Recept na domácí bílý řecký jogurt

SnackySnídaně

Naučit se vyrábět řecký jogurt doma je snadné díky tomuto jednoduchému receptu na domácí bílý řecký jogurt. Výroba řeckého jogurtu bohatého na bílkoviny vyžaduje o jeden krok více než výroba běžného jogurtu – scezení jogurtu za účelem jeho zahuštění. Zbylou tekutinu známou také jako syrovátka můžete přidat do koktejlů nebo je můžete použít místo podmáslí při pečení.

Příprava

  • Příprava: 18 hodin
  • Počet porcí: 2

Ingredience

  • 4 šálky odtučněného nebo nízkotučného mléka
  • 1/4 šálku nízkotučného jogurtu

Postup

  1. Mléko zahříváme ve velkém hrnci na středně silném ohni za častého míchání, dokud se nezačne vařit, téměř bublat a na teploměru pro okamžité měření nezaznamená 82 °C.
  2. Mléko opatrně přelijeme do čisté, tepelně odolné nádoby o objemu 5-8 šálků. Za častého míchání necháme stát, dokud se nezchladí na 43 °C.
  3. V malé misce smícháme jogurt s polovinou šálku mléka o teplotě 43 °C a pak směs vmícháme zpět do teplého mléka.
  4. Nádobu přikryjeme a zabalíme do čisté kuchyňské utěrky, aby se lépe udržovala v teple. Umístíme na velmi teplé místo a necháme nerušeně stát nejméně 8 a maximálně 12 hodin, dokud směs nezhoustne a nezíská pikantní chuť.
  5. Uchováváme v lednici asi 2 hodiny, dokud nevychladne. Jogurt v lednici ještě trochu zhoustne.
  6. Velké síto s jemnými oky vyložíme dvěma vrstvami plátna a umístíme ho nad velkou mísu. Lžící přelijeme vychlazený jogurt do plátna, přikryjeme a necháme v lednici 8-24 hodin, podle toho, jak hustý jogurt chceme mít.

Kategorie:

Snacky | Snídaně
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang