Nejlepší recept na celerovou polévku

Krémové polévkyPolévkyZeleninové polévky
celerova-polevka-2

Budete překvapeni, jak příjemná je domácí krémová celerová polévka! Tento recept na celerovou polévku připravíte z cibule, česneku, pórku, vývaru a trochy smetany.

Proč je z celeru tak skvělá polévka

Stejně jako zelí je celer často opomíjenou zeleninou. Což je hloupé, když se nad tím zamyslíte, vzhledem k tomu, jak dobrý je celer v polévkách. Dokážete si bez něj představit kuřecí vývar?

Polévka z řapíkatého celeru s cibulí, pórkem a trochou smetany je naprosto vynikající a je ideálním způsobem, jak se v chladném dni zahřát. Listy by měly být zářivě zelené a neměly by být povadlé.

Jak vybrat správný celer

Vybírejte celer, který nemá žádné barevné skvrny a s pevnými, křupavými stonky. Pokud jsou stonky gumové nebo se od sebe snadno oddělují, není čerstvý.

Ingredience můžete nahradit

  • Nemáte pórek? Přidejte cibuli.
  • Nemáte rádi mléčné výrobky? Duste s polévkou malou oloupanou bramboru nakrájenou na kostičky, která po rozmixování dodá polévce krémovou strukturu.
  • Kuřecí vývar nahraďte zeleninovým vývarem.
  • V kroku 2 přidejte několik nasekaných celerových listů, abyste zvýraznili celerovou chuť.
  • Přidejte mletý zázvor.
  • Čerstvě mletý černý pepř nahraďte bílým pepřem.

Poznámka: Ochutnejte syrový celer, který hodláte do polévky použít. Celer by měl být čerstvý a dobrý. Pokud máte obzvláště tvrdý nebo hořký celer, tak ho do polévky nedávejte. Najděte pro něj jiné využití.

Ingredience

  • 3 lžíce másla
  • 1 šálek nakrájené cibule
  • 1 a 1/2 šálku nakrájeného pórku, pouze bílé a světle zelené části
  • 1 velký svazek nebo 2 malé svazky nakrájeného celeru
  • 2 stroužky mletého česneku
  • 4 šálky kuřecího vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 až 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1/4 až 1/3 šálku smetany
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • Čerstvá nasekaná pažitka nebo petrželka

Postup

  1. Rozpusťte 2 lžíce másla v hrnci o objemu 4 až 5 litrů na středním ohni.
  2. Vařte 10 minut do změknutí.
  3. Přidejte prolisovaný česnek a vařte ještě minutu.
  4. Do hrnce přidejte kuřecí vývar a bobkové listy. Podle chuti osolte.
  5. Zvyšte teplotu a přiveďte ji k varu.
  6. Poté snižte teplotu na minimum a přiklopte. Vařte 15 minut.
  7. Zatímco se polévka vaří, připravte si další celer, který později přidáte do polévky.
  8. V samostatné malé pánvi rozpusťte na mírném ohni zbývající 1 lžíci másla.
  9. Do másla přidejte 1 a 1/2 šálku celeru nakrájeného na kostičky.
  10. Do pánve naberte 1/2 hrnku vroucího vývaru.
  11. Vařte na mírném ohni 5 až 6 minut, aby celer změkl.
  12. Odstavte.
  13. Hrnec s polévkou odstavte z ohně a nechte mírně vychladnout.
  14. Vyjměte bobkové listy a vyhoďte je.
  15. Polévku rozmixujte.
  16. Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl.
  17. Podávejte horkou, posypanou čerstvě mletým černým pepřem a ozdobenou nasekanou pažitkou nebo petrželkou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang