Snadný recept na palačinkové těsto s tipy, jak připravit vždy ty nejlepší palačinky se sladkou nebo slanou polevou.

Palačinky si můžete připravit s masem, sýrem, směsí zeleniny, ale samozřejmě také s jogurtem nebo třeba nutellou. Oblíbené jsou také banánové palačinky.

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Doba vaření: 25 minut
  • Počet porcí: 8
  • Obtížnost: Snadné

Ingredience

  • 100 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 300 ml polotučného mléka
  • 1 lžíce slunečnicového nebo rostlinného oleje + na smažení
  • špetka soli

Postup

  1. Do velké mísy dáme hladkou mouku a špetku soli. Uprostřed uděláme důlek a do něj rozklepneme vejce.
  2. Přilijeme asi 50 ml polotučného mléka a slunečnicový olej. Začneme šlehat od středu a postupně vtahujeme mouku do vajec, mléka a oleje. Jakmile je všechna mouka zpracována, šleháme, dokud nevznikne hladká a hustá hmota. Pokud je směs příliš tuhá, přidáme ještě trochu mléka.
  3. Nyní přidáme celý zbytek mléka a šleháme, aby husté těsto povolilo. Za stálého šlehání přiléváme rovnoměrným proudem zbývající mléko. Pokračujeme v přilévání a šlehání, dokud nezískáme těsto o konzistenci mírně husté smetany.
  4. Rozehřejeme pánev na mírném ohni a poté ji vytřeme na olejovaným kuchyňským papírem.
  5. Nabereme do pánve trochu těsta. Nakláníme pánev, aby se směs rozprostřela do tenké a rovnoměrné vrstvy. Přebytečné těsto rychle přelijeme do mísy a pánev vrátíme na oheň.
  6. Necháme nerušeně vařit asi 30 sekund. Pokud má pánev správnou teplotu, měla by palačinka po 30 sekundách zezlátnou a být připravena k otočení.
  7. Podržíme rukojeť pánve, pod palačinku vsuneme obracečku, rychle ji zvedneme a otočíme. Ujistíme se, že palačinka leží rovně u dna pánve bez záhybů, a před vyklopením na teplý talíř ji ještě 30 sekund opékáme.
  8. Pokračujeme se zbytkem těsta. Palačinky podáváme v průběhu pečení nebo je naskládáme na talíř.

Tipy

  1. Připravte si slanou palačinku s cibulí, sýrem a slaninou. Osmahněte nakrájenou cibuli, pak přidejte nakrájenou proužkovanou slaninu a opečte ji dozlatova. Vyklopte na palačinky a nastrouhejte sýr čedar. Palačinku překlopte a jezte za tepla.
  2. Na sladkou variantu si připravte tropické ovoce, zázvorový sirup a řecký jogurt.
  3. Palačinky můžete zabalené v potravinářské fólii zmrazit na 1 měsíc nebo je připravit až den předem.
  4. Chcete-li palačinky ohřát v troubě, naskládejte je na žáruvzdorný talíř. Přikryjte fólií. Ohřívejte při 160 °C po dobu 10-15 minut ze studeného stavu nebo 5-10 minut z pokojové teploty. V mikrovlnné troubě je naskládejte na sebe, přikryjte potravinářskou fólií a fólii propíchněte. Ohřívejte 1 minutu na nejvyšší stupeň.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang