Hlíva ústřičná a guláš? Dohromady je to úžasný pokrm pro širokou společnost. Dá se vařit na ohni nebo ve velkém hrnci na sporáku. Klasický maďarský guláš je oblíbený po celé střední Evropě a obvykle se jedná o velmi masitý pokrm. Při použití velkého množství cibule, papriky, dalšího koření a hlívy ústřičné vzniká pokrm, který je stejně chutný jako originál pro masožravce. Druhý den je hlívový guláš ještě chutnější.

Kdo dává raději přednost masovým gulášům, může vyzkoušet játrový guláš, hospodský guláš, guláš z hovězího masa nebo tradiční segedínský guláš, ten patří k nejoblíbenějším receptům na vepřový guláš.

Vegetariánský guláš – hlívový guláš – recept

Připravte si vegetariánský guláš. Většina lidí nemůže uvěřit, že v tomto jídle jsou jen houby, protože prostě oplývá vydatnými chutěmi.

TIP: Pokud preferujete polévky, vyzkoušejte klasickou gulášovku.

Ingredience na zdravý guláš z hlívy ústřičné

  • 2 balení hlívy
  • 1 kg bílé papriky
  • 2 velké cibule
  • 5 stroužků česneku (nebo více dle chuti)
  • 3 rajské protlaky (větší)
  • koření – drcený kmín, sladká paprika, pálivá paprika, majoránka, sůl

Postup na zdravý guláš z hlívy ústřičné

  1. Na olivovém oleji nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, nakrájejte papriku na tenké kratší nudličky a přidejte k cibuli. Nechte chvilku změknout a přisypte sladkou papriku – tak cca 1 polévkovou lžíci. Lehounce opražte a hned přidejte hlívu (můžete ji buď nakrájet na malé kousky a nebo natrhat na větší).
  2. Zalijte studenou vodou tak, aby všechno bylo ponořené ve vodě (spíše aby voda převyšovala suroviny), přisypejte kmín, pálivou papriku, sůl, přidejte protlaky, zamíchejte a vařte (s pokličkou). Po cca 15 minutách odklopte pokličku a vařte už bez ní.
  3. V tuhle chvíli ochutnejte, přidejte česnek, majoránku a podle chuti do hlívového guláše přidejte ještě další kmín, papriku nebo pálivou papriku.
  4. Vařte tak ještě 20 minut, aby se voda trochu vyvařila a hlívový guláš tím tak sám zhoustne. My to jíme s chlebem, ale určitě by do toho šly i brambory.
Vegetariánský guláš, který oplývá vydatnými chutěmi.

Poznámka: Kdyby náhodou hlívový guláš zbyl na druhý den (což se většinou nestává), tak ho při ohřívání znovu ochutnejte a podle potřeby přidejte koření.

TIP: V letních měsících stojí za vyzkoušení recept na lečo s cuketou.

Hlíva ústřičná – příprava

Hlíva ústřičná je chutná odrůda hlívy, kterou můžete zařadit do svého repertoáru při vaření. Máte hlívu ústřičnou? Pusťte se do vaření. Příprava hlívy ústřičné je jednoduchá. Tato jedlá houba není zdaleka tak běžná jako bílá hlíva.

Tato odrůda má jemnou, pikantní chuť a jemnou strukturu, která se hodí do nejrůznějších receptů. Osmahněte si ji jako přílohu, smíchejte s těstovinami nebo ji dokonce připravte jako veganskou náhradu masa.

  • Houby skladujte v papírovém sáčku v chladničce. Nejlepší způsob skladování hub je v papírovém sáčku, který jim umožňuje dýchat. Nechte je v hlavní části chladničky, aby dobře proudil vzduch.
  • Očistěte je rychlým opláchnutím, nenamáčejte je, jinak mohou být rozmočené. Tento typ hub roste na dřevě, takže pravděpodobně nebudou tak špinavé jako například cremini nebo portobello.
  • Hlíva ústřičná je sice běžná v japonské a čínské kuchyni, ale jí se i v kuchyni evropské, takže se dá spojit i se středomořskými chutěmi.

Jak dlouho vařit hlívu

Smažená hlíva ústřičná – nakrájenou hlívu ústřičnou okořeňte a smažte 6 minut. Často ji míchejte, aby se nepřichytila k pánvi. Posypte je solí a pepřem podle vlastní chuti. Pokračujte v míchání a vaření hlívy ústřičné, dokud nezměkne a trochu nezhnědne. To by mělo trvat asi dalších 6 minut

Pečená hlíva ústřičná – Předehřejte troubu a rozložte hlívu ústřičnou na plech. Zapněte troubu na 220 °C. Hlívu pokapejte máslem, vývarem a olivovým olejem. Houby podle chuti osolte a opepřete. Můžete také použít dřevité bylinky, jako je rozmarýn a šalvěj, které houbám dodají chuť. Hlívu ústřičnou pečte 50 minut. Hlíva by měla být mírně nahnědlá a měkká. Občas je otočte a pečte je dalších 50 minut.

Máte hlívu ústřičnou? Pusťte se do vaření. Příprava hlívy ústřičné je jednoduchá.

Bramborový guláš z hlívy ústřičné – recept

Vyzkoušejte tento hlívový guláš s bramborem, který je skvělým vegetariánským jídlem, které zahřeje za chladného počasí.

Zdravý guláš z hlívy ústřičné je teplý a vydatný pokrm plný hub, které posilují imunitu, a česneku, který vám pomůže udržet příznaky nachlazení na uzdě.

Ingredience na bramborový guláš z hlívy ústřičné

  • 3 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 zelená paprika
  • 200 g hlívy ústřičné
  • 700 g brambor
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 3 lžíce mleté sladké papriky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce mouky
  • 3 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžíce kmínu
  • sůl
  • pepř
  • 0,5 litru zeleninového vývaru, v případě potřeby více

Postup na bramborový guláš z hlívy ústřičné

  1. Oloupejte cibuli a česnek, cibuli nakrájejte nahrubo, česnek rozkrojte na polovinu. Obě papriky omyjte, odstraňte jádřinec a dužinu nakrájejte na kostičky.
  2. Hlívu ústřičnou očistěte a nakrájejte na větší kousky. Brambory oloupejte a nakrájejte na velké kostky.
  3. V hrnci rozehřejte olej a zpěňte na něm cibuli. Přidejte brambory a také je opečte. Rozsypte na ně papriku a krátce ji opečte s rajčatovým protlakem.
  4. Vmíchejte lžíci mouky a ochuťte octem. Přilijte zeleninový vývar, přidejte kousky česneku a dochuťte majoránkou, kmínem, solí a pepřem. Nechte vařit asi 10 minut.
  5. Vmíchejte kousky papriky a hlívu ústřičnou a vařte dalších 15 minut. V případě potřeby znovu osolte a opepřete.
  6. Hlívový guláš s bramborem podávejte ihned, dokud je teplý, nebo si ho druhý den ohřejte.
Hlívový guláš s bramborem, který je skvělým vegetariánským jídlem, které zahřeje za chladného počasí.

Guláš z hlívy – recept s čokoládou

Tento recept je opět na hlívový guláš s bramborem, který je navíc ozvláštněn čokoládou.

Guláš z hlívy ústřičné – ingredience:

  • 600 g hlívy ústřičné nakrájené na kostičky
  • 600 g oloupaných a na kostičky nakrájených brambor
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • 2 velké červené cibule (cca 150 g) nakrájené nadrobno
  • 4 stroužky česneku mleté
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 lžičky mletého kmínu
  • 2-3 lžičky uzené papriky
  • 2 lžičky majoránky
  • sůl
  • pepř
  • 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu nebo 1 větvička čerstvého rozmarýnu
  • chilli podle chuti
  • hořká čokoláda podle chuti

Guláš z hlívy ústřičné – postup:

  1. Česnek a cibuli smažte 5 minut na olivovém oleji.
  2. Přidejte všechno koření.
  3. Přidejte houby a brambory a několik minut opékejte. Poté přidejte vývar. Poté přidejte rajčatový protlak.
  4. Vařte, dokud nejsou brambory měkké.
  5. Nakonec přidejte čokoládu.
Kdyby náhodou hlívový guláš zbyl na druhý den (což se většinou nestává), tak ho při ohřívání znovu ochutnejte a podle potřeby přidejte koření.

Hlíva ústřičná – guláš s knedlíkem – veganský recept

Hloubka chuti tohoto vegetariánského guláše (dokonce veganského) pochází z ingredience, kterou byste ve slaných pokrmech možná nečekali: neslazeného kakaového prášku.

Použít můžete jakékoli houby, které najdete na trhu, nebo dokonce ty, které jste si nasbírali v lese. Například lišky, hříbky nebo hlívu ústřičnou.

Ingredience na hlívový guláš

  • 750 g směsi hub
  • 450 g housky
  • 20 g petržele
  • 3 cibule
  • 400 ml sójového mléka
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 100 g celeru
  • 3 stonky tymiánu
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 150 ml červeného vína
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 5 lžic sójové omáčky
  • 1 bobkový list
  • ½ lžíce neslazeného kakaového prášku
  • 3 lžíce škrobu
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • sůl
  • pepř
  • rostlinný olej (na smažení)

Postup na hlívový guláš

  1. Petrželku nasekejte a několik lístků si nechte na ozdobu. Housky nakrájejte na kostičky a většinu cibule na jemné kostičky.
  2. Postavte malý hrnec na středně vysokou teplotu. Přidejte trochu rostlinného oleje a cibuli a smažte ji, dokud nezprůsvitní. Podlijte sójovým mlékem a vydatně ochuťte muškátovým oříškem, hořčicí, solí a pepřem.
  3. Do velké mísy přidejte na kostičky nakrájené housky, mletou petrželku a směs cibule se sójovým mlékem a jemně prohněťte do hladké hmoty.
  4. Mokrýma rukama vytvarujte ze směsi kulaté stejně velké houskové knedlíky. Přeneste je na plech, přikryjte fólií a dejte stranou.
  5. Zbývající cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. Mrkev a celer nakrájejte na kostičky. Rozemelte lístky tymiánu. Očistěte houby a nakrájejte je na kousky.
  6. Rozehřejte velký hrnec s trochou rostlinného oleje. Přidejte mrkev, celer, česnek a cibuli a smažte přibližně 2 až 3 minuty. Přidejte houby a smažte, dokud nezískají barvu. Přidejte rajčatový protlak a krátce orestujte. Podlijte červeným vínem a poté přidejte vývar, sójovou omáčku, bobkový list, kakaový prášek, tymián a dochuťte solí a pepřem.
  7. Smíchejte škrob s trochou vody a přidejte ho k zahuštění omáčky. Houbový guláš nechte na mírném ohni odkrytý dusit asi 20 minut.
  8. Na prudkém ohni přiveďte k varu velký hrnec osolené vody. Snižte teplotu, aby voda sotva vřela. Děrovanou lžící pomalu přidejte knedlíky do vody a vařte je přibližně 15 minut, nebo dokud nevyplavou na hladinu. Děrovanou lžící knedlíky vyjměte a nechte je okapat.
  9. Knedlíky podávejte s houbovým gulášem a ozdobte je odloženými lístky petrželky. Dobrou chuť.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang