Recept na ostro-kyselou čínskou polévku

Houbové polévkyPolévky

Připravte si i doma tento oblíbený čínský předkrm. Lesklý vývar, který je kyselý a pikantní, jak jen chcete, plný hub, tofu a bambusových výhonků. Podávejte pro 6-8 osob jako předkrm nebo pro 4 osoby jako lehké jídlo.

Ingredience

  • 220 g kuřecích prsou
  • 12 sušených hub shiitake
  • 1/2 hrnku hub jidášovo ucho, nakrájených na 1,5 cm velké kousky
  • 125 g tofu, nakrájeného na 1,2 cm kostky
  • 1/4 hrnku bambusových výhonků, nakrájených na tenké plátky
  • 2 vejce, rozšlehaná
  • 40 g kukuřičného škrobu/kukuřičné mouky
  • 125 ml vody
  • sůl podle chuti
  • 1 jarní cibulka, nakrájená nadrobno

Na vývar:

  • 1 lžička sušeného chilli
  • 2 lžičky tmavé sójové omáčky
  • 1 lžíce světlé sójové omáčky
  • 1 lžička zázvoru, jemně nastrouhaného
  • 1/2 lžičky bílého pepře
  • 1,5 litru kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžička cukru
  • 65 ml bílého octa

Postup

  1. Houby shiitake zalijte velkým množstvím vroucí vody. Nechte stát 20-30 minut, dokud nezměknou, slijte je a nakrájejte na tenké plátky.
  2. Do velkého hrnce na středně velkou teplotu dejte kuřecí vývar, zázvor, sójové omáčky, chilli, cukr, pepř a sezamový olej.
  3. Jakmile se vaří, přidejte kuře, přikryjte a snižte teplotu, aby se vařilo. Vařte 10 minut, kuře vyjměte a rozdrobte.
  4. Do polévky přidejte ocet, houby shiitake, jidášova ucha, bambusové výhonky, tofu a rozdrobené kuřecí maso. Promíchejte a vařte 10 minut.
  5. Smíchejte kukuřičnou mouku s vodou. Za stálého míchání polévky středním tempem do ní pomalu přilévejte směs kukuřičné mouky, rozmíchejte, aby nevznikly hrudky.
  6. Když se začne opět vařit, neustále míchejte a pomalu tenkým proudem přilévejte vejce, vzniknou tak charakteristické „vaječné stužky“.
  7. Ochutnejte – podle potřeby přidejte sůl, případně více chilli. Posypte cibulkou a podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang