Tyto zdravé borůvkové muffiny jsou zlatavé, nadýchané, svěží a lahodné! Nikdo nepozná, že jsou upečeny ze 100% celozrnné mouky a přirozeně oslazeny medem nebo javorovým sirupem. Výsledkem receptu je 12 muffinů.

Kromě toho je tento dezert snadný na přípravu. Zapomeňte na směsi z krabic! Zdravé muffiny můžete připravit od základu ze základních surovin z obchodu s potravinami. Není potřeba žádné speciální náčiní.

Recept na zdravé borůvkové muffiny

Jak dlouho to celé potrvá?

  • Příprava: 13 minut
  • Pečení: 22 minut
  • Celkový čas: 35 minut
  • Počet porcí: 12 muffinů

Tyto muffiny jsou zdravější než průměrné borůvkové muffiny. Jsou upečeny ze 100% celozrnné mouky, která nabízí spásné celozrnné živiny a další vlákninu.

Muffiny jsou také přirozeně slazené medem nebo javorovým sirupem, které muffinům dodávají jemnou medovou nebo javorovou chuť. Ve srovnání s muffiny z kaváren mají celkově nižší obsah cukru.

V neposlední řadě se do nich místo zakysané smetany používá řecký jogurt, který dodá neodolatelnou chuť a zároveň obsahuje bohaté množství bílkovin a méně tuku.

Ingredience:

  • 1 ¾ hrnku plus 1 lžička bílé celozrnné mouky nebo běžné celozrnné mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky jemné mořské soli
  • ¼ lžičky mleté skořice (nepovinné)
  • ⅓ hrnku rozpuštěného kokosového oleje nebo extra panenského olivového oleje
  • ½ hrnku medu nebo javorového sirupu
  • 2 vejce, nejlépe pokojové teploty
  • 1 hrnek obyčejného řeckého jogurtu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 hrnek borůvek, čerstvých nebo mražených
  • 1 lžíce cukru na posypání

Postup:

Předehřejte troubu na 400 °C. V případě potřeby vymažte formu na muffiny máslem, kokosovým olejem nebo sprejem na vaření (některé formy jsou nepřilnavé a nevyžadují žádný tuk). Ve velké míse smíchejte 1 ¾ hrnku mouky s práškem do pečiva, jedlou sodou, solí a skořicí.

Ve střední míse smíchejte olej a med nebo javorový sirup a metličkou je společně vyšlehejte. Přidejte vejce a dobře vyšlehejte, poté přidejte jogurt a vanilku. Dobře promíchejte. Pokud kokosový olej při kontaktu se studenými přísadami ztuhne, směs jemně zahřejte v mikrovlnné troubě.

Mokré přísady vlijte do suchých a promíchejte velkou lžící, dokud se nespojí (pár hrudek nevadí). V malé misce promíchejte borůvky se zbývající 1 lžičkou mouky (zabráníte tak tomu, aby borůvky klesly ke dnu). Borůvky opatrně vmíchejte do těsta. Směs by měla být hustá.

Těsto rovnoměrně rozdělte do 12 košíčků na muffiny. Vršek muffinů posypte cukrem. Muffiny pečte 16 až 19 minut, nebo dokud nejsou na povrchu zlatavé. Že jsou hotové i uvnitř, ověřte zapíchnutím párátka.

Formu na muffiny dejte vychladnout na chladicí mřížku. Možná budete muset přejet nožem po vnějším okraji muffinů, aby se uvolnily z formy.

Pokud vám zbyly muffiny, skladujte je přikryté při pokojové teplotě 2 dny nebo v chladničce až 5 dní. Zbytky muffinů můžete zmrazit.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang