Tento recept na banánové muffiny je velice oblíbený u dětí. Nejenže jsou velmi podobné cupcakům, ale jsou hotové od začátku do konce za pouhou půlhodinu.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Doba pečení: 20 minut
  • Počet porcí: 12 muffinů

Ingredience

  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1 šálek cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 středně zralé banány
  • 1 velké vejce o pokojové teplotě
  • 1/3 šálku rostlinného oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

  1. Ve velké míse smícháme suché přísady. V jiné míse rozmačkáme banány. Přidáme vejce, olej a vanilku a dobře promícháme. Vmícháme do suchých ingrediencí. Vymazané a papírem vyložené košíčky na muffiny naplníme do poloviny.
  2. Pečeme při 190 °C cca 18-22 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu muffinů nevyjde čistá. Necháme 10 minut vychladnout. Vyjmeme nadýchané banánové muffiny z forem, aby zcela vychladly.

Tipy

  1. Při pečení používejte takové banány, které jsou zralé nebo i přezrálé, abyste dosáhli co nejlepší chuti. Chcete-li banány rychle nechat dozrát, vložte banány spolu s jablkem, avokádem, broskví nebo rajčetem do papírového sáčku a nechte je na kuchyňské lince. Tím se zachytí etylenový plyn z ovoce, který urychlí proces zrání.
  2. Chcete-li nechat banány dozrát ještě rychleji, položte je ve slupce na plech a zahřívejte je v troubě při teplotě 120 °C po dobu 15-20 minut.
  3. Čerstvě upečené muffiny můžete také zamrazit. Vychladlé muffiny uspořádejte v jedné vrstvě na plech a zmrazte na 30 minut nebo dokud neztuhnou. Poté každý muffin zabalte do fólie a zmrazte ve vzduchotěsné nádobě. Můžete je zamrazit až na 2 měsíce.
  4. Tuk a kalorie v těchto banánových muffinech můžete snížit tím, že polovinu nebo všechen olej nahradíte neslazeným jablečným pyré.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang