borůvkové knedlíky

Kynuté borůvkové knedlíky patří mezi oblíbená jídla, která se těší velké popularitě mezi malými i velkými strávníky. Existuje spousta způsobů, jak si je připravit, a my vám představíme hned několik z nich.

Kynuté borůvkové knedlíky. Mnohým z nás připomínají tyto ovocné knedlíky dětství, proto není divu, že by je v dnešní době mnozí označili jako „comfort food“ – tedy jídlo, které nás má nejen zasytit, ale také potěšit, navodit nám lepší náladu a pocit bezpečí, uspokojení a radosti.

Borůvkové knedlíky patří podobně jako třeba lívance, rýžové nákypy, buchtičky nebo žemlovka mezi velmi populární sladká jídla.

Kynute knedliky s boruvkami
Kynuté borůvkové knedlíky jsou téměř pro všechny nejhezčí vzpomínkou na léto u babičky.

Kynuté knedlíky s borůvkami – recept

Připravte si báječné borůvkové knedlíky, které vám připomenou chuť domova, dětství a bezpečí.

Ingredience na borůvkové knedíky

  • 300 g polohrubé mouky
  • 160-180 ml vlažného mléka
  • 10 g droždí (1/4 kostky)
  • 2 lžičky cukru
  • špetka soli
  • 1 žloutek
  • 200-300 g borůvek
  • skořice
  • strouhanka
  • tvrdý tvaroh
  • moučkový cukr 
  • máslo 

Postup na borůvkové knedlíky

  1. Ze 100 ml vlažného mléka, kvasnic a cukru připravte kvásek a nechte ho 15 minut vzejít. Poté smíchejte mouku, kvásek, sůl a žloutek a rukama vypracujte nelepivé těsto. Dejte ho do větší mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte 1 hodinu kynout na teplém místě.
  2. Po hodině vyklopte těsto na vál a zformujte ho do tlustého válečku. Z válečku ukrajujte plátky, každý rukama roztáhněte a zploštěte, do středu nasypte hrstičku borůvek a zabalte. Hotové knedlíky nechte na vále ještě 30 minut kynout přikryté utěrkou. 
  3. Vařte ve vroucí vodě nebo v páře. Doba vaření záleží na velikosti knedlíků, ale bude to zhruba 6-8 minut. V polovině je dobré knedlíky ve vodě/v páře obrátit. Po vyjmutí z knedlíky propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára. Stačí píchnout do každého 2-3x.
  4. Podávejte posypané opraženou strouhankou se skořicí nebo nastrouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem a zalité máslem.

Kynutý knedlík s borůvkami – recept

Tento vynikající kynutý knedlík s borůvkami si můžete připravit jak s použitím čerstvých borůvek, tak i těch mražených.

Kynute knedliky s boruvkami
Kynuté knedlíky s borůvkami chutnají výborně zalité ovocným jogurtem.

Ingredience na kynutý knedlík s borůvkami

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek vlažného mléka
  • 1 středně velké vejce
  • 42 g čerstvého droždí
  • 1 lžička krupicového nebo krystalového cukru
  • 1 lžička jemné soli

Postup na kynutý knedlík s borůvkami

  1. V míse smíchejte sypké přísady a důkladně promíchejte.
  2. Do vzniklé směsi udělejte malý důlek a rozdrobte do něj droždí.
  3. Smíchejte trošku mléka s cukrem, nalijte na droždí a nechte vzejít kvásek.
  4. Přidejte zbytek mléka, rozmíchané vejce, a vypracujte hladké těsto, které necháte v zakryté míse kynout na teplém místě 30-45 minut
  5. Z těsta vytvořte osm stejně velkých dílů. Každý z nich rozválejte na placku, naplňte borůvkami, a nechte přikryté kynout dalších 15-20 minut.
  6. Mezitím přiveďte k varu mírně osolenou vodu.
  7. Knedlíky vařte v osolené vodě zhruba 4 minuty z každé strany, po uvaření opatrně propíchejte vidličkou.
  8. Kynutý knedlík s borůvkami můžete podávat politý máslem a posypaný moučkovým cukrem.

Kynuté borůvkové knedlíky na páře – recept

Kynuté borůvkové knedlíky si můžete připravit nejen klasickým vařením ve vodě. Co takhle vyzkoušet báječné kynuté borůvkové knedlíky na páře?

Ingredience na kynuté borůvkové knedlíky na páře

  • 500 g mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 500 ml mléka
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 2 šálky čerstvých borůvek
  • Špetka soli
  • 1 žloutek

Postup na kynuté borůvkové knedlíky na páře

  1. Mouku vsypte do mísy, do středu udělejte důlek a přidejte lžičku cukru.
  2. Přilijte do důlku trošku vlažného mléka, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek – maximálně 20 minut.
  3. Jakmile kvásek vzejde, přilijte zbytek vlažného mléka, sůl a žloutek, a vypracujte hladké, nelepivé, pružné těsto.
  4. Přikryté utěrkou nechte na teplém místě kynout zhruba jednu hodinu. Vykynuté těsto přemístěte na vál, vyválejte 0,5 cm tenký plát, a rozkrájejte jej na stejně velké čtverce.
  5. Do středu každého ze čtverců vložte lžíci borůvek, spojte rohy a vytvarujte kulatý knedlík. Takto zabalené knedlíky nechte kynout dalších 10-15 minut. Mezitím přiveďte k varu osolenou vodu.
  6. Stáhněte plamen na střední stupeň, do hrnce vložte pařák a umístěte na něj 4-5 knedlíků. Přikryté pokličkou nechte vařit 8-10 minut, poté vyjměte, a vařte stejným způsobem další várku borůvkových knedlíků.
Kynute knedliky s boruvkami
Kynuté borůvkové knedlíky můžete posypat strouhaným tvarohem.

Nadýchané kynuté borůvkové knedlíky – recept

Připravte si doma nadýchané kynuté borůvkové knedlíky. Dokonalý sladký oběd nebo večeře, která potěší každého.

Ingredience na nadýchané kynuté borůvkové knedlíky

  • 400 g polohrubé mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 250-300 ml vlažného mléka
  • 2 lžičky moučkového cukru
  • 2 lžičky rozpuštěného másla
  • 2 žloutky
  • 2 špetky soli
  • 500 g borůvek

Nadýchané kynuté borůvkové knedlíky – postup

  1. Droždí smíchejte s cukrem. Přilijte polovinu vlažného mléka, trošku mouky, promíchejte, a nechte 10-15 minut vzejít kvásek.
  2. Do mísy vsypte mouku se dvěma špetkami soli, přilijte kvásek, a přidejte žloutky s troškou mléka. Vypracujte hladké, vláčné, nelepivé těsto.
  3. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout zhruba 1 hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
  4. Vykynuté těsto rozválejte na 0,5 cm silný plát, který nakrájíte na stejně velké čtverce.
  5. Do středu každého ze čtverců vložte trochu borůvek. Rohy čtverce spojte a opatrně vyválejte kulatý knedlík. Knedlíky nechte vykynout dalších 15 minut.
  6. Mezitím přiveďte k varu osolenou vodu s lžící oleje.
  7. Knedlíky vložte do vroucí vody, v případě potřeby je opatrně oddělte od dna. Nechte knedlíky vařit zhruba 4-5 minut, v polovině vaření opatrně promíchejte.
  8. Po vytažení knedlíky propíchejte vidličkou. Podávejte s tvarohem, máslem, cukrem, kakaem nebo dalšími ingrediencemi podle vaší chuti.
Kynute knedliky s boruvkami
Při přípravě kynutých knedlíků nešetřete borůvkami.

Tvarohové knedlíky s borůvkami – recept

Tvarohové knedlíky s borůvkami jsou skvělým sladkým pokrmem, kterým se zavděčíte snad každému.

Ingredience na tvarohové knedlíky s borůvkami

  • 550 g polohrubé mouky
  • 50 g másla
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 žloutky
  • Špetka soli
  • 200-250 ml mléka
  • Hrnek borůvek
  • Rozpuštěné máslo na přelití
  • Cukr moučka

Postup na tvarohové knedlíky s borůvkami

  1. Rozpusťte 50 g másla a nechte vychladnout. Přidejte žloutky, tvaroh, a důkladně promíchejte.
  2. Po troškách začněte přilévat mléko, přisypávejte mouku se solí, a průběžně promíchávejte. Vypracujte hladké, vláčné, nelepivé těsto.
  3. Lehce pomoučenýma rukama vytvarujte z těsta váleček, který nakrájíte na 1,5 cm široké plátky.
  4. Z nakrájených plátků vytvarujte placky, do kterých zabalíte po lžičce borůvek.
  5. Vytvarujte knedlíky. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu, do vroucí vody opatrně vkládejte knedlíky, v případě potřeby opatrně oddělte ode dna. Vařte 8-10 minut, dokud knedlíky nevyplavou na hladinu.
  6. Podávejte přelité rozpuštěným máslem a posypané moučkovým cukrem.

Borůvkové knedlíky nekynuté – rychlé borůvkové knedlíky – recept

Máte chuť na lahodné borůvkové knedlíky, ale nechcete ztrácet čas čekáním na to, až vykyne těsto? Připravte si borůvkové knedlíky nekynuté.

Rychlé borůvkové knedlíky – ingredience

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 celé vejce
  • 1,5 lžíce mouky
  • 3 lžíce strouhanky
  • Špetka soli
  • 1 šálek borůvek

Borůvkové knedlíky nekynuté – postup

  1. Vyšlehejte tvaroh s vejcem.
  2. Smíchejte mouku, strouhanku a sůl, a zapracujte do tvarohové směsi.
  3. Těsto nechte zhruba 15 minut odpočívat a mezitím přiveďte k varu osolenou vodu.
  4. Z těsta vytvarujte plát, ze kterého vykrájíte stejně velké čtverce. Do středu každého ze čtverců vložte lžičku borůvek.
  5. Vytvarujte knedlíky a vařte v osolené vodě 7-8 minut, dokud nevyplavou na hladinu.
IngredienceRecept

© 2023 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang