Naučit se vyrábět řecký jogurt doma je snadné díky tomuto jednoduchému receptu na domácí bílý řecký jogurt. Výroba řeckého jogurtu bohatého na bílkoviny vyžaduje o jeden krok více než výroba běžného jogurtu – scezení jogurtu za účelem jeho zahuštění. Zbylou tekutinu známou také jako syrovátka můžete přidat do koktejlů nebo je můžete použít místo podmáslí při pečení.
Příprava
- Příprava: 18 hodin
- Počet porcí: 2
Ingredience
- 4 šálky odtučněného nebo nízkotučného mléka
- 1/4 šálku nízkotučného jogurtu
Postup
- Mléko zahříváme ve velkém hrnci na středně silném ohni za častého míchání, dokud se nezačne vařit, téměř bublat a na teploměru pro okamžité měření nezaznamená 82 °C.
- Mléko opatrně přelijeme do čisté, tepelně odolné nádoby o objemu 5-8 šálků. Za častého míchání necháme stát, dokud se nezchladí na 43 °C.
- V malé misce smícháme jogurt s polovinou šálku mléka o teplotě 43 °C a pak směs vmícháme zpět do teplého mléka.
- Nádobu přikryjeme a zabalíme do čisté kuchyňské utěrky, aby se lépe udržovala v teple. Umístíme na velmi teplé místo a necháme nerušeně stát nejméně 8 a maximálně 12 hodin, dokud směs nezhoustne a nezíská pikantní chuť.
- Uchováváme v lednici asi 2 hodiny, dokud nevychladne. Jogurt v lednici ještě trochu zhoustne.
- Velké síto s jemnými oky vyložíme dvěma vrstvami plátna a umístíme ho nad velkou mísu. Lžící přelijeme vychlazený jogurt do plátna, přikryjeme a necháme v lednici 8-24 hodin, podle toho, jak hustý jogurt chceme mít.