Směs na perfektní domácí palačinky – recept

DezertyDezerty, zákusky a poháryLívanceMoučníkySnídaně
smes-na-domaci-palacinky

Domácí palačinkovou směs připravíte za pár minut a vydrží až šest měsíců. Nadýchané, máslové palačinky na sobotní dopoledne tak budete mít na dosah ruky.

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Celkem: 5 minut

Ingredience na směs

  • 6 hrnků mouky
  • 1/3 šálku cukru krystal
  • 3 lžíce prášku do pečiva
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky soli

Ingredience na palačinky

  • 1 hrnek směsi na palačinky
  • 3/4 šálku mléka nebo 1 šálek podmáslí
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce rozpuštěného másla a další na pánev

Postup

  1. V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu a sůl. Vyšlehejte dohromady. Směs přeneste do vzduchotěsné nádoby. Skladujte až 6 měsíců.
  2. Vložte 1 šálek směsi do středně velké mísy na míchání. V samostatné malé míse smíchejte mléko, vejce a vanilkový extrakt. Vejce šlehejte vidličkou nebo metličkou, dokud se dobře nespojí s mlékem a extraktem. Pokračujte ve šlehání mléka, zatímco přiléváte rozpuštěné máslo.
  3. Vaječnou směs nalijte do mísy s palačinkovou směsí. Pomocí stěrky promíchejte, aby se směs spojila. Nedělejte si starosti s odstraněním všech hrudek.
  4. Velkou pánev nebo pánvičku nastavte na střední teplotu. Jakmile je dostatečně horká, přidejte lžíci másla. Jakmile se máslo rozpustí, nalijte na pánev 1/3 šálku palačinkového těsta a vytvořte palačinku. Postup opakujte, dokud není pánev plná, ale ne příliš přeplněná.
  5. Jakmile se na povrchu vytvoří bubliny a okraje palačinky vypadají o něco sušší než střed, palačinku obraťte. Palačinku byste měli smažit asi 3 minuty na první straně a 1 až 2 minuty po otočení. Palačinky by měly být z obou stran lehce zlatavé a okraje křupavé.
  6. Podávejte s javorovým sirupem nebo moučkovým cukrem a ovocem. Pokud krmíte větší počet lidí, udržujte palačinky teplé na talíři v nízké troubě, dokud nebudou připravené k podávání.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang