Vepřové maso v pomalém hrnci je lahodná pochoutka, kterou si můžete připravit k obědu či večeři. O křehkou strukturu vepřového masa se postará právě zmíněný pomalý hrnec, který naprostou většinu práce udělá za vás.
Jak vybrat nejlepší pomalý hrnec?
Plánujete si udělat radost pomalým hrncem a přemýšlíte, jak vařit v pomalém hrnci? Než se pustíte do koupě tohoto šikovného pomocníka, určitě si zjistěte na pomalý hrnec recenze, abyste si vybrali opravdu ten nejlepší pomalý hrnec. Pokud nemáte s pomalým hrncem zkušenosti, věnujte výběru opravdu velkou pozornost.
Při výběru nového pomalého hrnce je potřeba zvážit celou řadu parametrů. Pomalé hrnce se vyrábějí v různých velikostech, proto se zamyslete, jaký objem vám bude pro vaření v pomalém hrnci nejvíce vyhovovat.
Dalším důležitým parametrem je tvar pomalého hrnce. Pokud budete chtít připravovat velké porce jídel pro celou rodinu, je lepší sáhnout po hranatém pomalém hrnci, na polévky a menší jídla se hodí kulatý pomalý hrnec.
Kdo má s pomalým hrncem zkušenosti, ten ví, že se od sebe jednotlivé modely mohou lišit i podle ovládání. Někomu stačí jednoduchý pomalý hrnec se základním manuálním ovládáním, někomu vyhovují pokročilé funkce nebo třeba chytré pomalé hrnce s pokročilými časovači.
Jak vařit v pomalém hrnci – vaření v pomalém hrnci
Nemáte s vařením v pomalém hrnci zkušenosti? Nevadí. Vaření v pomalém hrnci skýtá spoustu možností a přitom je relativně jednoduché. Jak vařit v pomalém hrnci?
Pomalý hrnec byste měli na kuchyňskou linku umístit tak, abyste kolem něj měli dostatek volného místa, a to kvůli okolnímu teplu, které vzniká při vaření v pomalém hrnci.
Při pečení v pomalém hrnci věnujte pozornost také objemu pomalého hrnce a tomu, jak do něj ukládáte připravovaný pokrm. Při vkládání jídla do pomalého hrnce by vám vždy měla zbývat nejméně jedna čtvrtina pomalého hrnce volná.
Vzhledem k tomu, že se pomalý hrnec při vaření zahřívá postupně, věnujte pozornost také tomu, jakým způsobem vkládáte do pomalého hrnce jídlo.
Maso a další pokrmy, jejichž upečení nebo uvaření vyžaduje delší dobu, ukládejte ke stranám nebo do spodu pomalého hrnce, ostatní ingredience bez obav naskládejte navrch.
Ingredience do pomalého hrnce by měly být nakrájené na přibližně stejnou velikost, ve většině případů není nutné suroviny před pečením v pomalém hrnci upravovat, pokud to není výslovně uvedeno v receptu pro pomalý hrnec.
Recepty pomalý hrnec – pomalé vaření
Rozhodně se nemusíte obávat toho, že nenajdete dostatek receptů v pomalém hrnci. Co se týče receptů, pomalý hrnec vám nabízí téměř nekonečné množství možností přípravy masitých i bezmasých jídel.
Metodou pomalého vaření si můžete připravit nejen vepřové maso, kterému se věnujeme v tomto článku, ale také klobásky, BBQ, všechny možné druhy zeleniny a dalšího masa, včetně trhaného hovězího v pomalém hrnci. Výborně chutnají také veganská a vegetariánská jídla z pomalého hrnce.
Pomalé vaření představuje zdravý a hlavně pohodlný způsob přípravy jídel – ve většině případů totiž stačí ingredience vhodným způsobem připravit, vložit do pomalého hrnce, a hrnec již metodou pomalého vaření obstará vše za vás. Vyberte si teda své oblíbené recepty z pomalého hrnce a můžete začít!
Vepřová panenka vnitřní teplota
Při pečení vepřové panenky je vhodné hlídat její vnitřní teplotu. Vnitřní teplota vepřové panenky je skvělým ukazatelem toho, zda je maso správně připravené. Jakou by měla mít vepřová panenka vnitřní teplotu?
Vnitřní teplota vepřové panenky by neměla být nižší než 70 °C. Další alternativou je nechat maso dopéct tak, aby měla vepřová panenka vnitřní teplotu 65 °C, a maso nechat dojít.
Při pečení vepřové panenky v pomalém hrnci vás nicméně vnitřní teplota vepřové panenky nemusí ve většině případů trápit.
Jak udělat panenku v pomalém hrnci
Příprava vepřové panenky může být pro někoho náročná, protože je někdy těžké zpracovat vepřovou panenku tak, aby byla správně křehká. S pomalým hrncem vás to ale nemusí trápit. Jak udělat panenku v pomalém hrnci?
Ingredience na vepřovou panenku v pomalém hrnci
- 0,5 kg vepřové panenky
- 150 g kvalitní slaniny
- Sůl a pepř dle chuti
- 4 stroužky česneku
- 100 g másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule, nakrájená
- 0,5 kg brambor
Jak udělat panenku – recept pro pomalý hrnec
- Maso osolte, opepřete a potřete olivovým olejem. Pokud chcete, můžete panenku potřít kvalitní dijonskou hořčicí. Zabalte do fólie nebo sáčku a nechte odležet v chladničce přes noc.
- Odleželou vepřovou panenku vložte do pomalého hrnce a vařte 4,5 hodiny na nejnižší stupeň.
- Na pánvi osmahněte cibulku s česnekem a dejte stranou.
- Brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte. Uvařené brambory sceďte a ještě horké potřete máslem. Rozšťouchejte a posypejte cibulkou s česnekem.
Recepty z pomalého hrnce – křehké vepřové
Vepřové v pomalém hrnci patří mezi oblíbené recepty z pomalého hrnce. Jak připravit vepřovou panenku v pomalém hrnci?
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 vepřové panenky
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 lžičky italského koření
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 1/4 šálku sójové omáčky
- 2 lžíce balzamikového octa
- 2 lžíce hnědého cukru
- 2 lžičky mletého česneku
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce nasekané petrželky
Vepřová panenka v pomalém hrnci – postup
- Na pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje na středním plameni.
- Vepřovou panenku osolte, opepřete a okořeňte italským kořením ze všech stran. Vepřové panenky v případě potřeby rozřízněte na polovinu, aby se vešly do pomalého hrnce.
- Vepřové maso opékejte 5-6 minut z každé strany nebo dozlatova a poté vložte do pomalého hrnce.
- V malé misce smíchejte zbývající lžíci olivového oleje, kuřecí vývar, sójovou omáčku, balzamikový ocet, hnědý cukr a česnek.
- Omáčkou přelijte vepřové maso. Přikryjte pomalý hrnec a vařte na nízkém stupni 6-8 hodin nebo na vysokém stupni 4 hodiny.
- Vepřové maso vyjměte z pomalého hrnce a položte na talíř; přikryjte fólií, aby zůstalo teplé.
- Tekutinu z pomalého hrnce přelijte do hrnce. Hrnec zahřejte na středním plameni a omáčku přiveďte k varu.
- Smíchejte kukuřičný škrob s 1/4 šálkem studené vody. Přidejte kukuřičný škrob do hrnce a přiveďte k varu.
TIP: Připravte si také rillettes v pomalém hrnci.
Vepřová panenka v pomalém hrnci – recept
Jakmile jednou vyzkoušíte tento snadný recept na vepřovou panenku v pomalém hrnci, už nebudete chtít vařit jinak.
Příprava
- Doba přípravy: 15 minut
- Vaření: 4 hod
- Celkem: 4 hod 15 minut
- Počet porcí: 6
Ingredience na vepřovou panenku v pomalém hrnci
- 500 g vepřové panenky
- 30 g suché cibulové polévkové směsi
- 1 šálek vody
- ¾ šálku červeného vína
- 3 lžíce mletého česneku
- 3 lžíce sójové omáčky
- čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup na vepřovou panenku v pomalém hrnci
- Vepřovou panenku vložte do pomalého hrnce spolu s obsahem polévkové směsi.
- Vepřovou panenku zalijte vodou, vínem a sójovou omáčkou a otočte ji, aby se obalila.
- Maso opatrně potřete česnekem a během vaření ho nechte na povrchu pečeně.
- Posypte pepřem, přiklopte a vařte na nízkém stupni 4 hodiny.
- Podávejte se šťávou z vaření.
Vepřová pečeně pomalý hrnec – recept
Mezi populární recepty na vaření v pomalém hrnci patří také recept na vepřovou pečeni. Jak upéct vepřovou pečeni v pomalém hrnci?
Ingredience na vepřovou pečeni pomalý hrnec
- 1 kg vepřové panenky
- 2 lžíce suché cibulové polévkové směsi
- 1 šálek vody
- ¾ šálku červeného vína
- 3 lžíce sójové omáčky
- 3 lžíce mletého česneku
- Čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup na vepřovou pečeni pomalý hrnec
- Vložte vepřovou panenku a polévkovou směs do pomalého hrnce. Zalijte vodou, vínem a sójovou omáčkou a otočte vepřové maso, aby se obalilo. Opatrně rozetřete česnek na vepřové maso a nechte ho co nejvíce na povrchu. Posypte pepřem.
- Přikryjte a vařte na nízkém stupni po dobu 4 hodiny.
- Vepřové maso vyjměte z pomalého hrnce a nechte 10 minut odpočívat. Nakrájejte ho na plátky a podávejte s tekutinou z vaření.
Recepty na pomalý hrnec – vepřová panenka v pomalém hrnci
Chcete si připravit dokonale křehkou vepřovou pečeni? Pomalý hrnec si s ní hravě poradí. Pokud se vám v tradiční troubě nedaří připravit správně vepřovou pečeni, pomalý hrnec vám určitě pomůže.
Ingredience na vaření v pomalém hrnci
- 1 ks vepřové panenky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule nakrájená na plátky
- 2 lžíce mletého česneku
- 1/3 lžíce hnědého cukru
- 1/2 šálku hovězího nebo zeleninového vývaru
- 1/3 šálku balzamikového octa
- 2 lžíce sójové omáčky
- sůl a pepř podle chuti
Postup na vaření v pomalém hrnci
- Olivový olej dejte na pánev na středně vysokou teplotu.
- Vepřové maso ze všech stran osolte a opepřete. Vložte do pánve a opečte ze všech stran.
- Na dno hrnce dejte nakrájenou cibuli a na ni opečenou panenku.
- Maso posypte mletým česnekem a hnědým cukrem.
- V misce rozšlehejte vývar, balzamikový ocet a sójovou omáčku. Touto směsí zalijte vrchní část.
- Přikryjte a vařte na nízké teplotě 6 hodin.
- Pokud chcete k masu připravit omáčku, vyjměte maso, nechte ho před krájením odpočinout a tekutiny přelijte do hrnce.
- Nechte ji probublávat. Část tekutiny odeberte do hrnku a zašlehejte do ní 2 lžíce kukuřičného škrobu. Ten přidejte zpět a promíchejte. Nechte zhoustnout a podávejte společně.
Jednoduché recepty pomalý hrnec – vepřové maso
Máte rádi spíše jednoduché recepty? Pomalý hrnec vám v tomto směru dokáže prokázat neuvěřitelnou službu. Vepřové maso z pomalého hrnce chutná výborně, a jeho příprava přitom není nijak složitá.
Pokud zápasíte s časem, nechcete trávit půl dne v kuchyni, nebo zkrátka preferujete jednoduché recepty, pomalý hrnec pro vás bude ideálním pomocníkem.
TIP: Vyzkoušejte i recept na pomalu pečená žebra.
Ingredience na jednoduchý recept pomalý hrnec
- 2 vepřové panenky
- 3 lžíce olivového oleje
- 5 stroužků česneku, mletých nebo utřených
- 1 lžička soli
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- ½ lžičky černého pepře
Postup na jednoduchý recept pomalý hrnec
- Vepřové maso osušte papírovými utěrkami a vložte do pomalého hrnce. V malé misce smíchejte olivový olej, česnek, sůl, tymián, rozmarýn a pepř. Směsí potřete vepřové panenky.
- Přikryjte a vařte na nízkém stupni po dobu 4-6 hodin nebo na vysokém stupni po dobu 1 ½ až 3 hodin.
- Vepřové maso můžete nechat v pomalém hrnci na nízkém stupni až 8 hodin, čímž získá křehkou strukturu.
- Vepřové maso vyjměte na prkénko a před krájením a podáváním nechte 10 minut odpočívat.