Léto ve městě není nic extra příjemného a proto skočím po každé příležitosti vyjet někam do světa. V tohle případě konkrétně na kamarádovu chatu u Týna nad Vltavou, kde je to úplně boží – dá se tam veslovat na řece, jít na houby, opékat buřty a grilovat nebo rybařit.

Nebudu tvrdit, že hlívu do následujícího receptu jsem našla v lese (stejně byste mi nevěřili – koupila jsem ji normálně v Kaufu, ale i tak to mělo takový lesní šmrnc. Tenhle hlívový guláš nicméně dělám celoročně. Hlívu koupíte prakticky v každém supermarketu a pak už potřebujete jen pár ingrediencí:

  • 2 balení hlívy (já mám teda radši, když je jí tam spousta, tak dávám i 3, ale já jsem houbový maniak)
  • 1 kg bílé papriky
  • 2 velké cibule
  • 5 stroužků česneku (kdo se nebojí, může dát celou paličku 🙂
  • 3 rajské protlaky (ty větší, ne ty maličké)
  • koření – drcený kmín, sladká paprika, pálivá paprika, majoránka, sůl

U koření neuvádím množství a to proto, že to prostě musíte během vaření ochutnávat a přidávat. Kdybych to měla odhadnout, tak základní množství je „hodně“. Můžete přidat i bujón, ale mně to nejvíc chutná bez něj.

TIP: Kdo dává raději přednost masovým gulášům, může vyzkoušet tradiční segedínský guláš, ten patří k nejoblíbenějším receptům na vepřový guláš.

Postup

Na olivovém oleji nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, nakrájejte papriku na tenké kratší nudličky a přidejte k cibuli. Nechte chvilku změknout a přisypte sladkou papriku – tak cca 1 polévkovou lžíci. Lehounce opražte a hned přidejte hlívu (můžete ji buď nakrájet na malé kousky a nebo natrhat na větší).

Zalijte studenou vodou tak, aby všechno bylo ponořené ve vodě (spíše aby voda převyšovala suroviny), přisypejte kmín, pálivou papriku, sůl, přidejte protlaky, zamíchejte a vařte (s pokličkou). Po cca 15 minutách odklopte pokličku a vařte už bez ní. V tuhle chvíli ochutnejte, přidejte česnek, majoránku a podle chuti do hlívového guláše přidejte ještě další kmín, papriku nebo pálivou papriku.

Vařte tak ještě 20 minut, aby se voda trochu vyvařila a hlívový guláš tím tak sám zhoustne. My to jíme s chlebem, ale asi by do toho šly i brambory.

Poznámka: Kdyby náhodou hlívový guláš zbyl na druhý den (což se většinou nestává), tak ho při ohřívání znovu ochutnejte a podle potřeby přidejte koření. Ono ho to nějak přes noc vsákne.

TIP: V letních měsících stojí za vyzkoušení recept na lečo s cuketou.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang