalovaným těstem, karamelovou šlehačkou a vanilkovým krémem, je skutečným mistrovským dílem cukrářského umění.
Ingredience
Těsto
- 50 ml mléka
- 50 ml vody
- 100 g másla
- 100 g hladké mouky
- špetka soli
- 3 vejce
Náplň
- 250 ml mléka
- 1 vanilkový pudink
- 80 g moučkového cukru
- 150 ml smetany ke šlehání
- 100 ml minerálky
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- moučkový cukr na posypání
Postup
- Mléko, vodu, máslo a špetku soli dejte do hrnce a přiveďte k varu.
- Odstraňte z tepla, přidejte mouku a rychle míchejte, aby nevznikla žádná hrudka. Míchejte, dokud se hmota nezačne odlepovat od stěny hrnce. Nechte mírně vychladnout. Potom přidejte jedno vejce po druhém a pokaždé důkladně vyšlehejte do hladké hmoty.
- Těsto dejte do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou. Na plech vyložený pečícím papírem vytvořte větrníčky.
- Pečte při teplotě 180 °C dozlatova, asi 20 minut. Větrníky krásně naběhnou, nafouknou se. Po upečení troubu vypněte, dvířka mírně pootevřete a nechte větrníky v troubě.
- Po vychladnutí překrojte větrníky vroubkovaným nožem na poloviny.
- Krém: Mléko dejte na oheň, přidejte cukr a pudinkový prášek. Uvařte hustou kaši, kterou nechte vychladnout.
- Mixérem si vyšlehejte smetanu s minerálkou a následně tuto hmotu vmíchejte do vychladlého pudinku. Přidejte vanilku a spojte.
- Větrníky naplňte krémem a zakryjte druhou částí. Větrníky můžete ozdobit polevou nebo moučkovým cukrem.
Luxusní mini rychlé zákusky – recepty
Pro narozeninové oslavy, svatby, firemní akce, různá všední i nevšední setkání s přáteli a blízkými se skvěle hodí mini rychlé zákusky. Jsou malé, sladké a rozkošné a hodí se jako dezert po obědě, k odpolední kávě i jako malý dárek.
Ingredience
- 210 g hladké mouky
- 70 g moučkového cukru
- 140 g Hery
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- kůra z 1 citrónu
Náplň
- 700 ml mléka
- 2 vanilkové pudinky
- 100 g másla
- 2 lžíce cukru
- rum
- dortové želé
- hroznové víno, mandarinka, kiwi, jahoda
Postup
- Připravte si těsto na košíčky, všechny ingredience smíchejte a vypracujte v hladké těsto, které dáte na 1 hodinu do ledničky.
- Když je těsto vychlazené, vložte do mističek a pak do trouby. Pečte při 180°C 17 minut. Košíčky nechte vychladnout.
- Uvařte si pudink a nechte ho vychladnout. Vyšlehejte máslo a pak přidávejte po lžících pudink, když už máte vyšlehanou náplň, dejte ji do cukrářského sáčku.
- Na hotové upečené košíčky naneste krém, poté ovoce a celý ten košíček smočte v připraveném dortovém želé.
Jednoduché zákusky na plech (mléčné řezy) – recept
Rádi byste upekli nějaké rychlé jednoduché zákusky, které potěší návštěvu, nicméně došla vám inspirace? Zkuste mléčné řezy, které budou hotové raz dva. Že buchta vylitá na plech nemůže být ohromující? Omyl. Kinder mléčné řezy s tvarohovou náplní. To zkrátka nemůže dopadnout jinak než božsky. Potěší děti i dospělé.
Ingredience
- 60 g strouhaného kokosu
- 6 vajec
- 2 lžíce bramborového škrobu
- 3 lžíce medu
- 5 lžic kakaa (holandského typu)
- 1 lžička kypřicího prášku
- 250 g polotučného tvarohu
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- špetka soli
Postup
- Troubu předehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem.
- V míse prošlehejte strouhaný kokos, žloutky, bramborový škrob, 1 lžíci medu, kakao a kypřicí prášek.
- Z bílků se špetkou soli vyšlehejte tuhý sníh. Pomalu ho vmíchejte do žloutkové směsi. Přesuňte ji na připravený plech, rovnoměrně rozetřete špachtlí a pečte 8–9 minut.
- Upečený korpus nechte zchladnout. Mezitím prošlehejte tvaroh s vanilkou a zbylým medem dohladka.
- Vychladlý korpus překrojte na dvě poloviny. Jednu potřete tvarohovou směsí, druhou přiklopte a vložte na 35–40 minut do mrazáku. Rozkrájejte na porce a podávejte.
Tipy jak upéct bezlepkové lehké zákusky
Bezlepkové dezerty jsou stále oblíbenější díky rostoucímu povědomí o souvislosti mezi lepkem a některými zdravotními problémy. Zákusky bez lepku jsou nejen chutné, navíc mohou být i zdravější alternativou tradičních zákusků, které lepek obsahují. Jsou tedy to tedy vhodné zákusky na oslavu narozenin pro osoby trpící intolerancí lepku.
Bezlepkové zákusky se vyrábějí bez pšenice, žita, ječmene a dalších obilovin obsahujících lepek. Místo toho se bezlepkové dezerty vyrábějí z alternativních mouk, jako je mandlová, kokosová nebo rýžová mouka.
Mnoho bezlepkových dezertů obsahuje také další zdravé ingredience, jako je ovoce, ořechy a alternativní ingredience bez mléka, například kokosový krém nebo ořechové mléko. Jsou tak skvělou alternativou k tradičním zákuskům, které často obsahují nezdravé přísady a jsou to velmi chutné a lehké zákusky.