Nadýchané jogurtové muffiny – borůvkové

DezertyDezerty, zákusky a poháryMoučníkyMuffiny

Díky základnímu receptu, který upeče dostatečné sladké a dokonale nadýchané muffiny, a různým možnostem přidání příchutí z ovoce, zeleniny, koření a čokoládových lupínků je tento recept na jogurtové muffiny stejně univerzální jako chutný.

Recepty na vláčné jogurtové muffiny jsou velmi dobré, protože díky přidání jogurtu jsou vlhké a křehké a navíc jim dodává příjemnou dávku bílkovin, vápníku a probiotik.

Vláčné jogurtové muffiny

Vláčné jogurtové muffiny se skvěle na svačinu a snadnou snídani. Tyto borůvkové muffiny jsou super nadýchané a děti milují, když uděláte várku s několika různými příchutěmi – takže si každý může vybrat svou oblíbenou příchuť!

A díky volitelným přídavkům borůvek, jahod, třešní, čokoládových lupínků nebo mrkve a rozinek si můžete pokaždé, když připravíte novou várku, tak trochu vybrat vlastní chuťové dobrodružství!

Jak dlouho vydrží borůvkové muffiny s jogurtem?

Čerstvě upečené muffiny s borůvkami uložené ve vzduchotěsné nádobě vydrží až 2 dny při pokojové teplotě nebo až 1 týden v chladničce.

Upečené a vychladlé muffiny můžete zmrazit až na 3 měsíce. Chcete-li je zmrazit, vložte je do mrazicího sáčku nebo vzduchotěsné nádoby a uložte do mrazničky. Chcete-li je sníst, nechte je nejprve rozmrazit a pak si na nich pochutnejte.

Po rozmrazení je můžete také ohřát v mikrovlnné troubě nebo v klasické troubě.

Díky přidání jogurtu jsou muffiny vlhké a křehké a navíc obsahují dávku bílkovin, vápníku a probiotik.

Muffiny – těsto

Jednoduchý základ muffinů se snadno připravuje a lze ho ochutit různými směsmi. Muffiny patří do kategorie „rychlého pečiva“ a jsou v podstatě ochuceným palačinkovým těstem, které se peče ve formě na muffiny.

Do klasického těsta na muffiny patří mléko, místo plnotučného mléka lze použít podmáslí, zakysanou smetanu nebo jogurt.

Suché přísady se smíchají v jedné míse. Mokré přísady se smíchají v jiné míse. Poté se obě ingredience smíchají dohromady, dokud se nespojí. Pro dosažení husté bábovky, která není suchá, se použije správné množství tekutiny.

Muffinové těsto je dostatečně pevné, aby uneslo vše, co do něj chcete přidat. Borůvky, jahody, citronová a pomerančová kůra jsou jen některé příklady příměsí, které můžete použít.

Recept na nadýchané borůvkové muffiny s jogurtem

Po přidání vanilkového jogurtu je tato základní bábovka vlhká a jemná. Její příprava je snadná a rychlá. Tyto muffiny s borůvkami jsou ideální k snídani nebo svačince.

Ingredience na nadýchané muffiny

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 6 lžic cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1 vejce
  • 1/2 šálku vanilkového jogurtu
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 2 lžíce polotučného mléka
  • 1/2 šálku čerstvých nebo mražených borůvek

Postup na nadýchané muffiny

  1. V malé míse smíchejte mouku, cukr, sůl, prášek do pečiva a jedlou sodu. V jiné míse smíchejte vejce, jogurt, olej a mléko. Vmíchejte do suchých přísad a dobře promíchejte. Vmíchejte borůvky.
  2. Vymazané nebo papírem vyložené košíčky na muffiny naplňte do tří čtvrtin. Pečte při teplotě 180°C po dobu 20-22 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  3. Před vyjmutím z formy na drátěnou mřížku nechte 5 minut vychladnout. Nadýchané muffiny podávejte teplé.
Příprava jogurtových borůvkových muffinů je velmi rychlá a snadná.

Zdravé muffiny s jogurtem – borůvkové muffiny – recept

Borůvkové muffiny s jogurtem jsou máslové, vlhké, měkké a vláčné a v každém soustu jsou plné borůvek. Tyto nadýchané muffiny jsou velmi rychlé a snadné na přípravu, příprava trvá jen asi 10 minut, stačí jen pár ingrediencí a je s nimi minimum nepořádku.

Připravit si je můžete v létě během borůvkové sezóny. Ale nemusíte na ni čekat celý rok, protože můžete snadno použít i mražené borůvky.

Borůvkové muffiny – recept – ingredience:

  • 1 a ½ hrnku hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ¼ lžičky soli
  • ½ šálku nesoleného másla, změklého při pokojové teplotě
  • ¼ šálku hnědého cukru, baleného
  • 1 velké vejce při pokojové teplotě
  • ¾ šálku obyčejného jogurtu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 a ½ šálku borůvek, čerstvých nebo mražených

Borůvkové muffiny – recept – postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Vyložte formu na muffiny o 12 plechových formách košíčky nebo ji nastříkejte sprejem na vaření.
  2. Do středně velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  3. Ve velké míse smíchejte máslo a cukr pomocí stojanového nebo ručního mixéru do světlé a nadýchané pěny, asi 2 minuty.
  4. Vmíchejte vejce, přidejte jogurt a vanilku a šlehejte, dokud se nespojí. Těsto bude hrudkovité.
  5. Přidejte suché přísady k mokrým a šlehejte, dokud se nespojí a nebudou vidět žádné částečky suché mouky. Vmíchejte borůvky (¼ šálku si nechte na vrchní část muffinů).
  6. Použijte střední až velkou naběračku na sušenky a těsto rovnoměrně rozdělte do řádků a naplňte je až po vrch. Nahoru přitiskněte zbývající borůvky.
  7. Pečte 18-20 minut, dokud vršek není zlatohnědý a špejle nevyjde čistá. Muffiny nechte 5 minut vychladnout ve formě, poté je přeneste na drátěnou mřížku a nechte dále chladnout.
Muffiny s borůvkami si můžete připravit během letní sezóny z čerstvých borůvek, nebo kdykoliv během roku z mražených.

Recept na muffiny z ovesných vloček a jogurtu – muffiny s borůvkami

Tyto zdravé muffiny s jogurtem, ovesnými vločkami a borůvkami jsou snadné a chutné, neobsahují žádný rafinovaný cukr a jsou plné celozrnných obilovin – přesto jsou nadýchané a chutné. A ano, je zcela přijatelné nahradit borůvky čokoládovými lupínky.

Těsto na muffiny je velmi jednoduché. Borůvky se smíchají se suchými přísadami (pomáhá to zabránit tomu, aby se borůvky potopily) a pak se smíchají s mokrými přísadami.

Tyto muffiny z jogurtu lze připravit z čerstvých nebo mražených borůvek, nicméně pokud použijete mražené borůvky, možná budete muset přidat čas, aby se muffiny plně propekly a nebyly uvnitř těstovité/gumovité.

Ingredience na muffiny z ovesných vloček a jogurtu

  • 1 kelímek (225 g) obyčejného řeckého jogurtu
  • ¼ šálku mléka
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička vanilky
  • ⅓ šálku medu
  • 1 šálek (100 g) ovesných vloček
  • 110 g celozrnné mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ¼ čajové lžičky skořice, nepovinně
  • ¼ lžičky soli
  • 1 šálek (170 g) borůvek nebo čokoládových lupínků
  • 60 g rozpuštěného másla nebo kokosového oleje

Postup na muffiny z ovesných vloček a jogurtu

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Vyložte formu na muffiny s 12 košíčky vložkami nebo ji vymažte nepřilnavým sprejem na vaření. Odložte stranou. Pokud máte formu na muffiny s tmavým povrchem nebo vaše trouba peče hodně, pečte při 175 °C.
  2. Ve střední misce nebo odměrce na tekutiny vyšlehejte jogurt, mléko, vejce, vanilku a med.
  3. Ve velké míse prošlehejte ovesné vločky, mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a sůl. Přidejte borůvky nebo čokoládové lupínky a promíchejte.
  4. K suchým přísadám přidejte jogurtovou směs a rozpuštěné máslo nebo kokosový olej a míchejte, dokud se nespojí (nepřehánějte to, jinak by muffiny mohly být husté).
  5. Těsto rovnoměrně rozdělte do košíčků na muffiny. Pečte 14-17 minut (možná bude potřeba péct až 22-24 minut, aby se muffiny propekly), dokud vršky na dotek lehce nepruží a párátko nevyjde čisté nebo s pár vlhkými drobky.
  6. Muffiny nechte několik minut vychladnout ve formě a poté je vyjměte na chladicí mřížku, aby zcela vychladly. Tyto muffiny se velmi dobře zmrazují nebo vydrží při pokojové teplotě několik dní (dobře přikryté v nádobě nebo sáčku).
Tyto zdravé muffiny s jogurtem, ovesnými vločkami a borůvkami neobsahují žádný rafinovaný cukr a jsou plné celozrnných obilovin.

Tipy na muffiny s borůvkami a tipy na muffiny z jogurtu

  • Pokud chcete minimalizovat klesání borůvek nebo čokoládových lupínků ke dnu během pečení, můžete jich místo do těsta zkusit několik dát na vrch každého muffinu poté, co je těsto naporcováno do formy na muffiny.
  • Jogurt: Pokud nemáte řecký jogurt, můžete ho zkusit nahradit obyčejným jogurtem (jen se ujistěte, že není příliš vodnatý). Dá se skvěle použít i vanilkový řecký jogurt; je vynikající.
  • Pokud jsou muffiny z jogurtu gumovité, mokré nebo se nepropečou, přidejte čas pečení a/nebo zvažte pečení při 175 °C (místo 180 °C) a prodlužte dobu pečení, aby se propekly. Také při použití nadbytečného množství borůvek mohou být muffiny mokré/gumovité.
IngredienceRecepty

© 2023 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang