švestkové knedlíky

Kdo by nemiloval kombinaci švestek a máku, především švestkové knedlíky z tvarohového těsta sypané mákem. Jasná volba. Nesmí samozřejmě chybět ani švestkový koláč. A jak si takové skvělé a nadýchané švestkové knedlíky z tvarohového těsta připravit?

Knedlíky jsou ze špaldové a pohankové mouky, slazené pouze troškou kokosového cukru. Tahle zdravější verze klasiky z bílé mouky je oblíbená a vždy mizí rychlostí blesku.

Pokud navíc knedlíčky při podávání posypete mletým mákem a přelijete trochou rozpuštěného ghí, budete v sedmém nebi.

TIP: Tvarohové těsto můžete využít také pro tvarohové knedlíky s borůvkami.

Příprava

  • Doba přípravy: 30 minut
  • Počet porcí: 3 – 4

Ingredience

  • 100 g špaldové mouky
  • 50 polohrubé pohankové mouky
  • 250 g tvarohu v alobalu
  • 1 vejce
  • 1 lžíce kokosového cukru
  • švestky
  • mák
  • kokosový cukr
  • ghí k podávání

Postup

  1. Tvaroh nejdřív lehce a opatrně osušíme papírovou utěrkou, abychom se zbavili alespoň části přebytečné vody. Takto osušený tvaroh smícháme v míse s vejcem a lžící kokosového cukru.
  2. Přisypeme pohankovou a špaldovou mouku a začneme zpracovávat těsto. Pokud by se těsto stále lepilo, posypejte vál ještě troškou mouky.
  3. Vzniklé těsto by mělo být pružné, vláčné a nemělo by lepit. Zabalte ho do potravinářské folie a dejte ho zatím na chvíli odpočívat do lednice.
  4. Mezitím si vypeckujeme švestky, tak, aby zůstaly celé.
  5. Těsto vyndáme z lednice a vytvoříme z něj váleček. Z válečku postupně odkrajujeme malé špalíčky, ze kterých si v dlaních vytvoříme placičku, tak akorát velikou, aby do ní šla zabalit švestka.
  6. Velikost tedy záleží na tom, jakou jste zrovna měli úrodu.
  7. Těsto opatrně zabalíme okolo ovoce a vytvoříme krásný hladký knedlíček.
  8. Hotové knedlíčky vaříme cca 10 – 15 minut (podle velikosti) ve vroucí vodě.
  9. Podávejte posypané mletým mákem, troškou kokosového cukru a přelité rozpuštěným ghíčkem. Nebo si je dejte prostě tak, jak je máte nejraději, třeba se zakysanou smetanou nebo strouhaným tvarohem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang