Polentový knedlík

Hlavní jídlaKnedlíkyPřílohy

Polentový knedlík je lahodnou a zajímavou alternativou k tradičním knedlíkům, která přináší na talíř jedinečnou texturu a bohatou chuť. Jeho příprava je snadná a nabízí možnost zkombinovat ho s různými omáčkami a přísadami. V tomto článku vám představíme osvědčené recepty na polentový knedlík, který rozšíří vaši kulinářskou paletu.

Tradiční knedlíky, jako jsou třeba chlupaté knedlíky se slaninou nebo houskové knedlíky z droždí, patří k neodmyslitelným pokrmům mnoha kuchyní po celém světě. Ale co kdybyste zkusili něco trochu jiného?

Polentový knedlík je moderní a kreativní variací, která se stále častěji objevuje na talířích v restauracích i v domácnostech. Jeho základem je polenta, italské jídlo připravované z kukuřičné krupice, která se vaří do podoby husté kaše. Tato kaše se následně zformuje do tvaru knedlíku a podává se jako chutná příloha nebo dokonce hlavní pokrm.

V tomto článku se zaměříme na různé recepty na polentový knedlík, který může být skvělým doplňkem k různým druhům masa, omáčkám či zeleninovým pokrmům. Od klasického polentového knedlíku s bylinkovou příchutí po originální variace s sýrem, zeleninou nebo dokonce kořeněným aroma.

Připravte se na výlet do světa polentových chutí a inspirujte se našimi recepty k vlastnímu kulinářskému experimentování. Polentové knedlíky můžete servírovat třeba s kapustovými karbanátky.

TIP: Pokud máte chuť na sladké, můžete zkusit kynuté knedlíky s borůvkami.

Polentove knedliky
Polentové knedlíky představují zdravější variantu tradičních knedlíků.

Jak vařit polentu – jak se vaří polenta?

Vaření polenty je snadný proces, který vyžaduje jen pár kroků a pozornosti k detailům. Polenta je kukuřičná krupice, která se vaří do podoby husté kaše a může sloužit jako vynikající příloha k různým pokrmům.

Zde je jednoduchý postup, jak ji připravit:

  1. Připravte ingredience: Budete potřebovat polentovou krupici, vodu (nebo vývar pro bohatší chuť), mléko (pro krémovost), máslo, sůl a pepř. Dále si připravte hrnec a vařečku.
  2. Smíchejte tekutiny: Ve vařečce smíchejte vodu (nebo vývar) a mléko. Přiveďte k varu.
  3. Přidejte polentovou krupici: Jakmile směs tekutin zahřeje, začněte postupně vsypávat polentovou krupici za stálého míchání. To je důležité, aby se zabránilo tvorbě hrudek.
  4. Vaření polenty: Snížete teplotu na střední a začněte polentu vařit. Pravidelně míchejte, aby se krupice rovnoměrně promíchala s tekutinou a nelepila se na dno hrnce.
  5. Dokončení a dochucení: Pokračujte v vaření polenty asi 15-20 minut, dokud nezhustne na požadovanou konzistenci. Během vaření můžete dochutit solí a pepřem dle své chuti.
  6. Přidání másla: Na závěr přidejte máslo do hotové polenty a promíchejte, aby se dobře rozpustilo a dodalo polentě krémovost a bohatou chuť.
  7. Servírování: Hotovou polentu můžete podávat jako samostatnou přílohu, podlitou omáčkou, nebo dokonce formovat do knedlíků či noků. Pokud chcete vytvořit křupavější povrch, můžete ji rozprostřít na plech a zchladit.

Sledujte proces vaření a dávejte pozor, aby se polenta nepřipálila. S trochou trpělivosti a správnými proporcemi tekutin dosáhnete vynikajících výsledků, ať už ji podáte jako klasickou přílohu nebo ji využijete jako základ pro různé pokrmy.

Polentový knedlík recept – zdravé knedlíky

Připravte si lahodný, výživný, a zároveň lehký a zdravý polentový knedlík, který můžete kombinovat s celou řadou nejrůznějších pokrmů.

Suroviny na polentový knedlík (šest plátků)

  • 1 hrnek vody (250 ml)
  • cca 1/3 hrnku kukuřičné instantní polenty
  • cca 1/3 hrnku uvařené quinoy (nejlépe červené nebo černé)
  • máslo
  • sůl
  • petrželka
  • pažitka

Postup na polentový knedlík

  1. Vodu se špetkou soli přivedeme k varu a za stálého míchání do ní metlou vmícháme postupně polentu.
  2. Vznikne hustá, ale pořád ještě tekutá konzistence.
  3. Vaříme 3 minuty za stálého míchání – pozor – polenta bublá a prská ven z hrnce.
  4. Na poslední minutu přidáme uvařenou quinou, kousek másla a zelené natě.
  5. Kaši nalijeme do hrnku s rovnými stěnami, vymazaného máslem a necháme ztuhnout (vychladit).
  6. Pomocí příborového nože potom objedeme okraje hmoty v hrnku a knedlík trochu odtlačíme od stěny, aby šel snadno vyndat.
  7. Před podáváním ohřejeme na páře.

TIP: Pokud vás tlačí čas, můžete si připravit rychlý knedlík v mikrovlnce.

Hrníčkové knedlíky – polentové knedlíky – recept

Hrníčkový knedlík z polenty je rychlým a snadným způsobem, jak si vychutnat chutný knedlík bez nutnosti vaření ve vodě. Tato varianta kombinuje jedinečnou texturu polenty s bylinkovou příchutí, a to vše ve formě malých hrníčkových knedlíků.

Připravte si tento lahodný pokrm jako samostatnou pochoutku nebo skvělý doplněk k vašim oblíbeným omáčkám.

Ingredience na hrníčkové knedlíky

  • 1 hrnek polentové krupice
  • 2 hrnky vývaru (zeleninového nebo kuřecího)
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/2 hrnku strouhaného tvrdého sýra (např. parmazán)
  • 2 lžíce čerstvě nasekaných bylinek (např. petrželka, tymián, rozmarýn)
  • sůl a pepř dle chuti
  • máslo na vymazání hrníčků

Postup na hrníčkové knedlíky

Příprava hrníčků:

  1. Hrníčky si důkladně vymažte máslem, aby se knedlíky lépe vyklopily.

Příprava polenty:

  1. V hrnci smíchejte polentovou krupici, vývar a mléko.
  2. Přiveďte směs k varu za stálého míchání, abyste zabránili tvorbě hrudek.
  3. Jakmile směs začne bublat, snižte teplotu a vařte 2-3 minuty, nebo dokud polenta nezhoustne.

Přidání ingrediencí:

  1. Vypněte plotýnku a do polenty vmíchejte strouhaný sýr, čerstvé bylinky a pepř dle chuti. Opatrně dochuťte solí.

Naplnění hrníčků:

  1. Hotovou polentu nalijte do připravených vymazaných hrníčků. Vyhlaďte povrch.

Pečení:

  1. Hrníčky s polentou dejte do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte 15-20 minut, nebo dokud nezískají zlatavou a křupavou kůrčičku.

Servírování:

  1. Hrníčkový knedlík z polenty podávejte ještě teplý jako samostatný pokrm nebo doplněk k různým omáčkám.
  2. Případně můžete na povrchu pokapat trochou olivového oleje a ozdobit čerstvými bylinkami.
Polentove knedliky
Polentové knedlíky můžete servírovat s celou řadou pokrmů.

Polentové noky – recept

Polentové noky podobně jako třeba bramborové noky jsou lahodnou a zajímavou alternativou k tradičním těstovinám, které obohatí vaše menu jedinečnou texturou a bohatou chutí.

Tyto malé válečky z polentového těsta můžete servírovat s různými omáčkami nebo samostatně jako lahodný pokrm. Následující recept vám ukáže, jak připravit polentové noky plné chuti a kulinářského potěšení.

Ingredience na polentové noky

  • 1 hrnek polentové krupice
  • 2 a 1/2 hrnku vody
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/2 hrnku strouhaného tvrdého sýra (např. parmazán)
  • 1/4 hrnku másla
  • 1/4 hrnku strouhanky
  • 2 vejce
  • sůl a pepř dle chuti
  • čerstvé bylinky na dochucení (např. petrželka, tymián)
  • olivový olej (na potření)

Postup na polentové noky

Příprava polentového těsta:

  1. V hrnci smíchejte polentovou krupici, vodu a mléko.
  2. Přiveďte směs k varu za stálého míchání.
  3. Když začne směs bublat, snižte teplotu a vařte dalších 2-3 minuty, dokud těsto nezhustne.

Přidání ingrediencí:

  1. Vypněte plotýnku a do těsta vmíchejte sýr, máslo a strouhanku.
  2. Přidejte vejce a důkladně promíchejte, dokud se vše spojí.
  3. Dochutíme solí a pepřem dle chuti.

Tvoření noků:

  1. Hotové těsto nechte chvíli odpočinout, aby bylo snáze zpracovatelné.
  2. Z těsta vytvarujte malé noky podobné válečkům. Velikost záleží na vás.

Vaření noků:

  1. Noky vařte ve vroucí osolené vodě. Vařte je asi 3-4 minuty, dokud nevyplavou na hladinu. Jsou hotové, když jsou měkké, ale stále lehce pevné.

Dokončení:

  1. Uvařené noky sceďte a pokapete olivovým olejem, aby se nelepily.

Servírování:

  1. Polentové noky podávejte s oblíbenou omáčkou, jako přílohu nebo jako samostatný pokrm.
  2. Ozdobte je čerstvými bylinkami a můžete přidat ještě trochu strouhaného sýra nebo zakápnout olivovým olejem.
hrnkové knedlíky z mikrovlnky
Polentové knedlíky můžete připravit i v hrnku.

Knedlík z polenty představuje nádhernou kombinaci tradice a inovace v kuchyni. Jeho unikátní textura a bohatá chuť dokáží obohatit mnoho pokrmů a přinést do jídelníčku nový rozměr.

Během experimentování s různými recepty jsme objevili, že polenta může být velmi všestranná a přizpůsobivá surovina, která nám umožňuje tvořit nejen klasické pokrmy, ale i originální varianty.

Ať už si zvolíte hrníčkový knedlík s bylinkami, noky z polentového těsta plné chuti, nebo jinou zajímavou variantu, vždy je to cesta k objevování nových kulinářských horizontů. Kuchyně je místem, kde můžeme nechat svou kreativitu volně probíhat, a právě knedlík z polenty nám nabízí široké pole pro tvoření.

Přejeme vám mnoho radosti při vaření těchto vynikajících pokrmů a doufáme, že naše recepty vás inspirovaly k novým kulinářským dobrodružstvím.

Ať už si je dopřejete samostatně nebo je zkombinujete s různými omáčkami, knedlík z polenty vás jistě nenechá chladnými a zanechá vám na jazyku sladkou vzpomínku na jedinečné chutě.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang